TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
28 Nisan 2015 Salı - 17:11

'6 liraya patates tüketilmesinin izahı mümkün değil'

ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, sebze ve meyve cenneti Türkiye'de 6 liraya patates tüketilmesinin izahının mümkün olmadığını söyledi.

 6 liraya patates tüketilmesinin izahı mümkün değil
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Desteklerin beklenilen düzeyde olmadığını kaydeden Çandır, tarım sektörüne üvey evlat muamelesi yapıldığını söyledi.

ATB'nin Nisan ayı meclis toplantısı, hizmet binasının 4'üncü katında inşa edilen yeni salonunda yapıldı. ATB Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan, yönetim kurulu başkanı Ali Çandır, yönetim ve meclis üyelerinin katıldığı toplantıda tarım sektöründeki sorunlar ele alındı. 

DÖVİZ ARTIŞI ÜRETİCİYE EK YÜK 

Döviz kurlarındaki artışın, özellikle ihracat ve turizmde olumlu algılandığını belirten Ali Çandır, ABD Doları'ndaki yükselişin başta petrol ve doğalgaz olmak üzere, gübre, tohum, ilaç gibi ürünlerin TL bazında artmasına neden olduğunu söyledi. Dolar ödeyerek alınan girdilerin, üreticiye ek yük getirdiğini belirten Çandır, birim maliyetlerinin yükseldiği, bunun da doğal olarak pazara ve cebimize yansıdığını söyledi. 

Enflasyonun düşmesi için, tarım politikalarının gözden geçirilmesi ve devrim niteliğinde kararlar alınması gerektiğini belirten Ali Çandır, üretici para kazanmazsa, üretimin sekteye uğrayacağı, tüccarın da ihracatçının da tüketicinin de kaybedeceğini söyledi. Tarladan başlayıp acil önlemler alınması uyarısında bulunan Çandır, çiftçinin, kullandığı temel girdiler mazot, gübre, elektrik, ilaç, tohumda maliyetlerin düşürülmesini istedi. 

TEK ÇARE VERGİLERİ DÜŞÜRMEK

Bu girdilerden mazot, gübre ve elektrikte yüzde 18, ilaç ve tohumda yüzde 8 olan KDV oranının tarımda yüzde 1'e çekilmesi gerektiğini belirten Çandır, "Tek çare öncelikle vergileri düşürmek. Çiftçi, düzenli makul bir gelir elde edecek ki tarlasında kalsın, üretimi sürdürsün. Aksi takdirde ucuza üretim ve tüketim olanağı yok. İnsanımızın sebze meyve cenneti olan ülkemizde 6 liraya patates tüketmesinin izahı mümkün değil" dedi.

YAPISAL SORUNLAR 

Bütün bunlara sebep olarak ülkemizde bir üretim planlaması olmamasını gösteren ATB Başkanı, "Ülkemizin gelişmiş ülkelerde olduğu gibi üretim planlaması yapması ve tarımını yönlendirmesi gerekiyor. Bu da yetmez, tarımda yapısal sorunlar çözülmeli, destekler artırılmalı, çiftçinin ucuz finansmana ulaşması sağlanmalı. Bunlar yapılmalı ki tarladan sofraya herkes kazansın" dedi.

TARIMSAL DESTEKLER YETERSİZ

Açıklanan tarım desteklerini anımsatan Çandır, desteklerin beklenen düzeyde olmadığını söyledi. Artık tarımda sadece üretmenin yetmediğine işaret eden Çandır, "Ürüne katma değer katmak, katma değeri yüksek ürüne yönelmek gerekiyor. Çağımız marka çağı. Destekler tarımsal üretimde marka yaratmayı da sağlamalı. Yetersiz olmakla birlikte tıbbi aromatik bitkilere ilk kez verilen destekler sevindirici" diye konuştu.

TARIM ÜVEY EVLAT

Her 5 çalışandan birinin tarım sektöründe olduğuna dikkat çeken Çandır, tarımın işsizlik sorununun çözümündeki katkısına da değindi. Tarımın işsizliğin ilacı ve azaltılması konusunda joker görevi üstlendiğini kaydeden Çandır, "Özellikle 15- 24 yaş grubu arasındaki gençlerde işsizlik oranı yüzde 20'yi buluyor. Yani her 5 gencimizden biri, en verimli çağlarında işsiz. Tarımı dışarıda tuttuğumuzda işsizlik oranı yüzde 13.4'e yükseliyor. İşsizlik oranını 2.1 puan gerileten tarımın önemini buradan da anlamak mümkün. Son dönemlerde finansmanın çoğunu kullanan öz evlat pozisyonundaki inşaat sektörünün milli gelirdeki payı 5.9, istihdamdaki payı yüzde 7.1 iken, üvey evlat muamelesi gören tarımın milli gelirdeki payı yüzde 8.8, istihdamdaki payı yüzde 19.5'tir" dedi.

GEYİKBAYIRI TEŞEKKÜRÜ

Dünyanın en önemli kaya tırmanış merkezlerinden Geyikbayırı'nda kurulması planlanan taş ocağına ilişkin maden arama ruhsatının iptal edilmesini sevindirici bulduklarını da belirten Ali Çandır, bu konuda Vali Muammer Türker'e de gösterdiği çabalardan dolayı teşekkür etti. 

Çandır, "Çok uzun yıllardır Antalya'da beton dökerek cazibe alanı yaratamadık. Oysa ki Antalya'nın cazibe merkezi olmasının temel nedeni heybetli dağları, verimli ovaları, doğası, iklimi ve tarihidir. ATB olarak Tarım alanlarının korunması, taş ve maden ocaklarıyla doğanın tahrip edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Yapılan her türlü yanlış uygulamanın da takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz" dedi.
ATB'NIN NISAN AYI MECLIS TOPLANTISI, HIZMET BINASININ 4'UNCU KATINDA INSA EDILEN YENI SALONUNDA YAPILDI. ATB MECLIS BASKANI HUSEYIN CAHIT KAYAN, YONETIM KURULU BASKANI ALI CANDIR, YONETIM VE MECLIS UYELERININ KATILDIGI TOPLANTIDA TARIM SEKTORUNDEKI SORUNLAR ELE ALINDI.(FOTO:MEHMET CINAR/ANTALYA-DHA)
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - 

 
Kenya'dan EXPO 2016'ya imza
 
Malezyalı müftüden şok cinsellik fetvası!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kenya'dan EXPO 2016'ya imza
TÜRKİYE'nin ilk exposu olan EXPO 2016 Antalya'ya, Kenya da katılıyor. ...
Sahte kimlikle kredi çekeceklerdi
ANTALYA'da bir banka şubesinden sahte kimlikle 25 bin TL kredi çekmek ...
'Turizmdeki sorunumuz yedek akçe'
ANTALYA'da Salı Grubu'nun toplantısına katılan ASKA Yönetim Kurulu Başkanı ...
 
Denizdeki sarı rengin nedeni polen
KONYAALTI Sahili'nde denizdeki sarı rengin polenden kaynakladığı ortaya çıktı.
Pınar Öner’in kına gecesi
Antalya’nın tanınmış ailelerinden Mustafa-Meral Öner’in kızı Pınar Öner ...
12 mülteci yakalandı
ANTALYA'nın Kaş İlçesi ile Uluburun sahilinde Suriye uyruklu 12 mülteci yakalandı.
 
Teknokent kabına sığmıyor
ANTALYA Teknokent, 82 yerli ve yabancı Ar-Ge firması ve 300'ün üzerinde ...
Tosun'un imza heyecanı
TURİZMCİ yazar- şair Özlem Deliduman Tosun'un ilk şiir kitabı 'KimSenYok'un ...
Antalyalı DJ'den müzik şov
TÜRKİYE turnesine tüm hızıyla devam eden Antalyalı DJ Sıla Özbek, Çorum'da ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva