Alanya Atatürk Evi ve Müzesi ziyarete açıldı
Alanya Atatürk Evi ve Müzesi ziyarete açıldı
Fransız turistler gemiyle Alanya'ya geldi
Fransız turistler gemiyle Alanya'ya geldi
Eşi boşanma davası açtı
Eşi boşanma davası açtı
Antalya'da tayinde torpil iddiası
Antalya'da tayinde torpil iddiası
7 Eylül 2011 Çarşamba - 12:10

'AB müzakereleri yavaş seyrediyor'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 2005 yılında başladığı Avrupa Birliği ile katılım müzakerelerinin seyrinden çok mutlu olmadıklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin teknik kapasitesiyle ilgili olmayan nedenlerle, maalesef üyelik müzakerelerimiz son derece yavaşlamıştır" dedi.

 AB müzakereleri yavaş seyrediyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (Eurochambers) Ortak Üyeler Komitesi Toplantısı, Antalya'nın Serik İlçesi'ne bağlı turizm beldesi Belek'te başladı. Toplantıya Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Belarus, Gürcistan, Hırvatistan, Makedorna, Karadağ, Sırbistan, Rusya Federasyonu ve Ukrayna odalar birliği katıldı.
'TÜRKİYE KÜRESEL AKTÖR'
Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı ve Eurochambers Başkan Yardımcısı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin küresel alanda aktif bir aktör olarak yükselmekte olduğunu söyledi. Türkiye'nin İtalya ve Çin arasındaki coğrafyada, en güçlü serbest piyasa ekonomisine ve özel sektöre sahip ülkesi olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, katılımcılara Türk ekonomisinin şöyle özetledi:
"Türkiye'nin inşaat şirketleri, en büyük inşaat firmaları listesinde Çin'den sonra ikinci sırada gelmektedir. Dünya Bankası ihalelerinde Türk müteaahitlik firmalarının payı giderek artmaktadır. Türkiye aynı zamanda, sahip olduğu kültürel miras ve doğal güzellikleriyle dünyanın 7'nci büyük turizm merkezidir. Şu anda Türkiye'de 26 bin yabancı şirket faaliyet göstermektedir. 50 bin Türk ihracatçısı da küresel ticarette aktif durumdadır. Türkiye son 30 yılda yapılan atılımlarla, kırsal ekonomiden sanayi ekonomisine geçişi sağlamıştır. 1980'de 2 bin 63 dolar olan kişi başına milli gelirimiz, Dünya Bankası satın alma gücü paritesine göre, 14 bin 741 dolara çıkmıştır. İhracatımız 3 milyar dolardan 130 milyar dolara çıkmıştır. İhracatımız içinde sanayinin payı yüzde 10'dan yüzde 92'ye çıkmıştır."
'AB ÜYELİK MÜZAKERELERİ YAVAŞLADI'
Bu süreçte, Türkiye'nin en önemli ticari partnerinin Avrupa olduğunu kaydeden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, buna karşın 1963 yılında başlayan Avrupa Birliği ile ortaklık ilişkisinin hâlâ sonuçlandırılmamış olmasından yakındı. Hisarcıklıoğlu, "Türkiye, 2005 yılında Avrupa Birliği ile katılım müzakerelerine başlamıştır. Katılım müzakerelerinin seyrinden çok mutlu olmasak da, 13 fasılda müzakereler geçici olarak tamamlanmıştır. Türkiye'nin teknik kapasitesiyle ilgili olmayan nedenlerle, maalesef üyelik müzakerelerimiz son derece yavaşlamıştır" diye konuştu.
KRİZİ ÇABUK ATLATTIK
Başkan Hisarcıklıoğlu, Türk ekonomisin dünyanın yaşadığı ekonomik krizde, 2009'da yüzde 4.8 küçülürken, bir yıl sonra, 2010'da yüzde 8.9'luk büyüme ile krizin etkisini atlattığını söyledi. Kriz yılının Türkiye'nin kurumsal yapıları için stres testi olmaktan öte bir anlam taşımadığını kaydeden Rifat Hisarcıklıoğlu, "Devlet kurumlarımız, bankalar ve şirketlerimiz bu testten başarı ile geçmişlerdir. Türk özel sektörü bu kriz ile ne kadar çevik ve şartlara uyum sağlayabilen bir yapıda olduğunu kanıtlamıştır. Büyüme performansı 2011'de de devam etmektedir. Türkiye, 2011'in ilk çeyreğinde yüzde 11 büyüyerek rekor kırmıştır" dedi.
ANKARA FORMU ÖRNEĞİ
Başkanı olduğu TOBB'un yurtiçinde politik ve ekonomik reformları desteklerken, önemli bölgesel entegrasyon politikalarının geliştirilmesinde de rol üstlendiğini belirten Rifat Hisarcıklıoğlu, bu çalışmalarından birinin 2004 yılında kurulan ve Filistin ve İsrail iş dünyasının biraraya geldiği Ankara Formu olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Ankara Forumu'nda Ortadoğu'daki barış sürecine katkı sağlayan en etkili ve yaratıcı diyalog mekanizması olduğunu belirtmişlerdir" diye konuştu.
'BARIŞ OLMADAN TİCARET OLMAZ'
Ankara Formu'nda diyaloğun sadece bir araya gelip konuşmaktan ibaret kalmadığını, işadamı olmanın kendilerine yüklediği sorumlulukla iş olanakları ve somut projelerin tartışıldığını anlatan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şöyle dvam etti:
"Biz şuna inanıyoruz. Barış olmadan ticaret olmaz. Huzur olacak ki ticaret olsun, ticaret olsun ki zenginlik olsun. Zenginliğe gidebilmenin yolu ticaretten geçiyor. Ama ticaretin ve ekonomik ilişkilerinin geçtiği yol da huzurdan ve barıştan geçiyor. Eğer zenginlik varsa, barışı ve dostluğu sağlama daha kolay oluyor." 
'ARAP BAHARI VE AVRUPA' PANELİ
Antalya'da düzenlenen Eurochambers Ortak Üyeler Komitesi Toplantısı, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun konuşmasının ardından Eurochambers Başkanı Alessandro Barbeis'in katılımcıları selamlayan konuşmasıyla devam etti. Toplantının sabah oturumunda ayrıca 'Arap Baharı ve Avrupa Birliği Komşuluk Politikaları' adında bir de panel düzenledi. Eurochamber toplantısı öğleden sonra düzenyenecek oturumla devam edecek.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)
 
 
 

 
Antalya'da uyuşturucu operasyonu
 
Saunaya fuhuş baskını
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da uyuşturucu operasyonu
Antalya'nın Alanya İlçesi'nde bir ihbarı değerlendiren jandarma ekipleri, ...
Kano ile dünya turu
Almanya-Avustralya arasındaki 50 bin kilometrelik yolu 5 metrelik kanosuyla ...
Trans Anatolia Antalya'da start aldı
Antalya'da 7-13 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek 2'nci Transanatolia ...
 
Antalyalı çoban yaylada elektrik üretti
Antalya'nın Korkuteli İlçesi'ne bağlı Yeşilyayla Beldesi'nde çobanlık ...
Fenerbahçeli avukatlardan protesto
ADLİ Yıl açılışı nedeniyle Antalya Barosu’nca düzenlenen kokteyle katılan ...
Belek’ten çıktı, şehir merkezine kadar ulaştı
Antalya, yaklaşık bir aydır, bir şehir efsanesi ile çalkalanıyor. İddiaya ...
 
Memleketinde kalp krizi geçiren astsubay öldü
Isparta'dan yıllık iznini geçirmek için memleketi Antalya'nın Kumluca ...
Antalya 8 milyon turisti geçti
Turizm kenti Antalya'ya yılbaşından bugüne kadar havayolu ile gelen turist ...
İMO'dan depreme dayanıklı bina uyarısı
Türkiye İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Serdar Harp, 1999 yılında ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Karanlık ilişkiler
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
19 Mayıs ve Milli Mücadele
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva