Antalya DOB’dan bir ilk ‘fuaye sohbetleri’
Antalya DOB’dan bir ilk ‘fuaye sohbetleri’
Aşkına karşılık vermeyen kadını öldürdü
Aşkına karşılık vermeyen kadını öldürdü
Kuznetsov, rüşvetten gözaltına alındı
Kuznetsov, rüşvetten gözaltına alındı
Hedef engelsiz Konyaaltı
Hedef engelsiz Konyaaltı
18 Mart 2023 Cumartesi - 12:10

'Afet bölgesi sporcularına sabırlı davranılmalı'

TÜRKİYE Olimpiyat Hazırlık Merkezi (TOHM) Spor Psikoloğu Ece İbanoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremleri yaşayan, afet bölgesindeki kulüplerden transfer edilen sporcular için sabırlı olunması gerektiğini söyledi.

 Afet bölgesi sporcularına sabırlı davranılmalı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Afet bölgesindeki illerde depremde ailesinden kayıplar veren küçük yaş grupları da dahil pek çok sporcu, farklı kentlerde çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi Spor Psikoloğu Ece İbanoğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak sürecin başından beri halka ve sporculara psikolojik destek verildiğini belirterek, "Ankara TOHM’a gelen birçok farklı ilden sporcumuz oldu. Burada onların kendi süreçlerindeki psikolojik hazır oluşlarını sağladıktan sonra mental desteklerini vermeye devam ediyoruz. Neticede kolay bir süreç değil ve bitmiş bir süreç de değil. Ne yazık ki her geçen gün yeni bir haber alıyoruz, yeni bir doğal afet süreciyle karşı karşıya kalıyoruz. Psikolojik süreçlerin tamamen oturtulması için doğru bir dönem geldiği ile ilgili büyük tartışmalar oluyor sahada. Bunun için doğru zamanı genellikle bireyin belirlediğine inanıyoruz. Bireyin talepte bulunduğu an burada olduğumuzu belirten bir yol izlemeye çalışıyoruz Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak. Tesislerimizde çalışan spor psikoloğu arkadaşlarımız kendi illerindeki mevcut antrenör ve sporcuları arayarak durumlarıyla ilgili bilgi alıyorlar ve bu bilgiler dahilinde bir ihtiyaç analizi gerçekleştiriyoruz. İlerleyen süreçlerde bu ihtiyaçlara yönelik çalışmalarımız devam edecek" diye konuştu.

‘KULÜPLER AYRIŞTIRICI OLMAMALI’

Ece İbanoğlu, Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası'nda kadınlar üç adım atlamada altın madalya kazanan Tuğba Danışmaz’ın madalyasını depremden etkilenenlerden aldığı güçle kazandığını ifade etmesi gibi örneklerin, toplumun yaşadığı adaptasyon sürecinde güçlü etkileri olduğunu belirtti. İbanoğlu, afet bölgesindeki illerden transfer edilen sporcularda kulüplerin nelere dikkat etmesi gerektiğine değinip, "Kulüp transferleri hakkında diğer illerimizden buradaki illerimize gelen farklı sporcularımızın adaptasyon uyum sürecini düşünecek olursak; kulüplerin tek bir tarafı ayrıştırarak yaklaşım sergilememesini bekliyoruz. ‘Afetzede’, ‘depremzede’ söylemlerinin bile çok doğru olmadığına yönelik son dönemlerde hem danışanlarımızdan geri bildirim alıyoruz bunların onları nasıl etkilediğine dair, hem de kendilerini daha çok bu konuda aşağı görülmüş, etkilenmiş bir grup gibi hissettiklerine dair bir suçluluk duygusu, aşağılanma duygusuyla geldiklerini görüyoruz. Kulüplerde de gelen sporcularımızı karşılarken bu tarz dilleri kullanmamaya dikkat etmek ve buna göre bir formülasyon gerçekleştirmek gerek" dedi. 

‘BAŞARI DÜŞEBİLİR, SABIRLI OLUNMALI’

Spor camiasının mesleğe başladığı dönemden bu yana spor psikolojisi konusunda daha ileri noktada olduğunu kaydeden İbanoğlu, "Artık spor kulüplerimizin içerisinde ya da milli takımlarımızda spor psikologları aktif olarak çalışmaya başladı. Bu yüzden kulüplerde buna yönelik hem depremden etkilenen sporcularımız hem de ikincil bir şekilde etkilenen sporcularımızı bütünleştirici bazı çalışmalar yapmak gerek. Oradan gelen bir sporcumuzun uyku problemi olabilir, iştahsızlığı ya da aşırı yeme davranışı olabilir. Burada spor psikologlarımızın düzenleyeceği psikoeğitimlerle bütünleştirici ve belirti üzerinden giden gruplar oluşturmak, destek sağlamak kritik olacaktır. Başarıda düşüş olması bekleniyor yani direkt uyum sağlanması mümkün olmayabilir bu süreç içerisinde. Fiziksel olarak kapasitelerini ortaya koysalar bile mental olarak bu süreci atlatmaları vakit alabilir, biraz sabırlı olmak gerekiyor. Antrenörlerimize çok iş düşüyor. Bunu bir bahane olarak gören ya da ithaf eden antrenörlerimiz olduğunu duyuyoruz bazen, bu dilden uzak durmak gerekiyor. Hiç kimse yaşadığı olumsuz bir süreci bahane edecek kadar kolay bir dönemden geçmiyor ve bunun gerçek sebepleri olduğunu fark etmemiz gerek” diye konuştu. 

TURKIYE OLIMPIYAT HAZIRLIK MERKEZI SPOR PSIKOLOGU ECE IBANOGLU, DEPREM BOLGESINDEN TRANSFER EDILEN SPORCULARA SABIRLI OLUNMASI GEREKTIGINI VE ANTRENORLERE COK IS DUSTUGUNU SOYLEDI. FOTO-DOGA BASAK OZTURK-ANKARA-DHA

TURKIYE OLIMPIYAT HAZIRLIK MERKEZI SPOR PSIKOLOGU ECE IBANOGLU, DEPREM BOLGESINDEN TRANSFER EDILEN SPORCULARA SABIRLI OLUNMASI GEREKTIGINI VE ANTRENORLERE COK IS DUSTUGUNU SOYLEDI. FOTO-DOGA BASAK OZTURK-ANKARA-DHA

Doğa Başak ÖZTÜRK- Alper ŞAŞMAZ/ ANKARA, (DHA)

 
Nehir havzasında korkutan balık ölümleri
 
7'nci Ulusal Antarktika Bilim Seferi tamamlandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İstinat duvarı çöktü, bina hasar gördü
AVCILAR'da istinat duvarıyla birlikte kaldırımın üzerine çöktüğü binada hasar meydana geldi.
Geleceğin kadın gemi inşa ustaları
MERSİN'in Silifke ilçesinde bulunan Taşucu Profesör Dr. Durmuş Tezcan ...
Organları ile 4 kişiye hayat verdi
ESKİŞEHİR'de geçirdiği trafik kazası sonrası beyin ölümü gerçekleşen 24 ...
 
Ağır hasarlı binalardan eşya kurtarma çabası
HATAY’ın Defne ilçesinde depremlerde yıkılan binaların enkaz kaldırma ...
Sele kapılan hamile kadın ve bebeği aranıyor
ADIYAMAN'ın Tut ilçesinde, 2 kişinin yaşamını yitirdiği sel felaketinde ...
Çanakkale Deniz Zaferi'nin 108'inci yıl dönümü kutlamaları başladı
ÇANAKKALE Deniz Zaferi'nin 108'inci yıl dönümü kutlamaları, Milli Savunma ...
 
Esnaf için konteyner çarşılar kuruluyor
KAHRAMANMARAŞ’ta, depremlerde iş yerleri yıkılan esnafın ticari hayatlarını ...
Farah Zeynep Abdullah'a para cezası
BATMAN'ın Beşiri ilçesinde yaşamına son veren İpek Er'e (18) cinsel saldırıda ...
Telefon dolandırıcılığı yapan şebekeye operasyon
TELEFONLA aradıkları vatandaşlara kendilerini polis veya savcı olarak ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva