Antalya'da 9 yaşındaki Rihan kanalda aranıyor
Antalya'da 9 yaşındaki Rihan kanalda aranıyor
Ödüllü keman sanatçısından konser
Ödüllü keman sanatçısından konser
Antalya'daki emekliler yürüdü
Antalya'daki emekliler yürüdü
Müzik Sokakta’ya yoğun ilgi
Müzik Sokakta’ya yoğun ilgi
1 Mayıs 2013 Çarşamba - 09:48

'Akdeniz anemisi' tedavisinde önemli bir seçenek: Tüp bebek

Talasemi yani halk arasında bilinen adı ile “Akdeniz anemisi” ülkemizde özellikle Akdeniz çanağı adı verilen kıyı bölgelerden olan Antalya, Antakya ve Mersin’de sıklıkla görülmektedir.

 Akdeniz anemisi  tedavisinde önemli bir seçenek: Tüp bebek
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Hastalığın Türkiye’deki görülme sıklığı nedeniyle, evlilik öncesinde, çiftlerden gerekli tetkiklerin yapılması, hastalığın bulgularına rastlandığı takdirde genetik danışmanlık almaları yaşamsaldır. Tüp bebek ve genetikteki yeni gelişmeler sayesinde hastalığın tedavisi etkin bir şekilde yapılıp, gelecek nesillere taşınması önlenebilmektedir. Memorial Antalya Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Op. Dr. Batu Aydınuraz Akdeniz anemisi hastalığının tedavisinde tüp bebek ve genetik çalışmaların önemi hakkında bilgi verdi.
 
Bebeklik çağında ağır kansızlıkla seyredebilir
 
Kanda oksijeni dokulara taşıyan temel bir protein olan hemoglobinin alt birimlerindeki genetik kökenli bir yapım hatası sonucu gelişen Akdeniz anemisi hastalığı, henüz hasta bebekken, ağır kansızlıkla ilk bulgularını vermektedir. Hastada gelişen kalp yetmezliği nedeniyle sık sık kan nakline ihtiyaç duyulmaktadır. Hastaya yeterli miktarda kan verilemediğinde ise, normalde kan yapımının gerçekleşmediği organlarda dahi (Karaciğer, dalak, yassı kemikler ve özellikle kafatası kemiklerinde) ilik doku gelişmeye başlar ve bu durum kemiklerin kırılmalarına neden olup, aynı zamanda çocuğun yüz şeklinde belirgin değişikliklere yol açabilmektedir. Hastanın yüzünde meydana gelen deformasyonların yanı sıra; dalak ve karaciğer büyümekte, hastanın boyu kısalmakta, çocuk hasta ergenlik çağına girememektedir. Kan nakilleriyle vücutta biriken aşırı demirin yol açtığı kalp sorunları, ileri yaşlarda çoğunlukla ölüm nedeni olabilmektedir.
 
Anne baba hastalığı sadece taşıyor olabilir

Akdeniz anemisi hastalığı hafif kansızlık ve halsizlik dışında belirtiler göstermeyen, ancak hastalığı taşıyan bir anne ile taşıyıcı bir babanın çocuklarında %25 oranında görülebilmektedir. Bu çocukların yarısı anne babaları gibi taşıyıcı olmakta, %25’i ise tamamen sağlıklı doğmaktadır. Evlilik öncesinde bireylerden alınan kan örnekleriyle, kandaki hemoglobin tipleri incelenmekte, bu sayede taşıyıcılık olup olmadığına karar verilmektedir.

 
Kemik iliği nakli kalıcı bir çözüm sunuyor
Akdeniz anemisi hastalığının tedavisinde kan nakilleri tekrarlanabilmektedir. Öte yandan kemik iliği dışında kan yapımı ve demir birikimi nedeniyle aşırı büyümüş dalak ameliyatla alınabilir. Ancak, hastaları %70-80 oranında sağlığına kavuşturan en etkin tedavi yöntemlerinden biri kemik iliği nakilleridir. Yüzde yüz doku uyumu olduğunda, tedavide kesin başarı sağlanabilir. Bu tip kemik iliği nakillerinde ilk olarak aile içerisinde doku uyumu olup olmadığının araştırılması gerekmektedir.
 
Tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen kardeş kurtarıcı olabiliyor
Hastalığın tedavisinde kullanılan ilik nakli için, doku uygunluğunun sağlanması kimi zaman mümkün olmayabilir. Aile dışına çıkıldıkça, hastayla uyumlu doku bulmak zorlaşırken, üremeye yardımcı tedaviler sayesinde, nakil için uygun dokuya sahip bir gebelik planlaması yapılabilmektedir. Anne, baba ve kardeşlerin kan örneklerinden alınarak başlanan tedavide, hastalığa neden olan gendeki düzensizlik saptanmakta ve gerekli işlemlere başlanmaktadır. Tedavi normal bir tüp bebek tedavisi süreci olarak devam eder. Gelişen embriyolardan, hem “talasemi” açısından normal olan, hem de doku uyumu yüksek ya da tam olanlar seçilerek ana rahmine yerleştirilmektedir. Gebelik sağlıklı bir doğumla sonlandığı takdirde kemik iliği açısından doku uyumu olan bebek 10 kiloya ulaştığında, kemik iliği nakli gerçekleştirilebilmektedir. Tedavi süreci uzundur ve dikkat gerektirir. Bu nedenle, anne, baba ve kardeşlere yönelik desteğin en üst düzeyde olduğu profesyonel ve tecrübeli bir ekip şarttır.
 
Sağlıklı embriyo seçimi ile hastalığın önüne geçmek mümkün
Talasemi olgularında üremeye yardımcı tedavilerden fayda sağlanabilecek diğer bir durum da; henüz çocukları olmayan, ancak her ikisi de taşıyıcı olan çiftlere yapılan tüp bebek uygulamalarıdır. Süreç normal bir tüp bebek tedavisi olarak başlamakta, embriyoların gelişiminin ardından talasemi açısından genetik seçim yapılmaktadır. Bu seçim sonrasında, sağlıklı embriyolar ana rahmine nakledilir. Gebelik gelişimi ve sağlıklı bir doğum sonrasında ise bebek nakledilen embriyonun durumuna göre ya tam sağlıklı ya da taşıyıcı olarak doğacaktır. Ancak kesinlikle talasemi hastası olarak dünyaya gelmeyecektir.
 
Genetik taramalar gelecek nesilleri koruyor
Talasemi gibi ,“Tek gen hastalığı” olarak bilinen pek çok hastalıkta da yaklaşım aynıdır. Ancak pek çoğu, talasemi gibi yaygın olan ve taraması yapılan hastalıklar olmadığından, aileler hasta veya hastalıktan etkilenmiş çocuklarının olmasından sonra durumun farkına varabilmektedir.Bu tip ‘hastalıktan etkilenmiş bebek ve çocukların’ varlığında ailedeki hastalığa yönelik mutasyon analizi yapılmakta,çiftler tüp bebek tedavisine alınmakta ve genetik olarak yapılan seçimle hastalıksız olduğu tespit edilen embriyolarla sağlıklı bebekler dünyaya gelebilmektedir.Tüp bebek tedavisi bugün için  50’ ye yakın tek gen hastalığında sağlıklı nesiller için ailelere hizmet vermektedir.
 

 
CHP'li Adnan Yıldız; 'Ön seçim' istedi
 
Olaylı 1 Mayıs kutlamaları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kolon kanseri önlenebiliyor
Nedensiz karın ağrısı, dışkılama alışkanlıklarında uzun süreli değişiklikler, ...
Medical Park'ın çoğunluk hissesini İngilizlerin
Temsilciliğini Cüneyt Zapsu’nun yaptığı Texas Pacific Group (TPG) ile ...
Talasemi kongresi başladı
ANTALYA'da Talasemi Federasyonu tarafından düzenlenen 6. Uluslararası ...
 
Diz protezi ile yaşam kalitenizi artırın
Eklem kıkırdağının yok olmasıyla ortaya çıkan eklem yıpranması (artrozu), ...
Doktor Ayşenur Durna Medicalpark'ta
Sağlık sektöründe önemli bir transfer gerçekleşti. Antalya Medical Park ...
Dişteki çürük kalbi vuruyor
Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, kalp haftası ...
 
Kan kanseri rahimde başlıyor
Kan kanseri hastalığının genetik izini süren bilim insanları, bebeğin ...
Uyurken bile 'Sürekli koşan' bir kalbi vardı
48 yaşında, emekli uzun yol şoförü Orhan Yavuz 2013 yılının ilk aylarında ...
Sağlıkta Danıştay şoku
Danıştay, SGK’nın yayınladığı Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki bazı maddeler ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Karanlık ilişkiler
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
19 Mayıs ve Milli Mücadele
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva