Banu Parlak gözaltına alındı
Banu Parlak gözaltına alındı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
6 Mayıs 2021 Perşembe - 10:34

"Anneler günü çekilişi" tuzağıyla dolandırıcılığa dikkat

Siber dolandırıcılar bu sefer "Anneler Günü" için internet üzerinden hediye alışverişinde bulunanları hedef aldı. WhatsApp üzerinden gönderilen bir mesajla, "Özel Çekiliş" yalanıyla kişisel bilgiler ve banka bilgileri çalınabiliyor.

 Anneler günü çekilişi  tuzağıyla dolandırıcılığa dikkat
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Ayrıca tıklanması istenen bazı linkler ile abonelik işlemi başlatılarak, kullanılan GSM operatörü üzerinden aylık abonelik ücreti bile çekilebiliyor. Doç. Dr. Ali Murat Kırık, "Anneler gününe özel spor ayakkabı çekilişi gerçekleştirilecektir' deniyor ve bir de link bulunuyor. Bu linke tıkladıktan sonra önünüze bir çark geliyor. Ya bu linkler sizi maddi olarak dolandırıyor, ya da bu linklere tıkladığınızda sizin cihazınıza casus bir yazılım yükleniyor" dedi.

Tam kapanma nedeniyle "Anneler Günü" için hediye almak isteyenlerin tercihi internet siteleri oldu. Bunu fırsat bilen siber dolandırıcılar, "Anneler Günü" için dünyaca ünlü firmaların fotoğraf ve isimlerini kullanarak sözde çekiliş linki gönderiyor. Linke tıklandığınızda çekilişe katılma şartı olarak bu çekilişin WhatsApp üzerinden paylaşılması talep ediliyor. Mesaj kişi listesinden birinden geldiği için de siber dolandırıcılar "Fishing" yani "Oltalama" olarak tabir edilen dolandırıcılık türünü kolay bir şekilde gerçekleştirebiliyor. 

AYLIK ABONELİK İLE TELEFON FATURALARINA YANSITILIYOR 

Gönderilen linke tıklayanları "Ayakkabı kazandınız, hediyeyi almak için bilgilerinizi giriniz" ibaresi karşılıyor. Aynı zamanda SMS atılıp onay mesajı ile birlikte aylık abonelik yapılarak, GSM faturasına belli bir miktar ücret yansıtılıyor. Bazı casus yazılımlar ile telefon içerisindeki bilgiler de çalınabiliyor. 

"BU SEFER DE ANNELER GÜNÜ'NÜ FIRSAT BİLDİLER"

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, "Bu sefer de 'Anneler Günü'nü fırsat bildiler. 'Anneler Günü'ne özel spor ayakkabı çekilişi gerçekleştirilecektir' deniyor ve bir de link bulunuyor. Bu linke tıkladıktan sonra önünüze bir çark geliyor. Bir spor ayakkabı kazandığınız ortaya çıkıyor. Bir form dolduruyorsunuz. Formda adınız, soyadınız, kimlik bilgileriniz, şifrelerinizi giriyorsunuz" diye konuştu. 

"TELEFON FATURANIZA 200-300 LİRALIK BİR ÜCRET YANSITILIYOR" 

Doç. Dr. Ali Murat Kırık, "Sadece kimlik bilgileri değil, banka kartı, kredi kartı bilgileri değil, aynı zamanda kişisel bilgilerimiz çalınıyor. Onay kodu geldikten sonra telefonunuza birkaç tane mesaj geliyor. 'Katılmak istiyor musunuz?' 'Evet' diyorsunuz, her 'Evet' dediğinizde sizden belli bir oranda cep telefonu faturanıza yansıyan bir ücret kesiliyor. 200 lira, 300 lira katıldığınız oran bağlamında sizden bu para çekiliyor" şeklinde konuştu. 

"ÖZEL GÜNLERİ KOLAÇAN EDİYORLAR" 

Dolandırıcıların özel günleri tespit ettiklerine dikkat çeken Ali Murat Kırık, "Özel günlerde ne yazık ki, vatandaşları mağdur ediyorlar. Ya bu linkler sizi maddi olarak dolandırıyor, ya da bu linklere tıkladığınızda sizin cihazınıza casus bir yazılım yükleniyor. 'Yarın babalar günü olacak', 'yarın sevgililer günü olacak' hepsinde aynı numara gerçekleştiriliyor" ifadelerini kullandı. 

"LİNKE YÜZDE 80 TIKLARDIM"

"Anneler Günü" için hediye bakan Mazlum Dağlar, "Yüzde 80 tıklardım" dedi.

Erhan Dağlar ise, "Ben tıklamam, ben internetten alışveriş yapmayı sevmiyorum bir sürü dolandırıcılık yapan site var. Ondan dolayı alamıyoruz hiçbir şey" şeklinde konuştu.

SIBER DOLANDIRICILAR BU SEFER "ANNELER GUNU" ICIN INTERNET UZERINDEN HEDIYE ALISVERISINDE BULUNANLARI HEDEF ALDI. WHATSAPP UZERINDEN GONDERILEN BIR MESAJLA, "OZEL CEKILIS" YALANIYLA KISISEL BILGILER VE BANKA BILGILERI CALINABILIYOR. AYRICA TIKLANMASI ISTENEN BAZI LINKLER ILE ABONELIK ISLEMI BASLATILARAK, KULLANILAN GSM OPERATORU UZERINDEN AYLIK ABONELIK UCRETI BILE CEKILEBILIYOR. ISTANBUL(DHA)

SIBER DOLANDIRICILAR BU SEFER "ANNELER GUNU" ICIN INTERNET UZERINDEN HEDIYE ALISVERISINDE BULUNANLARI HEDEF ALDI. WHATSAPP UZERINDEN GONDERILEN BIR MESAJLA, "OZEL CEKILIS" YALANIYLA KISISEL BILGILER VE BANKA BILGILERI CALINABILIYOR. AYRICA TIKLANMASI ISTENEN BAZI LINKLER ILE ABONELIK ISLEMI BASLATILARAK, KULLANILAN GSM OPERATORU UZERINDEN AYLIK ABONELIK UCRETI BILE CEKILEBILIYOR. ISTANBUL(DHA)

SIBER DOLANDIRICILAR BU SEFER "ANNELER GUNU" ICIN INTERNET UZERINDEN HEDIYE ALISVERISINDE BULUNANLARI HEDEF ALDI. WHATSAPP UZERINDEN GONDERILEN BIR MESAJLA, "OZEL CEKILIS" YALANIYLA KISISEL BILGILER VE BANKA BILGILERI CALINABILIYOR. AYRICA TIKLANMASI ISTENEN BAZI LINKLER ILE ABONELIK ISLEMI BASLATILARAK, KULLANILAN GSM OPERATORU UZERINDEN AYLIK ABONELIK UCRETI BILE CEKILEBILIYOR. ISTANBUL(DHA) USTTE ALI MURAT KIRIK

SIBER DOLANDIRICILAR BU SEFER "ANNELER GUNU" ICIN INTERNET UZERINDEN HEDIYE ALISVERISINDE BULUNANLARI HEDEF ALDI. WHATSAPP UZERINDEN GONDERILEN BIR MESAJLA, "OZEL CEKILIS" YALANIYLA KISISEL BILGILER VE BANKA BILGILERI CALINABILIYOR. AYRICA TIKLANMASI ISTENEN BAZI LINKLER ILE ABONELIK ISLEMI BASLATILARAK, KULLANILAN GSM OPERATORU UZERINDEN AYLIK ABONELIK UCRETI BILE CEKILEBILIYOR. ISTANBUL(DHA) USTTE ERHAN DAGLAR

Yalın ONAT - Mertcan ÖZTÜRK/İSTANBUL(DHA) 

Etiketler:
 
Spil Dağı Milli Parkı'nda yangın
 
Bu mahallede hiç koronavirüs vakasına rastlanmadı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Spil Dağı Milli Parkı'nda yangın
MANİSA'nın Spil Dağı Milli Parkı'nda, henüz belirlenemeyen nedenle çıkan ...
Mayıs ayı burs ve kredi ödemeleri başladı
GENÇLİK ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, mayıs ayı burs ve kredi ...
13 yaşındaki Pınar maganda kurbanı
ERZURUM'un Yakutiye ilçesinde iftar sonrası pompalı tüfekle rastgele ateş ...
 
İnci kefali nöbeti
VAN Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayan endemik tür inci kefalinin, ...
Yönetmen Elia Kazan'ın Kayseri'deki evi harabeye döndü
ABD'li yönetmen Elia Kazan'ın 4 yaşına kadar anne ve babasıyla birlikte ...
Din görevlisi ve beden eğitimi öğretmeninden 'Bal gibi' hobi
MANİSA'da, koronavirüs (Covid-19) pandemisi kapsamında hobi olarak arıcılığa ...
 
23 milyon alacaklı, bir o kadar da borçlu var
CHP Meclis Grubu'nun hazırladığı rapora göre, icra dairelerinde derdest ...
Tam kapanmada açık olan döviz bürosu mühürlendi
ESENYURT'ta tam kapanmaya rağmen açık olan döviz bürosu sahiplerine polis ...
Üç fidan 49 yıl önce bugün idam edildi
Türkiye'de devrimci sol hareketin en önemli isimleri arasında yer alan ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva