Farah Zeynep Abdullah, Kızıl Goncalar iddiasına cevap verdi
Farah Zeynep Abdullah, Kızıl Goncalar iddiasına cevap verdi
Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
20 Şubat 2021 Cumartesi - 09:08

'Balon balığının derisi cüzdan yapılsın' önerisi

AKDENİZ Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, balıkçıların ağlarına zarar veren, güçlü dişleriyle teneke kutuyu dahi parçalayan balon balığının ekonomiye kazandırılması için derisinin cüzdan, çanta gibi aksesuar ve süs eşyalarında kullanılmasını önerdi.

 Balon balığının derisi cüzdan yapılsın  önerisi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Kızıldeniz'den gelerek Akdeniz'e yerleşen ve başta kendi türleri olmak üzere balıkları yiyerek popülasyona, ağları kopararak da balıkçılara zarar veren balon balığı, burada kendine yeni yurt edindi. Popülasyonu hızla artan bu zararlı balık için Tarım ve Orman Bakanlığı geçen yıl 31 Aralık tarihine kadar balon balığı kuyruğu getiren balıkçılara, kuyruk başına 5 lira ödeme yaptı. Bu uygulamaya büyük ilgi gösteren Antalyalı balıkçılar, 22 günde 35 bin kuyruk teslim etti.

POPÜLASYONDA AZALMA OLDU

Kısa sürede balık popülasyonundaki 35 bin eksilmenin olumlu yanları olduğunu ifade eden Antalya Su ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Cengiz Balta, “En azından yüzde 10 azalma olmuştur diye tahmin ediyoruz. Balıkçı arkadaşlarımız kuyruk teslimine destek uygulamasının yeniden hayata geçirilmesini dört gözle bekliyor. Umarız bu yıl için de yeniden değerlendirmeye alınır" dedi.

35 BİN BALIK İÇİN 176 BİN 715 LİRA ÖDENECEK

Tarım İl Müdürlüğü Su Ürünleri Şube Müdürü Gürsel Coşkun, balıkçıların ilgisinin yoğun olduğunu, ancak hava koşullarının olumsuz olması nedeniyle avdan yeteri kadar verim alınamadığını vurguladı. Balon balığının nisan, mayıs, haziran aylarında yumurtladığını ve bu dönemden önce teşvik çıkmasının uygun olacağını kaydeden Coşkun, “91 balıkçımız 12 noktadan 35 bin 343 balon balığı kuyruğu getirdi. Bunun karşılığında balıkçılarımıza 176 bin 715 liralık bir destek ödenecek. 8 balon balığı türünden sadece biri için verildi bu destek. Popülasyonun az da olsa azaldığını düşünüyoruz" dedi. Coşkun, balıkçıların desteğin yeniden başlaması yönündeki isteklerini de Tarım ve Orman Bakanlığı'na bildirdiklerini sözlerine ekledi.

BALON BALIĞININ EKONOMİYE KAZANDIRILMASI

Balon balığı avcılığı ve popülasyonun kontrol altına alınması için çalışmalar devam ederken, bir taraftan da balığın ekonomiye kazandırılmasına çalışılıyor. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, balığa otopsi yaptı. İç organları ve derisini detaylı inceleyen Prof. Dr. Gökoğlu, balığın derisini alıp, tuzladıktan sonra kurumaya bıraktı. Derinin kurumasının ardından oldukça sağlam bir yapıya büründüğünü tespit eden Prof. Dr. Gökoğlu, “Balon balığının derisi oldukça sağlam. Çekerek ya da esneterek koparmak mümkün değil. Balığın ekonomiye kazandırılması için çalışmalar yapılabilir. Mesela bu deriden aksesuar ve çeşitli süs eşyaları yapılabilir. Bir cüzdan yapmak için bu deri oldukça sağlam ve yeterli büyüklükte" dedi.

AKDENIZ UNIVERSITESI'NDEN PROF. DR. MEHMET GOKOGLU (FOTODAKI), BALIKCILARIN AGLARINA ZARAR VEREN, GUCLU DISLERIYLE TENEKE KUTUYU DAHI PARCALAYAN BALON BALIGININ EKONOMIYE KAZANDIRILMASI ICIN DERISININ CUZDAN, CANTA GIBI AKSESUAR VE SUS ESYALARINDA KULLANILMASINI ONERDI.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI'NDEN PROF. DR. MEHMET GOKOGLU, BALIKCILARIN AGLARINA ZARAR VEREN, GUCLU DISLERIYLE TENEKE KUTUYU DAHI PARCALAYAN BALON BALIGININ EKONOMIYE KAZANDIRILMASI ICIN DERISININ CUZDAN, CANTA GIBI AKSESUAR VE SUS ESYALARINDA KULLANILMASINI ONERDI.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI'NDEN PROF. DR. MEHMET GOKOGLU, BALIKCILARIN AGLARINA ZARAR VEREN, GUCLU DISLERIYLE TENEKE KUTUYU DAHI PARCALAYAN BALON BALIGININ EKONOMIYE KAZANDIRILMASI ICIN DERISININ CUZDAN, CANTA GIBI AKSESUAR VE SUS ESYALARINDA KULLANILMASINI ONERDI.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

POPULASYONU HIZLA ARTAN BU ZARARLI BALIK ICIN TARIM VE ORMAN BAKANLIGI GECEN YIL 31 ARALIK TARIHINE KADAR BALON BALIGI KUYRUGU GETIREN BALIKCILARA, KUYRUK BASINA 5 LIRA ODEME YAPTI. TARIM IL MUDURLUGU SU URUNLERI SUBE MUDURU GURSEL COSKUN (FOTODAKI), BALIKCILARIN ILGISININ YOGUN, ANCAK HAVA KOSULLARININ OLUMSUZ OLMASI NEDENIYLE AVDAN YETERI KADAR VERIM ALINAMADIGINI VURGULADI.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

Alparslan ÇINAR/ ANTALYA (DHA)

 
Su kamışı 5 dakikada sipsi oluyor
 
Hamsinin fiyatı, denizden tezgaha gelene kadar 3'e katlanıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kumar oynayan ve oynatanlara 59 bin TL ceza
ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde polis ekipleri, kumar oynayan ve oynanmasına ...
Mahalleli, yangının eve sıçramasını önledi
ANTALYA'nın Döşemealtı ilçesinde odun parçaları ve samanların alev alması ...
En yakın arkadaşı anlattı: Gamze, giyimini bile değiştirdi
ANTALYA'da doktor eşi Yusuf Onur Kaan Bozkurt’un (58) tabancayla vurup ...
 
Alanya'da çatı katında korkutan yangın
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde bir binanın çatı katındaki dairede çıkan ...
Pansiyondaki odasında ölü bulundu
ANTALYA'da Ali Fuat Taştan (44), konakladığı pansiyonda ölü bulundu.
Mars'ta yaşam izi bulunması ihtimali yüzde 50
TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Sacit Özdemir, ABD Havacılık ...
 
‘Baharatçı' lakaplı uyuşturucu satıcısı tutuklandı
ANTALYA’nın Manavgat ilçesinde jandarma tarafından düzenlenen operasyonda, ...
'Sizin Oraların Nesi Meşhur?' Samsun’da
ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde ...
Akşener’den Muratpaşa’ya tam not
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Millet İttifakı ortağı İYİ Parti ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva