'Bahar Karması'nda buluşma
'Bahar Karması'nda buluşma
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
6 Aralık 2019 Cuma - 12:51

'Cam Tavan Sendromu, kadınların yükselmesine izin vermiyor'

Antalya Kadın Müzesi (AKM), 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü'nü 'Seçilenlerle seçilme hakkı' söyleşisiyle kutladı.

 Cam Tavan Sendromu, kadınların yükselmesine izin vermiyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Tanıtım Vakfı çatısı altında yer alan AKM, Atatürk Kültür Merkezi'nde AKM Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Burcu Demirel moderatörlüğünde Altınova Orta Mahallesi Nurten Kurt, Gürsu Mahallesi Muhtarı Özlem Saday ve Meltem Mahallesi Muhtarı Muazzez Kaval'ın konuşmacı olduğu söyleşiyle Dünya Kadın Hakları Günü'nü kutladı. Programa, Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Yeliz Gül Ege, CHP Muratpaşa Belediyesi Meclis Üyesi Nuran Uğur, Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Araştırma ve Uygulama Merkezi (KATCAM) Müdürü Dr. Öğretim Üyesi İlkay Kutlar, AKM Danışma Kurulu Üyeleri Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Ebru Manavoğlu, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Melike Gül ve çok sayıda davetli katıldı.

Yeliz Gül Ege, birçok Avrupa ülkesinden önce 5 Aralık 1934'te kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilen bir ülkede kadınların maruz kaldığı üzücü olayların bir an önce son bulması gerektiğini dile getirdi. Gül Ege, “Gelecek nesilleri doğuran, büyüten ve yetiştiren kadınlarımızın geleceğimizde bu sorunlarla karşılaşmaması adına, binlerce kadının hikayesini unutmayalım ve unutturmayalım" dedi.

CAM TAVAN SENDROMU

Prof. Dr. Burcu Demirel, kadın müzesinin 'Eşitlik mahallede başlar' sloganıyla yola çıkarak kadın muhtarlarla bir araya geldiğini ifade etti. Prof. Dr. Demirel, Türk kadınının temsil hakkını aldığı günden bugüne neler değiştiğini ise şu şekilde aktardı: “Türkiye'de 53 bin muhtar var, 2014 yılı yerel seçimlerinin ardından 674 kadın muhtar göreve geldi. 31 Mart seçimlerinden sonra bu sayı 1065'e yükseldi. Şu an 54 bin muhtarın yüzde 2'si kadın. TBMM'de bizi temsil eden 600 milletvekilinden 102'si, 16 bakandan 2'si kadın. 81 il içinde sadece 3 ilin valisi kadın. Belediyelere baktığımızda il ve ilçelerde toplam 1389 belediye başkanının 43'ü kadın. İl olarak düşündüğümüzde 81 ilin 4'ü kadın belediye başkanları tarafından yönetiliyor. Toplam 206 üniversite var ve rektörlerin sadece 18'i kadın. Özel sektörde de değişen bir şey yok, Türkiye'nin en büyüklerinin toplandığı Borsa İstanbul'da işlem gören 489 firma var ve bunların sadece 36'sının yönetim kurulu başkanı kadın. Biz buna 'Cam tavan sendromu' diyoruz, yukarıya çıkmaya çalışırken görünmeyen bir tavana çarpıyoruz. Çoğu ülkede de benzer durumlar yaşanıyor. Cam tavan sendromu kadınların yükselmesine izin vermiyor, görünürde bir problem yok ama görünmez bir şey kadın temsiline izin vermiyor."

'SEVGİ ZENGİNİYİM'

Meltem Mahallesi Muhtarı Muazzez Kaval, 1990 yılında seçildiğini ve 30 yıldır muhtarlık yaptığını ifade etti. Kaval, “1990 yılında göreve geldiğimde okullar, mahalle yeni kurulmuştu. Mahalledeki okulu temizletmek için kapı kapı dolaşıp para toplayarak okula deterjan aldım. Meltem'in kuruluşundan bu yana mahallenin bu hale gelmesinde emeğim var ve bundan da gurur duyuyorum. Bir çocuk annesiyim ama binlerce çocuğum oldu. Ben kendimi çok zengin addediyorum, çünkü ben para değil sevgi zenginiyim" diye konuştu.

Altınova Orta Mahallesi Nurten Kurt da kendisine inandığını ve bu sebeple muhtarlığa aday olduğunu anlattı. Kurt, “Kadınların da siyasi ve sosyal hayatta yer alması gerektiğini düşündüğüm için aday oldum. 5 erkek ve 3 kadın muhtarlık için aday olduk. Manavgatlıyım ve benim için 10 oy bile alamaz deniliyordu. En yakın rakibime 250 oy fark attım" dedi.

Gürsu Mahallesi Muhtarı Özlem Saday ise sosyal medyada 'Gürsudayız' adında açtıkları hesapları ve mahallede yaptıkları sosyal projeleri dinleyicilerle paylaştı. Saday, “Çocukluğumuzdaki mahalle kültürünü hepimiz çok özledik ve bu sebeple sosyal medyada hesap açtık. Mahalle kültürünü yeniden oluşturabilir miyiz düşüncesi doğdu. Mahalleyle ilgili yapılabilecek tüm çalışmalarla ilgili sosyal medyadan veri topluyoruz, hangi sosyal proje istendiyse yapmadan vazgeçmiyoruz. Örneğin, sokak turnuvası benim çok sevdiğim bir proje. Son dönemde tüm çocuklar bilgisayar bağımlısı, bunu aşmak amacıyla sokak turnuvası düzenledik. Duyurularını yaptık. Başvurunun az olacağını düşünüyorduk ama toplam 8 takım oluşturduk. Onlarca çocuk katıldı ve çok mutlu oldular" dedi.

Söyleşi sonunda Yeliz Gül Ege, söyleşiye katılan kadın muhtarlara teşekkür belgesi ve ATAV yayını 'Toroslardan Antalya Lezzetleri' kitabını takdim etti.

ANTALYA TANITIM VAKFI CATISI ALTINDA YER ALAN AKM, ATATURK KULTUR MERKEZI'NDE AKM DANISMA KURULU UYESI PROF. DR. BURCU DEMIREL MODERATORLUGUNDE ALTINOVA ORTA MAHALLESI NURTEN KURT, GURSU MAHALLESI MUHTARI OZLEM SADAY VE MELTEM MAHALLESI MUHTARI MUAZZEZ KAVAL'IN KONUSMACI OLDUGU SOYLESIYLE DUNYA KADIN HAKLARI GUNU'NU KUTLADI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA TANITIM VAKFI CATISI ALTINDA YER ALAN AKM, ATATURK KULTUR MERKEZI'NDE AKM DANISMA KURULU UYESI PROF. DR. BURCU DEMIREL MODERATORLUGUNDE ALTINOVA ORTA MAHALLESI NURTEN KURT, GURSU MAHALLESI MUHTARI OZLEM SADAY VE MELTEM MAHALLESI MUHTARI MUAZZEZ KAVAL'IN KONUSMACI OLDUGU SOYLESIYLE DUNYA KADIN HAKLARI GUNU'NU KUTLADI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
'Memleketim' prömiyer yapacak
 
Rent a car temsilcileri sorunlarını ATSO'da ele aldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Memleketim' prömiyer yapacak
ANTALYA Devlet Opera ve Balesi (DOB), 'Memleketim' adlı müzikal oyunu sahneleyecek.
Miniklere geri dönüşüm anlatıldı
MURATPAŞA Belediyesi'nin 560 öğrenci kapasitesine sahip kreşlerinde devam ...
Kapkaç şüphelileri tutuklandı
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde kiraladıkları otomobille bir kadına ait ...
 
Demre'de yazdan kalma günler yaşanıyor
TÜRKİYE'nin birçok yerinde karla mücadele edilirken Antalya'nın Demre ...
Uyuşturucu operasyonu şüphelileri adliyede
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda gözaltına ...
Antalya'da korkutan kaza: 4 öğrenci yaralı
ANTALYA'da engelli öğrencileri taşıyan minibüsle bir otomobil kontrolsüz ...
 
Finike'de sahil temizliği
FİNİKE Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından Sıfır Atık Projesi ...
Antalyaspor olağan genel kurulu yapıldı
ANTALYASPOR A.Ş. Olağan Genel Kurulu Atilla Vehbi Konuk Tesisleri Suphi ...
Vali Karaloğlu Gündoğmuş'ta muhtarlarla buluştu
ANTALYA Valisi Münir Karaloğlu, Gündoğmuş ilçesinde muhtarlarla bir araya geldi.
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva