Oscar ödüllü yazar David Seidler hayatını kaybetti
Oscar ödüllü yazar David Seidler hayatını kaybetti
Sümer: Altınova'ya tarım kenti kuracağız
Sümer: Altınova'ya tarım kenti kuracağız
Ferman Akgül açtığı tazminat davasını kaybetti
Ferman Akgül açtığı tazminat davasını kaybetti
Muratpaşa'ya akıllı otoparklar
Muratpaşa'ya akıllı otoparklar
14 Temmuz 2020 Salı - 09:17

'Derinliği belli olmayan atlamalar ölümcül olabilir'

BEYİN ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Niyazi Nefi Kara, derinliği belli olmayan suya atlamanın çok tehlikeli olduğunu söyledi. Kara, yüzüstü atlamanın boyun ve omurilik kırıklarına, göğüs üstü atlamanın ise kaburga kırıklığına bağlı iç organlara zarar verdiğini belirtti.

 Derinliği belli olmayan atlamalar ölümcül olabilir
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Özel hastanede görev yapan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Kara, yaz aylarının gelmesiyle özellikle gençlerin derinliği belli olmayan sulara yüksekten atladığını, bunun da hayati risk oluşturduğunu anlattı. Yüzüstü atlama yapıldığında genellikle boyun kırıklığıyla karşılaştıklarını anlatan Kara, "Sığ ve derinliği belli olmayan suya atlamayın" önerisinde bulundu. Antalya'daki falezlerde bir gencin göğüs üzerine atlama sonrası öldüğünü hatırlatan Kara, göğüs üstü atlamaların kaburga kırıklığı sonrası iç organlara zarar verebileceğini söyledi. Bu tür atlamaların çok tehlikeli olduğunu belirten Kara, hayati önem taşıdığına dikkati çekti.

KALICI HASAR OLUŞABİLİR

Yaz aylarında sıcak havanın etkisiyle gençlerin serinlemek için yüksek kesimlerden suya atladığını belirten Opr. Dr. Kara, “Sığ alana balıklama yani kafası üzerine atlayan kişilerde en çok boyun kırığıyla karşılaşıyoruz. Boyun kırıklarında maalesef boyundan aşağıdaki bütün organları etkilediği için kol ve bacaklarda kalıcı felç olabiliyor. Ameliyat edip kurtaramadığımız hastalarımız oluyor. Bunların birçoğu genç hastalar. Çok üzücü sonuçlara neden oluyor" dedi.

'ÖLÜMCÜL SONUÇLARI OLABİLİYOR'

"Derinliği bilinmeyen yüksek kesimlerden suya atlamayın" önerisinde bulunan Kara, "Karın üzerine atlandığında iç organlara zarar verebilir. Kaburga ve omurga kırıklıklarıyla karşılaşılabilir. Bunların çok tehlikeli sonuçları var. Bu yüzden sığ olan yerlere atlamamak gerekiyor. Aynı şekilde paraşütle atlayan kişilerde de bazen ip kopması sonucu düşüp bacak ve omurga kırıklarıyla karşılaşıyoruz. Ama en tehlikelisi kafa üzerine atlamaktır. Suya sert vurduğunda betona çarpmış gibi oluyor. Atlamayı çok önermiyoruz ama atlamak isteyen kişilere çivileme yani ayakların üzerine atlarlarsa yine de bacaklarındaki kırıklarla idare edebilirler. Ama kafa üzerine atlamak tehlikeli olmakla birlikte ölüm sonuçlarına neden olabiliyor" diye konuştu.

'BETONA DÜŞMÜŞ GİBİ HİSSETTİRİYOR'

Antalya'da, arkadaşlarıyla girdiği iddia üzerine Deniz Şahin (15) isimli gencin 40 metrelik falezlerden denize göğüs üstü atlayıp öldüğünü hatırlatan Opr. Dr. Kara, “Şok etkisi var. Betona düşmüş gibi hissettiriyor. Kaburgası kırılıp iç organ yaralanmaları olabilir. Çok tehlikeli. Yaklaşık 3 gün önce de Köprülü Kanyon'da bir genç kafa üzerine atladıktan sonra ciddi boyun kırığı ve omurilik yaralanmasıyla karşılaştık. Ameliyat oldu ama sonuç yüz güldürücü olmuyor. O yüzden mutlaka çok dikkat etmek gerekir. Çünkü küçücük bir zevk, küçücük bir eğlence gibi görülse de hayatınıza mâl olabilir. Tıpkı kasksız, kontrolsüz motosiklet kullanmak gibi. Bu şekilde de yaralanmalarla karşılaşıyoruz" dedi. 

'YÜKSEKLİK ARTTIKÇA HIZ DA ARTIYOR'

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Serdar Alfidan ise yüksekten atlanıldığında suyun yüzey gerilimiyle vücudun temas ettiği bölgenin şiddetli basınca maruz kaldığını dile getirdi. Alfidan, “Bu basınç ne kadar hızlı bir şekilde suyla temas ederse buna paralel olarak vücutta şiddetti travmalara neden olur. Bu bizim çarpma bölgemizin ne kadar geniş olduğuyla hızımızla temas edilen sıvının niteliğiyle tamamen bağlantılıdır. Ne kadar yüksekten atlarsak hızımız da o kadar artacağı için bu basınca daha çok maruz kalmış oluyoruz. Yapılan çalışmalar genellikle 50 metrenin üzerinden gerçekleşen atlamalarda hemen hemen kurtulma şansın olmadığı sonucunu doğurmuştur. Bu yüzey gerilimine vücudun maruz kalması durumuna beton etkisi deniyor. Sanki normalde alçak bir mesafeden atlanıldığında suyu yararak içine giriyoruz ama yüksekten atladığınız zaman su o noktada beton etkisi yaratıyor. Sert bir zemine çarpmışız gibi bir etki oluşturuyor. Oradaki yüzey gerilimini vücudumuz ayıramadığı için kırıklar, ciddi yaralanmalar ortaya çıkabiliyor" diye konuştu. 

SUYLA TEMAS EDİLEN NOKTA ÇOK ÖNEMLİ

Yüksekten atlama sırasında suyla temas edilen noktanın çok önemli olduğunu belirten Opr. Dr. Alfidan, “Ayaklarımızla suya girdiğimizde mesafe yüksek de olsa çok fazla zarar vermeyebiliyor. Ama karın üstü, sırt üstü gibi yüzey alanı geniş bölgelerde ciddi yaralanmalar ve yaralanan dokuların miktarı artıyor. Balıklama atlamalarda ise beton etkisi nedeniyle kafa travmalarıyla karşılaşabiliyoruz. Ani travma nedeniyle omurilikte kırık, çıkık meydana gelebiliyor. İç organlarda zedelenmeler, karaciğer ve dalak yırtılması gibi durumlarla da karşılaşabiliyoruz" dedi.

Yükseklik arttıkça riskin de arttığını belirten Opr. Dr. Alfidan, zaman zaman alçak zeminden suya atlansa bile ciddi yaralanmalarla karşılaştıklarını söyledi. Dibi görünmeyen sığ alanlara da atlamanın zararlı olduğunu vurgulayan Alfidan, “Atlanılan yer çok dikkatli seçilsin, her türlü güvenlik önlemi alınsın" uyarısında bulundu.

BEYIN VE SINIR CERRAHISI UZMANI OP. DR. NIYAZI NEFI KARA, DERINLIGI BELLI OLMAYAN SUYA ATLAMANIN COK TEHLIKELI OLDUGUNU ANLATTI.(SERDAR ALFIDAN)(FOTO:ANTALYA-DHA)

BEYIN VE SINIR CERRAHISI UZMANI OP. DR. NIYAZI NEFI KARA, DERINLIGI BELLI OLMAYAN SUYA ATLAMANIN COK TEHLIKELI OLDUGUNU ANLATTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

BEYIN VE SINIR CERRAHISI UZMANI OP. DR. NIYAZI NEFI KARA, DERINLIGI BELLI OLMAYAN SUYA ATLAMANIN COK TEHLIKELI OLDUGUNU ANLATTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

BEYIN VE SINIR CERRAHISI UZMANI OP. DR. NIYAZI NEFI KARA, DERINLIGI BELLI OLMAYAN SUYA ATLAMANIN COK TEHLIKELI OLDUGUNU ANLATTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

BEYIN VE SINIR CERRAHISI UZMANI OP. DR. NIYAZI NEFI KARA, DERINLIGI BELLI OLMAYAN SUYA ATLAMANIN COK TEHLIKELI OLDUGUNU ANLATTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
'KKKA vakalarında, koronavirüs nedeniyle artış oldu'
 
Yaz-kış teknede yaşayan çift, 11 yılda 77 ülke gezdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Değişen kaymakam ve vali yardımcılarının tam listesi
DAİRE başkanlığı, genel müdürlük, vali yardımcılığı ve kaymakamlıklara ...
Üzüm bağında ölü bulundu
ANTALYA'nın Demre ilçesinde üzüm bağına ilaçlama için giden Birdal Aslan (58), ölü bulundu.
Hamza'nın vücudunda yılan ısırığına benzeyen izlere rastlanmış
ANTALYA'nın Kaş ilçesinde ailesiyle gittiği düğünde fenalaştıktan sonra ...
 
Antalya'da korkunç olay!
ANTALYA'da, oturduğu 9 katlı apartmanın çatısına çıkan Gülay G. (27), ...
Nem bulutları indi, sıcaktan bunalan denize koştu
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde yüksek nem ve sıcaktan bunalan yerli ve yabancı ...
Sahilde yaralı bulunan martıya tedavi
ANTALYA'nın Manavgat sahilinde yaralı bulunan martı, Doğa Koruma ve Milli ...
 
Yangın ormana sıçramadan söndürüldü
ANTALYA'nın Kaş ilçesinde bir tarlada çıkan yangın, ormanlık alana sıçramadan söndürüldü.
Başkan Kocakaya: Havai fişek kullanmayacağız
DEMRE Belediye Başkanı Okan Kocakaya, belediyenin etkinliklerinde havai ...
Cinayet sanığı: Bıçaklayıp bıçaklamadığımdan emin değilim
ANTALYA'da, kendisini, mağazasından 80 bin lira değerindeki yüzlerce çift ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim değil geçim
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva