Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Emekli olan Yıldız Tilbe'den 'maaş' isyanı
Emekli olan Yıldız Tilbe'den 'maaş' isyanı
26 Mart 2019 Salı - 17:26

'Domino karaciğer nakli'yle hayata tutundular

ANTALYA'da Yiğit Kadir Ekinci (14) ile Tanyolaç Alpay (62), Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Organ Nakli Merkezi'nde gerçekleştirilen 'domino karaciğer nakli'yle sağlığına kavuştu.

 Domino karaciğer nakli yle hayata tutundular
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Nakil ameliyatlarına ilişkin AÜ Organ Nakil Merkezi'nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, karaciğer nakli olan Yiğit Kadir Ekinci, Tanyolaç Alpay, verici Özlem Önder, İl Sağlık Müdürü Dr. Ünal Hülür, AÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, Başhekim Prof. Dr. Bülent Aydınlı ve ameliyatı gerçekleştiren doktorlar katıldı.

DÜNYADA AZ SAYIDA YAPILDI

AÜ Hastanesi Başhekimi ve Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, 'domino karaciğer nakli'nin, metabolik hastalıklı karaciğeri o hastadan alıp başka bir hastaya nakil yapıp, metabolik hastalığı olan hastaya da kadavradan ya da canlıdan karaciğer nakli gerçekleştirilmesi olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Aydınlı, "Dünyada çok az sayıda yapılan metabolik hastalıklarda domino nakiller ülkemizde daha önce de iki defa farklı metabolik hastalıklar nedeniyle yapılmış. Bu domino karaciğer nakli bizim merkezimiz için ilk, Türkiye'de de ikinci" dedi.

AKÇAAĞAÇ ŞURUBU HASTALIĞI

Kocaeli'de yaşayan Yiğit Kadir Ekinci'nin, genetik bir hastalık olan 'akçaağaç şurubu' hastalığıyla dünyaya geldiğini ifade eden Prof. Dr. Bülent Aydınlı, "Bu yaşa kadar proteinden uzak özel bir diyetle beslenen, bu nedenle beyin ve motor gelişiminde ciddi sorunlar yaşayan Yiğit'e karaciğer nakliyle, hastalığının ilerlemesi büyük ölçüde duracak ve normal yaşam kalitesine kavuşabilecekti. Aile, karaciğer nakli için merkezimize başvurdu. Yiğit'in halası Özlem Önder'in karaciğerinin yeğenine uygun olduğu belirlendi. Yiğit'ten alınacak karaciğer de başka hastaya yaşam verebileceği için, aileye Yiğit'ten çıkarılan karaciğeri bağışlamaları önerildi. Bu bağışı memnuniyetle kabul eden Ekinci Ailesi'nin onayı sonrası Yiğit'ten çıkarılan karaciğer, bekleme listesinde kadavradan karaciğer nakli bekleyen Antalyalı turizmci Tanyolaç Alpay'a, Sağlık Bakanlığı'nın özel onayıyla nakledildi" diye konuştu.

BİR VERİCİ İKİ ALICI

Prof. Dr. Aydınlı, aynı anda bir verici iki alıcı olmak üzere üç ameliyat yapıldığını, iki hastanın sağlığına kavuştuğunu, sağlıklı bir vericinin de yaptığı fedakârca bağışın gururunu yaşayarak kısa sürede normal hayata döndüğünü aktardı. Bu nakil organizasyonunun AÜ Organ Nakli Merkezi'nin 40 yıla yakın organ nakli tecrübesi ve altyapısı ile tıbbi, etik ve yasal açıdan titizlikle gerçekleştirildiğini belirten Prof. Dr. Bülent Aydınlı, "Ülkemizde tüm çabalara rağmen hâlâ devam eden organ bağışı yetersizliğine de küçük bir destek olacak bu tür nakillerin uygun hastalarda daha fazla yapılması gerekmektedir. Ameliyata katkısı olan ekibimize teşekkür ediyor, hastalarımıza şifa diliyoruz" dedi.

'TÜRKİYE ORGAN TAKİP SİSTEMİNDE ÖNCÜ'

İl Sağlık Müdürü Dr. Ünal Hülür, Türkiye'de kurulu organ takip sisteminin, başka hiçbir ülkede olmadığını söyledi. Ünal Hülür, "Organ nakli bekleme sistemi diye dijital bir sistemimiz var. Diğer ülkelerde bu bölgesel uygulanıyor. Bizde ise ülke genelinde sistem uygulanıyor. Listede 26 bin organ bekleyen hastamız var. Bunun 22 bini böbrek hastası, Antalya'da ise 2 bin 800 böbrek, 250 karaciğer, 270 kalp bekleyen hasta var" bilgilerini verdi.

'GÜZEL BİR OLGUYU PAYLAŞIYORUZ'

Rektör Prof. Dr. Mustafa Ünal ise "Bugün 'domino nakil' dediğimiz karaciğer nakliyle ilgili güzel bir olguyu sizlerle paylaşmak için buradayız. Bir canlıdan bir hastaya karaciğer nakli, o hastadan aldığımız karaciğeri de başka bir hastaya arkadaşlarımız nakil yaptı, buna 'domino nakil' diyoruz" dedi.

ÜLKEYE HİZMET

Bu tür vakalara destek verdiği için İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür'e teşekkür eden Prof. Dr. Ömer Özkan ise "Bunlar çok özellikli vakalar. Bunların başarılı bir şekilde sunulması bizleri mutlu ediyor. Ufacık da olsa katkımız olunca mutlu oluyoruz. Sonuçta bu ülkeye hizmet ediyor bu üniversite. Her çeşit nakli burada yapıyoruz. Birkaç nakil türü var eksik olan, onları da en kısa zamanda gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

14 YIL SONRA YUMURTA YEDİ

Yiğit Kadir Ekinci'nin annesi Nurdan Ekinci, çok dikkat ettiği halde çocuğunun mental geriliği olduğunu belirterek, "Oğlum artık etin, balığın tadına bakmak istiyor. 16 yaşında bir kızım var, sabah kahvaltıda tost yapamıyorum, oğlum ağlıyor. Sosyal yaşantımız yok, bir yere kahvaltıya gidemiyoruz. Özel gıda alması lazım, bir misafirliğe gidemiyoruz. Çocuğum ergenlik çağına girdi. Pasta yiyen arkadaşlarını görünce 'Neden ben yiyemiyorum anne?' diyor. Çok araştırdım ve Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne geldim. Tüm doktorlarımız bizi anladı. Halamız, yengeciğim, 'Ben karaciğerimi vereceğim' dedi. Nakil oldu, 14 yıldır ilk kez yumurta ve peynirin tadına baktı, çok mutluyum" diye konuştu.

Halasından nakille sağlığına kavuşan Yiğit Kadir Ekinci ise "Halam karaciğerini verdi nakil oldum; süt içtim, balık yedim. Hayatımda ilk defa balık yedim" dedi.

'BÜYÜK YÜREKLİ İNSANLAR'

Ameliyatı gerçekleştiren ekip için "Bunlar büyük yürekli insanlar" diyen Tanyolaç Alpay ise "Burada herkesin huzurunda çok teşekkür ediyorum. Günde 4 defa sabah ve akşam olmak üzere bizi ziyaret ediyorlar. Durumumuzu bize anlatıyorlar, moralimiz yükseliyor. İnşallah yeni yaşama başlayacağız. Bu sadece Akdeniz Üniversitesi için değil tüm Türkiye için onur. Bu nakilleri duyurmak çok önemli çünkü organ bekleyen binlerce hasta var. Herkese şifa diliyorum" diye konuştu.

ANTALYA'DA YIGIT KADIR EKINCI (14) ILE TANYOLAC ALPAY (62), AKDENIZ UNIVERSITESI (AU) ORGAN NAKLI MERKEZI'NDE GERCEKLESTIRILEN 'DOMINO KARACIGER NAKLI'YLE SAGLIGINA KAVUSTU. NAKIL AMELIYATLARINA ILISKIN AU ORGAN NAKIL MERKEZI'NDE BASIN TOPLANTISI DUZENLENDI. TOPLANTIYA, KARACIGER NAKLI OLAN YIGIT KADIR EKINCI, TANYOLAC ALPAY VE VERICI OZLEM ONDER, IL SAGLIK MUDURU DR. UNAL HULUR, AKDENIZ UNIVERSITESI REKTORU PROF. DR. MUSTAFA UNAL, BASHEKIM PROF. DR. BULENT AYDINLI, AMELIYATA KATILAN DOKTORLAR KATILDI.(FOTO:EROL AKKIR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA YIGIT KADIR EKINCI (ORTADA) ILE TANYOLAC ALPAY (SAGDA), AKDENIZ UNIVERSITESI (AU) ORGAN NAKLI MERKEZI'NDE GERCEKLESTIRILEN 'DOMINO KARACIGER NAKLI'YLE SAGLIGINA KAVUSTU.(FOTO:EROL AKKIR/ANTALYA-DHA)

Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA)

 
Hastayı kar üzerinde çekerek ambulansa ulaştırdılar
 
Polis, mesai arkadaşını yaralayıp intihara kalkıştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eşini böbreğiyle yaşama bağladı
KKTC'de yaşayan Ömer Akın (46), eşi Nurgül Akın'ın (37) böbreğiyle yaşama ...
İsveç iksiri nedir? Faydaları, zararları, kullanımı
Doğal bitki özlerinden elde edilen isveç şurubu, çeşitli bitki özlerinden meydana gelmektedir.
Karaciğer yetmezliği teşhisi konuldu, nakil ile kurtuldu
ANTALYA'da yaşayan ve bir sabah aniden görme kaybı gelişince karaciğer ...
 
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Nalan Göloğlu
Solunum sistemi ile ilgili tüm sağlık sorunlarını kapsayan Göğüs Hastalıkları ...
Yusuf soluksuz kalmasın
ANTALYA'da, 1,5 ay önce solunum yetersizliği nedeniyle kaldırıldığı hastanede, ...
BDT Eğitimi nedir ve nasıl uygulanmaktadır?
Bilişsel davranışçı terapi yani BDT, psikopatoloji ve psikoloji alanlarında ...
 
Kayseri- Konya arası böbrek kardeşliği
KONYA'da yaşayan Ali Sarıbaş (58) ile Kayseri'de yaşayan Mehmet Özden ...
Matcha (Maça) Çayı Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?
Maça çayı kişilerin metabolizmalarını hızlandırarak zayıflamalarına yardımcı ...
Antalya'da hastalara 'moral' konferansı
SAĞLIK Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva