Başkan Kotan'ın ilk ziyareti Kaymakam Köse'ye
Başkan Kotan'ın ilk ziyareti Kaymakam Köse'ye
Antalya'da ekolojik yaşama can suyu
Antalya'da ekolojik yaşama can suyu
Bahar: Faiz artışları konut satışlarını olumsuz etkiledi
Bahar: Faiz artışları konut satışlarını olumsuz etkiledi
İlber Ortaylı uçakta rahatsızlandı
İlber Ortaylı uçakta rahatsızlandı
8 Aralık 2021 Çarşamba - 15:23

'İklim krizinin faturası pandemiden ağır olacak'

MAKİNE Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, iklim değişikliğinin kaçınılmaz etkilerinin kendini göstermeye başladığını belirtti.

 İklim krizinin faturası pandemiden ağır olacak
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, dünyanın Covid-19 pandemisi ile büyük bir sınavdan geçtiğini belirterek, yaşanan bu salgının aslında global sorunlar karşısında dünyamızın, ekonomiden sosyal hayata kadar birçok alanda kırılgan bir yapıya sahip olduğunu gözler önüne serdiğini dile getirdi.

İklim değişikliği gerçeğinin ise sonuçları itibarıyla pandemiden daha büyük bir kriz oluşturacağını ifade eden Atmaca, “Karbonsuzlaşma yolunda önemli adımlar söylemden öteye taşınarak eylemsel olarak atılmazsa bu krizin de ağır faturalarıyla yüzleşmemiz, kaçınılmaz gözükmektedir. 2001 sonrası yılların sıcaklık değerleri, tespit edilen en yüksek sıcaklıklar olması vasfıyla iklim değişikliğinin artık kaçınılmaz etkilerinin kendini göstermeye başladığının göstergesidir. Yaşanan yangınlar ve seller, bunun açık ilk belirtileridir. Susuzluk ve neden olabileceği gıda kıtlığı ile birçok canlı türünün tükenmesi ile oluşabilecek zincirleme sonuçlar, önümüze en büyük tehdit olarak çıkıyor. Yerelden başlayarak globale doğru eylemsel olarak çözüm odaklı projeler gerçekleştiremezsek insanoğlunun sosyal problemlerden doğal afetlere kadar birçok gerçekle yüzleşeceği ve faturanın pandemiden de ağır olabileceği açıkça görülmektedir" diye konuştu.

KARBONSUZLAŞMA ADIMLARI ATILMALIDIR

İklim değişikliğinin ana sebebinin karbon salınımları olduğunu dile getiren Başkan Atmaca, “1.5 santigrat derece sıcaklık artışına sebep olan atmosferik karbondioksit yoğunluğunun üzerine çıkılmaması gerektiği bilinirken dünyanın tehlikeli sınır olarak referans alınan 2 santigrat derecelik artışa sebep, atmosferik karbondioksit yoğunluğuna doğru yol aldığı görülüyor. Çare ise özellikle endüstriyel binalardan sanayiye, tarımdan ulaşıma kadar her alanda, karbonsuzlaşma adımlarının atılması ile mümkün görünüyor. Bu da fosil yakıtların verimli kullanılması veya fosil yakıtlara ikame sağlanması ile mümkün olacaktır" dedi.

ENDÜSTRİYEL BİNALARDA NET SIFIR ENERJİYE YÖNELİM SAĞLANMALI

Başkan Atmaca, yaşantımızın önemli bir kısmını kapalı ortamlarda geçirdiğimizi ifade ederken, ofis binaları, plazalar, alışveriş merkezleri, oteller, hastaneler, okullar gibi birçok endüstriyel binada ısıtma, soğutma, aydınlatma ve özellikle de pandemi koşullarında iyice artan oranda havalandırma temelli, ciddi oranda enerji harcandığını söyledi. İklim krizi ile mücadelede, karbonsuzlaşma adımına endüstriyel binaların hızlıca adapte olması gerektiğini dile getiren Atmaca, “Öncelikle enerji verimli cihazlar, otomasyona dayalı akıllı bina enerji yönetim sistemleri, ısı geri kazanım üniteleri, ısı pompası uygulamaları ve ikili veya üçlü enerji üretim sistemleri olan kojenerasyon ya da trijenerasyon gibi uygulamalar ile binalarda tasarruf boyutu sağlanarak, binanın enerji gideri azaltılmalıdır. Ardından eriye kalan enerjinin temini için güneş gibi yenilenebilir enerjilere yönelim sağlanmalıdır" diye konuştu.

TARIMDA KARBONSUZLAŞMA SÜRECİ İÇİN SONDAJA DİKKAT

Tarımsal sulama konusuna da değinen Başkan Atmaca, “Tarımsal sulamada su temini sondaj ile yapılırken, muhakkak gerektiği miktarda su yeraltından temin edilmeli, verimli sulama sistemleri tercih edilerek, çekilmesi gerekli su miktarları muhakkak azaltılmalıdır. Gereğinden fazla miktarda suyun yeraltından çekilmesi su kaybı olduğu kadar, enerji kaybı anlamı da taşımaktadır. Zira çeşitli derinliklerdeki kuyulara inilerek kuyu pompaları ile yapılan su çekme işleminde, önemli miktarlarda elektrik enerjisi kullanılmaktadır. Gereğinden fazla harcanan enerjinin küresel ısınmayı tetiklediği, küresel ısınmanın da yağışları azalttığı düşünüldüğünde, olay tamamıyla kısırdöngüye dönüşmektedir. Bütün bu nedenler bir araya geldiğinde, kesinlikle bilinçsiz sondaj yapılmamalı, izinsiz kuyu açımına asla müsaade edilmemelidir" ifadelerini kullandı.

ANTALYA, (DHA)

 
İnternetten diş protezi sipariş verdi, kullanılmış plastik ürün geldi
 
'Öğretmenlik Meslek Kanunu' talebi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Devlet Senfoni'den İsmet İnönü'yü anma konseri
TÜRKİYE Cumhuriyeti'nin ilk başbakanı ve ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, ...
Antalya'da tarım alanlarında büyük zarar
ANTALYA'da yağmur ve fırtınanın ardından zarar gören tarım alanlarında ...
Yayın yasağı getirilen vahşetle ilgili Antalya Valiliği açıklaması
ANTALYA'da özel öğrenci yurdunda aşçı olarak çalışan İhsan Güney (38) ...
 
'Telefon tamiri' tartışmasında darbedildi
ANTALYA'da bozulan cep telefonu için telefonda tartıştığı F.E.'nin çalıştığı ...
Kapalı mağaza önünde 3 saat ayakkabılara baktı
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde akşam saatlerinde kapalı olan ayakkabı ...
Bozdağ yolları asfalta kavuştu
ANTALYA'nın Demre ilçesinde gecekondu önleme bölgesi Bozdağ Mevkii'ndeki yollar ilk kez asfaltlandı.
 
Güldüren oyuna alkış yağdı
BİLGECE Kültürevi Tiyatro Topluluğu, 'Memleket Ne Vaziyet' adlı mizahi ...
Arkadaş katiline müebbet hapis
ANTALYA'da tartıştığı galerici arkadaşı Üzeyir Urey'i (53) kalbinden bıçaklayarak ...
Akdeniz'de 62 türün nesli tehlike altında
AKDENİZ'de yüzde 10'u endemik olan 17 bin denizel türden 62'sinin neslinin ...
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva