Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
Babasının beylik tabancası ile ağabeyini öldürdü
Babasının beylik tabancası ile ağabeyini öldürdü
GSF'den 'kadın' konulu sergi
GSF'den 'kadın' konulu sergi
17 Ekim 2017 Salı - 11:03

'Isparta ihracatında mermer ilk sırada'

ISPARTA Mermerciler ve Madenciler Derneği Başkanı Mustafa Küçükyaman, "Isparta'da ihracat kalemlerinde birinci mermer gelmektedir. Isparta'nın elma ihracatı 2 milyon dolar. Mermer ise 80 milyon dolar" dedi.

 Isparta ihracatında mermer ilk sırada
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Isparta Mermerciler ve Madenciler Derneği Başkanı Mustafa Küçükyaman, Isparta'da 207 arama ruhsatı, 292 işletme ruhsatı bulunduğunu söyledi. Küçükyaman, "292 ruhsatın 172'sinde işletme izni yani aktif hale gelebilirliği vardır. Orman Bölge Müdürlüğü sorumlulukları altında Isparta'da Orman Kanunu'nun 16'ncı maddesine göre verilen izinler dahilinde işletmeler yapılmakta. Isparta merkezde 14, Eğirdir'de 71, Sütçüler'de 49 olmak üzere il genelinde toplam 134 aktif ocak var. Isparta'nın toplam orman alanı 364 bin 231 hektar. Bu rakamın yaklaşık binde 4'ünde mermercilik faaliyeti yapılmakta. Yasalar çerçevesinde yapılan bu faaliyetlerde Orman Bölge Müdürlüğü 2014 verilerine göre mermerciler Orman Bölge Müdürlüğü'ne orman payı olarak 17 milyon lira para yatırmışlar. Isparta madencilik faaliyetlerinden dolayı devlet hakkı, il özel idare payı gibi ücretlerin toplamı yaklaşık 57 milyon liradır. Mermercilikten dolayı devletimize 57 milyon lira ödenmiştir. 2015 verileri henüz resmileşmedi. 2014 verilerine göre ülke genelinde ihracat rakamımız 5 milyar dolar. Isparta'da 2014 yılında yaklaşık 80 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. İhracat rakamlarının yaklaşık yüzde 40'ını teşkil etmektedir. Isparta'da ihracat kalemlerinde birinci mermer gelmektedir. Isparta'nın elma ihracatı 2 milyon dolar. Mermer ise 80 milyon dolar. Günümüzde içinde bulunduğumuz global sıkıntılardan dolayı rakamlar değişmektedir. Isparta ili içerisinde şu anda yaklaşık 3500 kişi sektörde çalışmakta. Bunun 2500 kişisi direkt mermer işçisi geriye kalan 1000 kişi de diğer işçi olarak görülmektedir" dedi.

"DEVLET BÜROKRASİYİ AZALTSIN"

Mermer bloklarının işlenmeden yurt dışına ihraç edilmemesiyle ilgili tartışmalara değinen Küçükyaman, Çin ile rekabet şanslarının oldukça az olduğunu ve bu nedenle mermerlerin blok halinde gönderildiğini vurguladı. Mustafa Küçükyaman, şöyle konuştu:

"Neden mermeri işlemeden yurtdışına gönderiyoruz sorusuyla çok karşılaşıyoruz. Ben bu işi ülkemizin yeraltı kaynaklarını ekonomiye kazandırmak ve para kazanmak için yapıyorum. Benim fabrikam da var. Sıfırdan nihai ürüne kadar süreci işleyebiliyoruz. Ama perdenin görünmeyen tarafı var. Çin'de benim taşımı benim ocağımdan alıyor, fabrikasına götürüyor, ben de fabrikama getiriyorum. Aynı ebatta, aynı standartta bir ürün haline getiriyoruz. Çin'de benim taşımı benden ucuz satabiliyor. Çin'de mazot bizim yarı fiyatımız. Elektrik enerjisini Çin'den 5 kat daha pahalıya kullanıyoruz. Çin'de 50- 100 dolara işçi çok. Biz işçi bulamıyoruz. Sonuçta örneğin ben 200 dolara sattığım taşın bana maliyeti 150 dolardır. Aradaki 50 dolar üretim maliyetlerinden dolayı eriyip gidiyor. Çin'deki teknoloji bizimkinden daha çok ileri. Çin'deki teknolojiye ayak uydurabilmemiz için bizim teknolojimizi çok daha yenilememiz lazım. Devlet bize sadece bürokrasiyi azaltsın."

"MERMER MODA GİBİDİR"

Dünyadaki en büyük mermer alıcısının Çin olduğuna işaret eden Küçükyaman, şöyle devam etti:

"Hammadde, blok halinde alıyor. Çin'e 'bunu satmıyorum' deme lüksümüz yok. Satmıyoruz dediğimiz an Türkiye'de mermer sektörü kapanır. Devlet, işleyip satarsan 'hakkını az alırım' diyor. Mermer ocağını açmak için 4 bakanlık, 7 kurumdan 17 görüş alıyoruz. Onun için bürokrasinin azalmasını istiyoruz. Mermer aynen moda gibidir. Limra diye Antalya Finike bölgesinde çıkan bir doğa taşı var. Bu taş 10 yıl önce yok satıyordu. Şimdi ise yüzüne bakan yok. İnsanlar alternatif renklere kaydı. Denizli bölgesinde traverten taşı var. ABD en çok alıyordu. Alımı durdurunca arkadaşlarımız sıkıntıya girdi. Bu yıl piyasada çok sıkıntılı süreçteyiz. İhracatımız düşmekte. Çin'de bile durumun iyi olmayacağı söylenmekte. Biz de buna hazırlıklıyız. Isparta'da en kaliteli mermer Sütçüler'de. Satılıyorsa rakam yükseliyor. Sütçüler bölgesindeki taş iyi rakamlara satılıyor. Uzmanlara göre dünyadaki mermer rezervinin yüzde 35-40'ı Türkiye'deymiş."

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA) 

 
Ana vatanı Türkiye olan alageyik sayısı 302'ye düştü
 
Görme engelliler için rehabilitasyon merkezi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ana vatanı Türkiye olan alageyik sayısı 302'ye düştü
ANA vatanı Türkiye ve günümüzde sadece Antalya'nın Düzlerçamı bölgesinde ...
Seyahat acentelerine ödül
ANTALYA'nın Serik İlçesi'nde düzenlenen törende Rixos Hotels tarafından ...
Belediye İş'te delege seçimi
TÜRKİYE İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (TÜRK-İŞ) bağlı Belediye-İş ...
 
Korkuteli'de kaza: 1 ölü, 3 yaralı
ANTALYA'nın Korkuteli İlçesi'nde otomobilin takla attığı kazada 62 yaşındaki ...
Deniz Baykal ameliyata alındı
Eski CHP Genel Başkanı ve CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, beyindeki ...
Sinema Tır'ı Kumluca'da
ANTALYA'nın Kumluca İlçesi'nde Sinema Tır'ı etkinliği kapsamında çocuklara ...
 
20 ayda 176 kilodan 83'e düştü
ANTALYALI solist 41 yaşındaki Gamze Türker, tüp mide ameliyatı ile 20 ...
Rus ombudsmandan 'din eğitimi' talebi
TÜRKİYE ve Rusya ombudsmanlarının toplantısı kapsamında Antalya Valiliği'ni ziyaret etti.
60'lık öğrenciler ders başı yaptı
ANTALYA'da, geçen yıl Akdeniz Üniversitesi (AÜ) bünyesinde kurulan ve ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva