'Bahar Karması'nda buluşma
'Bahar Karması'nda buluşma
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
23 Temmuz 2020 Perşembe - 09:05

'Korona kilimi'nin geliri otizmli çocuklara

ANTALYA'da, koronavirüs tedbirleri kapsamında evden çıkmayan 13 kadın, geleneksel dikiş tekniklerinden saçaklama yönetimiyle 48 parçadan oluşan 6 metrekarelik kilim oluşturdu. 1 ayda oluşturulan 'korona kilimi', müzayedede satışa çıkarılarak elde edilen gelir, otizimli bireyler için bağışlanacak.

 Korona kilimi nin geliri otizmli çocuklara
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya'da koronavirüse karşı sanat eylemi için 13 kadın dikiş makinelerinin başına geçti. Kadınlar, evlerinde geleneksel dikiş tekniklerinden saçaklama tekniğini kullanarak, 'korona kilimi'ni oluşturdu. Evlerinde parça kumaşları, giyilmeyen kıyafetleri değerlendiren kadınlar, kenarı 40 santimetre olan karelerden 48 farklı parça dikti. Her biri 6 kat kumaşla işlenen ve desenlenen kareler, sokağa çıkma yasaklarının esnetilmesiyle birleştirildi ve ortaya kilim veya yatak örtüsü olarak kullanılabilecek 6 metrekarelik çalışma çıktı.

'Koronavirüse karşı sanat eylemi' olarak çıkan bu çalışma, Muratpaşa Belediyesi tarafından sosyal sorumluluk projesine dönüştürüldü. Korona kilimi, 23 Temmuz Perşembe saat 17.30'da Aydın Kanza Sergi Salonu'nda yapılacak müzayedede satışa çıkartılacak. 'Otistik Çocuklarımız Sanatla Mutlu Olsun' başlığıyla gerçekleştirilecek müzayededen elde edilecek gelir, Antalya Otistik Bireyler Spor Kulübü Derneği'ne bağışlanacak.

23 TEMMUZ'DA MÜZAYEDEDE SATILACAK

Projeyi başlatan Sanatın Ustalarının Üretim Ticaret ve İşletme Kooperatifi Antalya Yönetim Kurulu Başkanı Mukadder Kavas, koronavirüs döneminde evde oturmak yerine üretmeyi amaçladıklarını anlattı. Arkadaşlarını arayıp proje hakkında bilgi verdiğini belirten 30 yıllık ebru sanatçısı Mukadder Kavas, 2 Haziran itibarıyla korona kilimini yapmaya başladıklarını söyledi. Kavas, "13 kadınla birlikte hareket ettik. Evimizde bulunan tüm kumaşları getirdik. Planlama yapıp ölçü alarak kesimlerini yaptık. Atölyeye 3 dikiş makinesi getirdik. Önceden kestiğimiz kumaşları, teyellediğimiz ve desenlediğimiz kumaşlarla dikişe başladık. Bizim kilim için belirlediğimiz kumaşlar yetmedi. Herkes evinde giydiği ya da giymediği kıyafetleri, bu iş için gerekli ne varsa bütün ürünleri topladık. Eksikleri satın alarak tamamladık. Çok emek harcadık. Sosyal mesafeye de dikkat etmemiz gerekiyordu. Aynı anda, aynı zamanda birlikte çalışamadık. Bu çalışmamızı kamuoyuna duyurduk. Bu kilimin satışından gelecek gelir, Antalya Otistik Bireyler Spor Kulübü Derneği'ne bağışlanacak diye duyuru yaptık. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal'dan tam destek aldık. 23 Temmuz'da korona kilimimizin müzayedesi olacak" diye konuştu.

48 PARÇADAN 6 METREKARELİK KİLİM OLUŞTURULDU

3 metreye 2.40 santimetre ebatlarında 6 metrekarelik bir kilim oluşturduklarını anlatan Mukadder Kavas, 48 parçadan oluşturduklarını belirtti. Kavas, "1 parçadan 6 kumaşın eşleşmesinden yaptık. Eski dikiş tekniklerinden saçaklama tekniğiyle dikilen kumaşı birleştirdik. Arkasında desenleri çalışarak ön yüzlerinde desenlerini oluşturduk. Daha sonra kumaşı kuru temizlemeye vererek saçaklanmasını sağladık. Son olarak dikiş makinelerimizle arkalarını kapattık. 1 ay içerisinde bu kilimi bitirdik" dedi.

'BİR YARAYA KAN OLMAK İSTEDİK'

Mukadder Kavas, "Kilimi korona döneminde yaptığımız için 'korona kilimi' adını verdik. En büyük amacımız sesimizi duyurmak. Otistik bireylere destek verebilmek. Çünkü okullarında klimaları yok. Biz bir yaraya kan olmak istedik" diye konuştu.

'HARİKA BİR ŞEY ORTAYA ÇIKARDIK'

Kilimin yapımında emeği geçen 13 kadından biri olan giyim öğretmeni Zühal Coşkun, "Pandemi dönemini evde geçirdik, zorlu bir süreçti. O yüzden yapacak hiçbir şey olmadığı için halk eğitime maske dikmeye başladım. Yaklaşık 6 bin maske diktim. Mukadder hocam projesi hakkında bilgi verdi. Ben de destek olup bu kilimi oluşturmaya başladık. Evde kullanmadığımız kumaşları topladık. Çok güzel bir yere gidecek olması bizi onurlandırdı. Kilimimizi oluşturduk. Yaparken sevinç, üzüntü, mutluluk hissettik. Hepimiz zor bir dönemden geçtik. Evde olsak da dışarda olsak da her anımızda sanat var. Sanatla bütünleştik ve harika bir şey ortaya çıkardık" dedi.

ANTALYA'DA, KORONAVIRUS TEDBIRLERI KAPSAMINDA EVDEN CIKMAYAN 13 KADIN, GELENEKSEL DIKIS TEKNIKLERINDEN SACAKLAMA YONETIMIYLE 48 PARCADAN OLUSAN 6 METREKARELIK KILIM OLUSTURDU. 1 AYDA OLUSTURULAN 'KORONA KILIMI', MUZAYEDEDE SATISA CIKARILARAK ELDE EDILEN GELIR, OTIZIMLI BIREYLER ICIN BAGISLANACAK. (ZUHAL COSKUN - MUKADDER KAVAS) (FOTO:ASLI DURAN/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA, KORONAVIRUS TEDBIRLERI KAPSAMINDA EVDEN CIKMAYAN 13 KADIN, GELENEKSEL DIKIS TEKNIKLERINDEN SACAKLAMA YONETIMIYLE 48 PARCADAN OLUSAN 6 METREKARELIK KILIM OLUSTURDU. 1 AYDA OLUSTURULAN 'KORONA KILIMI', MUZAYEDEDE SATISA CIKARILARAK ELDE EDILEN GELIR, OTIZIMLI BIREYLER ICIN BAGISLANACAK. (ZUHAL COSKUN) (FOTO:ASLI DURAN/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA, KORONAVIRUS TEDBIRLERI KAPSAMINDA EVDEN CIKMAYAN 13 KADIN, GELENEKSEL DIKIS TEKNIKLERINDEN SACAKLAMA YONETIMIYLE 48 PARCADAN OLUSAN 6 METREKARELIK KILIM OLUSTURDU. 1 AYDA OLUSTURULAN 'KORONA KILIMI', MUZAYEDEDE SATISA CIKARILARAK ELDE EDILEN GELIR, OTIZIMLI BIREYLER ICIN BAGISLANACAK. (MUKADDER KAVAS) (FOTO:ASLI DURAN/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA, KORONAVIRUS TEDBIRLERI KAPSAMINDA EVDEN CIKMAYAN 13 KADIN, GELENEKSEL DIKIS TEKNIKLERINDEN SACAKLAMA YONETIMIYLE 48 PARCADAN OLUSAN 6 METREKARELIK KILIM OLUSTURDU. 1 AYDA OLUSTURULAN 'KORONA KILIMI', MUZAYEDEDE SATISA CIKARILARAK ELDE EDILEN GELIR, OTIZIMLI BIREYLER ICIN BAGISLANACAK. (FOTO:ASLI DURAN/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA, KORONAVIRUS TEDBIRLERI KAPSAMINDA EVDEN CIKMAYAN 13 KADIN, GELENEKSEL DIKIS TEKNIKLERINDEN SACAKLAMA YONETIMIYLE 48 PARCADAN OLUSAN 6 METREKARELIK KILIM OLUSTURDU. 1 AYDA OLUSTURULAN 'KORONA KILIMI', MUZAYEDEDE SATISA CIKARILARAK ELDE EDILEN GELIR, OTIZIMLI BIREYLER ICIN BAGISLANACAK. (FOTO:ASLI DURAN/ANTALYA-DHA)

Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
Lezzet efsanesi 'Tokat kebabı'na yoğun talep
 
Doğru ve Güvenilir Habercilik Anlayışı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da iki kardeşe aile boyu cinsel istismar soruşturması
ANTALYA’nın Finike ilçesinde, anaokuluna giden kız çocuğu G.E.G. (6) ile ...
Yerleşik Hollandalı, erkek çocuğa istismardan tutuklandı
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde yaşayan 13 yaşındaki erkek çocuğa cinsel ...
'Markete gidiyorum' deyip kaybolan genç 3 gündür aranıyor
ANTALYA'nın Serik ilçesinde 3 gün önce 'Markete gidiyorum' diyerek evden ...
 
SKUT, Kemer'de deniz dibi temizliği yapacak
KEMER Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Suda Arama Kurtarma Derneği'nin ...
Alzheimer hastası kadın ölü bulundu
ANTALYA'nın Kemer ilçesinde yaşayan Alzheimer hastası Fatma B. (87) evin ...
Chilcott: Türkiye'deki korona önlemleriyle ilgili şüphemiz yok
İNGİLTERE'nin Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, Antalya Valisi Ersin ...
 
Başkan Uysal, hazırlıkları inceledi
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, Bayındır Mahallesi'nde oluşturulan ...
Regnum Carya'dan sezon açılışı
ANTALYA'nın Serik ilçesindeki Regnum Carya yönetimi uzun yıllardır işbirliği ...
Josef Sural davasında sürücüye 2 yıl 11 ay hapis
AYTEMİZ Alanyasporlu futbolcuların Kayseri deplasmanı dönüşü kiraladığı ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva