ANSİAD'ın konuğu Özel oldu
ANSİAD'ın konuğu Özel oldu
Tarımsal üretimde fedakarlıklarla dolu 91 yıl
Tarımsal üretimde fedakarlıklarla dolu 91 yıl
Kavga etti, 3 gün sonra ölü bulundu
Kavga etti, 3 gün sonra ölü bulundu
Uğur Dündar’dan art arda ‘babalık’ açıklaması
Uğur Dündar’dan art arda ‘babalık’ açıklaması
15 Ekim 2021 Cuma - 14:17

'Kurtarıcımız yerel çeşitler'

ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya Tarım Konseyi işbirliğiyle 'Tarımsal Biyoçeşitlilik, Yerel Çeşitler, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler' paneli düzenlendi.

 Kurtarıcımız yerel çeşitler
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Gazeteci Galip Umut Özdil moderatörlüğünde online düzenlenen toplantıya YÜCİTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, Aksaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alptekin Karagöz, Biyoçeşitlilik ve Genetik Kaynakları Uzmanı Dr. Kürşad Özbek konuşmacı olarak katıldı.

Galip Umut Özdil, yöresel ürünlerin kırsal kalkınmanın anahtarı olarak görüldüğünü belirterek, ATB tarafından 2008 krizinden sonra 'Kriz varsa çare de var' sloganıyla yöresel ürünler projesinin geliştirildiğine dikkat çekti.

TÜKETİCİ KALIPLARI DEĞİŞTİ

YÜCİTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, pandemi sonrasında tarımın, yöresel ürünlerin, coğrafi işaretli ürünlerin ön plana çıktığını söylerken, hem üretim hem de tüketim kalıplarının değiştiğini anlattı. Tekelioğlu, “Üretimde daha az enerji kullanılan, daha çok çevreye saygılı olan yöntemler kullanılıyor. Tüketici de daha çok bitkisel ürün tüketmeye daha az hayvansal ürün tüketimine yöneliyor" diye konuştu.

Tescillenmiş ürünlerin büyük bölümünün tarımsal ürünler olduğunu belirten Tekelioğlu, Türkiye’de coğrafi işaretli ürün sayısının 900 olduğunu, 744 de tescil bekleyen yöresel ürün olduğunu söyledi. Tescil rakamlarının sevindirici olduğunu ancak coğrafi işaret sisteminde yönetişim ve denetim ayağının eksik olduğunu vurgulayan Tekelioğlu, “Esas olan yönetişim ve denetimdir. İdeal coğrafi işaret sistemi kurulmalı" dedi.

ÜRETİCİNİN MOTİVASYONU EKONOMİK

Ayşegül Selışık, yöresel ürünlerin üretiminde küçük aile işletmelerinin önemini vurguladı. Tarımsal üretimin yüzde 80’ini küçük aile işletmelerinin gerçekleştirdiğini kaydeden Selışık, “Dünya nüfusunun yarısı kentlerde yaşıyor. 2050’de üçte ikisinin kentlerde yaşayacağı öngörülüyor. Kırsalda üreticinin kalması ve üretmeye devam etmesi lazım. Bunun için de motivasyonunun olması lazım" diye konuştu.

'TARIMSAL BİYO ÇEŞİTLİLİĞİMİZE SAHİP ÇIKALIM'

Uzman Dr. Kürşad Özbek, Anadolu’nun 12 bin bitki türüne ev sahipliği yaptığını, bunun 4 bininin endemik bitki türleri olduğunu aktardı. “Tarımsal biyoçeşitlilik açısından Türkiye özel bir konumda" diyen Özbek, tarıma konu olan buğday gibi türlerin çıkış yerinin de Türkiye olduğunu belirtti. Geleneksel tarım yöntemlerinin geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Özbek, “Tarımsal biyoçeşitliliğimiz artımız, ancak bu çeşitlilik her geçen gün kayboluyor. Tarımsal biyoçeşitliliğin azalmasının nedeni kırsalın boşalması ve yaşlanması. Köylere gittiğimizde yenilebilir türleri bilen insan bulamıyoruz. Korkunç bir göçle karşı karşıyayız. Tarımsal biyoçeşitliliğimize sahip çıkalım" diye konuştu.

'YEREL BİTKİ ÇEŞİTLERİ SİGORTAMIZ'

Prof. Dr. Alptekin Karagöz, yerel bitki çeşitlerinin küresel ısınmaya karşı sigortamız olduğunu söylerken, “Yerel çeşitler değişime uyum sağlayabilen bitkiler. Bu nedenle onların üretimini yaygınlaştırmalıyız" dedi. Yerel çeşitlerin değişen dünya koşullarına en kolay şekilde uyum sağlayan, sürdürülebilir tarımı en iyi destekleyen türler olduğunu kaydeden Karagöz, “Ülkemiz bir çok üretilen bitkinin gen kaynağı, merkezi durumunda. Yerel çeşitler sürdürülebilir tarım stratejisini destekliyor. Yerel çeşitler yeşil mutabakata uygun. Bizim kurtarıcımız yerel çeşitler" diye konuştu.

ANTALYA TICARET BORSASI (ATB) ILE ANTALYA TARIM KONSEYI ISBIRLIGIYLE 'TARIMSAL BIYOCESITLILIK, YEREL CESITLER, YORESEL URUNLER VE COGRAFI ISARETLER' PANELI DUZENLENDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA TICARET BORSASI (ATB) ILE ANTALYA TARIM KONSEYI ISBIRLIGIYLE 'TARIMSAL BIYOCESITLILIK, YEREL CESITLER, YORESEL URUNLER VE COGRAFI ISARETLER' PANELI DUZENLENDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA TICARET BORSASI (ATB) ILE ANTALYA TARIM KONSEYI ISBIRLIGIYLE 'TARIMSAL BIYOCESITLILIK, YEREL CESITLER, YORESEL URUNLER VE COGRAFI ISARETLER' PANELI DUZENLENDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA, (DHA)

 
İki kardeşe, kardeşleri can olacak
 
Aysel Tuğluk'a 1 yıl 8 ay hapis cezası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Corendon, 'ikinci pilot adayları' projesine yeniden başlıyor
CORENDON Airlines, tip eğitimi olmayan pilotlar nezdinde büyük ilgi gören ...
Oğuz Diamond'dan ikinci şube Lara'ya...
ANTALYA'da Oğuz Kuyumculuk sahibi Oğuz Temel, Oğuz Diamond Lara Premium ...
Tütün imalathanesine dönüştürülen eve baskın
ANTALYA’nın Manavgat ilçesinde jandarma ekiplerinin imalathaye dönüştürülen ...
 
Manavgat'ta trafik kazası: 2 yaralı
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde ışık ihlali nedeniyle meydana gelen trafik ...
Manavgat'ta narkotik köpekli denetim
MANAVGAT İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından sorumluluk bölgesinde gerçekleştirilen ...
Kültürel miras için ortak deklarasyon
ANTALYA'da, Muratpaşa Belediyesi'nin düzenlendiği Kaleiçi Old Town Festivali'ne ...
 
TSK'nın ilk kadın filo komutanı Antalya Hava Meydan Komutanı oldu
TÜRKİYE'nin ilk kadın filo komutanı ve dünyada 8 süpersonik savaş uçağıyla ...
Vali Yazıcı, Kaleiçi Festival Heyeti'ni kabul etti
ANTALYA Valisi Ersin Yazıcı, dün başlayan ve 17 Ekim tarihine kadar sürecek ...
Kaş Belediyesi 2022 yılı bütçesi 245 milyon
KAŞ Belediye Meclisi ekim ayı devam toplantısında 2022 yılı bütçesi 245 ...
 
Dursun Gündoğdu
Akıllanmayacağız... Emekli polisi teleferiğin başına getirdiler
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Bayram nostaljisi
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva