TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
6 Haziran 2019 Perşembe - 12:19

'Kuyucuk Kuş Cenneti'ni kurtarın' çağrısı

KUZEYDOĞA Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, yanlış su kullanımı ve kaynakların yok edilmesi ile tamamına yakını kuruyan Kuyucuk Kuş Cenneti'nin kurtarılması için çağrıda bulundu.

 Kuyucuk Kuş Cenneti ni kurtarın  çağrısı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

5 Haziran Dünya Çevre Günü'nü gölün kuruması nedeniyle kutlamadıklarını belirten Şekercioğlu, doğru tespitler yapılarak, gölün kurtarılması için ilgili tüm kurumların harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Başkan Çağan Şekercioğlu, Katar merkezli haber kanalı Al Jazeera'nin KuzeyDoğa Derneği ile Kars Kuyucuk Kuş Cenneti ve Iğdır Aras Kuş Cenneti'nin doğa koruma ve araştırma çalışmalarını içeren Türkiye'deki ilk doğa belgeselinin bu hafta 300 milyon kişiye gösterilecek olmasının sevincini yaşayamadıklarını söyledi. 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nü, Kuyucuk Gölü yok olmak üzere olduğu için kutlayamadıklarını belirten Şekercioğlu, "1 Haziran'da gördük ki Kuyucuk Gölü, neredeyse tamamıyla buharlaşmış, bir parmak su kalmış. Kuş sayısı son derece az ve birkaç hafta içinde maalesef Kuyucuk Gölü tamamen kuruyacak" diye konuştu. 

'HAZİRANDA BUHARLAŞACAK'

Geçen yılın Eylül ayında Kuyucuk Gölü'nün tamamen kuruduğunu kaydeden Çağan Şekercioğlu, "O zaman bizim ümidimiz, kar ve yağmurla kendine gelmesiydi. Bu sene Türkiye bol yağış aldı, yağışlar rekor doluluk oranlarına sahipti ama buna rağmen Kuyucuk Gölü daha haziran ayının başında kurumuş durumda. Haziran ayında tamamen buharlaşacak. Bu da Kuyucuk Gölü'nün kurumasının nedeninin yağmur ya da kar yağışıyla değil bölge halkının hem taban suyunu hem da yüzey suyunu göle ulaşmadan kullanmasından kaynaklandığını gösteriyor" dedi.

KuzeyDoğa Derneği olarak yıllarca uyarılar yaptıklarını dile getiren Şekercioğlu, araştırma ve uyarma görevini yaptıklarını; fakat Kuyucuk Gölü'nün kurumasıyla ilgili somut adım atılmadığını savundu. Basına 2012 yılında verdiği demeci de hatırlatan Şekercioğlu, "Kuyucuk Gölü şu an son 10 yılın en düşük seviyesinde. Gölün su kaybı kuş sayısını da etkiledi, endişeliyiz. Gölde Kars Valiliği ile yaptığımız Türkiye'nin ilk üreme adası ana karayla birleşmiş. Taban suyunun pompalarla çekilmesi ve kaynak suyunun çevre köylerde kullanılmasıyla yeterince su almıyor. Göle Kars Çayı'ndan bu aktarılması da mümkün değil; çünkü kanalizasyon ve atıklar karışıyor. Bu suyu Kuyucuk Gölü'ne vermek gölü öldürür" dediğini hatırlattı.

'GÖL TAMAMEN KURUYACAK'

Çağan Şekercioğlu, bu açıklamasının üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen hiçbir şey yapılmadığı gibi hala Kars Çayı ve Kars Barajı'ndan Kars'ın kanalizasyonunun karıştığı suyun Kuyucuk'a verilmeye çalışıldığını söyledi. Kuyucuk Gölü'nü kurtarmanın çaresinin, çevre köylerde önü tutulan temiz dere ve kaynak sularının tamamen tahlil edildikten sonra göle verilmesi, bunun dışında yine bölgedeki temiz kaynak sularından göle aktarılması ve bunun için detaylı bilimsel plan ve icraat yapılması olduğunu dile getirdi.

Kuyucuk köyü muhtarlığınca da çevredeki dağlardan kaynak suyunun göle aktarılmasıyla ilgili proje hazırlandığını belirten Çağan Şekercioğlu, yıllar önce hazırlanan bu projenin hala beklediğini, ödenek ayrılmadığı için harekete geçilemediğini savundu. Şekercioğlu, analiz edilmiş temiz kaynak sularının göle verilmesinin şart olduğunu vurguladı. 

Gölün daha yaz gelmeden, ilkbaharda kuruduğuna dikkat çeken Şekercioğlu, "Bakın artık yağışlı mevsimde bile göldeki su neredeyse bitmiş durumda. 16 Haziran'da Kuyucuk Gölü Festivali var. Maalesef festivalde bile göl tamamen kurumuş olabilir. Bu ay içinde zaten göl maalesef kuruyacak" dedi.

Kuzeydoğa Derneği Başkanı Şekercioğlu, Kuyucuk Kuş Cenneti'nin önemini şöyle anlattı:

"Kuyucuk Gölü, Doğu Anadolu'nun ilk Ramsar alanı. Doğu Anadolu'nun ilk Avrupa Seçkin Turizm Cenneti, Türkiye'de ilk kuş üreme adasının yapıldığı ilk yapan hayatı geliştirme sahası, sonbaharda 45 bin kuşa ev sahipliği yapan alan, 233 kuş türü barındıran, soyu tehlikedeki türleri barındıran Kars'ın gurur kaynağıydı. Artık maalesef biz bu gölü kurtaramazsak Kars'ın utanç kaynağı olacak. Maalesef gölde üreyen küresel çapta soyu tehlikede dik kuyruk ördeğini bizler yıllardır gölde üreme zamanları göremiyoruz. Göç zamanı bir tane görsek bile o kuş göçüne devam ediyor ilkbaharda, nisan ayında, mayıs ayında maalesef gölde üreyen dik kuyruk ördeklerinin soyu tükendi. Zaten bu dik kuyruk türünün ürediği iki kritik sazlık alan ana karayla birleşmiş. İnekler, koyunlar bu göle giriyor ve bu gölün hassas kati doğa koruma alanlarında sık sık beslendiklerini görüyoruz. Bununla da ilgi düzenli bir şey yapılmıyor. Biz göle gittiğimiz zamanlar gölün etrafında sazlıklarında beslenen hayvanlar görüyoruz. Benim en büyük üzüntüm bundan sonra gölün tamamen yok olmasıdır. Zaten 45 kuşu barındırdığı sonbahar aylarında hiçbir varlık gösterme şansı yoktur. Geçen sonbaharda da olmadı, bu sonbaharda da olmayacaktır. Tarım ve Orman Bakanımıza, Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne, Kars Valimize rica ediyorum; Kuyucuk Gölü'nü kurtaralım."

KUZEYDOGA DERNEGI BASKANI DOC. DR. CAGAN SEKERCIOGLU, YANLIS SU KULLANIMI VE KAYNAKLARIN YOK EDILMESI ILE TAMAMINA YAKINI KURUYAN KUYUCUK KUS CENNETI'NIN KURTARILMASI ICIN CAGRIDA BULUNDU.   (FOTO: DHA- KARS)

KUZEYDOGA DERNEGI BASKANI DOC. DR. CAGAN SEKERCIOGLU, YANLIS SU KULLANIMI VE KAYNAKLARIN YOK EDILMESI ILE TAMAMINA YAKINI KURUYAN KUYUCUK KUS CENNETI'NIN KURTARILMASI ICIN CAGRIDA BULUNDU.   (FOTO: DHA- KARS)

KUZEYDOGA DERNEGI BASKANI DOC. DR. CAGAN SEKERCIOGLU, YANLIS SU KULLANIMI VE KAYNAKLARIN YOK EDILMESI ILE TAMAMINA YAKINI KURUYAN KUYUCUK KUS CENNETI'NIN KURTARILMASI ICIN CAGRIDA BULUNDU.   (FOTO: DHA- KARS)

KUZEYDOGA DERNEGI BASKANI DOC. DR. CAGAN SEKERCIOGLU, YANLIS SU KULLANIMI VE KAYNAKLARIN YOK EDILMESI ILE TAMAMINA YAKINI KURUYAN KUYUCUK KUS CENNETI'NIN KURTARILMASI ICIN CAGRIDA BULUNDU.  (FOTO: DHA- KARS)

KUZEYDOGA DERNEGI BASKANI DOC. DR. CAGAN SEKERCIOGLU, YANLIS SU KULLANIMI VE KAYNAKLARIN YOK EDILMESI ILE TAMAMINA YAKINI KURUYAN KUYUCUK KUS CENNETI'NIN KURTARILMASI ICIN CAGRIDA BULUNDU. (FOTO: DHA- KARS)

Bedir ALTUNOK/KARS, (DHA)

Etiketler:
 
Araziye düşen yıldırım kamerada
 
Devrilen traktörün altında kalarak öldü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Araziye düşen yıldırım kamerada
SİVAS'ın Kangal ilçesinde sağanak sonrası boş araziye düşen yıldırım, amatör kameraya yansıdı.
8 kadının kurduğu kooperatifin ünü ilçeyi aştı
ZONGULDAK'ın Devrek ilçesinde 2010 yılında 8 kadının bir araya gelerek ...
'Çaşır' otunda şifa arıyorlar
DOĞU Anadolu Bölgesi'nin yüksek kesimlerinde yetişen ve kışın salamura ...
 
SMA'lı Haktan'a yardımseverler çifte bayram yaşattı
TEKİRDAĞ'ın Saray ilçesinde, Spinal Müsküler Atrofi (SMA) Tip 1 hastası ...
80'lik öğrenciler kep attı
İZMİR'de, Konak Belediyesi Ziya-Zişan Saadet Aytulun Kardeşler İleri Yaş ...
Akaryakıt istasyonunda silahlı soygun
PENDİK'te akaryakıt istasyonuna motosikletle gelen kasklı ve silahlı 2 ...
 
Ecrin bebeğin dayısı ve üvey amcasına parkta darp
SAMSUN'un Vezirköprü ilçesinde bir ay önce evinin önünden kaybolan 1,5 ...
Bayram tatilinin ilk 5 gününde kaza bilançosu: 58 ölü, 393 yaralı
DOKUZ günlük Ramazan Bayramı tatilinde, yapılan tüm uyarılar ve alınan ...
Çaya giren Fatma Nur kayboldu
KAHRAMANMARAŞ'ın Afşin ilçesinde, sıcaktan bunalarak Hurman Çayı'na giren ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva