Belediye çalışanına dolandırıcılık davası
Belediye çalışanına dolandırıcılık davası
Antalya DOB’dan bir ilk ‘fuaye sohbetleri’
Antalya DOB’dan bir ilk ‘fuaye sohbetleri’
Aşkına karşılık vermeyen kadını öldürdü
Aşkına karşılık vermeyen kadını öldürdü
Kuznetsov, rüşvetten gözaltına alındı
Kuznetsov, rüşvetten gözaltına alındı
12 Ekim 2022 Çarşamba - 10:50

'Metamfetamin önlemi alınmazsa sokaklar zombilerle dolacak'

ISPARTA'da uyuşturucu ve madde bağımlılarının rehabilite edilmesi amacıyla hizmet veren Uyuşturucu, Bağımlılıklarla ve Alkolizm ile Mücadele Derneği'nin (UYUMDER) Başkan Yardımcısı Yaşar Erbil, metamfetamin kullanımının son dönemde hızla arttığını söyledi.

 Metamfetamin önlemi alınmazsa sokaklar zombilerle dolacak
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

UYUMDER Başkan Yardımcısı Yaşar Erbil, eylül ayında İstanbul Bağcılar'da madde kullandığı iddia edilen gencin işlediği canavarca cinayetin ders olması gerektiğini, bu tehlikeli madde kullanımı ile ilgili tedbirler uygulanmadığı takdirde benzer olayların yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu aktardı. Kendi çocuğu da bağımlı olunca uyuşturucu ile mücadele etmek amacıyla dernek kuruluşunda yer alan ve halen derneğin başkan yardımcılığı görevini yürüten Yaşar Erbil, kısaca 'met' olarak tanımlanan metamfetaminin kullanımının hızla arttığını ve sonuçlarının korkutucu olduğunu belirtti. Erbil, önlem alınmadığı takdirde yakın zamanda sokaklarda bu maddeyi kullananların 'zombi' gibi dolaşmasının kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. Erbil, "İsimlerini saymak istemiyorum ama 'zehirli maddeler' olarak söyleyeyim; uyuşturucu madde kullanan kardeşlerimin düne kadar hemen hemen hepsi birbirinden çok tehlikeliydi ama bu 'met' denilen illet bütün Türkiye'ye hızla yayıldı. Gerçekten en büyük sıkıntımız beyindeki hücrelere zarar veriyor. Beyindeki hücrelerde maalesef belli bir bölümü sadece başlangıçta eğer akıl ve ruh hastalığı hastanesinde önleme boyutunda hemen müdahale ederlerse beyine elektroşok verilerek uyutuluyor ve belirli bir bölümün yenilenmesi sağlanıyor ama belli bir süreden sonra maalesef kesinlikle bunlar yenilenmiyor, yaşayan bir ölü gibi ne yaptığını bilmiyor. Bunu kendi evlatlarımızda da yaşadık. İnanın ben kendi evladımı bile tanıyamadım. Geçen haftalarda biliyorsunuz vahim bir olay oldu. Uzun yıllar bir bağımlılığın sonucu bu. Bunun önüne geçmezsek inanın korku filmlerindeki zombilerden hiç fark kalmayacak. Büyük şehirlerde zaten bunlar başladı" dedi.

'SADECE GENÇLER DEĞİL ORTA YAŞ GRUBU DA VAR'

Gençlerin yanı sıra orta yaş grubu bireylerin de UYUMDER'e geldiğini vurgulayan Erbil, "Sadece Isparta UYUMDER değil şu anda inşallah Kocaeli'de bir rehabilitasyon yeri açılmak üzere Osmaniye'de kadınlar rehabilitasyon merkezi açılmak üzere ama pilot şehir olarak bütün büyük şehirlerde bu proje kapsamında bir an önce rehabilitasyon merkezleri yapılması gerekiyor. Biz Sağlık Bakanlığı'ndaki 21 günlük arınma sürecinden sonraki hayata adaptasyon dediğimiz ve Danimarka narconon sistemi yapılan detoks ile kendi illerimize ve açılacak rehabilitasyon merkezlerine uygulanmasını istiyoruz. Kesinlikle bu çocuklarımızın bir an evvel arınmaları lazım. Kendi öz akrabam da bu işin içinde. Kendisi 10 yıl cezaevinde yattı çıktı, 1 yıl dayanabildi tekrar geri dönüş yaptı" diye konuştu.

Yıllardır uyuşturucu bağımlılığından kurtulmak isteyenlerle iç içe olduğunu vurgulayan Erbil, madde kullanımı, ticareti gibi suçlardan tutuklananların bu süre içinde tamamen arınmaları için cezaevlerinde sauna ve detoks alanları oluşturulması gerektiğini, aksi takdirde tahliye olduktan sonra bağımlılıktan kurtulma şansının az olduğunu belirtti.

Metamfetamin bağımlısı oldukları için UYUMDER'de bir süredir tedavi olan 2 bağımlı da DHA'ya yaptıkları açıklamada, bu maddenin ne denli zararlı olduğunu, yaşadıklarını anlattı. 40 yıldır bağımlı olduğunu söyleyen H.A.B. (54), yaklaşık 10 yıldan bu yana da metamfetamin kullanıcısı olduğunu vurguladı. H.A.B., "Ben alkol bağımlısıydım. Bir arkadaşım alkolden kurtulmam için bir ilaç olduğunu söyledi ve o zaman ne olduğunu bilmediğim bu illetle tanışmış oldum. İlk başlarda kendimi çok iyi hissettim. 'Bana bir şey olmuyor' diyordum, alkolü de bırakmıştım ancak hiç uyku uyuyamıyordum. 15 gün hiç uyumadan durduğumu, uyuduğumda da tuvalete bile kalkmadan 15 gün boyunca uyuduğumu bilirim. Lanet bir uyuşturucuya başlamış oldum" dedi.

'İNSANA HER KÖTÜLÜĞÜ YAPTIRIR'

Bağımlılıktan kurtulmak için 2 aydır UYUMDER'de ilaçsız tedavi gören H.A.B., bu yasaklı maddenin çok tehlikeli olduğunu belirterek, "İnsana her türlü kötülüğü yaptıracak kadar kötü bir şey bu. Kişiliğini, benliğini kaybettiriyor, lanet bir insan olmaya itiyor. Sanki ben öldüm de içime başka bir insan girmiş gibi düşünün. 2 aydır buradayım, 1 ay da köyde tecrit edildim, 3 aydan beri madde kullanmıyorum. Aslan gibi oldum ya. Rengim geldi, yüzlerim çöküktü, oralar doldu. Kendimi buldum. Sakın bulaşmasınlar. Bir seferden bir şey olmaz diye bir şey yok. Bir kere kullandın mı arkası geliyor" diye konuştu. 

Aydın'ın Söke ilçesinde bir dönem resmi kurumda daire müdürlüğü yapan S.Y., memuriyet döneminde de yasaklı maddeyi gizli gizli kullandığını ve 10 Kasım törenlerinde maddenin etkisiyle halüsinasyon görerek bağırmaya başladığını anlattı. 3 aydır UYUMDER'de tedavi gördüğünü kaydeden S.Y., "Tören sonrası madde etkisiyle olay çıkarmam nedeniyle görevimden alındım ve şimdi ziraat mühendisi olarak başka bir ilçeye atandım. Geçen günlerde Bağcılar'da yaşanan talihsiz bir olay var. Aynı şeyi ben 10 Kasım törenlerinde yaşadım. Bana 1 gün sonra böyle böyle yaptın dediklerinde inanamadım hatta Youtube'da görüntüleri olmasına rağmen utancımdan izleyemedim. Kendime yakıştıramadım. Metamfetamin kullanan bir insan bir işi, gördüğü bir eylemi yani Bağcılar'daki annesinin kafasını kesmesi gibi yapmama ihtimali yok. Kimse bundan emin olamaz ve kimse bunu yadırgarken, yargılarken arkasında yatan sebebi bilmeli. Bu maddeden sonra o anda geçirdiği bir atak, bir halüsinasyon, farklı bir duygu bozukluğu bunu yaptırabilir. Çok tehlikeli bir madde ben bunu bizzat yaşayarak anlattığım olayla aktardım. Ben tekrarının yaşanmaması için bir an önce tedbir alınmasını ve arkasında yatan sebeplerin araştırılmasını tavsiye ediyorum. Bunu kullanan kimse anne- babasını da çocuğunu da kesebilir her şeyi yapabilir" dedi.

METAMFETAMIN BAGIMLISI OLDUKLARI ICIN UYUMDER'DE BIR SUREDIR TEDAVI OLAN IKI BAGIMLI DHA'YA YAPTIKLARI ACIKLAMADA, BU MADDENIN NE DENLI ZARARLI OLDUGUNU YASADIKLARI TECRUBELERE DAYANARAK ANLATTI. (H.A.B.) (FOTO:NURETTIN ARKAN/ISPARTA-DHA)

METAMFETAMIN BAGIMLISI OLDUKLARI ICIN UYUMDER'DE BIR SUREDIR TEDAVI OLAN IKI BAGIMLI DHA'YA YAPTIKLARI ACIKLAMADA, BU MADDENIN NE DENLI ZARARLI OLDUGUNU YASADIKLARI TECRUBELERE DAYANARAK ANLATTI. (S.Y.) (FOTO:NURETTIN ARKAN/ISPARTA-DHA)

Nurettin ARKAN/ ISPARTA, (DHA)

 
CHP merkez ilçe yönetimi istifa etti
 
Balıklı Rum Hastanesi'nde tadilat başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Genç piyanistler Eğirdir'de konser verdi
ISPARTA'nın Eğirdir ilçesindeki Ayastefanos Kilisesi'nde düzenlenen etkinlikte ...
Eğirdir Kitap Şenliği başladı
ISPARTA'nın Eğirdir ilçesinde bu yıl ilki düzenlenen Kitap Şenliği başladı.
Kamyonun altında can verdi
ISPARTA'da sürücüsünün manevra yapmaya çalıştığı kamyonun altında kalan ...
 
Eğirdir Gölü kıyısında yangın
EĞİRDİR Gölü kıyısında sazlık alanda yangın ekiplerin müdahalesiyle söndürüldü.
Isparta'da elma hasadı başladı
TÜRKİYE'nin en önemli elma üretim merkezlerinden Isparta'da, hasat dönemi ...
Isparta'da tartıştığı eşini tabancayla öldürdü
ISPARTA’da Yadigar Işık (38), tartıştığı eşi Sezer Işık tarafından tabancayla ...
 
Eğirdir'de Dünya Yaşlılar Günü etkinliği
ISPARTA'nın Eğirdir ilçesinde 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla düzenlenen ...
Öğrencilere kuru meyve
ISPARTA'nın Eğirdir ilçesinde kuru meyvecilikle uğraşan ev kadını Hilal ...
Elma yüklü kamyon devrildi
ISPARTA'da elma yüklü kamyonun devrilmesi sonucu meydana gelen kazada sürücü yaralandı.
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva