TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
15 Ekim 2020 Perşembe - 10:37

'Nuh'un Ambarı'na Türkiye'den 76 ürün girdi

MERKEZİ İtalya'da bulunan Slowfood Biyoçeşitlilik Vakfı tarafından, dünya genelindeki yerel türleri korumak amaçlı oluşturulan ve 5 bin 323 ürünün bulunduğu Uluslararası Nuh'un Ambarı (Ark of Taste) listesinde, Türkiye'den 76 yöresel ürün ve lezzet yer alıyor.

 Nuh un Ambarı na Türkiye den 76 ürün girdi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İtalya'da 2003 yılında kurulan Slowfood Biyoçeşitlilik Vakfı'nın dünya genelinde yerel ürünleri korumak, küçük üreticinin kalkındırılması, aracısız satış ve tüm dünyanın bu ürünleri tanımasını sağlamak amacıyla başlattığı Uluslararası Nuh'un Ambarı Listesi'nde, Türkiye'den 76 ürün bulunuyor. Dünya genelinde ise 5 bin 323 ürünün yer aldığı listede, 9'u Türkiye'den olmak üzere toplam 760 ürün aday listede yer alıyor

TEMİZ VE ADİL GIDA FELSEFESİ

Slowfood Antalya Temsilcisi Ezgi Dursun, Slowfood'un 1986 yılında İtalya'da fastfood standartlarına karşı temiz ve adil gıda felsefesiyle üretilen yerel ürünler, bunların koruma altına alınması ve uluslararası platformda tüm dünyayla paylaşılması amacıyla kurulan bir sivil toplum kuruluşu olduğunu söyledi. Dursun, Slowfood'un ülkelerin gıda çeşitliliğini korumak ve farkındalık yaratmak amacıyla aracısız satış ve küçük üreticilerin kalkındırılması gibi çalışmalar yaptığı kaydetti.

LİSTEDE TÜRKİYE'DEN 76 ÜRÜN

Uluslararası Nuh'un Ambarı listesinin ise Slowfood içeriğinde 2003 yılında kurulan Slowfood Biyoçeşitlilik Vakfı kapsamında uluslararası bir lezzet kataloğu olduğunu belirten Dursun, “Bu liste, yok olmak üzere olan, az miktarda üretilen, geleneksel üretim yöntemleri ve kadim bilgiler ışığında üretimi devam eden gıdaların uluslararası bir katalog içinde bir araya getirilmesi ve tüm dünyayla paylaşılmasını sağlayan bir liste. Şu anda listede dünyadan 5 bin 323 gıda, 760 aday ürün var. Türkiye'den ise 76 ürün, 9 aday ürün var" diye konuştu.

GASTRONOMİ TURİZMİ

Bu ürünlerin tamamının iki senede bir İtalya'nın Torino kentinde yapılan dünya buluşmasında bir araya getirildiğini açıklayan Dursun, “Birebir olarak gazeteciler, gıda aktivistleri ve kısacası tüm dünyayla paylaşılıyor. Listedeki tüm ürünlerin bilgileri Slowfood internet sitesinde yer alıyor ve aracısız temin sağlanabiliyor. Ürünleri uluslararası pazarlama imkanı oluyor. En önemli konu ise bununla ilgili talep oluşturmak. Gastronomi turizmine katkı sağlaması, ürünlerin bilinirliği ve kullanım alanlarının artırılarak talep edilir hale getirilmesi" dedi.

GELENEKSEL ÜRETİM

Bu ürünlerin endüstriyel ortam yerine geleneksel yöntemlerle üretiminin devam ettirilmesinin önemine değinen Ezgi Dursun, “Bir ürün markete girdiğinde, ne kadar fazla üretmeye çalışırsanız o kadar fazla katkı maddesi kullanmanız gerekebiliyor bazen. Amaç bu dengeyi tutturabilmek. Geleneksel şekilde üretimi devam ederken, sağlıktan ödün verilmeden temiz, adil gıda felsefesiyle üretilen bu ürünlerin yerel çerçevede üretiminin devamı ve nesilden nesile aktarılması" diye konuştu.

BÖLGELERE GÖRE NUH'UN AMBARI'NDAKİ ÜRÜNLER

Uluslararası Nuh'un Ambarı listesinde 76 ürünün bulunduğu Türkiye'de ilk sırada 20 ürünle Ege Bölgesi var. Bölgelere göre Marmara'dan 17, Akdeniz'den 14, Doğu Anadolu'dan 13, Karadeniz'den 7, İç Anadolu'dan 4, Güneydoğu'dan ise 1 ürün listede yer alıyor.

EGE BÖLGESİ: Armola peyniri, Bardacık incir, Foça çekme makarna, erkence sızma zeytinyağı, Foça karası üzüm, Foça tarhanası, hurma zeytin, İzmir tulum, kozak çam fıstığı helvası, Sakız koyunu, sakızlı tarhana, geleneksel boyoz, karabaşotu (yabani lavanta) reçeli, kopanisti peyniri (İzmir). Bodrum gemici peksimeti, Gambilya, havyar ve Milas ısırganlı erişte (Muğla). Yanık yoğurt (Denizli). Geleneksel Afyon kaymağı.

MARMARA BÖLGESİ: Mavi (küflü) katık peyniri, hırsız çalmaz kavunu, kirlihanım peyniri, yünlü tulum, İvrindi kelle peyniri (Balıkesir). Çavuş üzüm, İmroz koyunu, karalahana üzüm, vasilaki üzüm (Çanakkale). Şile kestane balı, Şile bal sirkesi, Yedikule marul (İstanbul). Kuntra üzümü (Tekirdağ-Çanakkale). Mihaliç peyniri (Bursa). Füme Çerkes peyniri (Kocaeli-(Sakarya). Şeker pancarı pekmezi (Kırklareli). Geleneksel hardaliye (Trakya).

AKDENİZ BÖLGESİ: Yanık dondurma, Gömbe tarhana, ekşi tarhana, koca tarhana, Yelten tarhana (Antalya). Şalgam suyu, tatlı limon (Adana). Bozyazı Kavutu, Patkara üzümü, sarı ulak zeytin (Mersin). Bezde tulum ve kırmızı tort peyniri (Toroslar). Çerez tarhana (Burdur-Denizli). Ev yapımı turunç ekşisi (Adana-Hatay-Mersin).

DOĞU ANADOLU: Eski kaşar peyniri, Boğatepe gravyer, Çakmak peyniri, Çanak peyniri, Kars kazı, Kavılca buğday (Kars). Gorcola peyniri, Hanak balı (Ardahan). Türkmen saçak peyniri (Kars-Ardahan). Eğin dut pekmezi (Erzincan). Kuru kaymak (Erzurum). Tunceli sarımsağı. Van otlu peyniri.

KARADENİZ BÖLGESİ: Bileki ekmek, Ladin çam reçinesi (Artvin). Çamlıhemşin balı (Rize). Kastamonu pastırması, Siyez buğday bulguru (Kastamonu). Kargı tulumu (Çorum). Karayaka koyunu.

İÇ ANADOLU BÖLGESİ: Beyşehir tarhana (Konya). Divle obruk peyniri, Karaman siyah mercimek (Karaman). Ekşi siyah üzüm (Karaman-Konya)

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ: İsot biberi(Şanlıurfa).

MERKEZI ITALYA'DA BULUNAN SLOWFOOD BIYOCESITLILIK VAKFI TARAFINDAN, DUNYA GENELINDEKI YEREL TURLERI KORUMAK AMACLI OLUSTURULAN VE 5 BIN 323 URUNUN BULUNDUGU ULUSLARARASI NUH'UN AMBARI (ARK OF TASTE) LISTESINDE, TURKIYE'DEN 76 YORESEL URUN VE LEZZET YER ALIYOR. (YELTEN TARHANA) (FOTO:ANTALYA-DHA)

MERKEZI ITALYA'DA BULUNAN SLOWFOOD BIYOCESITLILIK VAKFI TARAFINDAN, DUNYA GENELINDEKI YEREL TURLERI KORUMAK AMACLI OLUSTURULAN VE 5 BIN 323 URUNUN BULUNDUGU ULUSLARARASI NUH'UN AMBARI (ARK OF TASTE) LISTESINDE, TURKIYE'DEN 76 YORESEL URUN VE LEZZET YER ALIYOR. (EKSI TARHANA) (FOTO:ANTALYA-DHA)

MERKEZI ITALYA'DA BULUNAN SLOWFOOD BIYOCESITLILIK VAKFI TARAFINDAN, DUNYA GENELINDEKI YEREL TURLERI KORUMAK AMACLI OLUSTURULAN VE 5 BIN 323 URUNUN BULUNDUGU ULUSLARARASI NUH'UN AMBARI (ARK OF TASTE) LISTESINDE, TURKIYE'DEN 76 YORESEL URUN VE LEZZET YER ALIYOR. (GOMBE TARHANA) (FOTO:ANTALYA-DHA)

MERKEZI ITALYA'DA BULUNAN SLOWFOOD BIYOCESITLILIK VAKFI TARAFINDAN, DUNYA GENELINDEKI YEREL TURLERI KORUMAK AMACLI OLUSTURULAN VE 5 BIN 323 URUNUN BULUNDUGU ULUSLARARASI NUH'UN AMBARI (ARK OF TASTE) LISTESINDE, TURKIYE'DEN 76 YORESEL URUN VE LEZZET YER ALIYOR. (KOCA TARHANA) (FOTO:ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Manisa'dan 58 ülkeye yapay kemik ihracı
 
Gönlü razı gelmeyen gazi, milyonluk tazminatı istemedi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Demre'nin 2021 bütçesi kabul edildi
DEMRE Belediyesi'nin 2021 yılı bütçesi ekim ayı ikinci toplantısında oybirliğiyle ...
Kaş'ta kaza: 2 yaralı
ANTALYA'nın Kaş ilçesinde otomobilin takla atması sonucu meydana gelen kazada 2 kişi yaralandı.
Çocuklarının tedavisi için her şeyden vazgeçtiler
ANTALYA'da, bir tür kan hastalığı olan aplastik anemi nedeniyle 9 ay ilik ...
 
Manavgat'ta uyuşturucu operasyonu
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde jandarma tarafından düzenlenen uyuşturucu ...
Sessiz güzellik 'Güver Uçurumu'
TÜRKİYE'de 'kesin korunacak hassas alan' ilan edilerek koruma altına alınan ...
Avokado hırsızı 2 kardeş yakalandı
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde bir bahçeden toplamda piyasa değeri 2 bin ...
 
Jandarmadan kaçak ve sahte içki operasyonu
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde bir restorana düzenlediği baskında çeşitli ...
Önce Muratpaşalılar, sonra meclis kabul etti
MURATPAŞA Belediyesi, bir ilki gerçekleştirerek internet üzerinden ilçe ...
Eşini vurup bacağının kesilmesine neden olan kocaya hapis
ANTALYA'da eşi Arzu Y.’yi pompalı tüfekle vurup sağ bacağının diz altından ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva