TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
5 Mart 2021 Cuma - 12:02

'Nuh'un gemisinin kaşifi' Hasan dede, görevini torunlarına devrediyor

AĞRI'nın Doğubayazıt ilçesine bağlı Telçeker köyündeki Nuh'un gemisine ait olduğu ileri sürülen kalıntıların gün yüzüne çıkmasında önemli rolü olan, 5 çocuk babası ve 38 torun sahibi Hasan Özer (83), görevini sağlık sorunları nedeniyle oğlu ve torunlarına devretmeye hazırlanıyor" dedi.

 Nuh un gemisinin kaşifi  Hasan dede, görevini torunlarına devrediyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Nuh'un gemisinin silüetini ilk kez Harita Yüzbaşı İlhan Durupınar, 11 Eylül 1959'da Harita Genel Müdürlüğü’nde Doğubayazıt haritası üzerinde çalışırken keşfetti. Doğubayazıt ilçe merkezine 25 kilometre uzaklıkta olan alanda, havadan yapılan keşfin ardından bölgeye gelen inceleme heyetine öncülük ettiğini anlatan ve bölgede 'Nuh'un gemisinin kaşifi' olarak bilinen Hasan Özer, "Dünyanın en önemli fotogrametri ve yer bilimcisi Ohio Üniversitesi'nden Prof. Dr. Arthur Brandenberger ile Washington Arkeolojik Araştırmalar Enstitüsü'nden Dr. George Vandeman, İsveçli bir gazeteci ile Avrupalı 3 iş insanı, Nuh'un gemisini incelemek için Doğubayazıt'a geldi. Heyet ve heyete başkanlık eden Durupınar, yaptıkları inceleme sırasında köylülerin ekip biçtikleri bir tarlayken 1945 yılında bir toprak kayması sonucu bu şeklin ortaya çıktığını benden öğrendi" diye konuştu.

Gemi silüetini incelemeye gelen heyetlerle çekilmiş onlarca fotoğraftan albümü bulunan Hasan Özer, Harita Yüzbaşı Durupınar tarafından çekilen fotoğrafa yansıyan silüetin toprak kayması sonucu oluştuğunu ancak ne olduğunu bilmediklerinin aktardı. Fotoğraftan yola çıkarak araştırma heyetine silüetin bulunduğu noktayı gösterdiğini aktaran Özer, "Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen yabancı ekip, 18 gün boyunca köyde inceleme yaptı. İnceleme sonucunda yer altından bir tahta parçası çıkarıldı. Ben parçanın götürülmesine yasak, diyerek müsaade etmedim. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin alınması gerektiğini söyledim. Ekip günler sonra resmi izin alarak köye geri geldi, tahta parçasını alarak Kaliforniya Üniversitesi'ne incelemek yapmak için götürdüler. İncelemenin ardından tahta parçasının 10 bin yıl öncesine ait olduğu şeklinde tespit edildiği bilgisini aldım. O günden beri gemi silüetinin koruyarak, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlere rehberlik yapıyorum" dedi.

'BUGÜNE KADAR ÜCRET ALMADIM'

Yetkililerin bölgeye ilgi göstermesi gerektiğine vurgu yapan Özer, "Bölgeye ilk gelen ekip olsun, ziyaretçiler olsun, herkes benden bilgi alır. 30 yıl boyunca emek verdiğim Nuh'un gemisiyle sağlık sorunlarım nedeniyle eskisi gibi ilgilenemiyorum. Ben de oğlum ve torunlarıma anlatarak gemiyi koruma ve gelen ziyaretçilere anlatmaları için bilgi veriyorum. Bugüne kadar hiçbir ücret almadan bu işi gönüllü olarak yaptım. Ben aslında köyde besicilik yapıyorum" diye konuştu.

Hasan Özer'in oğlu Yavuz Özer ise "Babam ziyaretçilere gemiyi anlatırken, ben de yanında gide gele öğrendim, en az onun kadar bilgi sahibi oldum. Babamdan sonra gemiyi ziyaretçilere anlatmak için elimden geleni yapacağım. Bu işi ben de babam gibi hiçbir ücret almadan gönüllü yapacağım. Köyümüz buraya yakın olduğu için buranın güvenliğini de biz yapıyoruz" dedi.

Yaklaşık 150 metre uzunluğunda, 55 metre genişliğinde ve 13 metre derinliğindeki yapıyla ilgili araştırmalarını sürdüren Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Faruk Kaya ise ünlü jeologların bölgede Nuh'un gemisine ait olduğu belirtilen kalıntıları araştırdıklarını söyledi.

AGRI'NIN DOGUBAYAZIT ILCESINE BAGLI TELCEKER KUYUNDE YER ALAN VE KUTSAL KITAPLARDA VARLIGINDAN SOZ EDILEN NUH'UN GEMISININ BULUNDUGU ILERI SURULEN YERIN GUN YUZUNE CIKMASINDA ONEMLI ROLU OLAN 83 YASINDAKI 5 COCUK BABASI, 38 TORUN DEDESI OLAN HASAN OZER (SAGDAN IKINCI), YILLARCA EMEK VERDIGI NUH'UN GEMISININ KORUMA VE TANITMA GOREVINI SAGLIK SORUNLARI NEDENIYLE OGLU VE TORUNLARINA DEVRETMEK ICIN KOLLARI SIVADI. (FOTO: DHA / SEDAT BUDAK / DOGUBAYAZIT (AGRI)

                               AGRI'NIN DOGUBAYAZIT ILCESINE BAGLI TELCEKER KUYUNDE YER ALAN VE KUTSAL KITAPLARDA VARLIGINDAN SOZ EDILEN NUH'UN GEMISININ BULUNDUGU ILERI SURULEN YERIN GUN YUZUNE CIKMASINDA ONEMLI ROLU OLAN 83 YASINDAKI 5 COCUK BABASI, 38 TORUN DEDESI OLAN HASAN OZER (ORTADA), YILLARCA EMEK VERDIGI NUH'UN GEMISININ KORUMA VE TANITMA GOREVINI SAGLIK SORUNLARI NEDENIYLE OGLU VE TORUNLARINA DEVRETMEK ICIN KOLLARI SIVADI. (FOTO: DHA / SEDAT BUDAK / DOGUBAYAZIT (AGRI)

AGRI'NIN DOGUBAYAZIT ILCESINE BAGLI TELCEKER KUYUNDE YER ALAN VE KUTSAL KITAPLARDA VARLIGINDAN SOZ EDILEN NUH'UN GEMISININ BULUNDUGU ILERI SURULEN YERIN GUN YUZUNE CIKMASINDA ONEMLI ROLU OLAN 83 YASINDAKI 5 COCUK BABASI, 38 TORUN DEDESI OLAN HASAN OZER (SAGDA), YILLARCA EMEK VERDIGI NUH'UN GEMISININ KORUMA VE TANITMA GOREVINI SAGLIK SORUNLARI NEDENIYLE OGLU VE TORUNLARINA DEVRETMEK ICIN KOLLARI SIVADI. (FOTO: DHA / SEDAT BUDAK / DOGUBAYAZIT (AGRI)

DOGUBAYAZIT ILCESINE BAGLI TELCEKER KUYUNDE YER ALAN VE KUTSAL KITAPLARDA VARLIGINDAN SOZ EDILEN NUH'UN GEMISININ BULUNDUGU ILERI SURULEN YERIN GUN YUZUNE CIKMASINDA ONEMLI ROLU OLAN 83 YASINDAKI 5 COCUK BABASI, 38 TORUN DEDESI OLAN HASAN OZER (ORTADA), YILLARCA EMEK VERDIGI NUH'UN GEMISININ KORUMA VE TANITMA GOREVINI SAGLIK SORUNLARI NEDENIYLE OGLU VE TORUNLARINA DEVRETMEK ICIN KOLLARI SIVADI. OZER YILLAR ONCE BILIM ADAMLARI ILE CEKILDIGI FOTOGRAFLARI GOSTERIRKEN. (FOTO: DHA / SEDAT BUDAK / DOGUBAYAZIT (AGRI)

DOGUBAYAZIT ILCESINE BAGLI TELCEKER KUYUNDE YER ALAN VE KUTSAL KITAPLARDA VARLIGINDAN SOZ EDILEN NUH'UN GEMISININ BULUNDUGU ILERI SURULEN YERIN GUN YUZUNE CIKMASINDA ONEMLI ROLU OLAN 83 YASINDAKI 5 COCUK BABASI, 38 TORUN DEDESI OLAN HASAN OZER (SOLDA), YILLARCA EMEK VERDIGI NUH'UN GEMISININ KORUMA VE TANITMA GOREVINI SAGLIK SORUNLARI NEDENIYLE OGLU VE TORUNLARINA DEVRETMEK ICIN KOLLARI SIVADI. OZER YILLAR ONCE BILIM ADAMLARI ILE CEKILDIGI FOTOGRAFLARI GOSTERIRKEN. (FOTO: DHA / SEDAT BUDAK / DOGUBAYAZIT (AGRI)

DOGUBAYAZIT ILCESINE BAGLI TELCEKER KUYUNDE YER ALAN VE KUTSAL KITAPLARDA VARLIGINDAN SOZ EDILEN NUH'UN GEMISININ BULUNDUGU ILERI SURULEN YERIN GUN YUZUNE CIKMASINDA ONEMLI ROLU OLAN 83 YASINDAKI 5 COCUK BABASI, 38 TORUN DEDESI OLAN HASAN OZER, YILLARCA EMEK VERDIGI NUH'UN GEMISININ KORUMA VE TANITMA GOREVINI SAGLIK SORUNLARI NEDENIYLE OGLU VE TORUNLARINA DEVRETMEK ICIN KOLLARI SIVADI. (FOTO: DHA / SEDAT BUDAK / DOGUBAYAZIT (AGRI)

DOGUBAYAZIT ILCESINE BAGLI TELCEKER KUYUNDE YER ALAN VE KUTSAL KITAPLARDA VARLIGINDAN SOZ EDILEN NUH'UN GEMISININ BULUNDUGU ILERI SURULEN YERIN GUN YUZUNE CIKMASINDA ONEMLI ROLU OLAN 83 YASINDAKI 5 COCUK BABASI, 38 TORUN DEDESI OLAN HASAN OZER, YILLARCA EMEK VERDIGI NUH'UN GEMISININ KORUMA VE TANITMA GOREVINI SAGLIK SORUNLARI NEDENIYLE OGLU VE TORUNLARINA DEVRETMEK ICIN KOLLARI SIVADI. OZER YILLAR ONCE BILIM ADAMLARI ILE CEKILDIGI FOTOGRAFLARI GOSTERIRKEN. (FOTO: DHA / SEDAT BUDAK / DOGUBAYAZIT (AGRI)

DOGUBAYAZIT ILCESINE BAGLI TELCEKER KUYUNDE YER ALAN VE KUTSAL KITAPLARDA VARLIGINDAN SOZ EDILEN NUH'UN GEMISININ BULUNDUGU ILERI SURULEN YERIN GUN YUZUNE CIKMASINDA ONEMLI ROLU OLAN 83 YASINDAKI 5 COCUK BABASI, 38 TORUN DEDESI OLAN HASAN OZER, YILLARCA EMEK VERDIGI NUH'UN GEMISININ KORUMA VE TANITMA GOREVINI SAGLIK SORUNLARI NEDENIYLE OGLU VE TORUNLARINA DEVRETMEK ICIN KOLLARI SIVADI. OZER YILLAR ONCE BILIM ADAMLARI ILE CEKILDIGI FOTOGRAFLARI GOSTERIRKEN. (FOTO: DHA / SEDAT BUDAK / DOGUBAYAZIT (AGRI)

DOGUBAYAZIT ILCESINE BAGLI TELCEKER KUYUNDE YER ALAN VE KUTSAL KITAPLARDA VARLIGINDAN SOZ EDILEN NUH'UN GEMISININ BULUNDUGU ILERI SURULEN YERIN GUN YUZUNE CIKMASINDA ONEMLI ROLU OLAN 83 YASINDAKI 5 COCUK BABASI, 38 TORUN DEDESI OLAN HASAN OZER (FOTOGRAFTAKI), YILLARCA EMEK VERDIGI NUH'UN GEMISI'NIN OLDUGU IDDIA EDILEN YERIN ONUNDE CEKILDIGI FOTOGRAFI OMUR BOYU SAKLAYACAGINI SOYLEDI. (FOTO: DHA / SEDAT BUDAK / DOGUBAYAZIT (AGRI)

Sedat BUDAK/DOĞUBAYAZIT (Ağrı), (DHA)

Etiketler:
 
Başkan Topaloğlu'dan AVM'ye ret
 
ABD’de uygulanan günlük koronavirüs aşısı dozu iki milyona yükseldi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gratis Kart Nasıl Alınır
Gratis, çeşitli kişisel bakım ürünlerini müşterilerine sunan en kapsamlı mağazalardan biridir.
Helikopter düştü: Biri korgeneral 10 askerimiz şehit
MSB den yapılan açıklamaya göre 3 askerimiz de yaralandı.
Bağcılar'da kaçak maske üretilen depoya baskın
BAĞCILAR'da bir iş yerine düzenlenen operasyonda 28 koli kaçak maske ele ...
 
Çapa yaparken ayağını tarım aracına kaptırdı
ZONGULDAK’ın Alaplı ilçesinde bahçe çapalarken ayağını çapa bıçağına kaptıran ...
Haber alınamayan şoför, evde ölü bulundu
GAZİANTEP'te uyuşturucu bağımlısı olduğu öne sürülen ve bir süredir kendisinden ...
Elektrikli bisiklet hırsızlığı kamerada
MANİSA'da bir evin önüne bırakılan elektrikli bisikletin çalınma anı bir ...
 
İstanbul'da ulaşımda yaş sınırı kalktı
İSTANBUL'da toplu ulaşımda yaş sınırı kalktı.
Ağaçların rengi değişti, fabrikalarda inceleme yapıldı
KOCAELİ’nin Dilovası ilçesinde, ormanlık alanda ağaçların renginin değişmesi ...
Koronavirüsten ölen baba-oğul toprağa verildi
KOCAELİ’nin Körfez ilçesinde koronavirüs tedavisi gördükleri hastanede ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva