'Bahar Karması'nda buluşma
'Bahar Karması'nda buluşma
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
21 Kasım 2020 Cumartesi - 09:25

'Patates', 'domates' ve 'kedi'nin dil yolculuğu

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi'nde görevli 2 bilim insanı, 'patates', 'domates' ve 'kedi' kelimelerinin dil haritasını çıkardı.

 Patates ,  domates  ve  kedi nin dil yolculuğu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

AÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Cin ile Alman Dili Edebiyatı Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Safiye Genç, Türkiye'nin 'patates', 'domates' ve 'kedi' kelimelerinin ilk kapsamlı haritasını çıkardı. Türk Dil Kurumu'nun 1932-1934 yıllarını kapsayan birinci ve 1952-1959 yıllarını kapsayan ikinci derleme çalışmasından oluşan Türkiye'de Halk Ağzından Derleme Sözlüğü adlı eserden yararlanılan çalışmada, Türkiye Türkçesi ağızlarında farklı adlandırmalarla kullanılan 'domates', 'patates' ve 'kedi' kelimeleri üzerinde duruldu. Bu kelimelerin kullanıldığı yerler, kelime haritası üzerinde gösterilerek, bir dil haritası çalışması ortaya çıktı. Disiplinler arası gerçekleşen dil haritası çalışmasında kelimelerin yolculuğu da görülüyor.

ALMANYA'DA HARİTA ÇİZİMİNİ ÖĞRENDİ

Dr. Öğretim Üyesi Safiye Genç, Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde dil çalışmaları derslerinde öğrencilere haritalardan Türkçe örnekler vermekte zorlandığını, bu dil haritasını ortaya çıkarmaya ihtiyaç duyduğunu ve Türk Dil Kurumu projesiyle Almanya'ya giderek harita çizimi dersleri aldığını anlattı. Haritalandırma çalışması sürecinin, kelimelerin etimolojilerini, yolculuklarını, farklı coğrafyalardan gelip nasıl değiştiğini gösteren bir çalışma olduğunu belirten Genç, domates, patates ve kedi kelimeleri üzerinden Türkiye Türkçesinin ilk kapsamlı kelime haritasını oluşturduklarını açıkladı.

PATATES: KARTUL, TARTÜF, KROMPİRE

Dr. Öğretim Üyesi Safiye Genç, patates kelimesinin Türkiye'nin batısında daha çok 'kumpir', doğusunda 'kartul' ya da 'kartol' olarak karşılarına çıktığını söyledi. Grimm Kardeşlerin Almanca Sözlüğü'nden de kelimelerin etimolojisi açısından yararlandıklarını anlatan Genç, “Patatesin bitki olarak 16'ncı yüzyılın sonlarında Peru'dan geldiği düşünülmektedir. Fransız ve İtalyanların 'tartüf, tartufo' adlandırmasıyla serüveni başlıyor. 'Tartüf' aslında yer mantarı için kullanılmaktaydı. Patatesi yer mantarına benzetmişler. Almanlara 17'nci yüzyılda geliyor. Onlar da 'tartüffel, tartoffel' diyor. Diğer yandan 'Grundbirne' kelimesi de paralel olarak bu sebzeye isim olarak veriliyor. Bu da yer armudu demektir. Grundbirne'nin söylenişini Macarlar, Romanlar ve Slavlar 'krompire' diye dillerine uydururlar. Osmanlıya da böylece Macarlar ve Slavlar üzerinden 'kumpir' diye gelir. Almanların diğer adlandırması olan 'tartoffel' ya da 'kartoffel' önce Polonya, sonra Rusya üzerinden nihai şekliyle 'kartol' ya da 'kartul' olarak Doğu Anadolu Bölgesi'ne gelirken, kumpir kelimesi ise Fransız ve Almanlardan Slavlara ve Macarlara geçerek, Balkanlardan Türkiye'nin batı bölgelerine geliyor. Görüldüğü gibi kelimeler, konuşucularından bağımsız olarak uzun yolculuklara çıkabiliyor" diye konuştu. Dr. Öğretim Üyesi Safiye Genç, son olarak patates kelimesinin, Fransızların diğer bir adlandırması olan 'pomme de terre', yani yer elması benzetmesinden geldiğini aktardı.

DOMATES: KAVATA, FRENK PATLICANI, MANADURA-BANADURA, POMODORO

Prof. Dr. Ali Cin ise domates ve kedi kelimelerinin Türkiye Türkçesi ağızlarındaki kullanımını anlattı. Domates kelimesinin 16'ncı yüzyılda Meksika ve diğer bölgelerden 'tomat' olarak yayıldığını kaydeden Ali Cin, İspanyolca ve Fransızcaya 'tomate' şeklinde geçtiğini aktardı. Cin, “Türkiye Türkçesinde kullanılan domates kelimesindeki 'es' sesi, Yunancadaki çoğul ekinden gelmektedir. Yakın dönem Osmanlı Türkçesi sözlükleri domatesi, yemeklere lezzet vermek için kullanılan kırmızı sebze olarak tanımlar. Bu sözlüklerde domates, 'domates, kavata, frenk patlıcanı, sarı salkım, düz domates, acı domates, kırmızı tomate, salkım domate' şeklinde adlandırılmıştır. Türkiye Türkçesi ağızlarında sıkça kullanılan 'manadura- banadura' adlandırmaları, İtalyanca altın elma anlamına gelen 'pomidoro/ pomodora' kelimelerinden gelmiştir" diye konuştu.

HARİTADA 'DOMATES' İÇİN 140 ADLANDIRMA

Türkiye Türkçesi ağızlarında domatesle ilgili 32 kelime grubu altında 140 adlandırma tespit edildiğini belirten Prof. Dr. Ali Cin, “Kullanım çeşitliliği bakımından en yaygın olanı Fransızcadan gelen 'tomate', İtalyancadan giren 'pomodora', Hintçe olup Farsça üzerinden dilimize giren 'batingan' kelimeleridir. Bunun yanı sıra 'frenk' kelimesiyle birlikte renk ve şekilsel adlandırmaların da yapıldığı görülmektedir" dedi.

'KEDİ' KELİMESİ TÜRKÇEDE İLK 'ÇETÜK' OLARAK GÖRÜLMEKTE

Yaptıkları çalışmada bir hayvana da yer verdiklerini belirten Prof. Dr. Ali Cin, kedi kelimesini Türkçede ilk olarak Kaşgarlı Mahmut'un Divan-ı Lügati't-Türk adlı eserinde 'çetük' şeklinde gördüklerini aktardı. Türkiye Türkçesi ağızlarında kedi için 13 kelime grubu altında 61 adlandırma tespit ettiklerini anlatan Prof. Dr. Cin, Türkiye Türkçesi ağızlarında dinamik bir etkileşim olduğunu, bunun en önemli etkisinin ise göçlerden kaynaklandığını söyledi. Prof. Dr. Ali Cin, “Kedi için en sık kullanılan 'pisi' ve versiyonları, Farsçadan 'puşek' kelimesinden çeşitlenmiştir. 'Maş, meci, maçi, meçük' biçimleri Balkanlar üzerinden gelmiştir. Kedinin çıkardığı sese istinaden 'mırmırık' diye adlandırma da yapılmıştır. Renk anlamında kullanılan 'tekir' adlandırmaları da karşımıza çıkmaktadır" diye konuştu.

AKDENIZ UNIVERSITESI EDEBIYAT FAKULTESI TURK DILI VE EDEBIYATI BOLUM BASKANI PROF. DR. ALI CIN ILE ALMAN DILI EDEBIYATI BOLUMU'NDEN DR. OGR. UYESI SAFIYE GENC, TURKIYE'NIN ILK KAPSAMLI 'PATATES', 'DOMATES' VE 'KEDI' KELIMELERININ HARITASINI CIKARDI.(FOTO:ASLI DURAN/ANTALYA-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI EDEBIYAT FAKULTESI TURK DILI VE EDEBIYATI BOLUM BASKANI PROF. DR. ALI CIN ILE ALMAN DILI EDEBIYATI BOLUMU'NDEN DR. OGR. UYESI SAFIYE GENC, TURKIYE'NIN ILK KAPSAMLI 'PATATES', 'DOMATES' VE 'KEDI' KELIMELERININ HARITASINI CIKARDI.(FOTO:ASLI DURAN/ANTALYA-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI EDEBIYAT FAKULTESI TURK DILI VE EDEBIYATI BOLUM BASKANI PROF. DR. ALI CIN ILE ALMAN DILI EDEBIYATI BOLUMU'NDEN DR. OGR. UYESI SAFIYE GENC, TURKIYE'NIN ILK KAPSAMLI 'PATATES', 'DOMATES' VE 'KEDI' KELIMELERININ HARITASINI CIKARDI. (DOMATES DIL HARITASI) (FOTO:ANTALYA-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI EDEBIYAT FAKULTESI TURK DILI VE EDEBIYATI BOLUM BASKANI PROF. DR. ALI CIN ILE ALMAN DILI EDEBIYATI BOLUMU'NDEN DR. OGR. UYESI SAFIYE GENC, TURKIYE'NIN ILK KAPSAMLI 'PATATES', 'DOMATES' VE 'KEDI' KELIMELERININ HARITASINI CIKARDI. (KEDI DIL HARITASI) (FOTO:ANTALYA-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI EDEBIYAT FAKULTESI TURK DILI VE EDEBIYATI BOLUM BASKANI PROF. DR. ALI CIN ILE ALMAN DILI EDEBIYATI BOLUMU'NDEN DR. OGR. UYESI SAFIYE GENC, TURKIYE'NIN ILK KAPSAMLI 'PATATES', 'DOMATES' VE 'KEDI' KELIMELERININ HARITASINI CIKARDI. (PATATES DIL HARITASI) (FOTO:ANTALYA-DHA)

Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
Motosikletin 14 yaşındaki sürücüsü hayatını kaybetti
 
Profesör, mesai saatleri dışında köyünde çiftçilik yapıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Motosikletin 14 yaşındaki sürücüsü hayatını kaybetti
ANTALYA'nın Korkuteli ilçesinde minibüs ile çarpışan motosikletin sürücüsü ...
Pınar: Organ sırası beklerken ölmek istemiyorum
ESKİŞEHİR'de yaşayan Pınar Kadanalı (39), 25 yıldır böbrek yetmezliği ...
Demre'de bitmeyen yazın keyfini turistler çıkarıyor
TÜRKİYE'nin birçok yerinde soğuk havanın etkisini göstermesiyle yüksek ...
 
Antalya’da kepenkler saat 20.00’de indi
KORONAVİRÜSLE mücadele kapsamında alınan kararlar doğrultusunda Antalya’da ...
Antalya'da 23 suçtan aranan kişi yakalandı
ANTALYA'da 23 suçtan aranan 19 yıl hapis cezası ve 139 bin TL adli para cezası alan B.İ., yakalandı.
Cinayet şüphelisi sevgili: Gülsüm, cinsel ilişki sırasında öldü
ANTALYA'da, evinde ölü bulunan ve ön otopsi raporunda kalp krizinden yaşamını ...
 
Manavgat'ta kaçak tütün operasyonu
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde düzenlenen operasyonda, gümrük kaçağı tütün ...
Antalyalı annenin feryadı: Kızım rehin tutuluyor
ANTALYA'da oturan Mehtap A., kızı B.A.'nın (15) uyuşturucuya alıştırılarak ...
Akseki'nin yüksekleri, beyaza büründü
ANTALYA'nın Akseki ilçesine bağlı Alacabel mevkisi, geceden beri yağan karla bembeyaz oldu.
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva