Doç. Dr. Åženel, "Beslemek isteyenler için kriterlerimizi getirelim. KısırlaÅŸtırma, ruhsatlandırma zorunluluÄŸu olsun" dedi.
TBMM Hayvan Hakları AraÅŸtırma Komisyonu'na, pitbull cinsi köpeklere 'silah' benzetmesi yapılarak ruhsatlandırılmaya tabi tutulması önerisi getirildi. Taslak raporunu hazırlayan komisyondaki milletvekilleri, köpeklerin aslında saldırgan olmadığına ancak yetiÅŸtirilme tarzından kaynaklı saldırgan tavır sergilediklerine dikkati çekti.
TBMM Hayvan Hakları AraÅŸtırma Komisyonu'nda yer alan Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden Doç. Dr. Oytun Okan Åženel, pitbull cinsi köpekler baÅŸta olmak üzere yasaklı listesinde yer alan 'japanese tosa', 'dogo argentino' ve 'fila brasileiro' cinsi köpeklerin kamusal alanlara giriÅŸinin sınırlandırılması, tasmasız ve maskesiz gezdirilmemesi gerektiÄŸini söyledi.
2004 YILINDAN BERİ YASAKLI
Doç. Dr. Oytun Okan Åženel, pitbulların 2004 yılında çıkarılan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'yla, birkaç köpek ırkının yasaklı ırk grubuna girdiÄŸini kaydetti. Pitbulların cana yakın hayvanlar olduÄŸunu kaydeden Doç. Dr. Åženel, "Bu hayvanların kas ve çene yapıları çok güçlü olduÄŸu için bu güçten kaynaklı olarak tehlike arz edecekleri düÅŸüncesiyle böyle bir kısıtlama getirildi. 2004 yılında bu yana bu hayvanların bakılması, beslenmesi ve yetiÅŸtirilmesi yasak. Ancak realite böyle deÄŸil. Bir denetim mercii olmadığı için bu hayvanlar kaçak yetiÅŸtiriliyor, dövüÅŸtürülüyor, agresif yetiÅŸtirildikleri için de tehlike arz ediyor" dedi.
'AYRI BİR RUHSATA TABİ OLSUN'
Komisyonda, bu hayvanların silah konumunda olduÄŸu ve hiçbir ÅŸekilde bunlara bakılmasının mümkün olamayacağı görüÅŸünün dile getirildiÄŸini vurgulayan Åženel, ÅŸöyle dedi:
"Kamuoyunda 'tehlikeli ırk' olarak bilinen ırkların tanımlamasını yapalım, hangileri olduÄŸu belirlensin ve bunun tehlikesini kamuoyuna anlatalım. Tehlikeleri aslında kötü huylu olmaları deÄŸil, sadece güçlü olmaları. Bu hayvanlarla ilgili önlemlerimizi geliÅŸtirelim. Ayrı bir ruhsata tabi olsun ve sahiplerini eÄŸitimden geçirelim ve denetim altında tutalım. Bu köpeklere belli dönemlerde agresyon testleri uygulayarak gerçekten toplum içinde yaÅŸayıp, yaÅŸamayacaklarını da tespit edelim."
'BESLEMEK İSTEYENLER İÇİN KRİTERLER GETİRELİM'
Doç. Dr. Oytun Okan Åženel, eÄŸer ortada bir suç oluÅŸuyorsa cezanın öncelikle hayvanlara deÄŸil insanlara verilmesi gerektiÄŸini ifade etti. Doç. Dr. Åženel, "Silahta da aynı ÅŸey vardır ve silah benzetmesi bundan kaynaklanmaktadır. Silah kendi kendine gidip ateÅŸ etmez. Silahı olmaması gereken bir hedefe niÅŸan alıp, ateÅŸ ederseniz tehlikeyi o zaman yaratırsınız. 'Tehlikeli ırk' olarak tabir ettiÄŸimiz hayvanlarda da aynı ÅŸey söz konusu. Bir insan onu kötü yetiÅŸtirip, yanlış amaçla kullanırsa o zaman silah haline gelir. Aynı silahta olduÄŸu gibi öncelikle hayvanı deÄŸil ona bunu yapan insanı cezalandırmamız gerekiyor. Pitbull silah sayılmamalı ve ayrıştırılmamalıdır. Beslemek isteyenler için kriterlerimizi getirelim; kısırlaÅŸtırma zorunluluÄŸu olsun, ruhsatlandırma zorunluluÄŸu olsun ve mutlaka sıkı takip ve kontrolde olsun" diye konuÅŸtu.
UZMANLAR RUHSAT GÖRÜÅžÜNÜ DESTEKLİYOR
Henüz taslak aÅŸamasında olan ruhsat teklifiyle ilgili görüÅŸ belirten uzmanlar ise bu fikre olumlu yaklaşıyor. Antalya Veteriner Hekimler Odası BaÅŸkanı Murat KarabayoÄŸlu, pitbull cinsi yasaklı köpeklerin aslında kötü olmadığını ancak yetiÅŸtirilme tarzı nedeniyle saldırgan olduklarına dikkati çekti. Barınaklarda bu türden hayvanlara özel yer ayrılmasından toplatılmasına kadar çok sayıda sorunla mücadele edildiÄŸini kaydeden BaÅŸkan KarabayoÄŸlu, “Bir ırkı tamamen yasaklamak yerine onlara bakabilecek yeterlilikteki insanların kontrolüne vermek, bu ÅŸekilde bir belgelendirme ile sadece onlar tarafından belli ÅŸartlarda beslenmesine imkan vermek daha olumlu. Bu köpekler daha bilinçli kiÅŸiler tarafından yetiÅŸtirilmeli" dedi. KarabayoÄŸlu, köpeklerin silah sınıfına alınmasının doÄŸru olmadığını da sözlerine ekledi.
RUHSATLANDIRILMALI
Hayvanların YaÅŸam Hakları Konfederasyonu Antalya Temsilcisi Åžebnem Ebinç de pitbull ve diÄŸer yasaklı ırk köpeklerin maddi amaç güdülerek bazı üretim noktalarında yetiÅŸtirildiÄŸini söyledi. Ebinç, yetkililerin bu üretim noktalarını denetime alıp mevcut köpekleri de kısırlaÅŸtırmasının ve ruhsatla sahiplendirmesinin doÄŸru olduÄŸunu savundu.
'TASMASIZ, MASKESİZ GEZDİRİLMEMELİ'
Antalya BüyükÅŸehir Belediyesi'ne ait hayvan barınağında 13 yıldır veterinerlik yapan Andaç Özer Gülen ise herkesin tehlikeli olarak bildiÄŸi bu türden köpeklerin doÄŸru eÄŸitimle gayet uysal köpekler olabildiklerini söyledi. DövüÅŸ için yetiÅŸtirildiÄŸinde çok saldırgan olduklarını belirten Gülen, “Kas yapısı olarak güçlü hayvanlar. Çene kasları güçlüdür. Bu hayvanların ruhsatlandırılarak beslenmesi, ömürlerini barınaklarda geçirmelerinin önünü alır. Dışarıda tasma, ağızlık ve maske olmadan gezdirilmemeli. DiÄŸer köpeklerle ve insanlarla karşılaÅŸtıklarında zarar vermemeleri için buna dikkat edilmeli" diye konuÅŸtu.
6 YILDIR BESLİYOR
6 yıldır pitbull cinsi 'Ice' ve 'Ayaz' adlı iki köpek besleyen Melis Åžahin'in (33) köpekleriyle olan iliÅŸkisi ise 'canavar' olarak adlandırılan pitbull ırkının aslında doÄŸru yetiÅŸtirildiÄŸinde ne kadar uysal olduÄŸunu gözler önüne serdi. KöpeÄŸiyle evinin yanındaki çocuk parkında her gün düzenli yürüyüÅŸ yaptığını belirten Åžahin, Ayaz'ın en çok aÄŸzından öpülmekten hoÅŸlandığını söyledi. Tehlikeli olduÄŸu belirtilen bir köpeÄŸe aÄŸzını öpebilecek kadar yaklaÅŸabildiÄŸini belirten Åžahin, "Evimde yaşıyor. Çok evcil. Hiçbir ÅŸekilde saldırmaz. Tamamen yetiÅŸtirmeyle alakalı bir durum. Pitbull ve yasaklı diÄŸer köpeklere ruhsat verilmesi teklifini ben de destekliyorum. Köpekler dışarıda her zaman tasma ve maskeyle gezdirilmeli" diye konuÅŸtu.
KULÜBELERİNİ ISIRARAK PARÇALIYORLAR
Tehlikeli köpek ırkları arasında bulunan pitbull besleyenlere 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda belirtilen 'tehlike arz eden hayvanları üretmek ve sahiplenmek' suçundan 7 bin 802 TL para cezası veriliyor. Ancak bu ceza, yasaklı ırklara ilgi duyan hayvanseverleri caydıramıyor. Ceza iÅŸleminin ardından el konulan köpekler ise hayvan barınaklarına teslim edilerek burada yıllarca bakılıyor. Antalya BüyükÅŸehir Belediyesi hayvan barınağında el konulan ya da sokaklardan toplanan 57 pitbull bulunuyor. Bunlar, diÄŸer hayvanlara ve kendi ırkından olan köpeklere de zarar verdiÄŸi için ayrı bir alanda tutuluyor. Yapısı gereÄŸi uzun süre baÄŸlı kalmaları halinde strese giren ve iyice saldırganlaÅŸan bu köpekler, baÄŸlı bulundukları kulübelerinin tahtalarını ısırıp kopararak zarar veriyor. Hayvan barınağındaki çok sayıda köpeÄŸin ise kulübelerine bu ÅŸekilde zarar verdiÄŸi, kulübelerin tahtalarının testereyle kesilmiÅŸ gibi parçalandığı dikkati çekti.









Alparslan ÇINAR- Kaan ULU/ANTALYA, (DHA)