Demet Akalın'dan Zuhal Topal itirafı
Demet Akalın'dan Zuhal Topal itirafı
MAG’lar şimdi her yere ulaşacak
MAG’lar şimdi her yere ulaşacak
Konyaaltı'nda gönüllülerden resim sergisi
Konyaaltı'nda gönüllülerden resim sergisi
Kırmızı Takım'dan o isim arkadaşlarına veda etti
Kırmızı Takım'dan o isim arkadaşlarına veda etti
19 Mart 2021 Cuma - 12:13

''Sosyal hizmet uzmanları savunuculuk yapmalı''

Başkent Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü, "Türkiye'de Kadın Kooperatifleri Kapsamında Toplumsal Dayanışma Pratikleri" başlıklı bir panelle Dünya Sosyal Hizmetler Günü'nü kutladı.

 Sosyal hizmet uzmanları savunuculuk yapmalı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Başkent Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü, Dünya Sosyal Hizmetler Günü kapsamında, "Türkiye'de Kadın Kooperatifleri Kapsamında Toplumsal Dayanışma Pratikleri" konulu bir panel yaptı. Her yıl farklı bir tema ile kutlanan Dünya Sosyal Hizmet Günü'nün bu yılki belirlenen teması ise "Ubuntu: Ben, Biz Olduğumuz İçin Benim. Toplumsal Dayanışmanın ve Küresel Bağlılığın Güçlendirilmesi" olarak belirlendi.

Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arzu İçağasıoğlu Çoban moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele, Kalkınma Atölyesi'nden Özgür Çetinkaya, Soma Emekçi Kadınlar Kooperatifi kurucusu Aysun Gökçe ve Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü'nden Dr. Bülent İlik'in yanı sıra, akademisyenler, sivil toplum örgütleri temsilcileri, Türkiye'nin farklı illerinde yerel yönetimlerde çalışan sosyal hizmet uzmanları, sosyal hizmet uzmanları ve öğrenciler katıldı.

"Kadınlar ekonomik olarak güçleniyor"

Panelde Özgür Çetinkaya, Türkiye’de Kadın Kooperatiflerinin gelişimi hakkında bilgi verdi. 2000’li yıllardan sonra kadın kooperatiflerinin sayısal olarak arttığını ancak sürdürülebilirlik konusunda ciddi sorunlar yaşandığını vurgulayan Çetinkaya, kadın kooperatiflerinin sürdürülebilir ve etkili olması önündeki engellerin yetersiz sermaye, kooperatifçilik konusundaki eğitimin yetersiz olması ve desteğin yetersiz olması olduğunu belirtti.

Aysun Gökçe de, Soma’da yaşanan ve 301 kişinin ölümüne neden olan maden kazasından sonra özellikle kadınların yaşadığı sorunları azaltmak, kadınları güçlendirmek, onlara ekonomik ve psiko-sosyal destek sağlamak amacıyla yola çıkan Soma Emekçi Kadınlar Kooperatifi hakkında bilgi verdi. Kooperatif bünyesinde öncelikle ekonomik üretimle başlayan faaliyetlerin, okuma yazma, oya nakış, garsonluk gibi farklı yelpazeye ulaşan eğitimlerle desteklendiğini ifade eden Gökçe şöyle devam etti:

"Bu faaliyet ve eğitimler kadınların ekonomik ve bireysel olarak güçlenmesine, kendilerine ilişkin güvenlerinin yerine gelmesine, eş ve çocuklarıyla yaşadıkları ilişkilerde olumlu değişimlere yol açtı. Şu anda 30’a yakın çalışanın olduğu Soma Emekçi Kadınlar Kooperatifi girişimi ve faaliyetleri, sonrasında Soma’da yeni üç farklı kadın kooperatifinin daha kurulmasına öncülük etti."

"Kadın Kooperatiflerine çok fazla gerek var"

Dr. Bülent İlik ise konuşmasında Türkiye’de yoksulluğun ciddi boyutlara ulaştığını, Türkiye’deki en önemli sorunların başında yoksulluk ve kadına yönelik şiddetin geldiğini söyleyerek, "Kadın alanını yalnızca şiddet üzerinden konuşmak başka sorunlara yol açıyor. Bu nedenle kadın kooperatifleri kadının güçlenmesinde önemli bir yerde duruyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Türkiye’de sürdürülebilir yoksullukla baş edebilmek için toplum bilimcilerin ve Sosyal Hizmet Uzmanları (SHU)'nın yeni çözümler üretmesi gerekiyor. Sosyal hizmet, yalnızca sosyal yardımlarla yürütülmeye çalışılırsa çok daha sorunlu yeni bir alan yaratılmış olur. Sürdürülebilir yoksulluğu değiştirmede kadın kooperatiflerine çok fazla gereksinim var, burada da örgütlenme büyük önem taşıyor. Bu nedenle de SHU’ların savunuculuk yapması gerekli."

Dünya Sosyal Hizmetler Günü hakkında

(Dünya Sosyal Hizmetler Günü, Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen Bin Yıl Kalkınma Hedefleri kapsamında, sosyal hizmet uzmanlarının hem bu hedeflerin gerçekleştirilmesine verdikleri katkıların hem de sosyal hizmetin bireyler ve toplumlar için yaptığı çalışmaların küresel ölçekteki görünürlüğünü arttırmak amacıyla kutlanan bir gündür. Mart 2012'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, her yıl mart ayının üçüncü Salı gününün "Dünya Sosyal Hizmet Günü" olarak çeşitli temalar ekseninde kutlanmasına karar verilmiştir.)

 
İnşaatçılar odası dinamik denetim ekibi sahada
 
NASA SLS roketini başarılı bir şekilde test etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rektör Özkan: Antalya'da koronavirüs tırmanıyor
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, "Covid'le ilgili ...
AÜ Çevre Hizmet Ödülleri sahiplerini buldu
AKDENİZ Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKÇAM) ...
Hapsini istediği adamı başkan yaptı
Dursun Gündoğdu yazdı
 
Akdeniz Üniversitesi cadı kazanı
Akdeniz Üniversitesi yönetimini eleştiren, bazı ameliyatları, yapılan ...
Üniversiteye 75 akademik personel alınacak
Antalya AKEV Üniversitesi 75 akademik personel alacak
Akdeniz Üniversitesi rektörü ve A Takımı'na darbe içeriden geldi
Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömür Taşkın, aralarında Rektör ...
 
Ağaçlar kökünden söküldü
Aşırı yağış nedeniyle Akdeniz Üniversitesi yerleşkesi içinde suda kalan ...
Antalya'da hayvanseverleri ayaklandıran iddia; "Aç kalan köpekler kedileri yedi'
Ayyıldız Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Faruk Çavuş’un sosyal medya ...
Akdeniz Üniversitesi 'Bağırsak' nakline hazırlanıyor
Türkiye’de ilk bağırsak nakli 18 yıl önce İzmir’de, 2 yıl önce de İnönü ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva