TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
30 Haziran 2015 Salı - 16:25

'Turizmdeki düşüş tarımı da vurdu'

ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, turizmde yaşanan durgunluğun tarım ve gıda sektörlerini de vurduğunu, bu sektörlerde ciddi daralma ve istihdam kaybı yaşandığını dile getirdi.

 Turizmdeki düşüş tarımı da vurdu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ATB Haziran ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, yönetim ve meclis üyelerinin katılımıyla yapıldı. Toplantıda Ali Çandır, ATB'nin projelerinden ekonomik gelişmelere birçok konuda değerlendirmede bulundu. 

Turizmde yaşanan durgunluğun tarımı da vurduğu yönünde ATB'nin 2'nci, 4'üncü ve 7'nci meslek komiteleri üyelerinin ortak problemi olduğuna dikkat çeken Ali Çandır, turizm sektörüne girdi sağlayan şirketlerin, yabancı turist sayısındaki azalmaya bağlı olarak durgunluk yaşadığını söyledi. Turizmdeki bu durgunluğun, gerek Avrupa pazarındaki daralma gerekse Rusya'daki ekonomik krizlerle yakından ilgili olduğunu belirten Ali Çandır, yılın ilk 6 aylık döneminde Antalya'ya gelen turist sayısı yüzde 10 azalırken, Rusya pazarında ilk 6 aylık dönemde düşüş oranının yüzde 30'a kadar yükseldiğini hatırlattı. 

GIDA SEKTÖRÜNÜ DE ETKİLEDİ

Turizmdeki bu düşüşün doğrudan ya da dolaylı gıda sektörünü etkilediğini belirten Çandır, “Araştırmalara göre turizm geliri yüzde 10 artınca tarım sektörü üretimi yüzde 3 artıyor, gıda ve içecek üretimi ise yüzde 1.1 artış gösteriyor, ekonomide ise yüzde 2.5'lik canlanma yaşanıyor. Düşüşe geçen turizm rakamlarıyla birlikte gıda sektörü ve turizmle bağlantılı diğer sektörler de ciddi bir daralmanın içine girdi. Türkiye'de turizm sektörü, gıda ve içecek sektöründen yılda 4-5 milyar dolarlık, tarım ve hayvancılık sektöründen ise 2 milyar dolarlık alım yapıyor. Bu rakamların büyük bölümü ise yatakların yüzde 45'inin bulunduğu Antalya'da kaydediliyor. Dolayısıyla turizmdeki düşüşten en fazla Antalya'nın gıda tedarikçileri etkilenmektedir" dedi.

TEDARİKÇİ FİRMALARDA DA İSTİHDAM KAYBI

Meslek komitesi üyeleriyle yapılan görüşmelerden bahseden Ali Çandır, “Süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, lokum, şekerleme, tahin, yaş meyve ve sebze gibi otellere gıda tedariki sağlayan üyelerimizin satışlarında önemli oranda düşüş yaşandığını, otellerden sipariş alamadıklarını belirten üyelerimiz, küçülmeye gittiklerini üzülerek ifade ediyor. Bu durum istihdamı da olumsuz etkiliyor. Turizmin ilimiz istihdamındaki oranının yüzde 21 olduğu göz önüne alındığında, otellere tedarik sağlayan gıda firmalarındaki istihdam kayıpları da Antalya ekonomisini zora sokacaktır" dedi.

EMEĞE SAYGISIZLIK

Yöresel ürünlerin son zamanlarda sıklıkla yanlış uygulamalarla gündeme geldiğinden de bahseden ATB Başkanı, hemşehri günleri adı altında düzenlenen etkinliklerde hiçbir emek sarf edilmeden, hatta etkinliklerin düzenlendiği aynı bölgede esnaflık yapanların bu alanları kullanarak haksız rekabet oluşturduklarını kaydetti. Akaryakıt istasyonları, dinlenme tesisleri, mahalle arası marketlerde dahi yöresel ürün adı altında taklit ve tağşişli ürünler satıldığı konusunda şikayetler alındığını belirten Çandır, “Bu durum 12 bin yıldır birikimiyle Anadolu insanının emeğine, tarihsel derinliğimize, yıllarca üstüne bir şeyler koyarak ortaya çıkardığımız örf, adet, gelenek ve kültürümüze çok büyük saygısızlık" dedi.

MEYDANDAKİ PANAYIRI HATIRLATTI

Cumhuriyet Meydanı'nda panayır ve çeşitli etkinliklere şahit olunduğunu da hatırlatan Çandır, “Tanıtım günü etkinliği ve panayır adı altında illerin güya yöresel ürünleri Cumhuriyet Meydanı ya da belirlenmiş başka alanlarda satışa sunulmaktadır. Evet bizler yöresel ürünlerin ekonomiye kazandırılmasını, kırsal kalkınmayı ve Anadolu'nun Antalyalılara, yerli ve yabancı turistlere tanıtılmasını, kültürümüzün yaşamasını istiyoruz. Ancak bu durum böyle olmaz, olmamalı ve olmayacaktır. Nitekim konunun basına yansımasıyla çirkin etkinlik valiliğimizce durduruldu. Valilik makamından tarafımıza iletilen genelgeyle de Cumhuriyet Meydanı'nın bu tür etkinliklere açılmayacağı belirtilmiştir. Valiliğimizin bu konudaki tavrı memnuniyet verici. Dileğimiz ilk olmayan bu tip etkinliklerin, son olması yönündedir" dedi.

SON 35 YILIN BÜYÜMESİNİ BİLE YAKALAYAMADIK

Ülke ekonomisinin bir taraftan kendi yapısal zorluklarını yaşarken diğer taraftan küresel ekonomik zorlukların etkisi altında bulunduğunu belirten Ali Çandır, son 35 yıldaki ekonomik büyüme performansına özü itibarıyla bakılması gerektiğini söyledi. 90'lı yılların kabus ve kaos yılları, 2000'li yılların büyümede muhteşem yıllar olduğu yönünde yapılan söylemleri hatırlatan Çandır, “Bugün geldiğimiz noktada görüyoruz ki, 2003-2008 arasında bütün dünya büyüme rekorları kırarken biz son 35 yılın büyüme ortalamasını bile yakalayamamışız. Bunun kaçınılmaz sonucu olarak dünyanın 16'ncı büyük ekonomisi olarak başladığımız 2000'li yıllara, şimdilerde 19'uncu sırada devam etmekteyiz. Çünkü bu dönemde dış borçlanmamızı artırdık ve aldığımız her 1 dolarlık borç, büyümemize sadece 20.05 puanlık katkı sağladı. Bu dönemde sanayi, tarım ve KOBİ'ler gereken payı alamamışken, banka-finans kesimi büyümelerine büyüme kattı" dedi.


ANTALYA TICARET BORSASI (ATB) BASKANI ALI CANDIR, TURIZMDE YASANAN DURGUNLUGUN TARIM VE GIDA SEKTORLERINI DE VURDUGUNU, BU SEKTORLERDE CIDDI DARALMA VE ISTIHDAM KAYBI YASANDIGINI DILE GETIRDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - 

 
Emekliler Haftası başladı
 
Meclis Başkanlığı için ikinci tur sonucu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emekliler Haftası başladı
30 Haziran Dünya Emekliler Günü Antalya'da Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla kutlandı.
Alanya'da uyuşturucu hap operasyonu
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde jandarmanın operasyonunda 438 adet ecstasy hap ele geçirdi.
Ataması yapılan kamu personeline veda yemeği
ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde görevliyken tayini çıkan kamu personeli için ...
 
Alanya'da plajlar turistlere kaldı
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde Ramazan ayı dolayısıyla boşalan plajlar ...
Uyuşturucu ve sahte para operasyonu
ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'nde jandarmanın çalışması sonucu uyuşturucu ...
Cinayet şüphelisi Manavgat'ta yakalandı
DENİZLİ'de cinayet suçundan aranan şüpheli Antalya'nın Manavgat İlçesi'nde ...
 
Kalbi onlar için atıyor
KONYAALTI İlçesi'nde oturan ressam Sevgi Ergenekon, emekli maaşının bir ...
Engelleri aşıp Romanya'ya gittiler
ENGELLİ Eğitim Kültür Sağlık ve Spor Vakfı tarafından yürütülen Avrupa ...
Poliste bir ilk
İntihar edeceği bilgisini sosyal medyada paylaşan bir kişi, sanal medya ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva