Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
11 Aralık 2019 Çarşamba - 10:48

1500 yıllık hastane yazıtı heyecan yarattı

SİDYMA Antik Kenti yakınlarında, üzerinde eski Yunanca 'Bu yapı, yabancılar için bir liman, hastalar içinse bir tedavi yeridir. Merhamet o hasta düşen kimselere' yazan, 1500 yıllık yazıt bulundu.

1500 yıllık hastane yazıtı heyecan yarattı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Fatih Onur başkanlığında, antik Lykia bölgesinde yüzey araştırması yapan ekip, Patara Yol Anıtı ışığında yazıtlara ulaştı. Muğla sınırlarındaki Sidyma Antik Kenti yakınlarında, bugünün Türk mezarlığında bulunan 1500 yıllık yazıt, tarihe ışık tuttu. Bölgede ilk kez bulunan, hastane ya da bakımevine ait olduğu düşünülen yazıtta, eski Yunanca 'Bu yapı, yabancılar için bir liman, hastalar içinse bir tedavi yeridir. Merhamet o hasta düşen kimselere' yazıyor. 

PATARA YOL ANITI'NDAKİ YOLLARIN İZİNDE

Antik Likya ve Pamphylia'nın kara yolları, deniz yolları ve limanları açısından çok az araştırma yapıldığını belirten Prof. Dr. Fatih Onur, 2004'ten beri Prof. Dr. Sencer Şahin tarafından yürütülen yüzey araştırmasını, yaşamını yitirmesinden sonra 2018'e kadar Prof. Dr. Eda Akyürek Şahin'in devam ettirdiğini belirtti. Prof. Dr. Onur, çalışmaların kendi başkanlığında sürdürüldüğünü kaydederek, "Eski Yunanca yazılmış Patara Yol Anıtı'nın yayınının hem tarihi yorumunun hem de anıtta geçen yolların arazi üzerindeki güzergahların yer aldığı 2007 yılındaki yayının ardından merhum Prof. Dr. Sencer Şahin tarafından Türkçesi 2014 yılında basıldı. 'Stadiasmus Patarensis' başlıklı bu kitap dışında antik Likya ve Pamphylia coğrafyasının Roma Çağı ulaşım sistemini konu alan bir yayın yok. Araştırma görevlilerimiz Fatma Avcu ve Hüseyin Uzunoğlu, Ksanthos-Sidyma yolunun ve yeni yazıtların bilimsel çalışmasını tamamlayarak yayımladı" diye konuştu.

HASTANE YA DA BAKIMEVİNE AİT 1500 YILLIK YAZIT

Araştırma görevlisi Fatma Avcu ise Sidyma Antik Kenti yakınlarındaki Dereboğazı Mezarlığı'nda buldukları miltaşlarından ilkinin, Commodus Dönemi'nden olup, yolların onarımının Vali C. Pomponius Bassus Terentianus denetiminde gerçekleştirildiği bilgisini içerdiğini anlattı. Avcu, "Sidyma ve civarındaki çeşitli köylerde (Seki, Ge) Hristiyanlık döneminden bir hastaneye ait vezinli bir yazıt bulduk" dedi.

Yazıtı, Sidyma Antik Kenti'ne yakın Ge Mahallesi'ndeki mezarlıkta bulduklarını dile getiren Avcu, bölgede ilk kez rastlanılan hastane yazıtında, yabancılara ve kendisini hasta hissedenlere yönelik sözlerin yer aldığını belirtti.

'BU EV BİR LİMANDIR' CÜMLESİ YER ALIYOR

Yazıtın 5'inci ya da 6'ncı yüzyıla ait olduğunu kaydeden Fatma Avcu, "Bu, yaklaşık 1500 yıllık yazıt. Bu yazıt bizlere olasılıkla konukevi ya da bakımevinin varlığını gösteriyor" dedi.

Yazıtta küçük şiir bulunduğunu da anlatan Avcu, "Yazıtta, 'Bu yapı, yabancılar için bir liman, hastalar içinse bir tedavi yeridir. Merhamet o hasta düşen kimselere' cümleleri yer alıyor. Bölgede daha önce bir hastaneye ait bir yazıt bulunmamıştı. Bu hastane ya da hasta bakım yeri nerede olabilir bilmiyoruz. Yazıtın nereden getirildiği de belli olmadığından arkeolojik olarak da herhangi bir kalıntıya ulaşamadık" diye konuştu.

1800 YILLIK DOST MEZARLARI YAZITI

Fatma Avcu, çalışmalarda 6 yeni mezar yazıtı bulduklarını, en ilginç olanının ise 'Dostlar' diye başlayan yazıt olduğunu söyledi. Avcu, "Bunların 1800 yıllık mezar yazıtı olduğunu düşünüyoruz. Bu yazıtlardan birinin ilginç yanı ise daha önce bulunan diğer yazıtlarda da geçen ve 15 kadarını bildiğimiz bir arkadaş grubuna ait olması. Bu arkadaşlar ölen arkadaşlarının cenaze masraflarını ve gömü işlemlerini yerine getirmiş. Bu yazıt grubunda ölen kişinin ve onun cenaze işlemlerini yapan arkadaşlarının isimleri yer alıyor. Yazıt, 'Dostlar' kelimesiyle başlıyor. Bu arkadaşlardan isimleri çıkarabildiklerimiz, Epagathos II, Pixas, Thalamos, Deios, Epaphrodeitos, Kalotykhos, Philatos, Demetras, Karpos,Thalliarkhos, Diogas, Quintus Euphrosynos, Karpos, Epagathos ve Claudius Daphnikos" dedi.

'TÜRK MEZARLIĞINDA BULUNDU'

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Fatih Onur, Likya Bölgesi'ndeki antik yollar üzerine yüzey araştırmaları yaptıklarını anlattı. Sidyma Antik Kenti yakınlarında, Türk mezarlığında 1500 yıllık yazıt bulduklarını belirten Prof. Dr. Onur, şöyle konuştu:

"Yüzey araştırmaları sırasında bu yazıtın dışında pek çok şey bulundu. Sidyma çevresinde bulunan yazıt, Türk mezarlığında mezar taşı olarak kullanılmış. Mezarlığa taşındığını düşünüyoruz. Yatay bir taş üzerinde, İsa'dan sonra 5'inci ve 6'ncı yüzyıla ait Eski Yunan alfabesiyle yazılmış bir yazıt. Üzerinde 'Bu yapı, yabancılar için bir liman, hastalar içinse bir tedavi yeridir. Merhamet o hasta düşen kimselere' şeklinde bir ifade yer alıyor. Bunu okuduğumuzda hastane veya bakımeviyle ilgili bir şey olduğunu düşündük. Yazı mezarlığa taşındığı için nerden getirildiğini de bilinmiyor. Bu araştırmada ayrıca yolların izleri de bulundu. Kuzey yönündeki yol takibatında yine bir eski Türk mezarlığında mil taşları bulundu. Bu mil taşları da yolların üzerine konan ve hedefe ne kadar mesafe kaldığını belirten taşlardır. Güney tarafına giden çeşitli yollar da bulduk. Ayrıca ne kadar resmi bir kaynak olduğunu bilmemekle bir dost grubu. İçlerinden herhangi birisi öldüğü zaman onun cenaze masraflarını giderdikleri, gömü işlemlerini yaptıklarına yer veren ifadelere de rastladık."

AKDENIZ UNIVERSITESI EDEBIYAT FAKULTESI ESKI CAG DILLERI VE KULTURLERI BOLUMU OGRETIM UYESI PROF. DR. FATIH ONUR BASKANLIGINDA ANTIK LYKIA BOLGESINDE YUZEY ARASTIRMASI YAPAN EKIP, PATARA YOL ANITI ISIGINDA YAZITLARA ULASTI. ARASTIRMA GOREVLISI FATMA AVCU (FOTODAKI), ACIKLAMA YAPTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI EDEBIYAT FAKULTESI ESKI CAG DILLERI VE KULTURLERI BOLUMU OGRETIM UYESI PROF. DR. FATIH ONUR BASKANLIGINDA ANTIK LYKIA BOLGESINDE YUZEY ARASTIRMASI YAPAN EKIP, PATARA YOL ANITI ISIGINDA YAZITLARA ULASTI. ARASTIRMA GOREVLISI FATMA AVCU, 6 YENI MEZAR YAZITI BULDUKLARINI, EN ILGINC OLANININ ISE 'DOSTLAR' DIYE BASLAYAN YAZIT (FOTODAKI) OLDUGUNU SOYLEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI EDEBIYAT FAKULTESI ESKI CAG DILLERI VE KULTURLERI BOLUMU OGRETIM UYESI PROF. DR. FATIH ONUR (GOZLUKLU) BASKANLIGINDA ANTIK LYKIA BOLGESINDE YUZEY ARASTIRMASI YAPAN EKIP, PATARA YOL ANITI ISIGINDA YAZITLARA ULASTI. (FOTO:ANTALYLA-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI EDEBIYAT FAKULTESI ESKI CAG DILLERI VE KULTURLERI BOLUMU OGRETIM UYESI PROF. DR. FATIH ONUR BASKANLIGINDA ANTIK LYKIA BOLGESINDE YUZEY ARASTIRMASI YAPAN EKIP, PATARA YOL ANITI ISIGINDA YAZITLARA ULASTI. (FOTO:ANTALYLA-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI EDEBIYAT FAKULTESI ESKI CAG DILLERI VE KULTURLERI BOLUMU OGRETIM UYESI PROF. DR. FATIH ONUR, LIKYA BOLGESI'NDEKI ANTIK YOLLAR UZERINE YUZEY ARASTIRMALARI YAPTIKLARINI ANLATTI.(FOTO:ASLI DURAN/ANTALYA-DHA)

Selma KUNAR/ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
'Satın alma sahiplen'
 
Evi kundaklanan kadın, iki çocuğuyla yardım bekliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Satın alma sahiplen'
KEMER Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Özden Biber ve belediye Hayvan Barındırma, ...
Sis, Kasaba Ovası'na hayat veriyor
ANTALYA'nın Kaş ilçesinde, 40 bin dönümlük Kasaba Ovası'nda yaklaşık 6 ...
Tarım sektörü temsilcilerine virüs anlatıldı
ANTALYA'nın Demre ilçesinde tarım sektörü temsilcilerine 'Seracılığı bekleyen ...
 
3 ilde şafak vakti FETÖ operasyonu
ADANA merkezli 3 ilde Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel devlet Yapılanması'na ...
Yanan evde oğlunun olmadığını görünce rahatladı
ANTALYA'da yanan evde oğlunun olduğunu düşünen İbrahim Alkış, büyük panik ...
Cip ağaca çarptı: 5 yaralı
ANTALYA’nın Manavgat ilçesinde kontrolden çıkan cipin ağaca çarptığı kazada ...
 
Eski iş yerinden otomobil çaldı
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde oto galerinin önünde park halindeki lüks ...
Antalya'da çatı katında korkutan yangın
ANTALYA'da 5 katlı apartmanın çatı katında çıkan yangın, itfaiyenin müdahalesiyle ...
Sahte parayla yakalandılar
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde polis tarafından düzenlenen operasyon sonucunda ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva