Cezada indirim aileyi şoke etti
Cezada indirim aileyi şoke etti
Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı
Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı
Aybüke Pusat alkollü araç kullanırken yakalandı
Aybüke Pusat alkollü araç kullanırken yakalandı
4 gazinin mirasçısına İstiklal Madalyası verilecek
4 gazinin mirasçısına İstiklal Madalyası verilecek
14 Aralık 2018 Cuma - 13:33

2019'un teması Aspendos

ANTALYA'da turizmde ilk defa bu yıl başlatılan 'tema' uygulamasında 2018'in teması Perge Antik Kenti olmuştu. 2019'un temasının ise dünyaca ünlü 2 bin yıllık tiyatrosuyla da bilinen Aspendos olması kararlaştırıldı.

2019 un teması Aspendos
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türkiye'nin turizm başkenti Antalya, ilk kez bu yıl Vali Münir Karaloğlu'nun önerisiyle, turizmde temalı yıllar uygulamasına geçti. Kent turizminin 12 aya yaygınlaştırılması için deniz-kum-güneş turizminin yanı sıra, Antalya'nın dünyanın en çok antik kentine sahip şehir olması ve bu kültürel değerlerin ön plana çıkartılması amaçlanan uygulamada, kentin ilk turizm teması 2018'de Perge Antik Kenti olarak belirlendi.

Antalya'da tarih ve kültürel değerler açısından çok önemli bir adım olan temalı yıllar uygulamasında 2019'un teması, Antalya Yüksek İstişare Konseyi'nin (AYİK) dünkü toplantısında belirlendi. Vali Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, AYİK Başkanı Hasan Akıncıoğlu, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluş il müdürleri, sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katıldığı toplantıda, bir önceki toplantıda belirlenen üç aday antik kent üzerine değerlendirme yapıldı.

2019 için aday gösterilen Aspendos Antik Kenti, Perge Antik Kenti ve Patara Antik Kenti üzerinde yapılan değerlendirmeler neticesinde, Aspendos üzerinde karar kılındı. Aspendos'un 2019 yılının teması olarak belirlendiğine ilişkin açıklama, önümüzdeki günlerde Vali Münir Karaloğlu'nun öncülüğünde gerçekleştirilecek toplantıyla kamuoyuna da duyurulacak.

ASPENDOS ANTİK KENTİ

Serik ilçesinde bulunan Belkıs köyünde yer alan antik tiyatrosuyla meşhur bir antik kent. Serik ilçesinin 8 kilometre doğusunda, Köprüçayı'nın dağlık bölgesinden düzlüğe ulaştığı yerde M.Ö. 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulmuş ve antik devrin mamur zengin kentlerinden biri. Buradaki tiyatro M.S. 2. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edildi. Kent biri büyük, biri küçük iki tepe üzerine kurulu. Aspendos adının kaynağı Rumlardan önceki yerli Anadolu dilidir. Önemli bir ticaret yolu üzerinde olduğu ve Köprüçay Irmağı ile limana bağlandığı için Aspendos, her çağda ele geçirilmek istenen kentler arasında yer almıştır. Aspendos'un en önemli yapısı tiyatrosudur. Antik tiyatrolar arasında en iyi şekilde korunarak gelmiş bir açık hava tiyatrosudur. Bu tiyatro Anadolu'daki Roma tiyatrolarının günümüze sahnesi ile ulaşabilen en eski ve sağlam bir örneğidir. Mimarı Aspendoslu Theodorus'un oğlu Zenon'dur. Antonius Piu zamanında yapımına başlanmış, Marcus Aurelius zamanında tamamlanmıştır (138-164). Tiyatro, kentin yerli tanrıları ile imparator ailesine sunulmuştur. Her yıl binlerce yerli, yabancı turist Aspendos'u gezmektedir. Antik tiyatro ayrıca konserler, etkinlikler için kullanılmaktadır.

ASPENDOS'UN ÖYKÜSÜ

Aspendos Antik Tiyatrosu'nun öyküsü ise şöyle; Aspendos kralının bir zamanlar herkesin evlenmek istediği çok güzel bir kızı vardır. Kral kızını kime vereceğini bilemediği için halka, "Kim halkımız, kentimiz için en yararlı şeyi yaparsa kızımı ona vereceğim" diye duyurur. Bunun üzerine ikiz kardeşler, iki büyük yapı yapar. Biri kente çok uzaklardan, karmaşık yolları birçok zorluğu geçerek, su getiren su kemerleri, diğeri ortasında yere metal para atıldığında üst sıralardan bile sesinin duyulduğu dünyanın akustik olarak en iyi tiyatrosudur. Kral su kemerlerini gördükten sonra kızını su kemerlerini yapana vermek ister. Bunun üzerine tiyatronun mimarı Zenon krala bir oyun oynar. Kral tiyatronun üst sıralarında gezerken bir fısıltı duyar; "Kral kızını bana vermeli." Akustiğe hayran kalan kral kızını büyük bir kılıçla ikiye ayırır ve kardeşlere verir.

ANTALYA'DA TURIZMDE ILK DEFA BU YIL BASLATILAN 'TEMA' UYGULAMASINDA 2018'IN TEMASI PERGE ANTIK KENTI OLMUSTU. 2019'UN TEMASININ ISE DUNYACA UNLU 2 BIN YILLIK TIYATROSUYLA DA BILINEN ASPENDOS OLMASI KARARLASTIRILDI. (FOTO:ANTALYA-DHA)ANTALYA'DA TURIZMDE ILK DEFA BU YIL BASLATILAN 'TEMA' UYGULAMASINDA 2018'IN TEMASI PERGE ANTIK KENTI OLMUSTU. 2019'UN TEMASININ ISE DUNYACA UNLU 2 BIN YILLIK TIYATROSUYLA DA BILINEN ASPENDOS OLMASI KARARLASTIRILDI. (FOTO:ANTALYA-DHA)ANTALYA'DA TURIZMDE ILK DEFA BU YIL BASLATILAN 'TEMA' UYGULAMASINDA 2018'IN TEMASI PERGE ANTIK KENTI OLMUSTU. 2019'UN TEMASININ ISE DUNYACA UNLU 2 BIN YILLIK TIYATROSUYLA DA BILINEN ASPENDOS OLMASI KARARLASTIRILDI. (FOTO:ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) 

Etiketler:
 
Okul önünde TIR'ın devirdiği elektrik direği korkulu anlar yaşattı
 
Antalya Boğaçayı'nda ilk etap çalışmaları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Turizm oscarları sahiplerini buldu
TURİZM sektöründe yönetim kalitesinin önemini vurgulamak amacıyla GM Turizm ...
Antalya turizminde 2018'in dört yıldızı
TURİZMDE 'rekorlar yılı' olan Antalya'da, 2018'in dört yıldızı Rusya, ...
Antalya turizminde kasım rekoru
Türkiye'nin turizm başkenti Antalya, kasım ayını da tarihi rekorla kapattı. ...
 
Antalya'da icradan satılık otel
Haluk Ulusoy ve kardeşlerine ait Antalya Kemer Çamyuva'daki 6 bin metrekare ...
Aspendos, 2019'un en güçlü tema adayı
TURİZMDE 2019 yılı teması için belirlenen üç alternatiften birinin seçileceği ...
Antalya'da 5 yıldızlı otel ödül aldı
ANTALYA'nın Serik ilçesinde 5 yıldızlı Cornelia Diamond Golf Resort & ...
 
Turizmciler Manavgat'ı gezdi
ANTALYA'da düzenlenen toplantıya katılan turizmciler Manavgat'ın tarihi, ...
O otel satılıyor
Devlet eski bakanlarından,Trabzonspor kulübü eski başkanı Mehmet Ali Yılmaz, ...
Mardan Palace kiralandı
ANTALYA'nın Kundu turizm bölgesindeki dünyaca ünlü Mardan Palace Hotel'i ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva