Başkan Uysal, Vali Hüsnü Tuğlu okulunda oy kullanacak
Başkan Uysal, Vali Hüsnü Tuğlu okulunda oy kullanacak
Banu Parlak gözaltına alındı
Banu Parlak gözaltına alındı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
9 Kasım 2018 Cuma - 11:09

25 yıldır bekliyorlar

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde 77 öneriyle eseri en çok bekletilen ülkeler sıralamasında birinci olan Türkiye, listeye alınan 18 eserle 16'ncı sırada yer alıyor. Listede, dünyada eseri sırada en çok bekletilen il ise Antalya oldu.

25 yıldır bekliyorlar
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalıma Grubu öncülüğünde hem Türkiye'nin hem de Antalya'nın UNESCO listesinde bekletilen önerileriyle ilgili değerlendirme toplantısı yapıldı ve rapor hazırlandı. Raporda, dünyada bin 92 eserin bulunduğu UNESCO Kültür Mirası Listesi'nde, 400'ü aşkın antik şehir ve tarihi değerin bulunduğu Antalya'dan sadece Muğla sınırındaki Xanthos Antik Kenti'nin yer aldığına, önerilen 9 eserden bazılarının 25 yıldır bekletildiğine dikkat çekildi.

TÜRKİYE'DEN 77 ESER BEKLİYOR

Türkiye'den ise toplam 77 eser yıllardır bekletiliyor. Bu eserler arasında İshak Paşa Sarayı, Akdamar Kilisesi, Zeugma Antik Şehri, Çanakkale ve Gelibolu Birinci Dünya Savaşı alanları, Yıldız Sarayı, Sagalassos gibi tarihi değerler yer alıyor. Dünyada, bekleme listesinde en çok eserin olduğu il olan Antalya'da ise Aspendos, Perge, Yivli Minare, Noel Baba Kilisesi, Termessos, Alanya Kalesi, Karain Mağarası, Kekova Batık Şehir ve Likya Uygarlıkları listede yer alması için önerilen yerler arasında bulunuyor.

ANTALYA'DAN SADECE XANTHOS VAR

Rapor hakkında bilgi veren Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, Muğla il sınırındaki Xanthos dışında Antalya'nın hiçbir eserinin UNESCO Kültür Mirası Listesi'nde olmadığını söyledi. Dünya turizminin en önemli destinasyonlarından biri olan Antalya'nın, dünya genelinde sınırları içinde en çok antik şehir barındıran kent özelliğiyle öne çıktığına değinen Yavuz, "Özellikle bu kültürel zenginliğin Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı imparatorluklarının bir sentezi olması Antalya'yı farklı kılıyor. Genellikle denizi ve otelleriyle ön plana çıkan Antalya maalesef kültürel zenginliğini dış dünyaya pek duyuramadı" dedi.

DAHA ÇOK ENERJİ HARCANMALI

Belek'te tatil yapan turistin, ömründe görebileceği en muhteşem tarihi tiyatro Aspendos'a 15 dakika uzaklıkta olduğunu bilemediğini kaydeden Yavuz, "Hristiyanlığın en önemli havarilerinden Paulus'un Kundu'ya 10 dakikalık mesafedeki Perge'den geçtiğini bilemedi turist. Bütün dünyanın 'Noel Baba' diye tanıdığı St. Nikolaos'un doğum yerinin Demre olduğunu kaç kişiye duyurabildik? Bunun için büyük bir fırsat ve uluslararası bir marka olarak bilinen UNESCO Kültürel Miras listesi için daha çok enerji harcanmalı ve en azından bekleme listesine alınan tarihi yerlerin önümüzdeki senelerde listeye dahil edilmesinin yolları aranmalı" diye konuştu.

25 YILDIR 'BEKLEME ODASI'NDA

Türkiye'nin bugüne kadar UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne 18 kültürel varlığını aldırabildiğini belirten Yavuz, 1994 yılından beri başvuruların önemli kısmının 'bekleme odası'na alınarak, geçiştirildiğini savundu. 25 yıldır yüzlerce yeni ören yerini Dünya Mirası Listesi'ne alan UNESCO'nun, hem Türkiye'yi hem Antalya'yı hala beklettiğini belirten Yavuz, "Bekleme listesinde Türkiye'den 77 eser var. Toplam 9 değeri bekleme listesine olan Antalya'da, son yıllarda ivme kazanan kültür turizmi için de bu değerlerinin bir an önce listeye dahil edilmesi gerekiyor. Antalya'nın bir UNESCO şehri olarak anılması 'her şey dahil'e sıcak bakmayan gezgin ve kültüre duyarlı turistlerin önünü açacaktır" dedi.

LİSTEDE BEKLEYEN ESERLER VE BAŞVURU TARİHLERİ

KARAİN MAĞARASI (1994): Türkiye'nin en büyük doğal mağarası. İnsan yerleşiminin neandertal ile birlikte paleolitik dönemde başlayıp Roma dönemine kadar yaşama ve tapınak alanı olarak kullanılan Karain Mağarası için 1994 yılında UNESCO'ya adaylık başvurusu yapılmış, mağara bekleme listesine dahil edilmişti. 24 yıldır hala UNESCO'nun Dünya Mirası listesine almadığı Karain Mağarası bölgede yerleşik düzene geçişin en önemli belirtilerinden biri.

ALANYA VE KALE (2000): Bir Selçuklu ve Bizans sentezi olan Alanya Kalesi, Akdeniz sahili boyunca uzanan şehirler içerisindeki en ihtişamlı ve korunagelmiş kaleye sahip. Bununla birlikte Kale alanı içerisinde kalan Kızıl Kule ve Selçuklu Tersaneleri benzersiz ve özgün olmaları dolayısı ile türlerinin tek ve yegane örnekleri. UNESCO Alanya Kalesi'ni 2000 yılında bekleme listesine aldı.

TERMESSOS & GÜLLÜK DAĞI (2000): Şahin tepesi olarak bilinen ve Büyük İskender'in ele geçiremediği Sollymerlilerin Şehri Termessos Güllük Dağının tepesinde bir taç gibi bütün ihtişamını koruyor. Coğrafi konumu gereği çok fazla müdahale edilemeyen ve bu sayede bütün doğallığı ile 2 bin yıldır ayakta kalan Termessos şehri 2000 yılında UNESCO bekleme listesine alınmıştı.

ST. NIKOLAOS KİLİSESİ (2000): Bütün dünyanın 'Noel Baba' olarak tanıdığı St. Nikolaos'un ömrünün büyük bölümünü geçirdiği Demre'de adının verildiği ve mezarının bulunduğu St. Nikolaos Kilisesi, özellikle Ortodoksların kutsal bir mekanı olarak büyük önem taşıyor. Hemen yanı başındaki kaya mezarları ile birlikte Türkiye'nin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan kilise, 2000 yılında UNESCO listesine alınmıştı.

KEKOVA BATIK ŞEHRİ (2000): Likya'nın kalbinde Simena Antik şehrinin karşısındaki Kekova, bir deprem sonrası ada olarak sulara gömülmüş ve şehrin kalıntıları sular altında kalmıştı. Bugün gezginlerin tekne turu esnasında görebildiği kalıntılar bir zamanlar Kekova şehrinin görkemli yapılarıydı. UNESCO Kekova Batık şehri 2000 yılında bekleme listesine almıştı.

PERGE (2009): Anadolu'nun en büyük ve görkemli şehirlerinden Perge, Havari Paulus'un ziyaret ettiği, ünlü matematikçi Apollonios'un yetiştiği ve bir kadın vali olan Plancia Magna tarafından idare edilen bir şehirdi. Perge de diğer kültürel varlıklar gibi 2009 yılından beri UNESCO listesinde bekliyor.

YİVLİ MİNARE (2016): Kendine özgü mimarisi ile Türk- İslam sanatından farklı bir yeri olan ve Antalya'nın simgesi sayılan 8 asırlık Yivli Minare, 2016 yılında UNESCO Geçici Listesi'ne dahil edilmişti.

ASPENDOS (2015): Dünyanın en iyi korunagelmiş ve en büyük antik tiyatrolarından biri olan Aspendos, bütün ihtişamı ile bugün ziyaretçilerini etkilemeyi sürdürüyor. Özellikle eşsiz akustik avantajı turizm sezonu içerisinde bir çok etkinliğe ilham kaynağı oluyor. 12 bin kişilik Aspendos Antik Tiyatrosu 2015 yılında UNESCO tarafından bekleme listesine alındı.

LİKYA UYGARLIKLARI (2009): Phaselis'ten Olympos'a, Myra'dan Rhadiopolis'e onlarca Likya şehri barındıran Antalya, Likya uygarlığının merkezi sayılıyor. Tarihi Likya Yolu ile doğaseverlerin çekim noktası haline gelen Batı Antalya, aynı zamanda orman ve denizin harmonisinin en güzel yansıması. Likya Uygarlıkları 2009 yılında UNESCO tarafından bekleme listesine alındı.

UNESCO DUNYA KULTUR MIRASI LISTESI'NDE 77 ONERIYLE EN COK ESERI BEKLEYEN ULKELER SIRALAMASINDA BIRINCI OLAN TURKIYE, LISTEYE ALINAN 18 ESERLE 16'NCI SIRADA.(YIVLI MINARE)(FOTO:ANTALYA-DHA)UNESCO DUNYA KULTUR MIRASI LISTESI'NDE 77 ONERIYLE EN COK ESERI BEKLEYEN ULKELER SIRALAMASINDA BIRINCI OLAN TURKIYE, LISTEYE ALINAN 18 ESERLE 16'NCI SIRADA.(PERGE)(FOTO:ANTALYA-DHA)UNESCO DUNYA KULTUR MIRASI LISTESI'NDE 77 ONERIYLE EN COK ESERI BEKLEYEN ULKELER SIRALAMASINDA BIRINCI OLAN TURKIYE, LISTEYE ALINAN 18 ESERLE 16'NCI SIRADA.(KEKOVA BOLGESI)(FOTO:ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
Otomobil, aydınlatma direğine çarptı: 3 yaralı
 
Rahip Santoro'yu öldüren Akdin ve ağabeyini yaralayan şüpheliler adliyede
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Manavgat'ta uyuşturucu operasyonu
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde jandarma tarafından düzenlenen uyuşturucu ...
Tarım, Sebze ve Meyve Yatırım Forumu başladı
CUMHURBAŞKANLIĞI Yatırım Ofisi ve Serik Belediyesi işbirliğinde düzenlenen ...
Tanınmayan kahramanlar
ANTALYA'da, futbol takımlarının 2 bin kamp yapmasının hedeflendiği kamp ...
 
Başkan Türel'den otobüsten indirilen gaziye ziyaret
ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, gösterdiği gazi kartının ...
Yetenekli yunuslar öğrencileri büyüledi
ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve eşi Ebru Türel, ...
Antalya Aksu'dan ilk aday adayı
AKSU Belediye Başkanlığı için Ak Parti'den ilk aday adaylığı başvurusu ...
 
Antalya Siteler Mahallesi'ne çocuk bahçesi
SİTELER Mahallesi'nde 1342-1343 Sokak kesişiminde yer alan metruk binanın ...
Denizde Türk bayrağı ve Atatürk posteri açtılar
MURATPAŞA Belediyesi'nin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anma programı hazırlıkları ...
Başkan Çandır'ın 10 Kasım mesajı
ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, 10 Kasım Atatürk'ü Anma ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva