Türkiye'de lavanta üretimi 10 bin dönümün üzerinde bir alanda gerçekleÅŸtiriliyor. Bu alanlardan yaklaşık 1500 ton lavanta çiçeÄŸi, çiçeklerden ise 20- 30 ton lavanta yağı elde ediliyor. Lavantanın 1 dönümde çiçek olarak 150 ile 400 kilogram arasında verim gerçekleÅŸirken, yaÄŸ verimi çiçek veriminin yüzde 2 ile yüzde 5'i arasında deÄŸiÅŸiyor. Geçen yıl hasat zamanında lavanta üreticileri, 1 kilogram yaÅŸ lavantayı 1,5- 2 liraya satışa sunarken, kurutulmuÅŸ lavantanın 1 kilogramı 10- 15 lira arasında satıldı. Üreteciler, bir dönüm lavanta bahçesinden 800 ile 1100 lira arası kazanç elde etti.

ÜRETİMİN YÜZDE 90'I BU KÖYDEN
Torosların eteÄŸinde, Isparta'nın yaklaşık 50 kilometre uzağına kurulu ve yalnızca 250 kiÅŸinin yaÅŸadığı Keçiborlu ilçesine baÄŸlı Kuyucak köyü ise Türkiye'deki lavanta üretiminin yüzde 90'ını karşılıyor. Özel eÄŸitimlerden geçen köy halkı, bölgede yaklaşık 40 yıldır sürdürülen lavanta tarımında birer ustaya dönüÅŸtü. Bölge ekonomisine ciddi bir girdi saÄŸlayan lavanta bahçeleri, mis kokusunun yanı sıra mor rengiyle de görsel bir ÅŸölen sunuyor. Haziran, temmuz ve aÄŸustos aylarında mis kokulu güzelliÄŸi görmek isteyen yüz binlerce yerli ve yabancı turist köyü ziyaret ediyor.

BU YIL 1 MİLYON KİŞİ BEKLENİYOR
Türkiye'de 'lavanta kokulu köy' olarak ünlenen Kuyucak'a gelenler, bahçelerdeki mor lavantaların arasında hem doÄŸayla iç içe oluyor hem de fotoÄŸraf çekerek sosyal medya hesaplarından paylaÅŸabiliyor. Ziyaretçilerin büyük kısmını kadınlar oluÅŸturuyor. Kadınların büyük kısmı ise buraya gelirken mor renkle uyum saÄŸladığını düÅŸündükleri için beyaz kıyafet tercih ediyor. Lavanta bahçelerinin içinde bisiklet, salıncak, dekoratif masalar yerleÅŸtirilip fotoÄŸraf çekimi için ziyaretçilere imkan tanınırken, lavantadan yapılan yaÄŸ, sabun, krem, reçel, çay ve bal satın alınabiliyor. Lavantanın bir demeti 20 liradan satılırken, lavanta suyu 30 lira, reçeli 35 liradan alıcı buluyor. Geçen yıl 1 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiÄŸi lavanta bahçelerinde, bu yıl koronavirüs tedbirleri kapsamında ziyaretçi sayısında artış olmayacağı, ancak 1 milyonları bulacağı tahmin ediliyor.
Antalya'da yaÅŸayan ve lavanta bahçelerini görmek için Kuyucak köyüne gelen yerleÅŸik Rus asıllı Alisa Erpek, lavantaların çok güzel koktuÄŸunu ve muhteÅŸem bir gün geçirdiklerini söyledi. Eve lavanta götüreceÄŸini ve her gün bu kokuyla uyanacağını da kaydeden Erpek, tüm arkadaÅŸlarına buraya gelmeleri için tavsiyede bulunacağını belirtti.
Ukraynalı Diana, çok güzel zaman geçirdiklerini belirterek, “Burada yazın geldiÄŸini hissettik. Renkler çok güzel, fotoÄŸraf çektirdik burada. Türkiye'yi çok seviyorum" dedi.
Lavanta bahçesini sosyal medyadan görüp merak ettiÄŸi için geldiÄŸini belirten Pelin Kozan da “ArkadaÅŸlarımla geldim ve buraya uygun kıyafetler getirdim. Lavantaları çok beÄŸendik, bizim için güzel bir anı oldu" diye konuÅŸtu.
Lavanta bahçesi iÅŸletmecisi ve lavanta üreticisi Cafer Gökpınar, 250 nüfuslu bir köyde yaÅŸamalarına raÄŸmen geçen yıl 1 milyon turisti ağırladıklarını anlattı. Lavanta bahçeleri nedeniyle çok sayıda ziyaretçi geldiÄŸini kaydeden Gökpınar, “Genelde Ruslar, Ukraynalılar ziyarete geliyor. AÄŸustos ayı sonuna kadar herkese kapımız açık. Sonra hasada baÅŸlıyoruz. Turistlerin büyük kısmı beyaz kıyafetleri tercih ediyor. Biz de onlara fotoÄŸraf çekiminde daha iyi bir görsel sunmak için taç imal ediyoruz" dedi.
















Alparslan ÇINAR- İbrahim LALELİ/ISPARTA, (DHA) -