Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin yeni gelişme
Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin yeni gelişme
Başkan Uysal, Vali Hüsnü Tuğlu okulunda oy kullanacak
Başkan Uysal, Vali Hüsnü Tuğlu okulunda oy kullanacak
11 Ağustos 2022 Perşembe - 10:56

29 kuş türü ve 5 memeli, av listesinde

MERKEZ Av Komisyonu'nun (MAK), 29 kuş türü ve 5 memeli yaban hayvanı türünün avlanmasına izin verdiği 2022-2023 av sezonu, 20 Ağustos'ta başlıyor.

29 kuş türü ve 5 memeli, av listesinde
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Yeni av sezonu, MAK'ın 27 Mayıs tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararı doğrultusunda, 20 Ağustos'ta başlıyor. Avlanacak türler, bölgeleri, avlanma süreçleri, av yasağının olduğu sahalar, illere göre av yasağının bulunduğu türlerle ilgili ayrıntıların yer aldığı kararda; kuş türleri 4, memeliler 2 gruba ayrılıyor. Avına 20 Ağustos'ta başlanabilecek kuş türleri bıldırcın ve üveyik, alakarga, küçük karga, ekin kargası, leş kargası, karabatak ve saksağan; 15 Eylül'de avına başlanabilecek kuş türleri de kum kekliği, kınalı keklik, çil keklik, sakarmeke, sakarca, yeşilbaş, boz ördek, fiyu, çamurcun, Macar ördeği, tepeli patka, kılkuyruk, elmabaş patka, çıkrıkçın, su çulluğu, kaya güvercini, tahtalı, karatavuk, öter ardıç, kaşıkgaga ve çulluk yer alıyor. Memelilerde ise 20 Ağustos'tan itibaren yaban domuzu ve çakal, 15 Eylül'den itibaren yaban tavşanı, ada tavşanı ve tilki bulunuyor.

'BU YANLIŞTAN DÖNÜLSÜN'

Kuş gözlemcileri ve doğa dernekleri, 29 kuş türü ve 5 memelinin yer aldığı karara tepki gösterdi. Antalya Kuş Gözlem Topluluğu'ndan kuş gözlemcisi Gökçe Coşkun, avlanmanın bilimsel temele dayandırılması için popülasyonları dengelemek adına yapıldığının öne sürüldüğünü belirterek, "Ama yaban hayatında var olan türlerin popülasyonlarıyla ilgili çok az veri var. Bir bölgedeki türün yıllara bağlı izlenmesi, tehdit unsurlarının ortaya konulması, bu tehdit unsurlarının ortadan kaldırılması ve buna bağlı olarak türler arası ilişkiler sağlanmalıdır. Elimize silah alıp, hiçbir çalışma olmadan yaban hayvanlarının öldürülmeye çalışılması tamamen çağ dışıdır" dedi.

Aynı durumu geçen sene av ihalelerine karşı açılan davalarda da gördüklerini söyleyen Coşkun, "Av ihaleleri iptal edildi. Hazırladığım av karşıtı bilimsel raporu ile Vegan Derneği önderliğinde açılan davalar kazanıldı ancak hala bilime uzağız. Elmabaş patka gibi Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) listesinde VU (Hassas) kategorisinde yer alan bir canlının avlanmasına izin veriyorlar. Saksağan, ekin kargası hatta çakal bile bulunuyor. Bu türlerin ülke genelinde popülasyonlarının fazlalığını gösteren veya zararlarını anlatan bir çalışma yok. Bu yanlışlardan dönmezsek ülkemizin yaban hayatını giderek daha da kaybedeceğiz. Onları birer av hayvanı olarak değil bizim gibi yaşayan canlılar olarak tanımamız gerek" diye konuştu. 

AVCI BELGELERİNE ANADOLU PARSI FOTOĞRAFLI PUL

Diğer yandan bu yılki av sezonu için Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan avcı belgelerinde, avlanma pulu hologram çalışmasında, Türkiye'de nesli tükendiği düşünülürken yapılan fotokapan çalışmalarında Antalya'da görüntülenen Anadolu Parsı'nın fotoğrafı kullanıldı. Avcı belgelerinde ülkemizin değeri Anadolu Parsı görüntüsünü kullanmanın tamamen zıt yaklaşım olduğunu kaydeden Gökçe Coşkun, "Çünkü bu türün yok olmasına insanlar silahla vurarak neden olmuştur. Bunun yerine ülke çapında yaban hayatı seferberliği yapılmalıdır" dedi.

DOĞA DERNEĞİ'NİN İPTAL DAVASI SÜRÜYOR

Doğa Derneği avukatı Cem Altıparmak, MAK'ın geçen yıl av sezonundaki benzer kararının iptali için Danıştay'da dava açtıklarını, bu davanın halen devam ettiğini açıkladı. Elmabaş patka ve üveyiğin koruma altındaki türler olduğunu belirten Altıparmak, "Bu dava devam ederken hiçbir değişiklik yapılmadan MAK aynı kararları bu yıl da almış. Şu an Danıştay'da devam eden davadan iptal kararı alındığında, bu yılki kararın iptali için de emsal olacak" diye konuştu.

Kara avcılığının bugün ihtiyaç duyulan bir şey olmadığını savunan Altıparmak, "Ben olsam kara avcılığını yasaklarım. Beslenme için zorunlu değil, bir spor faaliyeti değil. O yüzden hiçbir haklı gerekçesi yok. Bu karar tamamıyla öldürmeyi, türlerin yok olması için meşrulaştırılmış bir araç. Bugün dünya çapında biyoçeşitliliğe en fazla zarar veren kara avcılığı" diye konuştu.

'KAÇAK AVLANAN DERNEK BAŞKANI VAR'

Avcılıkla ilgili denetimlere değinen avukat Altıparmak, "Avcı başına 10 kuş deniyorsa bunu 5-10'la çarpın. O kadar çok kaçak avcılık var ki avcılık ve atıcılık dernekleri bu komisyonda. Bir dernek başkanının bile kaçak avlanmadan yakalandığı bir ülkedeyiz. Kaçak avlanma yapan dernek başkanı bu komisyonda olursa, böyle bir komisyonun vereceği kararın denetimi mümkün mü" dedi.

Bir av sezonunda binlerce kuşun kontrolsüz öldürüldüğünü söyleyen Altıparmak, "Bir canlı türünü sadece öldürmek amacıyla öldürmenin spor, gelenek veya bir kültürle açıklanması mümkün değil. Bu sadece insan türünün vahşiliğini gösteriyor. O yüzden bizim amacımız avlanan türlerin sayısını azaltmak değil, kara avcılığının tümüyle yasaklanması" diye konuştu.

'KARGALAR NEDEN AVLANIR, ANLAYAMIYORUZ'

Av konusunun tamamen yasaklanamayacağını ama çerçevesinin iyi çizilmesi gerektiğini belirten biyomühendis Çağlar İnce ise "Hangi türlerin avlanması ve avcılığın denetiminin iyi yapılması gerekiyor çünkü Türkiye'de yoğun avcılık baskısının yanında denetimler yetersiz. Diğer kolluk kuvvetlerinin de kaçak av kontrollerinde daha aktif rol alması gerekiyor. MAK'ın listesindeki üveyik ve elmabaş patka nesli tehlike altında, bunların vurulmaması gerekiyor. Kargalar, eti yenmeyen hayvanlar. Şehirlerde bolca karga görüyoruz ama kırsalda elimizde bilimsel veri yok. Kargalar doğa dengesi, sağlıklı tarım, salgın hastalıkların önlenmesi gibi konularda çok önemli. Karga türlerinin avlanmasına neye göre izin veriliyor belli değil ve anlayamıyoruz. Zaten bütün canlı türleri sayıları çok azalıyor, o yüzden son derece hassas davranmalıyız" dedi.

KUŞ TÜRLERİNİN YÜZDE 40'I AZALDI

Kuşların yaşamın göstergesi olduğuna dikkat çeken Türkiye Tabiatını Koruma Derneği bilim danışmanı Dr. Erol Kesici de küresel ısınma, salgınlar, kuraklık, orman yangınları güvenli gıdaya gereksinim, sulak alanların kuruması gibi sorunların kuşları ve yaban hayatını ciddi düzeyde etkilediğini söyledi. Kuşların ekosistemin dengesi açısından önem taşıdığını anlatan Kesici, küresel ölçekte kuş türlerinin en az yüzde 40'ının yani 3 bin 967 kuş türünün ciddi oranda azaldığını kaydetti. Kesici, Türkiye'deki 491 kuş türünün 28'inin ülke ve dünya düzeyinde tehlike altında olduğunu, kuğu, kaz ve ördek üyelerinin burada da soyu tehlike altındaki kuşlar olduğunu açıkladı.

Avcılık ve sulak alan kayıplarının, kuşların hızla yok olmasına neden olduğunu belirten Dr. Kesici, "Günümüzde avcılıkta verilecek kararlar için bin defa ölçüp bir defa biçmek zorundayız çünkü geri dönüş adeta imkansız. Ne yazık ki kontrol altına alınamayan avcılıkla ülkemizde uluslararası bir otorite olan IUCN tarafından nesli küresel ölçekte yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu açık bir şekilde ifade edilen kuş ve memeli türlerinin avlandığı bilinmektedir" dedi.

Bu canlıların popülasyonundaki düzeni avcılığın değil ortamdaki yırtıcılar, memeliler ve doğal yaşamın düzenlemesi gerektiğini söyleyen Dr. Kesici, "Avcılığın, ülkemizde bazı avcıların vicdanına, inisiyatifine bırakılmasının acı sonuçlarını yaşamış ve belirlemiş bir hidrobiyolog olarak, bugün doğadaki her canlıya gereksinimin oldukça fazla olduğunu düşünüyorum. Tür kayıplarına engel olmalı ve bilhassa sulak alanlarımız iyileştirilmeli ve bu ortamlarda avcılığa izin verilmemelidir. Bu konularda IUCN Ulusal Komitesi'nin görüşleri de alınmalıdır" diye konuştu.

MERKEZ AV KOMISYONU'NUN (MAK) 29 KUS TURU VE 5 MEMELI YABAN HAYVANI TURUNUN AVLANMASINA IZIN VERDIGI 2022-2023 AV SEZONU, 20 AGUSTOS'TA BASLIYOR. KORUMA ALTINDAKI ELMABAS PATKA VE UVEYIK KUSLARININ OLDUGU KARARI, 'CAGDISI VE INSAN TURUNUN VAHSILIGI' OLARAK DEGERLENDIREN KUS GOZLEMCILERI VE DOGA SAVUNUCULARI, AVCILIGIN TAMAMEN IPTALINI ISTEDI. (UVEYIK) (FOTO:ANTALYA-DHA)

MERKEZ AV KOMISYONU'NUN (MAK) 29 KUS TURU VE 5 MEMELI YABAN HAYVANI TURUNUN AVLANMASINA IZIN VERDIGI 2022-2023 AV SEZONU, 20 AGUSTOS'TA BASLIYOR. KORUMA ALTINDAKI ELMABAS PATKA VE UVEYIK KUSLARININ OLDUGU KARARI, 'CAGDISI VE INSAN TURUNUN VAHSILIGI' OLARAK DEGERLENDIREN KUS GOZLEMCILERI VE DOGA SAVUNUCULARI, AVCILIGIN TAMAMEN IPTALINI ISTEDI. (UVEYIK) (FOTO:ANTALYA-DHA)

MERKEZ AV KOMISYONU'NUN (MAK) 29 KUS TURU VE 5 MEMELI YABAN HAYVANI TURUNUN AVLANMASINA IZIN VERDIGI 2022-2023 AV SEZONU, 20 AGUSTOS'TA BASLIYOR. KORUMA ALTINDAKI ELMABAS PATKA VE UVEYIK KUSLARININ OLDUGU KARARI, 'CAGDISI VE INSAN TURUNUN VAHSILIGI' OLARAK DEGERLENDIREN KUS GOZLEMCILERI VE DOGA SAVUNUCULARI, AVCILIGIN TAMAMEN IPTALINI ISTEDI. (ELMABAS) (FOTO:ANTALYA-DHA)

MERKEZ AV KOMISYONU'NUN (MAK) 29 KUS TURU VE 5 MEMELI YABAN HAYVANI TURUNUN AVLANMASINA IZIN VERDIGI 2022-2023 AV SEZONU, 20 AGUSTOS'TA BASLIYOR. KORUMA ALTINDAKI ELMABAS PATKA VE UVEYIK KUSLARININ OLDUGU KARARI, 'CAGDISI VE INSAN TURUNUN VAHSILIGI' OLARAK DEGERLENDIREN KUS GOZLEMCILERI VE DOGA SAVUNUCULARI, AVCILIGIN TAMAMEN IPTALINI ISTEDI. (ELMABAS) (FOTO:ANTALYA-DHA)

BU YILKI AV SEZONU ICIN DOGA KORUMA VE MILLI PARKLAR (DKMP) GENEL MUDURLUGU TARAFINDAN HAZIRLANAN AVCI BELGELERINDE, AVLANMA PULU HOLOGRAM CALISMASINDA TURKIYE'DE NESLI TUKENDIGI DUSUNULURKEN YAPILAN FOTOKAPAN CALISMALARINDA ANTALYA'DA GORUNTULENEN ANADOLU PARSI'NIN FOTOGRAFI KULLANILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

MERKEZ AV KOMISYONU'NUN (MAK) 29 KUS TURU VE 5 MEMELI YABAN HAYVANI TURUNUN AVLANMASINA IZIN VERDIGI 2022-2023 AV SEZONU, 20 AGUSTOS'TA BASLIYOR. KORUMA ALTINDAKI ELMABAS PATKA VE UVEYIK KUSLARININ OLDUGU KARARI, 'CAGDISI VE INSAN TURUNUN VAHSILIGI' OLARAK DEGERLENDIREN KUS GOZLEMCILERI VE DOGA SAVUNUCULARI, AVCILIGIN TAMAMEN IPTALINI ISTEDI. ANTALYA KUS GOZLEM TOPLULUGU'NDAN KUS GOZLEMCISI GOKCE COSKUN, ACIKLAMA YAPTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

MERKEZ AV KOMISYONU'NUN (MAK) 29 KUS TURU VE 5 MEMELI YABAN HAYVANI TURUNUN AVLANMASINA IZIN VERDIGI 2022-2023 AV SEZONU, 20 AGUSTOS'TA BASLIYOR. KORUMA ALTINDAKI ELMABAS PATKA VE UVEYIK KUSLARININ OLDUGU KARARI, 'CAGDISI VE INSAN TURUNUN VAHSILIGI' OLARAK DEGERLENDIREN KUS GOZLEMCILERI VE DOGA SAVUNUCULARI, AVCILIGIN TAMAMEN IPTALINI ISTEDI. DOGA DERNEGI AVUKATI CEM ALTIPARMAK, ACIKLAMA YAPTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

MERKEZ AV KOMISYONU'NUN (MAK) 29 KUS TURU VE 5 MEMELI YABAN HAYVANI TURUNUN AVLANMASINA IZIN VERDIGI 2022-2023 AV SEZONU, 20 AGUSTOS'TA BASLIYOR. KORUMA ALTINDAKI ELMABAS PATKA VE UVEYIK KUSLARININ OLDUGU KARARI, 'CAGDISI VE INSAN TURUNUN VAHSILIGI' OLARAK DEGERLENDIREN KUS GOZLEMCILERI VE DOGA SAVUNUCULARI, AVCILIGIN TAMAMEN IPTALINI ISTEDI. TURKIYE TABIATINI KORUMA DERNEGI BILIM DANISMANI DR. EROL KESICI, ACIKLAMA YAPTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ ANTALYA, (DHA)

 
Sağanak nedeniyle iş yerleri ve patates tarlalarını su bastı
 
Taş boyama ve minyatür resim hayatını değiştirdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kaçak göçmenleri 'Avrupa' diye Kekova Adası'na bıraktılar
ANTALYA'nın Demre ilçesindeki yapılaşmanın yasak olduğu, yerleşim bulunmayan ...
Park halindeki otomobil yandı
ANTALYA'nın Serik ilçesinde sahibinin çalıştırmak istediği park halinde ...
Antalya'da korkunç iddia; 11 polise AKP'li başkan sürgünü
Antalya’nın Demre ilçesinde polis ekiplerinin durdurduğu araçta bulunan ...
 
Antalya'da 'torbacı' operasyonu: 53 gözaltı
ANTALYA'da, 'torbacı' olarak tabir edilen sokak satıcılarına yönelik operasyonda ...
Antalya'da yürek sızlatan görüntü
ANTALYA'nın Finike ilçesinde balıkçıların sahile bıraktığı misinaya dolanan ...
Başkan Çetin: KOBİ'ler krediye erişemiyor
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme ...
 
Muratpaşa'da davul-zurnalı toplu sözleşme
ANTALYA'da Muratpaşa Belediyesi'nde yaklaşık 2 bin 200 çalışanı ilgilendiren ...
90 yaşında 37'nci heyecan
ÜNÜ ülke sınırlarını aşmış resim sanatının duayen ismi 90 yaşındaki ressam ...
Prof. Dr. Özkan: Cem Muhammet, yakında taburcu edilecek
BURSA'nın Nilüfer ilçesindeki çöp evden kurtarıldıktan sonra Akdeniz Üniversitesi ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva