GSF'den 'kadın' konulu sergi
GSF'den 'kadın' konulu sergi
Barış Arduç'un 'Gupse Özay' cevabına beğeni yağdı
Barış Arduç'un 'Gupse Özay' cevabına beğeni yağdı
Sümer Ezgü, Kumluca'da söyleşiye katıldı
Sümer Ezgü, Kumluca'da söyleşiye katıldı
3 gündür aranan genç derede ölü bulundu
3 gündür aranan genç derede ölü bulundu
14 Ocak 2021 Perşembe - 12:19

30 AVM el değiştirmek üzere...

Geride bıraktığımız yıl itibari ile sayıları 440’a, kiralanabilir alanı ise 13,1 milyon metrekareye yaklaşan Alış Veriş Merkezleri, bankalara devir tehlikesi ile karşı karşıya.

30 AVM el değiştirmek üzere...
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Bünyelerinde bulunan markalara kira desteği kapsamında 6,5 milyar TL’lik destek veren AVM’ler, artan kurun da etkisi ile kendi borçlarını ödeyemez duruma geldi. 15 milyar dolar borç bulunan sektörde 30’a yakın AVM’nin bankalara devir riski ile karşı karşıya olduğu belirtildi. Yakın gelecekte en büyük AVM sahiplerinin bankalar olabileceğini vurgulayan sektör temsilcileri, 1 milyona yaklaşan istihdam sağlayan sektörün ayakta kalabilmesi için borçlarında 1 yıl faizsiz öteleme ve TL’ye dönüş desteği talep etti.

200’E YAKIN AVM BORÇLU

Dünya gazetesinden Yener Karadeniz’in haberine göre; yerli yatırımcılar AVM yatırımlarında genellikle yüzde 20-25 civarında öz kaynak kullanıyor. Kredi başvurusunda ise kira sözleşmelerini teminat gösteren kurumlar, 6-7 yılı bulan vadelerde kredi alıyor. Yabancı yatırımcılarda ise söz konusu vade 10 yılı aşıyor. Bilindiği üzere 2018 Ekim ayı itibari ile kiralamalarda TL’ye geçilmişti. Uygulama öncesi döviz üzerinden kredi alan AVM sayısının yaklaşık 200 civarında olduğu ve bunların çok büyük bir kısmının da ödemelerinin devam ettiği belirtiliyor. Bu yıl itibari ile söz konusu borç miktarının 15 milyar dolar civarında bulunduğu belirtiliyor.

KURUN NEGATİF ETKİSİ ARTIYOR

Kaba bir hesapla, gelirleri TL’ye dönen AVM’lerin kredi yükü, 2018 Ekim’den bu yana döviz kurunda gerçekleşen artış nedeni ile yüzde 25’e yakın yükseldi. Pandemi döneminde düşen gelirler de dikkate alındığında birçok AVM borçlarını çeviremez duruma geldi. Borç yükümlülüklerini yerine getiremeyen AVM’lerin bankalara devri de hızlandı. Son olarak geçtiğimiz günlerde 300 milyon dolarlık borcunun ödenmesinde yaşanan sorunlar nedeniyle Palladium AVM, Akbank’a geçti.

AVİ ALKAŞ: KREDİ YÜKÜ TAŞINAMAZ HALE GELDİ

AYD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş, son iki yıldır döviz kredi yükünün, açılan döviz makası nedeni ile taşınamaz hale geldiğini vurguladı. Alkaş, “Sektörde bulunan 440 AVM’nin önemli bir bölümü bankalar ile ilişkilerini düzenleyemezse en büyük AVM sahipleri bankalar olacak. Devir sonrası bankalar AVM’lerin maliki durumuna dönüşüyor. Bu akımın yaygınlaştığı söyleniyor” dedi. Bugün artan giderler ve azalan gelirler nedeni ile AVM’cilik ekonomisinde çok ciddi çatırdamaların yaşandığını aktaran Alkaş şunları söylüyor: “AVM’ler bacasız fabrikalardır. Binlerce kişiye istihdam sağlıyor. AVM’ler kayıtlı ekonomi ve istihdam için de çok önemli. Birçok marka, AVM’lerde rekabetçi yeteneklerini geliştirerek dış pazarlara açılabildi. Dolayısıyla uluslararası markalarımız için de AVM’ler olmazsa olmak bir gerçek.”

FAİZSİZ ÖTELEME VE TL’YE DÖNÜŞ

Yakın zamanda normalleşmenin gerçekleşememesi halinde bankalara devrin hızlanacağına dikkat çeken AYD Başkanı Hüseyin Altaş, şöyle devam etti: “Biz AVM yatırımcıları olarak markalara 6,5 milyar TL’yi bulan kira desteğinde bulunduk. Diğer desteklerle birlikte AB ve ABD’deki gibi perakendeci iflasları Türkiye’de görülmedi. Şimdi biz de ayakta kalmak için tek bir şey istiyoruz. Bir yıllığına borçlar faizsiz ötelensin ve TL’ye dönüşte destek verilsin. Aksi halde pandemi daha uzun sürer ve 3 ay içinde normale dönemezsek banka devirleri artar.” Altaş’ın verdiği bilgilere göre, bu kapsamda tehlikede olan AVM sayısı 30 civarında. Öte yandan 2020 yıl sonu itibari ile AVM’lerin ciroları pandemi öncesinin yüzde 70’inde kalırken, kendi kira gelirleri ise bir önceki yıla göre yüzde 40-50 arasında azaldı. Sektör cirosunun 2019’u 160 milyar TL civarında olduğu düşünülürse, 2020’de söz konusu cironun 48 milyar TL gerilemesi anlamına geliyor.

CİROLARI 48 MİLYAR TL AZALDI

Alışveriş Merkezleri Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, pandeminin yanı sıra döviz borçlarının da sektörü zor durumda bıraktığını kaydetti. Altaş, “2018 Ekim ayı öncesinde kiralamalar dolar üzerinden yapılıyordu. Her basiretli tüccar gibi biz de gelirlerimizi dolar üzerinden olduğu için dolar üzerinden borçlandık. Bu borcun miktarı yaklaşık 15 milyar dolar. Gelirlerimiz TL’ye döndüğü ancak borçlarımız döviz olarak kaldığı için kurda yaşanan artış nedeni ile yükümlülüğümüz her geçen süre artıyor” dedi.

Etiketler:
 
2020 KPSS yerleştirme sonuçları açıklandı
 
İran'dan Hint Okyanusu'nda gövde gösterisi
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
BATARLAR 15 Ocak 2021 Cuma 12:55

AVM ICINDEKI ESNAFLAR BITIK DURUMDA AMA HALA KIRA ALACAZ DIYE UGRASIYORLAR. DEVLET HER KOSE BASINA AVM YAPARAK BUNLARA DESTEK OLARAK BASTA YANLIS YAPTI. ARTIK CADDE MAGAZACILIGI GEREKIR. ESNAFLARIN YASAYABILMESI ICIN BU AVMLERIN YUZDE 40 ININ BATMASI ŞART. V

Yorumu oyla      1      1  
taş 15 Ocak 2021 Cuma 11:43

AVM'lerin yer seçimleri baştan yanlıştı.Şehirlerin dışına kurulması gerekirken tamda göbeklerine kuruldular ve orta ölçekli esnafı bitirdikleri gibi fiyatlarda alabildiğine yükseldi.Ayrıca elinde üç beş kuruşu olanlar koşmuşlar bankalara milyonlarca dolar kredi çekmişler nasıl olsa buraya gidenler ödeyecekti.Bu AVM'lerin kuruluşuna düzenleme getirilebilirdi maliyetin en az yüzde 50'sini yapanlar nakit koyacaklardı ve geri kalanı kredilendireceklerdi.Oysa arsayı kapatan ve Belediye meclislerinden AVM kararlarını geçirenler koşmuşlar bankalara,Belediye Meclislerinden de nasıl bu planların geçtiğini herkes biliyor.Rantlar yeşil dolarlar kimlerin cüzdanına gidiyordu,herkes mutluydu,küçük esnafı kim düşünür,ne oldu bir virüs çıktı hepsine dersini verdi.Yine en karlı 'BANKALAR' bu güne kadar aldıklarını aldılar kalanına da AVM'lere el korlar daha fazlasıyla satarlar.Olan gariban halka oluyor,faturayı hep ödüyorlar.

Yorumu oyla      1      1  
Hasan Yılmaz 14 Ocak 2021 Perşembe 18:23

Şehir içindeki canlılığı yok ederek parekende ve küçük esnafı bitirdiler. Beter olsunlar.

Yorumu oyla      1      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Geçen yıl 1.5 milyon konut satıldı
TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye genelinde 2020 ...
Portakalı dolu vurdu fiyatı 3'e katlandı; 'tane ile alın' önerisi yapıldı
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, portakalın taneyle satın alınmasını önerdi.
Türkiye'nin coğrafi işaretli ürün haritası çıkartıldı
ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) tarafından, Anadolu'nun binlerce yıllık ...
 
Corendon Airlines'tan erken rezervasyon kampanyası
CORENDON Airlines, erken rezervasyon döneminde yolcularına cazip indirimlerin ...
Dış ticaret 1.3 milyar dolar fazla verdi
TÜRKİYE'nin en büyük sorunlarından biri olan dış ticaret açığına karşı ...
2021 yılı asgari ücret rakamı belli oldu
ASGARİ Ücret Tespit Komisyonu, 2021 yılı asgari ücreti belirledi. Aile, ...
 
Restoran, yiyecek - içecek ve eğlence sektörü perişan
En büyük istihdam alanlarından olan Restoran, Yiyecek - İçecek ve Eğlence ...
En hızlı büyüyen ilk 100'de 5 Antalyalı
TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye'nin En Hızlı Büyüyen ...
Ali başkan güzel sözlere kanmadı dobra dobra konuştu...
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya Ticaret Borsası'nın yönetim ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva