Fransa'dan dayanıklılık merkezi hibesi
Fransa'dan dayanıklılık merkezi hibesi
23 Nisan'a özel 'Rapunzel' çocuk operası
23 Nisan'a özel 'Rapunzel' çocuk operası
Antalya'daki cinayet kararını Yargıtay bozdu
Antalya'daki cinayet kararını Yargıtay bozdu
Antalya Havalimanı'ndan 3 ayda 3 milyon 323 bin yolcu geçti
Antalya Havalimanı'ndan 3 ayda 3 milyon 323 bin yolcu geçti
20 Kasım 2021 Cumartesi - 14:56

31 kuş ve 5 memeliye av izni veren kararın iptali için Danıştay'a başvuru

DOĞA Derneği, Merkez Av Komisyonu'nun (MAK) tilki, tavşan, çakal gibi 5'i memeli ve nesli tehlike altındaki üveyik, elmabaş patka gibi kuşların da bulunduğu 31'i kuş olmak üzere toplam 36 türü içeren av izni kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay'da dava açtı.

31 kuş ve 5 memeliye av izni veren kararın iptali için Danıştay a başvuru
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Doğa Derneği, bu yıl türlere göre başlangıç ve bitiş tarihleri değişmekle birlikte 6 Mart 2022 tarihine kadar sürecek olan 2021-2022 Av Dönemi kapsamında MAK'ın 5 memeli ve 31 kuş türünü içeren av izni kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay'da dava açtı. Doğa Derneği hukuk danışmanı Özlem Altıparmak ve 14 avukatın desteğiyle hazırlanan dava dilekçesinde; 'av ve yaban hayvanı' olarak tanımlanan canlılar üzerinde başta onların yaşamına son verilmesi olmak üzere devletin bir hakkı bulunmadığı, Anayasa'da bu yönde hüküm yer aldığı belirtildi. Dilekçede, 'avlanma hakkı' dahil olmak üzere MAK kararının dayanağını oluşturan 4915 sayılı 'Kara Avcılığı Kanunu'nun, Anayasa'nın 6'ncı, 8'inci ve 11'inci maddelerine açık aykırılık taşıdığı vurgulandı. Bu nedenle Anayasa 152/1 maddesi hükmü gereğince Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapılması talep edildi.

NESLİ TEHLİKEDE 2 TÜR LİSTEDE

Kararda, avlanmasına izin verilen canlılar arasında nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan türler bulunduğu da belirtilen dilekçede, avına izin verilen üveyik ve elmabaş patkanın, Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından belirlenen kriterlere göre nesli küresel ölçekte hassas (VU), yani nesli tehdit altında olan türler olduğu kaydedildi.

İPTAL GEREKÇELERİNİN BAŞINDA GELİYOR

Üveyik ve elmabaş patkanın koruma önceliği bulunduğu belirtilen dilekçede, her iki kuş türünün 2015 yılından itibaren nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan türler içinde yer almasına rağmen, MAK kararları ile avlanmasına izin verilmesinin iptal gerekçelerinin başında geldiği söylendi. Üveyik ve elmabaş patkanın avlanması için avcılara hak tanınmasının hem ulusal hem uluslararası mevzuata aykırı olduğu da vurgulandı.

KESİN KORUNACAK TÜRLER DE VAR

Avına izin verilen kuş türleri içinde atmaca ve kızıl sırtlı örümcek kuşunun ise Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi (Bern) listesinde yer aldığı belirtilen dilekçede, “Bu sözleşme uyarınca kesin koruma altında olan türler olduğu görülmüştür. Bu durum da uluslararası sözleşmelere atıfla iptal istemi gerekçelerinden birisidir" denildi.

Diğer türler açısından da korunan fauna türleri incelenerek değerlendirme yapıldığı ve iptal talebine gerekçe olduğu açıklandı.

SULAK ALANLARDA YARATACAĞI ETKİLER

2021 yılı MAK kararında, türlere ek olarak doğal ortamların korunması ve sulak alanlarda yaratacağı etki de değerlendirildi. Sulak alanların yok edilmesinin, iklim politikalarında uyumsuzluk örneği olarak ele alındığı ve sulak alanlarda avcılığa izin veriliyor olmasının, sulak alanların yok olmasına ve bu suretle iklim krizinin derinleşmesine yol açması nedeniyle davada önemli bir dayanak teşkil ettiği dile getirildi.

AVINA İZİN VERİLEN TÜRLER

2021-2022 Av Dönemi MAK kararına göre, iller, bölgeler ve türlere göre değişmekle birlikte 5 memeli, 31 kuş türünü kapsayan av sezonu 6 Mart 2022 tarihine kadar sürecek. Avına izin verilen memeli türler yabani tavşan, adatavşanı, çakal, tilki, yaban domuzundan oluşuyor. Avına izin verilen kuş türleri ise şöyle; Sakarca, fiyu, çamurcun, yeşilbaş, kılkuyruk, çıkrıkçın, macar ördeği, elmabaş patka, tepeli patka, boz ördek, kaşıkgaga, kınalı keklik, kum kekliği, çil keklik, bıldırcın, sakarmeke, su çulluğu, çulluk, kaya güvercini, tahtalı, üveyik, karatavuk, öter ardıç, alakarga, saksağan, küçük karga, ekinkargası, leşkargası, karabatak, serçe ve kızıl sırtlı örümcek kuşu. Atmaca ise doğaya canlı geri bırakılmak şartıyla sertifikalı kişilerce yakalanabilecek.

AV İZİNLERİ TÜM İLLERİ KAPSAMIYOR

Av izni, tüm illeri kapsamıyor. Kararda, bu türlerle ilgili çok sayıda il için bu türleri avlamak yasaklandı ve av yasağı bulunan türler illere göre kapsamlı bir şekilde belirtildi. Ayrıca Türkiye genelinde 135 devlet avlığı, 125 tabiat parkı, 16 tabiatı koruma alanı, 9 özel çevre koruma bölgesi ile 42 yaban hayatını geliştirme sahasında da tüm avcılık faaliyetleri yasaklandı. Koruma altına alınan türlerde ise memelilerde gelincik, kokarca, porsuk, kaya sansarı, kuyruksüren ile 73 kuş türü bulunuyor.

DOGA DERNEGI, TILKI, TAVSAN VE CAKAL GIBI 5'I MEMELI VE NESLI TEHLIKE ALTINDAKI UVEYIK, ELMABAS PATKA GIBI KUSLARIN DA BULUNDUGU 31'I KUS OLMAK UZERE TOPLAM 36 TURU ICEREN MERKEZ AV KOMISYONU'NUN (MAK) AV IZNI KARARININ IPTALI VE YURUTMESININ DURDURULMASI ICIN DANISTAY'A DAVA ACTI. (DOSYANIN KAPAK FOTOGRAFI) (FOTO:ANTALYA-DHA)

DOGA DERNEGI, TILKI, TAVSAN VE CAKAL GIBI 5'I MEMELI VE NESLI TEHLIKE ALTINDAKI UVEYIK, ELMABAS PATKA GIBI KUSLARIN DA BULUNDUGU 31'I KUS OLMAK UZERE TOPLAM 36 TURU ICEREN MERKEZ AV KOMISYONU'NUN (MAK) AV IZNI KARARININ IPTALI VE YURUTMESININ DURDURULMASI ICIN DANISTAY'A DAVA ACTI. (UVEYIK) (FOTO:ANTALYA-DHA)

DOGA DERNEGI, TILKI, TAVSAN VE CAKAL GIBI 5'I MEMELI VE NESLI TEHLIKE ALTINDAKI UVEYIK, ELMABAS PATKA GIBI KUSLARIN DA BULUNDUGU 31'I KUS OLMAK UZERE TOPLAM 36 TURU ICEREN MERKEZ AV KOMISYONU'NUN (MAK) AV IZNI KARARININ IPTALI VE YURUTMESININ DURDURULMASI ICIN DANISTAY'A DAVA ACTI. (ELMABAS PATKA) (FOTO:ANTALYA-DHA)

DOGA DERNEGI, TILKI, TAVSAN VE CAKAL GIBI 5'I MEMELI VE NESLI TEHLIKE ALTINDAKI UVEYIK, ELMABAS PATKA GIBI KUSLARIN DA BULUNDUGU 31'I KUS OLMAK UZERE TOPLAM 36 TURU ICEREN MERKEZ AV KOMISYONU'NUN (MAK) AV IZNI KARARININ IPTALI VE YURUTMESININ DURDURULMASI ICIN DANISTAY'A DAVA ACTI. (ELMABAS PATKA) (FOTO:ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ ANTALYA, (DHA)

 
Antalya'da, ağaçta 4 kedi ölüsü bulundu
 
Hatayspor - Antalyaspor: 3-1
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da, ağaçta 4 kedi ölüsü bulundu
ANTALYA'nın Muratpaşa ilçesinde 4 sokak kedisi, incir ağacının altında ...
Düğünde sahne alıp klip çekti
ANTALYA'nın Kaş İlçesi'de halk müziği sanatçısı Emre Dayıoğlu, sipsi sanatçısı ...
Pandemide evde kaldığı süreçte ilk yazarlık deneyimini yaşadı
PANDEMİ sürecini Antalya'nın Demre ilçesindeki evinde geçiren Tülay Birlik, ...
 
Demre Belediyesi'nden asfalt seferberliği
DEMRE Belediyesi tarafından ilçedeki 17 mahallenin 14'ünde asfalt çalışması ...
Turunç Masa 7 yaşında
MURATPAŞA Belediyesi’nin yönetişim sistemi Turunç Masa, 7’nci yaşını kutladı. ...
Turizmde nitelikli istihdama katkı
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, turizm sektörünün ihtiyacı olan ...
 
Bacağı kırılınca evinde mahsur kalan kadına kurtarma operasyonu
ANTALYA'da yalnız yaşayan Emine Kaya (77), kapısını arkadan kilitlediği ...
Güney Kore'den gaziler onuruna yemek
GÜNEY Kore Ankara Büyükelçisi Won Ik Lee'nin ev sahipliğinde, Antalya'da ...
Evde çıkan yangına bahçe hortumuyla müdahale
ANTALYA'da Veysel Yıldıran'a ait evde çıkan yangına çevredeki kişiler ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Bayram nostaljisi
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva