Antalya'da 1 Mayıs...
Antalya'da 1 Mayıs...
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri
Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri
Hadise'den 'Aşk var mı' yanıtı
Hadise'den 'Aşk var mı' yanıtı
26 Kasım 2019 Salı - 10:52

4'üncü çift kol nakli Antalya'da yapıldı

TÜRKİYE'nin 4'üncü çit kol nakli, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde Yusuf Oğuz Şimşek'e (25) yapıldı.

4 üncü çift kol nakli Antalya da yapıldı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, aynı bölümün Anabilim Dalı Başkanı olan eşi Prof. Dr. Özlenen Özkan ile ekibi tarafından gerçekleştirilen ameliyat, 6 saat sürdü.

AÜ Hastanesi yoğun bakım servisinde tedavi gördüğü sırada beyin ölümü gerçekleşen erkek hastanın kalp, böbrekleri, kornea, karaciğeri ile uzuvları bağışlandı. Ailenin uzuv bağışında bulunduğunu açıklaması üzerine Prof. Dr. Ömer Özkan, eşi Prof. Dr. Özlenen Özkan ve ekibi, yaklaşık 4 saat süren operasyonla bağışlanan kolları aldı. Prof. Dr. Özkan ve ekibi tetkiklerin ardından, 2015 yılında güneş paneli tamiri yaparken elektrik akımına kapılıp çift kolunu kaybeden Yusuf Oğuz Şimşek'i nakil için çağırdı.

NAKİL 6 SAAT SÜRDÜ

Antalya'da oturan Yusuf Oğuz Şimşek, tetkiklerin ardından dün gece nakil için ameliyata alındı. Prof. Dr. Özkan ve 25 kişilik ekibi, dün gece nakil operasyonuna başladı. Türkiye'nin ilk uzuv nakillerini yaparak dünya tıp tarihine isimlerini yazdıran deneyimli ekip, yaklaşık 6 saat süren operasyonla Şimşek'e çift kol naklini gerçekleştirdi.

YOĞUN BAKIMA ALINDI

Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ekibin yaptığı nakil sonrasında Yusuf Oğuz Şimşek, yoğun bakımda tedaviye alındı. Şimşek'in herhangi bir komplikasyon olmaması halinde 10 gün içinde normal servise alınması bekleniyor.

ORGANLARINI BAĞIŞLAMIŞ

Adı açıklanmayan ve dün beyin ölümü gerçekleşen erkek donörün, 1.5 ay önce organlarının bağışlanmasına dair vasiyet bıraktığı, üzerinden de organ bağış kaydı çıktığı belirtildi.

 

İLK UZUV NAKLİ 2010'DA YAPILDI

AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, aynı bölümün Anabilim Dalı Başkanı olan eşi Prof. Dr. Özlenen Özkan ve ekibi, 25 Eylül 2010'da Cihan Topal'a (35) çift kol nakli yaparak Türkiye'de bir ilki başardı. Muğla'nın Milas ilçesinde motosikletiyle geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitiren Fatih Demirel'in (23) iki kolu, Aydın'da 2008 yılında iki kolunu dirsek altından mısır silaj makinesine kaptıran Cihan Topal'a 7 saat süren başarılı operasyonla nakledildi.

Çift kol nakliyle gündeme gelen Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi, bir yıl sonra ise dünyada ilk olan başka bir operasyona imza atarak ilk kadavradan rahim naklini gerçekleştirdi. Beyin ölümü gerçekleşen hastadan alınan rahim, 8 Ağustos 2011'de 7 saat süren operasyonla Derya Sert'e (29) nakledildi. 31 Mart 2013'te ise embriyo transferi işlemi başlatıldı. 12 Nisan'da da Sert'in hamile olduğu kamuoyuna açıklandı. Ancak Derya Sert'in 8'inci hafta sonundaki kontrolünde embriyo kalp atışlarının izlenmemesi üzerine gebeliği sonlandırıldı.

İLK YÜZ NAKLİ YAPILDI

Literatüre giren ilk operasyonun ardından Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi bu kez Türkiye adına bir ilk daha gerçekleştirerek 21 Ocak 2012 tarihinde Uşak'ta intihar eden ve beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Kaya'nın (39) yüzünü, Uğur Acar'a (27) nakletti.

İKİNCİ ÇİFT KOL VE BACAK NAKLİ

Aynı ameliyatla Ahmet Kaya'nın kolları ve sağ bacağı ise Atilla Kavdır'a (34) nakledildi. Kılcal damarlar nedeniyle uyum sorunu yaşayan ve morarma görülen bacak ertesi gün ameliyatla alınırken Kavdır, nakilden 103 gün sonra 4 Mayıs 2012 tarihinde mantar enfeksiyonu nedeniyle yaşamını yitirdi.

İKİNCİ YÜZ NAKLİ HACETTEPE'DE

Uğur Acar'a yapılan yüz nakli konuşulduğu dönemde Türkiye'nin ikinci yüz nakli operasyonu Hacettepe Üniversitesi'nde yapıldı. Televizyon patlaması sonucu yüzü yanan üniversite öğrencisi Cengiz Gül'e yüz nakli yapıldı.

ÜÇÜNCÜ YÜZ NAKLİ KADIN HASTAYA

Türkiye'de üçüncü yüz nakli ise Kahramanmaraş'ta 15 yaşındayken çiftçi babasına ait av tüfeğinin ateş alması sonucu damak, çene, sol gözü ve üst dudağını kaybeden Hatice Nergis'e (24) yapıldı. Nergis'e, 17 Mart 2012'de Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 12 kişilik ekip tarafından İstanbul'da intihar eden Moldova asıllı Türk vatandaşı Olga Aygün'ün yüzü nakledildi. Literatüre 'Türkiye'nin yüz nakli yapılan 'ilk kadını' olarak geçen Nergis, 15 Kasım 2016 tarihinde yaşamını yitirdi.

TÜRKİYE'NİN DÖRDÜNCÜ, AÜ'NÜN 2'NCİ YÜZ NAKİL OPERASYONU

İlk yüz nakli operasyonunu gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi, 15 Mayıs 2012 tarihinde Türkiye'nin dördüncü yüz naklini gerçekleştirdi. Uşak'ta intihar sonucu yaşamını yitiren lise öğrencisi 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz'ın yüzü, İzmir'in Kiraz ilçesinde yaşarken, 3.5 yaşında ocağa düşmesi sonucu yüzü yanan Turan Çolak'a (41) nakledildi. Bu ameliyat AÜ'nün 2'nci yüz nakil ameliyatı oldu.

POLONYALI BAĞIŞÇIDAN YÜZ VE ÇENE NAKLİ

Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi 18 Temmuz 2013 tarihinde ise Türkiye'nin beşinci yüz naklini gerçekleştirdi. Bursa'nın İnegöl ilçesinde, temizlediği tüfeğin ateş alması sonucu yüzü tanınmayacak hale gelen Recep Sert'e (33), beyin ölümü gerçekleşen Polonyalı turist Andrzej Kucza'nın (43) yüzü ve çenesi nakledildi. Tedavi sırasında hastanede gördüğü Esma Akyurt'la evlenen Recep Sert'in 'Hira Emine' adını verdiği bir kızı oldu.

6'NCI YÜZ NAKİLLİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Yüz nakilleriyle Türkiye'nin adını dünyaya duyuran Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi, 6'ncı yüz naklini ise 23 Ağustos 2013'te Salih Üslün'e (54) yaptı. Antalya'da geçirdiği trafik kazası sonrası beyin ölümü gerçekleşen ve ailesi tarafından organları bağışlanan Muhittin Turan'ın (31) yüzü, 2008 yılında samanlığına giren bir fareyi yakalamak isterken av tüfeğinin namlusunun üzerine düşüp silahın ateş alması sonucu yaralanan Üslün'e, yaklaşık 7.5 saat süren operasyonla nakledildi. Alt-üst çene, saçlı deri ve dil de dahil olmak üzere tam yüz nakli yapılan nakil, aynı zamanda Türkiye'nin en komplike yüz ameliyatlarından biri oldu.

Ancak 16 Haziran 2014 tarihinde karaciğer ve böbreğe bağlı organ yetmezliğinin doku uyuşmazlığı doğurması nedeniyle 5 saatlik ameliyatla Üslün'ün yüzünün yüzde 60'lık kısmı alındı, yerine, bacağından alınan deri parçası yerleştirildi. Salih Üslün, 5 Temmuz 2014 tarihinde akciğer yetmezliğinden yaşamını yitirdi.

TÜRKİYE'NİN 7'NCİ YÜZ NAKLİ

AÜ'nün 5'inci, Türkiye'nin 7'nci yüz nakli ise 28 Aralık 2013'te Recep Kaya'ya (31) yapıldı. Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde zehirlenme nedeniyle götürüldüğü Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen Ali Emre Küçük'ün yüzü, 2004 yılında babasının av tüfeğiyle oynadığı sırada silahın ateş alması nedeniyle yüzünden yaralanan ve çok sayıda ameliyat geçiren Recep Kaya'ya AÜ Hastanesi'nde nakledildi.

ÜÇÜNCÜ ÇİFT KOL NAKLİ

Türkiye'nin üçüncü çift kol nakli de yine AÜ Hastanesi'nde gerçekleştirildi. Antalya'da motosiklet kazasında yaşamını yitiren Emin Konar'ın (23) bağışlanan iki kolu, 2008 yılında Adıyaman'da tarlada bulduğu amonyum sülfat ve amonyum nitrat karışımının patlaması sonucu kollarını kaybeden Mustafa Sağır'a 2 Şubat 2016'da nakledildi.

NAKİL 10 SAAT SÜRDÜ

Türkiye'nin 4'üncü çift kol nakli, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde Yusuf Oğuz Şimşek'e (26) yapıldı. 10 saat süren nakil operasyonuyla ilgili bilgi vermek için basın toplantısı düzenlendi. Hastane toplantı salonundaki toplantıya, AÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özlenen Özkan ve eşi Prof. Dr. Ömer Özkan, 9 Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Abdulkadir Bacakoğlu, AÜ Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Neval Boztuğ, AÜ Organ Nakil Koordinatörü ve öğretim görevlisi Nilgün Bilal, Prof. Dr. Hüseyin Koçak katıldı.

'GÜZEL, ZEVKLİ AMELİYATTI'

AÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, hem Türkiye hem de AÜ adına yapılan naklin sevindirici ve mutluluk verici olduğunu söyledi. AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ise Yusuf Oğuz Şimşek'i uzun süredir takip ettiklerini söyledi. Naklin yaklaşık 10 saat sürdüğünü belirten Prof. Özkan, “10 saat süren bir nakil oldu. Güzel, zevkli bir ameliyattı. Şu an makineden ayrılmış ve uyanık bir durumda. Yoğun bakımda yatan her hasta risklidir. Bu durumu atlatırsa yakın zamanda servise alacağız" dedi.

Beyin ölümü gerçekleşen donörün yüzü hariç diğer organ ve kornealarının da bağışlandığını ifade eden Özkan, karaciğerin İzmir'de, böbreklerin AÜ'de iki hastaya nakledildiğini, kalbi ve kornealarının da yine AÜ'de hastalara nakledileceğini ifade etti.

Bir gazetecinin "Dünyada başka bir yerde bu çeşitlilik ve sayıda başka bir merkez var mı" sorusuna Prof. Dr. Özkan, "Dünyada başka yok. 10 nakil yaptık ve bunların başarılı bir şekilde devam etmesi önemli" cevabını verdi.

'DONÖR SIKINTIMIZ VAR'

AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özlenen Özkan ise donör sıkıntısına değinerek, "Hep soruyordunuz 'Nakil var mı diye. Uzun zamandır nakil yapamıyorduk çünkü donör sıkıntımız vardı. Ailesi bağışladı ve nakli gerçekleştirmiş olduk. Çok uzun ve zor bir ameliyattı. Eski bir hastamızdı ve nakle çok uygun bir hastaydı. İnşallah birkaç aya kadar ellerini kullandığını görünce mutlu olacağız" dedi.

TURKIYE'NIN 4'UNCU CIFT KOL NAKLI, AKDENIZ UNIVERSITESI (AU) HASTANESI'NDE YUSUF OGUZ SIMSEK'E (FOTODAKI) YAPILDI.FOTO:ANTALYA-DHA)

TURKIYE'NIN 4'UNCU CIFT KOL NAKLI, AKDENIZ UNIVERSITESI (AU) HASTANESI'NDE YUSUF OGUZ SIMSEK'E (FOTODAKI) YAPILDI.FOTO:ANTALYA-DHA)

AU PLASTIK VE REKONSTRUKTIF CERRAHI ESTETIK ANABILIM DALI OGRETIM UYESI PROF. DR. OMER OZKAN, AYNI BOLUMUN ANABILIM DALI BASKANI OLAN ESI PROF. DR. OZLENEN OZKAN VE EKIBI, 25 EYLUL 2010'DA CIHAN TOPAL'A (FOTODAKI) CIFT KOL NAKLI YAPARAK TURKIYE'DE BIR ILKI BASARDI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

TURKIYE'NIN UCUNCU CIFT KOL NAKLI MUSTAFA SAGIR'A GERCEKLESTIRILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV-ARSIV)

TURKIYE'NIN IKINCI CIFT KOL VE BACAK NAKLI ATILLA KAVDIRA (FOTODAKI) YAPILMISTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

TURKIYE'NIN ILK YUZ NAKLI UGUR ACARA (FOTODAKI) YAPILMISTI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

TURKIYE'NIN DORDUNCU YUZ NAKLI TURAN COLAKA (FOTODAKI) YAPILMISTI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

TURKIYE'NIN BESINCI YUZ NAKLI RECEP SERT'E (FOTODAKI) YAPILMISTI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

TURKIYE'NIN ALTINCI YUZ NAKLI SALIH USLUN'E (FOTODAKI) YAPILMISTI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

TURKIYE'NIN YEDINCI YUZ NAKLI RECEP KAYA'YA (FOTODAKI) YAPILMISTI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

VTURKIYE'NIN 4'UNCU CIFT KOL NAKLI, AKDENIZ UNIVERSITESI (AU) HASTANESI'NDE YUSUF OGUZ SIMSEK'E (26) YAPILDI. 10 SAAT SUREN NAKIL OPERASYONUYLA ILGILI BILGI VERMEK ICIN BASIN TOPLANTISI DUZENLENDI. AU REKTORU PROF. DR. MUSTAFA UNAL (FOTODAKI), ACIKLAMA YAPTI. (FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

TURKIYE'NIN 4'UNCU CIFT KOL NAKLI, AKDENIZ UNIVERSITESI (AU) HASTANESI'NDE YUSUF OGUZ SIMSEK'E (26) YAPILDI. 10 SAAT SUREN NAKIL OPERASYONUYLA ILGILI BILGI VERMEK ICIN BASIN TOPLANTISI DUZENLENDI. HASTANE TOPLANTI SALONUNDAKI TOPLANTIYA, AU REKTORU PROF. DR. MUSTAFA UNAL, AU PLASTIK VE REKONSTRUKTIF CERRAHI ESTETIK ANABILIM DALI BASKANI PROF. DR. OZLENEN OZKAN VE ESI PROF. DR. OMER OZKAN, 9 EYLUL UNIVERSITESI'NDEN PROF. DR. ABDULKADIR BACAKOGLU, AU BASHEKIM YARDIMCISI PROF. DR. NEVAL BOZTUG, AU ORGAN NAKIL KOORDINATORU VE OGRETIM GOREVLISI NILGUN BILAL, PROF. DR. HUSEYIN KOCAK KATILDI. (FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

TURKIYE'NIN 4'UNCU CIFT KOL NAKLI, AKDENIZ UNIVERSITESI (AU) HASTANESI'NDE YUSUF OGUZ SIMSEK'E (26) YAPILDI. 10 SAAT SUREN NAKIL OPERASYONUYLA ILGILI BILGI VERMEK ICIN BASIN TOPLANTISI DUZENLENDI.  PROF. DR. OMER OZKAN (FOTODAKI), ACIKLAMA YAPTI.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

TURKIYE'NIN 4'UNCU CIFT KOL NAKLI, AKDENIZ UNIVERSITESI (AU) HASTANESI'NDE YUSUF OGUZ SIMSEK'E (26) YAPILDI. 10 SAAT SUREN NAKIL OPERASYONUYLA ILGILI BILGI VERMEK ICIN BASIN TOPLANTISI DUZENLENDI.  PROF. DR. OZLENEN OZKAN (FOTOADAKI) ACIKLAM YAPTI.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

 

Erol AKKIR- Alparslan ÇINAR- Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
Demre'de Öğretmenler Günü kutlandı
 
Polisten 'aile içi şiddetle mücadele' broşürü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Demre'de Öğretmenler Günü kutlandı
ANTALYA'nın Demre ilçesinde Öğretmenler Günü kutlandı. Kaymakam Onur Şatıroğlu, ...
1 kilometrelik hız aşımı cezası mahkemeden döndü
ANTALYA'da elektronik teknisyeni Muhammet Aksoy (34), iş gereği gittiği ...
Kemer'de zincirleme kaza: 3 yaralı
ANTALYA'nın Kemer ilçesinde sağanağın etkili olduğu D400 karayolunda 3 ...
 
Şampiyonun hayali 'subay' olmak
Antalya'da eski tekvando sporcusu babasının yönlendirmesiyle küçük yaşta ...
Antalya'dan, Maldivler ve Seyşeller'e yenilebilir çiçek
ANTALYA'da bir tarım firması, Serik ilçesinde 300'ü kapalı, 600'ü açık ...
Finike'de portakal hasadı
ANTALYA'nın Finike ilçesinde mikro kliması, alüvyon toprak yapısı ve su ...
 
Antalya'da 'jigolo çetesi'ne 9 tutuklama
ANTALYA'da, internet sitesi kurup, zengin kadınlarla para karşılığı birlikte ...
Antalya'da bir garip tecavüz iddiası
ANTALYA'da, Z.Y. (21), tuvalet ihtiyacını gidermek için girdiği inşaat ...
Önce eylem sonra anma
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva