Ferman Akgül Kopenhag'a taşınıyor
Ferman Akgül Kopenhag'a taşınıyor
Tarık Mengüç'ten çarpıcı açıklama
Tarık Mengüç'ten çarpıcı açıklama
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
14 Ekim 2023 Cumartesi - 11:27

6 ülke bilim insanlarından 'deprem tahmini' projesi

TÜRKİYE, Çin, Yunanistan, İtalya, İran ve Portekiz'den bilim insanları, deprem öncesinde yer altında meydana gelen akışkan ve gaz jeokimyasındaki değişimlerin farklı parametrelerle izlenerek, sonuçların deprem tahmininde kullanılması amacıyla proje başlattı.

6 ülke bilim insanlarından  deprem tahmini  projesi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

6 ülkeden bilim insanları; Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’ne (UNESCO) bağlı Uluslararası Jeoloji Programı (IGCP) desteğiyle deprem öngörülebilirliğine ilişkin proje başlattı.  Çin Deprem İdaresi’nin liderliğinde yürütülen projede Türkiye’den Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Galip Yüce ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nazan Erik Yalçın yer aldı. 'Sismotektonik bölgelerde akışkan jeokimyası: oluşum modeli ve bunun deprem öngörüsüne uygulanması' isimli projenin 5 yıl sürmesi hedefleniyor.

Proje yürütücülerinden Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Galip Yüce, Uluslararası Jeolojik Kökenli Risklerin Azaltılması Topluluğu’nun üyesi olduğunu da belirterek, projede aynı amaç doğrultusunda farklı ülkelerden bilim insanlarının veri paylaşımında bulunduğunu ve ileride uluslararası ortak bir proje geliştirmek amaçlı çalıştıklarını söyledi. 13 Ekim Uluslararası Doğal Afet Risklerinin Azaltması Günü'ne de dikkat çeken Prof. Dr. Yüce, "Deprem yeraltında oluşan kırıkların, oynamalarla yer değiştirmesi ile ortaya çıkıyor ve hem mal hem can kayıplarına yol açıyor. Dolayısıyla bu çalışmaların temel amacı; deprem öncesinde ortaya çıkabilecek kimyasal bir takım değişimlerin, akışkan jeokimyasındaki ve gaz jeokimyasındaki değişimlerin izlenmesidir" dedi. Depremlerin önceden belirlenebilirliğinin dünyada ve Türkiye’de şu an için mümkün olmadığını aktaran Yüce; buna karşın bilim insanlarının çalışmaya devam ettiğini ve edeceğini de söyledi.

'VERİLERİ DAHA İLERİYE GÖTÜRMEYE ÇALIŞIYORUZ'

Proje içerisinde konuya yönelik diğer ülkelerde yürütülen bilimsel çalışmaların izlendiğini ve verilerden yola çıkarak depremlerin önceden belirlenebilir olup olmadığını araştırdıklarını belirten Prof. Dr. Yüce, "Geçen ay Çin Bilimler Akademisi ve Çin Deprem Araştırma Enstitüsü’nün idaresinin de katıldığı bir programda çevrimiçi davetli olarak sunum yapmıştım. Her ay bir başka proje paydaşı bu tür sunumları yapıyor. İleriye dönük uluslararası bilimsel bir araştırma projesi çıkarabilir miyiz ona bakıyoruz. Deprem öncesinde yer altında oluşan jeokimyasal değişimlerin izlenmesi belli alanlardaki aktif faylar üzerine kurulan gerçek zamanlı, çevrimiçi istasyonlarla mümkün. Çin'de Eylül 2023'te yaşanan bir deprem öncesinde yer altında bulunan bazı değerlerde değişimler görüldü. Hidrojen, karbondioksit, radon gazı gibi gazlar izlenerek deprem öncesindeki pik değerleri değerlendiriliyor. Biz de bu verileri acaba nasıl daha ileriye götürebiliriz bunun üzerine çalışıyoruz. Ama şu an için depremleri önceden kestirmek mümkün değil. Bütün bilimsel verilerin multidisipliner anlayışla bir araya getirilmesi ve çalışılması gerektiğine inanıyorum" ifadelerini kullandı. 

'YER ALTI SULARINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER ÖNEMLİ'

Daha önce Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde çalışırken Eskişehir civarında bulunan aktif Eskişehir-İnönü Fayı üzerine bir civarında Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu destekli bir çalışmada yer aldığını ifade eden Prof. Dr. Yüce, "Eskişehir civarında 5 adet gerçek zamanlı ve sürekli izlenebilir istasyonlar kurarak, 10 parametreyi izledik. Elde ettiğimiz birkaç anomali deprem öncesinde dikkatimizi çekti. Bununla ilgili makalelerimiz, raporlarımız var. Ama bir yerde aktif fay veya segmentler üzerinde yer alan yer altı sularında deprem öncesindeki değişikliklerin sistematik olarak izlenmesi, görülmesi önemlidir; yani bugün deprem oldu, öncesinde bunu gördük, 5 yıl 10 yıl sonra da aynı yerde, aynı büyüklükte bir deprem olduğunda aynı veriyi göremeyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Yüce, o sebeple yer altındaki karmaşık jeolojik yapıyı çok disiplinli olarak anlamaya çalıştıklarını belirtti.

6 ULKEDEN BILIM INSALARI; UNESCO-IGCP’NIN DESTEGIYLE DEPREM ONCESINDE YER ALTINA MEDYDANA GELENE JEOKIMYASAL DEGISIMLERIN IZLENMESI VE SONUCLARININ DEPREM TAHMININDE KULLANILMASI ICIN PROJE BASLATTI. PROJE YURUTUCUSU PROF. DR. GALIP YUCE, PROJEYE ILISKIN ACIKLAMA YAPTI.  FOTO-DOGA BASAK OZTURK-ANKARA-DHA

6 ULKEDEN BILIM INSALARI; UNESCO-IGCP’NIN DESTEGIYLE DEPREM ONCESINDE YER ALTINA MEDYDANA GELENE JEOKIMYASAL DEGISIMLERIN IZLENMESI VE SONUCLARININ DEPREM TAHMININDE KULLANILMASI ICIN PROJE BASLATTI. PROJE YURUTUCUSU PROF. DR. GALIP YUCE, PROJEYE ILISKIN ACIKLAMA YAPTI.  FOTO-DOGA BASAK OZTURK-ANKARA-DHA

Doğa Başak ÖZTÜRK-Umutcan ÖREN/ANKARA, (DHA)

 
Roger Waters'tan ateşkes çağrısı
 
Aman dikkat! Dolandırıcıların yeni yöntemi: Sakın tıklamayın
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Seher'in yaralanıp, annesinin öldürüldüğü silahlı saldırı kamerada
İZMİR'de, Davut Yiğitsoy'un (38) dini nikahla birlikte yaşadığı Seher ...
İkinci el otomobil satışlarında 'aksesuar' fırsatçılığı
TİCARET BAKANLIĞI tarafından ikinci el otomobil satışlarında taşıtların, ...
Yayından kaldırılan belgesel ile ilgili yeni gelişme!
140journos'un büyük ses getiren "Kedicik" belgeseli, İhlas Haber Ajansı ...
 
Kargo ile gönderilen rahlelerden kaçak telefonlar çıktı
ADANA’da polis ekipleri, kargo şubesinden çıkan şüpheli S.A.'nın teslim ...
Kahramanmaraş'ta 3.6 büyüklüğünde deprem!
AFAD, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 3.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu.
Rus bakanlık görevlisi otelinde ölü bulundu
Rusya Dışişleri Bakanlığı görevlisi, toplantı için geldiği İstanbul'da ...
 
Mehmet Gündüz'ü şehit eden teröristler etkisiz hale getirildi
İÇİŞLERİ Bakanı Ali Yerlikaya, 28 Nisan'da Jandarma Astsubay Üstçavuş ...
AYM'ye 11 yılda 555 bin başvuru yapıldı
Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan “iş yükü”nü eleştirdi. Yurttaşların ...
Akdeniz'de deprem!
AFAD verilerine göre Akdeniz, Girit Adası açıklarında 3.9 büyüklüğünde ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva