Galatasaray'dan Dries Mertens kararı
Galatasaray'dan Dries Mertens kararı
Başkan Kotan'ın ilk ziyareti Kaymakam Köse'ye
Başkan Kotan'ın ilk ziyareti Kaymakam Köse'ye
Antalya'da ekolojik yaşama can suyu
Antalya'da ekolojik yaşama can suyu
Bahar: Faiz artışları konut satışlarını olumsuz etkiledi
Bahar: Faiz artışları konut satışlarını olumsuz etkiledi
8 Ağustos 2018 Çarşamba - 10:06

6 yöresel ürün daha coğrafi işaret aldı

TÜRK Patent ve Marka Kurumu'na (TÜRKPATENT) geçen yıllarda başvurusu yapılan ürünlerden Karacadağ pirinci, Mut zeytinyağı, Çameli fasulyesi, Korkuteli Karyağdı armudu, Melli inciri ve Afyonkarahisar patatesli ekmeği coğrafi işaret tescili aldı.

6 yöresel ürün daha coğrafi işaret aldı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

TÜRKPATENT tarafından yayımlanan 1 Ağustos 2018 tarihli Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde, coğrafi işaret tescili başvurusu yapan 6 ürünün tescilinin yapıldığı açıklandı. Türkiye'nin yöresel ürünleri arasında coğrafi işaret tescili yapılan yeni 6 ürün Karacadağ pirinci, Mut zeytinyağı, Çameli fasulyesi, Korkuteli Karyağdı armudu, Melli inciri ve Afyonkarahisar patetesli ekmeği oldu. Coğrafi işaret tesciliyle koruma altına da alınan bu yöresel ürünler, TÜRKPATENT tarafından onaylanan logolarıyla satılabilecek.

COĞRAFİ İŞARET TESCİLLİ ÜRÜN 363'E YÜKSELDİ

Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, 1 Ağustos tarihi itibariyle tescili onaylanan 6 ürünle birlikte Türkiye'de coğrafi işaret tescili almış ürün sayısının 363'e yükseldiğini söyledi. Başvuru aşamasında ise 407 ürünün değerlendirmesinin devam ettiğini anlatan Prof. Dr. Tekelioğlu, Türk Patent ve Marka Kurumu'na göre, Türkiye'de coğrafi işaret tescili alabilecek yöresel ürün sayısının 2 bin 500 civarında olduğunun belirtildiği, ancak Türkiye'nin bu rakamın da üstünde ürüne sahip olduğunu söyledi. Son yıllarda yöresel ürünlerin korunması ve ekonomik anlamda güçlenmesine yönelik yapılan çalışmalar sayesinde coğrafi işaret tescili farkındalığının arttığını da kaydeden Prof. Dr. Tekelioğlu, 2017'de 102 ürün, 2018'de ise bugüne kadar toplam 65 ürünün coğrafi işaret tescili aldığını dile getirdi.

KARACADAĞ PİRİNCİ

Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nce 2010 yılında başvurusu yapılan ve TÜRKPATENT'in tescil belgesi 1 Ağustos 2018 tarihli Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde yer alan Karacadağ Pirinci, Diyarbakır'ın merkeze bağlı Karacadağ havzası, Çınar, Hazro, Çermik, Kocaköy, Şanlıurfa'nın Siverek ve Viranşehir ile Mardin'in Derik ilçe ve köylerinde üretiliyor. 4-6 mm tane uzunluğu, 3-4 mm tane genişliğine sahip, mat beyaz, açık sarı renkte soyulmuş çeltik ürünü olan Karacadağ pirincinin, pişme esnasında tanelerin su çekme kabiliyeti yüksek. Lapalaşma ve yapışkanlık özelliği görülmüyor. Pirinç taneleri pişme esnasında dağılmayıp şeklini koruyor. Tane bünyesindeki yüksek protein ve yüksek nişasta, ürünü lezzetli kılıyor.

MUT ZEYTİNYAĞI

Mut Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 2015 yılında başvurusu yapılan ve coğrafi işaret tescil başvurusu onaylanan Mut zeytinyağı, Mersin'in Mut ilçe merkezi, Aşağı Köselerli, Barabanlı, Evren, Esençay, Elbeyli, Fakırca, Gençali, Haydar, Hamâmköy, Irmaklı, Kurtsuyu gibi 60'ın üzerinde kırsal alanda üretiliyor. Mersin zeytin üretiminin yüzde 56'sı, Türkiye üretiminin ise yüzde 5.6'sının yapıldığı Mut'taki zeytinciliğin tarihi oldukça eskiye gidiyor. Mut ilçesinde Haydar Mahallesi'nde bulunan ve Kültür ve Turizm Bakanlığının 1300 yaşında olduğu tespit edilen zeytin ağacı, anıt ağaç olarak tescil edildi. Mut ilçesinin Geçimli Köyü'nde yapılan arkeolojik kazılarda ana kaya üzerine yapılmış Roma dönemine ait zeytin pres yeri bulunmuştu. Ayrıca ilçe coğrafyası ve iklim şartları nedeniyle zeytin üretimindeki birçok hastalık görülmediğinden zirai ilaç da kullanılmıyor.

ÇAMELİ FASULYESİ

Denizli'nin Çameli Belediyesi tarafından 2016 yılında başvurusu yapılan ve coğrafi işaret tescili onaylanan Çameli fasulyesi, yayla özelliği taşıyan ilçenin iklimi ve organik maddece zengin toprakta yetiştiriliyor. Yetiştirme dönemi 15 Mayıs- 30 Eylül tarihleri arasına denk gelen ve tohumları atadan kalma tohumlar olup, kuşaktan kuşağa aktarılan fasulye, Çameli ilçesi ve köylerinde yetişiyor. Çameli fasulyesi 3 farklı eko tip (Yerli Horoz, Yerli Gıcık ve Çalıbasan) olarak horoz, dermason ve sıra tane formlarında üretiliyor. Çabuk pişmesi ve pişirilince kabuk atmaması Çameli fasulyesinin ayırt edici özelliklerinden.

KORKUTELİ KARYAĞDI ARMUDU

Antalya Ticaret Borsası'nın 2017 yılında başvurusu yapılan ve coğrafi işaret tescili onaylanan Korkuteli Karyağdı armudu, Korkuteli ilçesinde 844 ila 1010 m rakımda merkez, kuzey ve doğu mahallelerini içeren alanda (Akyar, Bayat, Yazır, Küçükköy, Esenyurt, İmrahor, Kargalık, Tatköy, Kargın ve Merkez mahallelerinde) yetiştiriliyor. Ürünün Korkuteli Karyağdı armudu ismiyle 1950'li yıllardan bu yana üretiminin yapıldığı ve ilçede 65 yaşın üzerinde armut ağaçlarının var olduğu biliniyor. Korkuteli Karyağdı armudunu Ankara armudu ve diğer armut çeşitlerinden ayıran en önemli ayırt edici özelliği, çekirdek etrafındaki kumsu yapının olmaması. Diğer bir ayırt edici özelliği ise herhangi bir tozlayıcı çeşide ihtiyaç duymadan üstün verim elde edilebilmesi.

MELLİ İNCİRİ

Bucak Belediyesi ile Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından 2017'de başvurusu yapılan ve coğrafi işaret tescili onaylanan Melli inciri, Bucak ilçesinin doğusunda Kocaaliler Beldesi merkez olmak üzere Çamlık Beldesi, Demirli, Kızılseki, Kavacık, Çobanpınar, Kargı, Karaseki, Karacaören, Elsazı, Taşyayla, Belören köylerinden oluşan bölgede üretiliyor. Anavatanı Türkiye olan incirin Suriye, Filistin ve Ortadoğu üzerinden Çin ve Hindistan'a yayıldığı biliniyor. Melli inciri, bu coğrafi sınır içerisindeki 300-700 rakımlı alanlarda çoğunlukla sınır ağacı şeklinde doğal habitat içerisinde kendiliğinden yetişiyor. Geçmişte parseller arası arazi sınır bitkisi olarak kullanılan Melli inciri, ince ve pürüzsüz kabuğu ve hoş aroma ve tadıyla pazarda bilinirliğe sahip.

AFYONKARAHİSAR PATATESLİ EKMEĞİ

Afyonkarahisar Belediyesi tarafından 2018'in Ocak ayında başvurusu yapılan ve coğrafi işaret tescili onaylanan patatesli ekmek, Afyonkarahisar'a özgü geleneksel bir tat. Yapımının her aşamasında özel usuller gerektiren, bayatlama süresi uzun, doyurucu ve besleyici, katkı maddesi kullanılmayan sadece patates ile çeşnilendirilmiş, ekşi mayalı, büyük yuvarlak somun şeklinde ve kendine has kızarmış renginde bir ekmek çeşidi. İçeriğinde Afyonkarahisar'da yetişen ekmeklik buğday unu, ilde yetişen patatesin haşlaması, ekşi maya, tuz ve su vardır. Ekmek niteliğini taş fırında odun ateşinin ısısıyla yavaş yavaş pişirilerek tamamlar. Bölgede yetişen ve ekmeklik olarak tabir edilen patates, patates unu şeklinde değil patates haşlaması olarak kullanılır. Patates hamurun fermantasyon sürecini kısaltırken ekmeğin bayatlama süresini uzatır. Ayrıca bayatlama sürecinde oluşan ufalanmayı tamamen önler, elastik ve tok yapıyı sürekli korur. Haşlanmış patates ile ekmeğin kimyasal yapısı değişir.

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
Yazır'da üzüm hasadı başladı
 
Manavgat'ta dilenci operasyonu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yazır'da üzüm hasadı başladı
FİNİKE'nin Yazır Mahallesi'nde susuz ve organik üretilen Yazır üzümü hasadı başladı.
Define ararken ormanı yaktılar
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde define aradıkları iddia edilen şüphelilerin ...
Sel ve çamur evleri yuttu hayvanları telef etti
Antalya’nın Elmalı ilçesinde dün akşam yaşanan selin yaraları sarılmaya ...
 
15 metrelik sura çıktı sonrası facia
ANTALYA'da tarihi Üç Kapılar'ın 15 metrelik surlarına manzara izlemek ...
Serik'te FETÖ operasyonu
ANTALYA'nın Serik ilçesinde, FETÖ/PDY mensubu olduğu iddiasıyla 4 kişi ...
Türel: Antalya’da tarım daha güçlü ve bereketli olacak
Son 4 yılda tarım sektörüne yönelik desteklerde geçmişe oranla çok farklı ...
 
MHP'li Abdurrahman Başkan sel bölgesinde...
MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan ve MHP İl Başkanı Mustafa ...
İyi Parti Türel'den ne istedi?
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin 4'üncü partisi olan İYİ Parti, ...
Yağma şüphelisinin parmak izi cinayet bıçağında
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde evine girdikleri Türkan Tuncer'in (65) ...
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva