Ünlü aktör cinsel saldırı suçlamasıyla gözaltına alındı
Ünlü aktör cinsel saldırı suçlamasıyla gözaltına alındı
Kobra Murat sahne ücretini açıkladı
Kobra Murat sahne ücretini açıkladı
Kurban Bayramı yaklaşıyor! Vatandaş kolları sıvadı
Kurban Bayramı yaklaşıyor! Vatandaş kolları sıvadı
'Bir Cumhuriyet Şarkısı'ndan yeni kareler yayınlandı
"Bir Cumhuriyet Şarkısı"ndan yeni kareler yayınlandı
16 Şubat 2021 Salı - 12:27

7 yaşındaki Elçin kör olma riskiyle karşı karşıya

NADİR görülen ve sonu körlüğe kadar giden RPE65 hastalığı ile dünyaya gelen 7 yaşındaki Elçin Damar, 20 yaşına geldiğinde görme yetisini tamamen kaybetme riskiyle karşı karşıya.

7 yaşındaki Elçin kör olma riskiyle karşı karşıya
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

7 yaşındaki Elçin Damar, her geçen gün retinasına zarar veren ve gözlerinde geri dönülemez tahribatlara yol açabilecek bir hastalık ile dünyaya geldi. Bu, RPE65 geninin mutasyona uğramasıyla, retinanın ışığı yakaladığı hücrelerle alt katman arasındaki iletişimin kopmasına ve kişide körlüğe neden olan kalıtsal bir hastalık.  ABD’de, bu hastalığı hedef alan bir gen terapisi ilacı geliştirildi. Mutasyonu tedavi etmek için geliştirilen ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) onayı alan ilaç, pek çok Avrupa ülkesinde de uygulanmaya başlandı . Damar ailesi, her geçen gün görme yetisini kaybeden kızlarının sağlığına kavuşması için, ilacın Türkiye’ye de getirilmesini bekliyor. Türkiye’de bu hastalık ile dünyaya gelen başka ailelerin de olduğunun altını çizen baba Nasır Damar, bu ilacın ücretinin yaklaşık 20 milyon lira olduğunu ve hiçbirinin bu meblağayı karşılayabilecek maddi gücünün olmadığını vurguluyor. 20 yaşına geldiğinde,  gördüğü ufacık ışığı bile kaybetme riski ile karşı karşıya olan Elçin ve onlarca RPE65 hastası, onlara umut ışığı olan bu ilaca ulaşabilmek için yardım eli bekliyor.

“TEK ÇARE BU İLAÇ”

Hastalığın tedavisi için gerekli olan ilacın biran önce Türkiye’ye getirilmesini talep ettiklerini ifade eden Elçin’in babası Nasır Damar, şunları söyledi:

“Elçin henüz 1,5-2 yaşındayken, gözle ilgili bir problemi olduğunun farkındaydık. Ama götürdüğümüz doktorlar ilk başta göz teşhisi koymadı. Farklı hastalıklardan  bahsettiler. Daha sonra gittiğimiz göz doktoru, bizi tipik genetik bölümüne gönderdi ve orada teşhis kondu. Anlaşıldı ki Elçin RPE65 hastası. Bu hastalık Türkiye’de çok bilinen bir hastalık değil ne yazık ki. Tedavisi var, Avrupa’nın çoğu ülkesinde uygulanan bir ilaç. Özellikle çocuklara uygulandığında, ciddi etkisi var. Görmeyi ciddi derece artırıyor. Bu genetik bir hastalık. Elçin şu anda gece hiçbir şekilde göremiyor. Elinde herhangi bir nesne olduğunda, ışığa tutarak o nesneyi ancak görüyor. Sağa sola çarpıyor. Tek çare bu ilaç.”

“20 YAŞINDAN SONRA GÖRDÜĞÜ UFACIK IŞIĞI BİLE KAYBEDEBİLİR”

Şu anda Türkiye genelinde, resmi olarak bildikleri 18-20 RPE65 hastası olduğunu dile getiren Damar, “Çalışmalarımız devam ediyor ama pandemi dolayısıyla çok yol alamadık. 2020 Kasım ayında, 7-8 aile Sağlık Bakanlığı müsteşarı ile bir görüşmeye gittik. Onlar da gereken işlemleri yapacağız, dediler ama pandemi araya girince açıkçası çok bir yol alamadık. Bu ilacın etkisi çok büyük. Bu hastaların içinde en küçüğü Elçin, şu anda çok kısıtlı bir görüşü var. 20 yaşından sonra maalesef bu görme oranını da kaybedebilir. En büyük korkumuz bu. Gördüğü ufacık ışığı da kaybetme riski ile karşı karşıya. Yaşı ilerledikçe, görme yeteneğini de kaybediyor. O yüzden en kısa zamanda bu ilacın Türkiye’ye gelmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

EĞİTİMİ İÇİN DE ENDİŞELERİ VAR

Elçin’in bu sene ilkokula başladığını ancak eğitim noktasında da zorluklarla karşılaştıklarını dile getiren baba Damar, “Biliyorsunuz pandemi dolayısıyla dersler EBA üzerinden yapılıyor. Ama hiçbir randıman alamıyoruz, yol kat edemiyoruz çünkü çocuk göremiyor maalesef. Bu mağduriyetimizi de göz önünde bulundurulmasını istiyoruz. Görme oranı şu anda yüzde 5-10 arası. İlacın fiyatları çok yüksek, 20 milyondan falan bahsediliyor. Bizim hiçbirimizin bu ücreti karşılama şansımız yok” dedi.

 NADIR GORULEN VE SONU KORLUGE KADAR GIDEN RPE65 HASTALIGI ILE DUNYAYA GELEN 7 YASINDAKI ELCIN DAMAR (USTTE), 20 YASINA GELDIGINDE GORME YETISINI TAMAMEN KAYBETME RISKI ILE KARSI KARSIYA. SAGLIGINA KAVUSMASI ICIN GEREKLI OLAN ILAC ISE, ABD’DE GELISTIRILDI VE AVRUPA’NIN PEK COK ULKESINDE DE UYGULANMAYA BASLANDI. ELCIN’IN BABASI NASIR DAMAR, OLDUKCA PAHALI OLAN BU GEN TERAPISI ILACININ, TURKIYE’YE DE GETIRILMESI ICIN YETKILILERE SESLENDI.  BEYZA NUR GULER//ISTANBUL, (DHA)

 NADIR GORULEN VE SONU KORLUGE KADAR GIDEN RPE65 HASTALIGI ILE DUNYAYA GELEN 7 YASINDAKI ELCIN DAMAR (ORTADA)  , 20 YASINA GELDIGINDE GORME YETISINI TAMAMEN KAYBETME RISKI ILE KARSI KARSIYA. SAGLIGINA KAVUSMASI ICIN GEREKLI OLAN ILAC ISE, ABD’DE GELISTIRILDI VE AVRUPA’NIN PEK COK ULKESINDE DE UYGULANMAYA BASLANDI. ELCIN’IN BABASI NASIR DAMAR, OLDUKCA PAHALI OLAN BU GEN TERAPISI ILACININ, TURKIYE’YE DE GETIRILMESI ICIN YETKILILERE SESLENDI.  ELCIN ANNESI VE KARDESIYLE. FOTOGRAF: BEYZA NUR GULER//ISTANBUL, (DHA)

 NADIR GORULEN VE SONU KORLUGE KADAR GIDEN RPE65 HASTALIGI ILE DUNYAYA GELEN 7 YASINDAKI ELCIN DAMAR  20 YASINA GELDIGINDE GORME YETISINI TAMAMEN KAYBETME RISKI ILE KARSI KARSIYA. SAGLIGINA KAVUSMASI ICIN GEREKLI OLAN ILAC ISE, ABD’DE GELISTIRILDI VE AVRUPA’NIN PEK COK ULKESINDE DE UYGULANMAYA BASLANDI. ELCIN’IN BABASI NASIR DAMAR, OLDUKCA PAHALI OLAN BU GEN TERAPISI ILACININ, TURKIYE’YE DE GETIRILMESI ICIN YETKILILERE SESLENDI. ELCIN BABASIYLA. FOTOGRAF:  BEYZA NUR GULER//ISTANBUL, (DHA)

 NADIR GORULEN VE SONU KORLUGE KADAR GIDEN RPE65 HASTALIGI ILE DUNYAYA GELEN 7 YASINDAKI ELCIN DAMAR , 20 YASINA GELDIGINDE GORME YETISINI TAMAMEN KAYBETME RISKI ILE KARSI KARSIYA. SAGLIGINA KAVUSMASI ICIN GEREKLI OLAN ILAC ISE, ABD’DE GELISTIRILDI VE AVRUPA’NIN PEK COK ULKESINDE DE UYGULANMAYA BASLANDI. ELCIN’IN BABASI NASIR DAMAR, OLDUKCA PAHALI OLAN BU GEN TERAPISI ILACININ, TURKIYE’YE DE GETIRILMESI ICIN YETKILILERE SESLENDI.  BEYZA NUR GULER//ISTANBUL, (DHA)

 NADIR GORULEN VE SONU KORLUGE KADAR GIDEN RPE65 HASTALIGI ILE DUNYAYA GELEN 7 YASINDAKI ELCIN DAMAR (USTTE), 20 YASINA GELDIGINDE GORME YETISINI TAMAMEN KAYBETME RISKI ILE KARSI KARSIYA. SAGLIGINA KAVUSMASI ICIN GEREKLI OLAN ILAC ISE, ABD’DE GELISTIRILDI VE AVRUPA’NIN PEK COK ULKESINDE DE UYGULANMAYA BASLANDI. ELCIN’IN BABASI NASIR DAMAR, OLDUKCA PAHALI OLAN BU GEN TERAPISI ILACININ, TURKIYE’YE DE GETIRILMESI ICIN YETKILILERE SESLENDI.  BEYZA NUR GULER//ISTANBUL, (DHA)

Beyza Nur GÜLER-Güven USTA/İSTANBUL, (DHA)

Etiketler:
 
İngiliz çift kiradan tasarruf etmek için otobüsü eve dönüştürdü
 
Hareket edemeyen Japon balığına özel can yeleği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Silah kaçakçılarına şafak baskını: 40 gözaltı
İZMİR merkezli 3 ilde silah kaçakçılarına yönelik düzenlenen operasyonda,17 ...
Bakan Koca'dan 'aşı' çağrısı
SAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca, sırası gelen kişilerin koronavirüsle mücadele ...
Sokak ortasında vurulan Gülistan'ın katili kardeşi çıktı
DİYARBAKIR'da, dün akşam sokak ortasında öldürülen Gülistan Şaylemez'in ...
 
Maskede alerjik reaksiyona dikkat
SAĞLIK Bilimleri Üniversitesi, Dermatoloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu ...
Horozun, aynadaki yansımasıyla kavgası şaşırttı
GAZİANTEP’in İslahiye ilçesinde horozun aynadaki yansımasıyla kavga ettiği ...
Adıyaman’da kaçak avlanan 3 kişi yakalandı
ADIYAMAN’da yasa dışı yöntemle tuzak kurarak keklik avlayan 3 kişi, jandarma ...
 
Ankara'da 'FETÖ' operasyonu: 13 gözaltı
ANKARA'da, FETÖ/PDY'nin hücre evlerine yönelik düzenlenen operasyonda, ...
Samsun'da yüz yüze eğitime kar molası
SAMSUN'da etkili olan kar yağışı kent merkezini beyaza bürüdü. Kar yağışı ...
'Hayvanların uluslararası nakillerinde PCR testi istenebilir'
TARIM ve Orman Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naim ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yakınlaşma olur mu?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva