'Giselle'den mayısta son 3 perde
'Giselle'den mayısta son 3 perde
Özkan çifti, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştü
Özkan çifti, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştü
Özgür Özel'den Bahçeli'ye ziyaret
Özgür Özel'den Bahçeli'ye ziyaret
Devrilen ATV'nin altında kalıp öldü
Devrilen ATV'nin altında kalıp öldü
13 Şubat 2011 Pazar - 12:00

8 Mart'a işsiz uyanacaklar

Türk Patent Enstitüsü’nde 10 yılı aşkın süredir birçok farklı taşeron şirkete bağlı olarak hizmet veren 110 taşeron işçisi, kurumun 8 Mart tarihinde yenilenmesi gereken hizmet sözleşmesini yenilemeyeceğini belirtmesi üzerine bu tarihte kapı önüne konulacak

8 Mart a işsiz uyanacaklar
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türk Patent Enstitüsü’nde 10 yılı aşkın süredir birçok farklı taşeron şirkete bağlı olarak hizmet veren 110 taşeron işçisi, kurumun 8 Mart tarihinde yenilenmesi gereken hizmet sözleşmesini yenilemeyeceğini belirtmesi üzerine bu tarihte kapı önüne konulacak. Kurum, bu işçilerden boşalan yeri doldurmak için 4/B’li 115 sözleşmeli personel almak için ilana çıktı.

ANKA’nın DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikası yetkililerinden aldığı bilgiye göre, TPE’nin 110 taşeron işçisinin, işine son vereceği öğrenildi. 10 yılı aşkın süredir taşeron şirketlere ihale yoluyla iş veren TPE’nin giderek büyüyen ve gelişen bir kurum olmasına rağmen yeterince personel istihdam edilmediği için personel açığını taşeron şirketlerle kapatma yoluna gittiğini belirten yetkililer, bu süreçte taşeron şirketlerin değişmesine rağmen, işçilerin her yeni gelen taşerona devredilerek çalışmaya devam ettiğini söyledi.
Taşeron işçilerin 1999 yılından 2009 yılına kadar temizlik ve kat hizmetleri ihalesi doğrultusunda çalıştığını ifade eden yetkililer, ihale konusunun 2009 yılında değiştirilerek “bilgisayar hizmetlerine ait veri girişi hizmetleri”ne dönüştürüldüğünü belirtti.
Ancak gerek 2009 yılı öncesi gerek sonrasında taşeronda çalışan işçilerin, TPE’de temizlik ile ilgisi dahi olmayan Enstitü’nün asli büro hizmeti niteliğindeki işlerini yapmayı sürdürdükleri belirtilirken, Sendika yetkilileri, “Yani Türk Patent Enstitüsü hizmetlerini yürütmek için ihtiyaç duyduğu personeli taşeron şirketten ucuz bir biçimde temin etme yoluna gitti. Yıllarca ‘temizlik işçisi’ olarak gösterilen işçiler, Enstitü’de kurumun kadrolu memurları gibi Enstitü’nün işlerini yapmayı sürdürdüler. 2009 yılında yıllardır süren bu hukuksuzluğun üzerini örtmek için ihale konusu ‘bilgisayar hizmetlerine ait veri girişi hizmetleri’ olarak değiştirildi” dedi.

-“TPE’DE TAŞERON UYGULAMASI HUKUKA AYKIRIDIR”-

Türk Patent Enstitüsü’nde uygulanan, taşeron işçi çalıştırılmasının hukuka aykırı olduğunu savunan Sendika yetkilileri, Enstitü’de görevli bazı memurlar ile taşeron şirket işçilerinin fiilen aynı işi yaptıklarını ifade etti.
TPE’nin, yıllardır süregiden “hukuka aykırı” uygulamanın üzerini örtmek için taşeron şirketin ihalesini 2011 yılının Mart ayına kadar yenilediğini ve yeniden ihaleye çıkmama kararı aldığını belirten yetkililer, bunun üzerine taşeron şirketin 110 işçiye iş akitlerinin Mart ayının 8’i itibariyle sona ereceğini bildirdiklerini söyledi.
TPE’nin işten çıkartılacak işçilerin yerine almayı düşündüğü 115 sözleşmeli personel alımının da hukuka aykırı olduğunu iddia eden Sendika yetkilileri, “TPE yıllardır süren bir hukuksuzluğu başka bir hukuksuzluk ile örtme yoluna gitmiştir. Çünkü 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4. maddesinin ‘sözleşmeli personel’ istihdamını düzenleyen b fıkrasına göre, sözleşmeli personel ancak, kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere, özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren ve geçici işlerde istihdam edilebilir” dedi. Sendika, Türk Patent Enstitüsü’nde sözleşmeli personel istihdam edilebilmesi için bu 4 koşulun mevcut olmadığını savundu.

-SENDİKA, TPE’YE DAVA ÜSTÜNE DAVA AÇIYOR-

Sosyal-İş Sendikası, iş akdi feshedilen üyeleri için işe iade davası açtı. Davada hukuka aykırılık iddiasının tespit edilmesi ve işçilerin asıl ve gerçek işveren olan Türk Patent Enstitüsü’ne işe iade edilmesi talep edildi. Bunun yanı sıra Sendika yetkilileri, TPE’de 115 sözleşmeli personel alımına ilişkin ‘yürütmeyi durdurma’ istemiyle iptal davası açacaklarını belirterek, 15 Şubat Salı günü saat 13.00’da Türk Patent Enstitüsü işçileri aileleri ve çocukları ile Sosyal-İş Sendikası’nın üye ve yöneticileri, ayrıca çeşitli işçi ve memur sendikalarının üye ve yöneticilerinin de katılımıyla TPE’de geniş katılımlı bir basın açıklaması yapacaklarını söyledi.

 
Gözler Merkez Bankası'nda
 
Mağdur yatırımcıya destek çağrısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya yat üretminde marka
Avrasya Boat Show, İstanbul CNR Expo Fuar Merkezi’nde başladı.. Karada ...
Suçu; ikinci kadını istememek
Manisa’nın Akhisar ilçesi Süleymanlı beldesinde, başka bir kadınla ilişkisi ...
Kayıp kız İran'a gitmiş
Rize'de 1 hafta önce Kuran Kursu’na gideceğini söyleyerek evden ayrılan ...
 
İstiklal Marşı'na logo
İstiklâl Marşı'nın 90. Yıl logosu belirlendi. 90 rakamını çizen bir yıldız ...
İthal et sorusu
TZD Başkanı Yetkin, EBK’nın açmayı planladığı 100 yeni mağazayla birlikte, ...
Anne ölüm oranı Doğu'da yüksek
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) yaptığı araştırma, ...
 
Sıcaklık artacak
Hava sıcaklığı ülke genelinde 3 ila 5 derece artacak. Antalya’da hava sıcaklığı 18 derece olacak.
Ölümcül kadınlar
Son zamanlarda, arzulanan ama bir yandan da korkulan ve hayatları mahveden ...
Sevgiline yaz, okusun
Aşık mısın ? Seviyor musun ? Duygularını onunla paylaşmak mı istiyorsun ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva