Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
29 Kasım 2021 Pazartesi - 14:08

AGC; Basın zorda acil önlem şart

Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC),  ülkede yaşanan ekonomik sıkıntıların, basın sektörünü derinden sarstığını açıkladı, basın için acil önlem çağrısında bulundu.

AGC; Basın zorda acil önlem şart
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Başta yerel gazeteler olmak üzere basın yayın işletmelerinin artan maliyetleri karşılamakta zorlandığı belirtilen AGC Yönetim Kurulu’nun açıklaması aynen şöyle:

“11 Mart 2020’de Türkiye’de ilk Covid -19 vakası ile başlayan salgın şartlarında okur kaybeden, reklam gelirleri dibe vuranyerel gazeteler başta olmak üzere, televizyon, radyo ve internet sitelerinin içine düştüğü ekonomik sıkıntılar, döviz kurundaki yükselişin getirdiği maliyet artışlarıyla artık dayanılmaz bir hal almıştır.

Gazetelerin maliyetlerini oluşturan kâğıt, kalıp, mürekkep başta olmak üzere bilgisayar, büro makineleri gibi sarf malzemelerinde yaşanan döviz bazlı artışa, döviz kurlarındaki artışın da eklenmesi sıkıntıyı büyütmüştür. Akaryakıt fiyatlarında yaşanan artış ise gazetelerin dağıtım maliyetlerine yansımıştır. Sigorta primleri ve vergi ödemelerinde herhangi bir teşvik ya da indirimden yararlanmayan basın yayın işletmeleri, artan personel maliyetlerini karşılamakta güçlük çekmektedir. Maliyetlerde yaşanan artışa karşın, abone, ilan ve reklam gelirleri aynı oranda artmamakta, hatta ekonomik daralmadan dolayı düşmektedir.

'MALİYETLER ARTTI'

Özellikle gazete kâğıdında 2018 Ağustos ayından bu yana yaşanan değişim dikkate alındığında gazetelerin yaşadığı sıkıntılar apaçık ortadır. Buna göre; 2018 Ağustos ayında gazete kâğıdının ton fiyatı 450 Amerikan Doları iken bugün 800 Amerikan Dolarına yükselmiştir. Buna paralel olarak döviz kurunda yaşanan artış maliyetleri katlamaktadır. 2018 Ağustos ayı sonunda Dolar kuru 6,12 TL iken son bir haftada 13,00 TL’yi geçmiştir. 2018 Ağustos ayında 6,99 TL olan Euro ise son bir haftada 14,00 TL’yi geçmiştir. Bu gelişmeler dikkate alındığında kâğıtta görülen maliyet artışı yüzde 200’leri geçmiştir.

Öte yandan, Temmuz 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde yer alan tasarruf tedbirleri kapsamında başta belediyeler olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının gazetelere abone olmasına, reklam ve ilan vermesine büyük kısıtlamalar getiren düzenlemenin bir an önce geri alınması bir zarurettir. Vergi yüzsüzleri listesinin gazetelerde yayınlanması uygulamasına son veren kanun teklifinin TBMM’den geri çekilmiş olmasına rağmen, İcra İflas Kanunu’nda yapılacak düzenlemelerle icra ilanlarının gazetelerde yayınlanmasına kısıtlama getirme planlarının artık bir daha inmemek üzere rafa kaldırılmasını diliyoruz.

'KAPILARA KİLİT VURABİLİRİZ'

Yaşanan sıkıntılar, maliyetlerde yaşanan inanılmaz artışlar, basın yayın kuruluşlarının kapılarına kilit vurmasına ya da yayınlarını sürdürmekte zorlanmalarına neden olmaktadır. Daha da önemlisi, zor şartlarda yayınını sürdüren basın yayın kuruluşlarında çalışan onlarca basın emekçisi her geçen gün işsiz kalma riski ile karşı karşıya kalmakta, işine devam edenler ise ya az maaşa razı olmakta, ya da maaşlarını zamanında alamamaktadır.

Çoğulcu demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri olan, yasama-yürütme ve yargından sonra ‘4. Kuvvet’ olarak tanımlanan, genelde ülkenin, yerelde kentlerin gelişimine önemli katkılar veren basın yayın kuruluşlarının gelir kayıplarını ve maliyet artışlarını dengeleyici önlemlerin zaman geçirmeden devreye alınmasına ihtiyaç vardır. Hükümetin artık basın yayın kuruluşlarının gelirlerini azaltıcı değil, gelir kayıplarını önleyici, gelirlerini iyileştirici düzenlemeler yapmasını beklemekteyiz.”

 
Topladığı kozalakları çalmak isteyenlerle kavgada öldürüldü
 
Harput Kalesi'nden atlamaya kalktı, jandarma yakaladı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
gereksız 30 Kasım 2021 Salı 15:08

zorunlu olarak sıze neden destek verılsın? herkes kendı rıskını kendısı kazansın? alışılmış düzenler kalkmalı. armut piş agzıma düş nereye kadar? yerel gazetecilik yapan mı var? neyi sorguluyorsunuz? hangi yanlışa yanlıs dıyorsunuz? neden sokaklarda degılsınız? neden esnafları gezmıyorsunuz roportaj yapmıyorsunuz? neden kaldırım ısgallerınden soz etmıyorsunuz? neden konyaaltı projesı hakkında konusmuyorsunuz ? neden sadece ajanslardan gelen haberlerı paylasıyorsunuz? neden guncel degılsınız? neden farklı degılsınız? sızın web sıtelerınızde reklam yerlerıne bır dunya para ıstıyorsunuz? kucuk esnaflar sıze maıl atınca yok 3 bın yok beş bın para ıstıyorsunuz? koyacagınız kucuk bır resım lınk veya makale yayınlatmak. cesıtlendırın artık hızmet kalıtenızı kazanc kapınızı. gazetecılık yapın ! kendinize bir çeki düzen verin artık. haber yapın. haber kovalayın.

Yorumu oyla      0      0  
vatandaş 29 Kasım 2021 Pazartesi 16:00

umarım tamamen keserler. internet var gazete alıp okuyan mı var?

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hayatını kaybeden kardeşinin cenazesini alırken yere yığıldı
ANTALYA’da alt geçitte bariyerlere çarpan minibüsün camından fırlayarak ...
Yol kontrolünde ruhsatsız ve kurusıkı tabanca ele geçirildi
ANTALYA'nın Aksu ilçesindeki yol kontrolünde jandarma ekiplerinin durdurduğu ...
Antalya DOB'dan keyifli bir konser
ANTALYA Devlet Opera ve Balesi (DOB), kasım ayında gerçekleştirilen ve ...
 
Köpekler ırk özelliklerine göre değerlendirildi
KÖPEK Irkları ve Kinoloji Federasyonu, köpek ırk değerlendirmesi için ...
Muratpaşa'da 'hortum' temizliği
ANTALYA'da, Muratpaşa Belediyesi, hafta sonu Yeşilbahçe Mahallesi'nde ...
Bağımlılıktan kurtulup gençlere destek oluyorlar
ANTALYA'da uyuşturucu madde bağımlılığından kurtulan Fatih Yüzügüler tarafından ...
 
Konyaaltı'ndan öğrencilere ücretsiz çorba
KONYAALTI Belediyesi Gençlik Lokali'nde öğrencilere ücretsiz çorba ve ...
Yüz yakan lazer uygulamasına 3 bin 360 TL ceza
ANTALYA'da 1 yıl önce gittiği güzellik merkezinde yüzünde 2'nci derece ...
Antalyaspor'da puanlar iç sahada
SPOR Toto Süper Lig ekiplerinden Fraport TAV Antalyaspor, ligde oynadığı ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva