Kutsal görev için teşekkür etti
Kutsal görev için teşekkür etti
Tütüncü: Antalya'ya hizmet damgası vuracağız
Tütüncü: Antalya'ya hizmet damgası vuracağız
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan altın kararı
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan altın kararı
41 ilde uyuşturucu operasyonu: 434 gözaltı
41 ilde uyuşturucu operasyonu: 434 gözaltı
15 Nisan 2015 Çarşamba - 10:37

AKP'li Şentop'tan adaylar hakkında açıklama

AKP'nin 2015 aday belirleme sürecinde aktif rol alan Mustafa Şentop'tan adaylar hakkında önemli açıklamalar geldi. Şentop, Tuğçe Kazaz'ın AKP'den ileride aday olabileceğini söyledi.

AKP li Şentop tan adaylar hakkında açıklama
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

AK Parti 7 Haziran seçimleri için birlikte yola çıkacağı adayları belirledi ama seçilen ve seçilemeyen isimlerle ilgili tartışmalar sürüyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Mustafa Şentop aday belirleme sürecinde yaşananların perde arkasını ve tartışma yaratan isimler hakkındaki görüşlerini Habertürk'ten Kübra Par'a anlattı. İşte o özel röportaj;

“Aday listeleri hazırlanırken Erdoğan’ın geniş manada müdahalesi oldu” diye bir açıklama yapmıştınız. Nasıl bir müdahaleydi?’

Açıklamam tam olarak böyle değildi. Sayın Cumhurbaşkanı’nın aday belirleme konusunda ya da başka konularda müdahalesine gerek yok, süreçler zaten onun arzu ettiği sonuçları üretecek şekilde kurulmuş ve işliyor. Parti tüzüğündeki kurallar Tayyip Erdoğan’ın siyasi tecrübesinin neticesi. Ayrıca buradaki bütün arkadaşlar uzun yıllar Cumhurbaşkanı’mızla siyaset yapmış isimler. Aynı amaçları ve hassasiyetleri benimsedikleri için listeyi ona göstermek ve üzerine konuşmak gibi bir ihtiyaç da yok.

İsimler belirlenirken kendisiyle doğrudan fikir alışverişinde bulundunuz mu?

Böyle şeyler olabilir. Sonuçta bu partide yıllarca genel başkanlık yapmış bir isim. Bazı yakınları ya da 30-40 yıldır siyaset yaptığı insanlar kendisinden referans olmasını isteyebilir, ama konu dışarıdan görüldüğü gibi değil. Kimse kendi istediği kişilerle ilgili ısrarcı davranmıyor. 30 Mart öncesinde de önerdiği insanlar oldu, ama hiçbir zaman dikte etmedi. Yakından tanıyıp, önerdiği kimi isimlerden, aday belirleme süreçlerinde öne çıkamadıkları için vazgeçtiği oldu.

Mülakatlarda aday adaylarına neler sordunuz?

En çok “Niçin milletvekili olmak istiyorsunuz?” ve “Milletvekili olsanız neler yaparsınız?” sorularını sorduk.

Esprili anlar yaşandı mı?

Paralel yapıyla bağlantılı adaylar kendilerini belli ediyordu. Hoşumuza gideceğini düşündükleri temel şeyler üzerinden konuşmaya çalışıyorlardı. 2023 hedefleri, yeni Anayasa, başkanlık sistemi, Yeni Türkiye... Ezberlemiş gibi konuşuyorlardı! Zaten kişiyi ilk gördüğünüzde ciddiyetini anlıyorsunuz. Çoğu kişi referans olarak Sayın Cumhurbaşkanı’mızın ve Başbakanı’mızın adını vermiş. İletişim bilgilerine bakıyoruz, Cumhurbaşkanlığı santral numarasını yazmış! “Nereden tanışıyorsunuz?” diye soruyoruz, “Bir açılışta yanına gidip selam vermiştim” diyor!

Listeler hazırlanmadan önce Erdoğan-Davutoğlu çekişmesi yaşanacağı söyleniyordu. Sonuçta kimin istekleri ağır bastı?

Bu tür değerlendirmeleri doğru bulmuyorum, işleyiş böyle değil. Kişilerin şahıslara yakınlığını değil süreçler içinde öne çıkmasını dikkate aldık. Bu şekilde yapmazsak bir seçimde başarıyı yakalayabiliriz belki ama bir sonraki seçimde faturası ağır olur. Milletin teveccühünü kazanan adayları seçmek zorundayız. Meclis’te ve yürütmede görev alacak nitelikte olan kişileri de tercih etmeye çalıştık ve il dengelerine dikkat ettik.

‘KADIN ADAYLARIN 42’Sİ BAŞÖRTÜLÜ, 58’İ BAŞI AÇIK’

Adayları belirlerken eşinin başörtülü olması, alkol kullanmaması gibi kriterleri dikkate aldınız mı?

Hayır. Sadece kadın adayları belirlerken başörtülü başörtüsüz dengesine dikkat ettik. 100 kadın adayımızdan 42’si başörtülü 58’i başı açık. Türkiye’deki genel tabloya yakın olmasına özen gösterdik.

Üzücü bir intihar vakası yaşandı. Bingöl milletvekili aday adayı Celal Ayrancı, seçilemeyince intihar etti. Olayın detaylarını öğrenebildiniz mi?

Kendisinden yüklü miktarda para alındığı iddia edildi... Özel bir detay ya da geride bıraktığı bir not yok. Gerçek sebebini bilemiyoruz. Celal Ayrancı ile ilgili bu tarz bir şey olduğuna dair bilgi gelmedi ama bazen ufak tefek arzu edilmeyen şeyler yaşanabiliyor. Mesela Tekirdağ’dan aday adayı olan bir arkadaşımı, bir il başkanının danışmanı olduğunu iddia eden kişi aramış ve ‘Size adaylığı garanti edecek bir materyal göndereceğim, adresinizi gönderin ve 60 lira para yatırın’ demiş. Sonra da web sayfasında aday adaylarımız için yayınladığımız kılavuzun çıktısını alıp göndermiş. Bu tür küçük şeyler olabiliyor.

‘OSMAN GÖKÇEK BABASINDAN FAZLA İSTİKBAL VAAT EDİYOR’

Berat Albayrak’ın aday olması ‘akraba kuralına aykırı’ diye eleştirildi...

Cumhurbaşkanı’mız siyasi bir partinin üyesi değil. Ayrıca Berat Albayrak’ı sadece Cumhurbaşkanı’mızın damadı olarak görmemek gerekir. Kişisel nitelikleri bir yana, kendisi, bu siyasi hareketin en önemli isimlerinden biri olan Sadık Albayrak’ın oğludur. Sadık Albayrak, Recep Tayyip Erdoğan’ın dünürü olmadan önce de bu siyasi mücadelenin içinde rol almış, fikir suçlusu olarak uzun yıllar hapis yatmış, bu yolda çok çile çekmiş, değerli biridir.

Osman Gökçek neden aday olamadı? 

Osman Gökçek’in mülakatını benim başında olduğum heyet yaptı. Vasıflı bir çocuk. Babasından da fazla istikbal vaat eden birisi olduğuna kanaat getirdim. Kendisine de söyledim, eğer soyadı Gökçek olmasaydı, mutlaka değerlendireceğimiz adaylardan biri olurdu. Başka belediye başkanlarımızın da çocukları vardı, onlar da seçilemedi.

‘TUĞÇE KAZAZ ADAY OLABİLİR’

Ayşe Böhürler neden aday olamadı?

İstanbul’da 1. ve 2. Bölge’den 31 aday gösteriyoruz. Başlangıçta çok gibi görünebilir ama mevcut milletvekillerinden devam edecekleri çıkardığımızda seçilecek yere ancak 6 kişi kalıyor. Giremeyenlerle ilgili özel bir durum yok.

Atatürk’le ilgili “Olmasaydı da olurduk” ilanını veren E. Gökhan Özekin’in adaylığı da tartışma yarattı...
Kendisini tanırım. Alperen Ocakları Başkanlığı yapmış, gayretli bir arkadaşımızdır. O lafı nerede, ne zaman etti bilmiyorum.

Tuğçe Kazaz çok çabaladı ama aday olamadı...

Tuğçe Hanım bana da geldi, ama sadece ziyaret etti. Adaylık istediğini söylemedi. Resmi olarak adaylık başvurusu yoktu zaten. Belki ileride aday olur...

Savcı Sayan’ın aday gösterilmesi?

Savcı Bey benim de şahsen tanıdığım bir arkadaşımız. CHP’deki genel başkan değişikliğinden sonra büyük ölçüde dışlanmıştı. CHP mezhep temelinde bir siyasi yapı kurmaya, söylem üretmeye doğru gidiyor. Sayan’ın bu konuda eleştirileri vardı, bizden aday oldu.

 
HDP’den aday oldu akrabalıktan reddediyoruz
 
Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HDP’den aday oldu akrabalıktan reddediyoruz
RİZE'de Halkların Demokratik Partisi (HDP) 2'nci sıra Milletvekili adayı ...
Emine Ülker Tarhan affetmedi
Anadolu Partisi İzmir İl Başkanı Hüsnü Baylav ve yönetimi görevden alındı.
Çavuşoğlu; 15'nci aday benim
DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa ...
 
Vekil listesinde isim benzerliği şoku
HDP’nin aday listelerinde ilginç bir karışıklık yaşandı.
O çuvalda şehit kanı var
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Akdeniz Turistik Otelciler Birliği'nde ...
Kılıçdaroğlu Antalya'da
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir dizi toplantıya katılmak üzere Antalya'ya geldi.
 
AKP’de ‘HDP’ stratejisi
İktidar partisi Güneydoğu’da adayların istifasını ‘HDP barajı aşamayacak’ ...
Kılıçdaroğlu, Ekşi Sözlük yazarlarıyla...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ekşi Sözlük yazarlarını sorularını ...
Kılıçdaroğlu'nun programı değişti
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun pazartesi Antalya'ya yapacağı ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva