Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin yeni gelişme
Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin yeni gelişme
Başkan Uysal, Vali Hüsnü Tuğlu okulunda oy kullanacak
Başkan Uysal, Vali Hüsnü Tuğlu okulunda oy kullanacak
19 Mart 2020 Perşembe - 17:25

ANSİAD'dan korona paketine sitem var

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Akın Akıncı, açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı Programı’nın sektörün ve halkın taleplerine yeterli olmadığını kaydetti.

ANSİAD dan korona paketine sitem var
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgınının ekonomik ve sosyal hayatı olumsuz etkilemesine yönelik Sayın Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı Programı ile ilgili açıklama yapan ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, “Önlem paketini olumlu buluyorum, fakat geliştirilmesi ve halkın farklı kesimlerinin eşit şekilde faydalanması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

DİP NOKTAYI GÖRMEDİK

100 milyar TL’lik önlem paketinin diğer ülkelerin almış olduğu önlemler düşünülürse çok az bir miktar olduğunu kaydeden Başkan Akıncı, “Bizimle aynı ekonomik büyüklüğe sahip ve nüfusu çok daha az olan Hollanda bile bizim 5 katımızdan fazla bir kaynak ayırmış durumda. Pakette turizm ve ihracat odaklı sektörlere yapılan vurgu ve gösterilen önem yerinde ama sanki muğlak noktalar var” diye konuştu. Sanıldığından daha sıkıntılı ve derin bir dönem yaşandığına dikkati çeken ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, “Dip noktayı görmedik. Bu yüzden de kredi faizlerinin bir kısmının silinip bir kısmının daha uzun vadeye daha düşük faizden yayılması gerekirdi. En iyi ihtimal üç aylığına duran bir iktisadi faaliyetten bahsediyoruz. Bu sadece nakit akışını düzeltmek ya da kredi borcu ötelemekle halledilecek bir konu değil” dedi.

KISMİ ÇALIŞMA ÖDENEĞİ OLUMLU

Krediye erişimi kısıtlı olan ya da kredi kullanmayan birçok işletmenin bu destek paketinde arka planda kaldığı izlenimi olduğunu belirten Akıncı, “Eşitlik ilkesinden hareketle de kredi borcu olmayan özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerimize iki aylık karlarına denk gelecek oranda faizsiz kredi kullandırılması düşünülebilir” diye konuştu. Kısmi çalışma ödeneğinin devreye alınmasının olumlu bir adım olduğuna işaret eden Başkan Akıncı, “Bu ödenek hane halkı gelirine destek olmak için çok önemli. Bununla ilgili sürecin bir an önce kolaylaştırılarak hayata geçirilmesi gerekiyor” dedi.

SOSYAL DEVLETLE BAĞDAŞMIYOR

100 milyar TL’lik bir destek programında 2 milyar TL’nin ihtiyaç sahiplerine ayrılmasının sosyal devletle bağdaşmadığına işaret eden Akıncı, “Bu sosyal devletle bağdaşan bir yaklaşım değil. Üstelik bu ailelerin hangi kriterlere göre seçileceği de net değil. Yardım sahiplerinin belirlenmesi konusunda şeffaflık problem olacak gibi duruyor. Benzer bir şekilde vatandaşa sağlanacağı söylenen sosyal amaçlı kredi paketinin içeriği net değil. İhtiyaç sahiplerinin şeffaflık ve eşitlik ilkesine göre seçilmesi bir başka problem” diye konuştu.

VATANDAŞA DOĞRUDAN MADDİ DESTEK OLUNMALI

Ekonomik İstikrar Kalkanı Programı’na yönelik öneri ve taleplerini dile getiren Başkan Akıncı, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu paketin eleştirilecek yönleri ve yapılabilecek önerilerimiz elbet var. Bu destek paketinden halkın farklı kesimlerinin eşit şekilde faydalanmadığı gözüküyor. İlk önce destek programında vatandaşa doğrudan bir maddi transfer olması gerekirdi. Hane halkı transferlerindeki cüzi artışlar çok yetersiz. Harcama garantili hane halkı desteği düşünülebilirdi. Hazine, sıfır faizli sonsuz vadeli bonoları hane halklarına, hanenin büyüklüğüne göre orantılayarak dağıtıp, açıklanan destek paketinin üçte biri kadar bir maliyetle iç talebi canlandırabilirdi. Bu işin kaynağı için de İşsizlik Sigorta Fonu ya da Varlık Fonu kullanılırdı.” Tüketici kredilerinin anapara ve faiz ödemelerinin de ertelenmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Akıncı, “Ücretsiz izne çıkarılan, yevmiye ile çalışan, maaşı yaptığı satışa bağlı olan birçok vatandaş var. Tüketici kredisi kullanmayan vatandaşların da en azından elektrik, doğal gaz ya da su ödemeleri ertelenebilirdi. Öğrenciler ya da çiftçiler de bu destek paketinde düşünülebilirdi” dedi. Tüm sektörlerin etkilendiği ve etkilenmeye devam edeceğini belirten Başkan Akıncı, “Salgın krizinde açıklanan ekonomik destek paketi oldukça sınırlı ve yetersiz. Halk olarak evde kalmaya çağırıldığımız bir dönemde bu ekonomik krizden etkilenmeyecek hiçbir sektör yoktur. Dilerim kısa sürede istisnasız her kesimin destekleneceği yeni bir paket açıklanır” diye konuştu.

 

 
Kozmetik ürün satışı yapan işletmelere denetim
 
Rusya’dan koronavirüs aşısı açıklaması
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Selim 19 Mart 2020 Perşembe 19:21

ABD her vatandaşına 1000 USD verirken Türkiye''de 500 bin TL lik eve kredi kolaylığı gelmiş ne alakaysa. Sanki millet 500 bin TL lik ev alabiliyor. Virüs sahada artarsa işsizlik patlayacak insanlar ekmek bile alamayacak.

Yorumu oyla      1      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ATSO Başkanı Çetin'den destek talepleri
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, ...
İnşaat ve konut sektörü de beklentide...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen ...
Sebze- meyve fiyatında koronavirüs değil, 'soğuk' etkisi
ANTALYA'da domates fiyatlarının mevsim normallerinde olduğu, biber salatalık ...
 
Yabancıya konut satışı şubatta rekor kırdı
TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) konut satış istatistiklerine göre, şubat ...
2018'de kişi başı balık tüketimi, 6,14 kilogram oldu
TÜRKİYE'de 2018 yılında, ihraç edilenlerle birlikte 628 bin 631 ton deniz ...
Muz üreticisinin 'stok' endişesi
İRAN ve Irak sınır kapısının koronavirüs nedeniyle kapatılması, Antalya'nın ...
 
Kimse panik yapmasın, Türkiye'yi makarnaya boğarız
Marketlerdeki rafları boşalrken, e-ticaret sitelerinden 17 TL'ye varan ...
Kilosu 500 liradan o ülkeye satıldı
ANTALYA'da, yılın ilk yeşil erik hasadı yapıldı. Dubai'den gelen sipariş ...
Koronvirüs havacılık istihdamını da vurdu
Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyayı kasıp kavuran koronavirüs ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva