Babasının beylik tabancası ile ağabeyini öldürdü
Babasının beylik tabancası ile ağabeyini öldürdü
GSF'den 'kadın' konulu sergi
GSF'den 'kadın' konulu sergi
Barış Arduç'un 'Gupse Özay' cevabına beğeni yağdı
Barış Arduç'un 'Gupse Özay' cevabına beğeni yağdı
Sümer Ezgü, Kumluca'da söyleşiye katıldı
Sümer Ezgü, Kumluca'da söyleşiye katıldı
27 Temmuz 2022 Çarşamba - 13:21

ATB temmuz meclisi çevrimiçi toplandı

ANTALYA Ticaret Borsası Temmuz ayı Meclis toplantısı, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında çevrim içi yapıldı. Artan Covid 19 vakaları nedeniyle yüz yüze toplantı yerine çevrimiçi toplandıklarını kaydeden Erdoğan Ekinci, maske ve mesafe uyarısında bulunurken, aşı olunması çağrısını yineledi.

ATB temmuz meclisi çevrimiçi toplandı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya’nın lokomotif sektörlerinden turizm ve hizmet sektörünün sezonu hareketli geçirdiğini belirten Çandır, “Bir taraftan buna sevinirken tarım sektöründeki ivme kaybından da tedirginlik duymaktayız" dedi. Tarımda son 6 ayı geçen yılın ilk 6 ayı ile karşılaştıran Çandır, “İvme kaybını görmekteyiz" dedi. Antalya’nın Haziran ayı ihracatının 178 milyon dolar olduğunu, yılın ilk yarısında geçen yıla göre yüzde 12.5 artışla 1 milyar 63 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiğini kaydeden Çandır, bunda yüzde 33 artışla 200 milyon doları geçen madencilik, yüzde 17 artışla 160 milyon dolara yaklaşan mobilya, kağıt ve orman ürünleri ile yüzde 23 artışla 120 milyon dolar olarak gerçekleşen kimyevi maddeler ve mamulleri gruplarındaki artışların etkili olduğuna dikkat çekti.

TARIMSAL İHRACAT AZALDI

Antalya’nın Haziran ayı tarım ve gıda ürünü ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15.4, yaş meyve sebze ihracatının ise yüzde 15 azaldığını belirten Çandır, “Haziran ayında tarım ve gıda ürünü ihracatımız 87.5 milyon dolar, yaş meyve sebze ihracatımız ise 44.4 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Yılın ilk 6 ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.2 artışla 319 milyon dolarlık yaş meyve sebze ve 571 milyon dolarlık da tarım ve gıda ürünü ihracatı gerçekleşmiştir" diye konuştu.

SÜS BİTKİLERİ İHRACATINDA KAYIP

Antalya ihracatında önemli yere sahip süs bitkileri sektörü ihracatındaki düşüşe dikkat çeken Ali Çandır, “Haziran ayı süs bitkileri ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29 azalarak 3.8 milyon dolara gerilemiştir. Geçen yılın ilk yarısında 45 milyon dolar seviyesine ulaşan kentimiz süs bitkileri ihracatı bu yılın ilk yarısında yüzde 10.4 azalarak 40 milyon dolara gerilemiştir. Ancak bu gerilemenin yüzde 90’ı son iki aya aittir" dedi. Sektör paydaşlarının süs bitkileri ihracatındaki düşüşü Şubat ayında Isparta’da yaşanan aşırı kar yağışı nedeniyle oluşan verim ve kalite kaybına bağladığını söyleyen Çandır, “Ancak, 4 ay üst üste sektörel ihracatın düşmesi bunun bir eğilim haline gelmesi tehlikesini de barındırıyor. Sektör paydaşlarının bu konuya dikkat etmesi, sektörel değerlendirmelerde bulunması, ihracattaki gerilemeyi durdurucu ve ihracatı artırıcı faaliyetlerde bulunması sektörün faydasına olacaktır" uyarısında bulundu.

DÖVİZ UYARISI

İhracat performansındaki ivme kaybının yılın ikinci yarısında devam etme riski bulunduğunu söyleyen Başkan Çandır, son bir iki aydır özellikle Avrupa Birliği bölgesinde giderek artan ekonomik durgunluk tehlikesinden bahsedildiğine dikkat çekti. Çandır, enflasyonla mücadelenin birinci sıraya konulmasının kaçınılmaz sonucu olarak tüm dünya ile birlikte Avrupa Birliği’nin de faiz silahını kullanmaya başladığını belirtirken, “Öyle anlaşılıyor ki ekonomik durgunluk tehlikesi onlar için enflasyon kadar önem taşımamaktadır. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde dövize erişimin daha zor ve daha pahalı olduğu bir ekonomik iklime doğru ilerlemekteyiz. Tüm arkadaşlarımdan bu durumu dikkate almalarını önermekteyim" değerlendirmesinde bulundu.

KREDİYE ULAŞIMDA ZORLANDIK

Yurtiçi ticarette önemli bir gösterge olan çek ile ödeme hacminde Mayıs ayında Antalya’da yıllık yüzde 129 gibi ciddi bir artış yaşandığını belirten ATB Başkanı Ali Çandır, ülke genelinde bu aylık artışın yüzde 57 civarında olduğunu kaydetti. Antalya’nın sezona hazırlık bakımından ülke ortalamasından pozitif ayrıştığını söyleyen Çandır, “Fakat krediye erişimde ve kredi kullanımında ülkemiz ortalamasının gerisinde kaldığımızı da görmekteyiz. Aynı dönem itibarıyla kentimizde kredi kullanımı yüzde 50 artmışken ülke ortalaması yüzde 58 artmıştır" dedi.

TARIMA ÖZEL ÖNEM VERMELİYİZ

Antalya’nın yaz sezonunu ülke ortalamasının üzerinde hareketlilikle geçirdiğini belirten Çandır, bu hareketliliğin kente ve sektöre ne kadar yansıdığıyla ilgili ciddi bir sorun olduğunu söyledi. Çandır, “Hep söylediğim gibi esas olan belirli bir sektöre ve yere yoğunlaşmış hareketlilik yerine kentin en ücra mahallesine yayılmış ekonomik hareketlilik, kentimiz için her zaman daha evla olmuştur. Bunun için de tarıma özel önem vermeliyiz sözümü bir kez daha hatırlatmak isterim" diye konuştu.

Meclis’te üyeler, sektörlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, yaşadıkları sorun ve sıkıntıları paylaştı.

ANTALYA TICARET BORSASI TEMMUZ AYI MECLIS TOPLANTISI, MECLIS BASKANI ERDOGAN EKINCI BASKANLIGINDA CEVRIM ICI YAPILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA TICARET BORSASI TEMMUZ AYI MECLIS TOPLANTISI, MECLIS BASKANI ERDOGAN EKINCI BASKANLIGINDA CEVRIM ICI YAPILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA, (DHA)

 
Yunanistan'ın geri ittiği 39 kaçak göçmen kurtarıldı
 
Konyaaltı'nda YKS ve LGS kurs kayıtları başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
40 yıl hapis cezasıyla aranan hükümlü yakalandı
ANTALYA'nın Aksu ilçesinde 7 yıldır firari olan ve 40 yıl 6 ay kesinleşmiş ...
Jandarmadan tarihi eser operasyonu
ANTALYA'nın Kepez ilçesinde jandarma operasyonunda 613 tarihi sikke ele geçirildi.
Tarihi eserlerle yakalanan şüpheli tutuklandı
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde Roma dönemine ait olduğu tespit edilen ...
 
Kaçak kazıya jandarmadan suçüstü
ANTALYA'nın Elmalı ilçesinde kaçak kazı yapan 3 kişi, jandarma ekipleri ...
Binlerce araç, yediemin otoparklarında çürüyor
ANTALYA'da icradan ya da eksik evrak nedeniyle trafikten men edilen binlerce ...
Türkmen sürücü kazada yaralandı
ANTALYA'nın Kaş ilçesinde otomobilin takla attığı kazada Türkmenistan uyruklu sürücü yaralandı.
 
Adrenalin tutkunu 'Slackline' sporcuları Antalya'da buluşacak
ANTALYA'nın Konyaaltı ilçesinde 2 yıl kesintiye uğrayan Uluslararası Türkiye ...
Antalya OSB sanayicisi okuluna sahip çıkıyor
Antalya OSB sanayicileri, Antalya OSB Teknik Koleji’ndeki öğrencilerin ...
Dereye devrilen traktörün sürücüsü öldü
ANTALYA'nın Serik ilçesinde dereye devrilen traktörün altında kalan sürücü ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva