GSF'den 'kadın' konulu sergi
GSF'den 'kadın' konulu sergi
Barış Arduç'un 'Gupse Özay' cevabına beğeni yağdı
Barış Arduç'un 'Gupse Özay' cevabına beğeni yağdı
Sümer Ezgü, Kumluca'da söyleşiye katıldı
Sümer Ezgü, Kumluca'da söyleşiye katıldı
3 gündür aranan genç derede ölü bulundu
3 gündür aranan genç derede ölü bulundu
26 Ocak 2022 Çarşamba - 13:32

ATB yılın ilk meclisini topladı

ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Ocak ayı Meclis toplantısı, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında çevrimiçi yapıldı.

ATB yılın ilk meclisini topladı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ATB Meclis üyelerinin yönetimin 1 aylık çalışması hakkında bilgilendirildiği buluşmada, ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, tarım, ekonomi ve kent gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 2022 yılına yüzde 36 tüketici, yüzde 80 civarında üretici enflasyonuyla girildiğini belirten Çandır, aradaki makasın açıklığına dikkat çekti. Çandır, “İki enflasyon arasındaki makasın bu kadar açıldığına ilk kez şahitlik ediyoruz. Bu ay kamu kaynaklı alışılmadık yükseklikteki zamlar ise üzerimizdeki maliyet yükünü daha da artırdı. Manşet ve üretici enflasyonlarına göre bir ay geriden gelerek açıklanan Kasım ayı tarımsal girdi fiyatları enflasyonu da sektörümüzün aleyhine sürekli artmaktadır. Yüksek enflasyon geniş halk kesimleri ile üreticiler üzerinde yıkıcı bir baskı oluşturmaktadır. Bu yüksek enflasyon belasına asla alışmamalı ve normalleştirmemeliyiz" diye konuştu.

KREDİ ÇAĞRISI

Varlığını devam ettirmenin sınırında yaşayan tarım sektörüne yönelik gerçekçi destekler sağlanması gerektiğini söyleyen Çandır, “Bu desteklerin bir bölümü yıllardır ürettiği oranda alamadığı destekleme ödemeleridir. Diğer bir bölümü ise krediye erişimle ilgilidir" dedi. Merkez Bankası politika faizini 5 puan düşürerek yüzde 14’e getirmesine rağmen eylül ayında yüzde 20 civarında bulunan kredi faizlerinin yüzde 30’ları aştığına dikkat çeken Çandır, krediye erişimde de ciddi sıkıntılar yaşandığını kaydetti. Tarım için hayati derecede önemli olan Ziraat Bankası’nın faiz destekli kredilerinde iki önemli konuda güncelleme beklediklerini kaydeden Çandır, “Sektörümüzde yetersiz kalan kredi limitlerinin güncel koşullara uygun rakamlara çıkartılması ve bankalarca esas alınan üretim maliyetlerinin güncellenmesi ve buna uygun işletme kredilerinin verilmesini bekliyoruz. Ayrıca çalışmaları devam eden Kredi Garanti Fonu (KGF) uygulamasının da doğru hedeflere odaklanmış olarak bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz" diye konuştu.

TARIMI BÜYÜTMELİYİZ

2020 yılında yüzde 6’ya yakın büyüyen tarım sektörünün 2021 yılında bu rakamı tekrar edemediğini belirten Çandır, “Halbuki tarımsal üretim ve ticaret kapasitemizi artırmak birincil görev olmalıdır. Bu amaçla, üreticinin yüzde 30’u aşan vadeli girdi maliyetlerinin azaltılması ve benzeri kolaylıklar için kamu bankası destekli bir dijital tedarik sitemi acilen kurulmalıdır. Bu sistem hayata geçirildiğinde üretimdeki girdi maliyetlerini önemli ölçüde azalacaktır. Diğer taraftan tarım sektörümüzün talebi olan tarım sektörüne uygun bir sosyal güvenlik sistemi uygulanmalıdır" talebini dile getirdi.

ENERJİ ARZI GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMALIYIZ

Doğalgaz ve elektrik enerjisinde yaşanan kısıtlamaların üretim ve ihracata etkisine dikkati çeken Çandır, “Umarım yalnızca birkaç günlük bir kısıtlama ve üretim kaybı ile bu durumu atlatırız" dedi. Elektrik ve doğalgaz krizlerine daha dayanıklı olabilmek için ülke olarak enerji arzı güvenliğinin sağlanması gerektiğini kaydeden Çandır, enerjide dışa bağımlılık devam ettiği sürece bu tip krizleri yaşamanın kaçınılmaz olduğunu söyledi.

YAĞMUR HASADI ÖNERİSİ

Su kaynaklarının verimli kullanılması gerektiğini kaydeden Ali Çandır, geçen yıl kuraklık nedeniyle yaşanan verim ve rekolte kayıplarını da dikkate alarak suyun en iyi şekilde kullanılması gerektiğini vurguladı. Çandır, “Korkuteli, Elmalı, Gazipaşa, Manavgat ve Alanya ilçelerimiz başta olmak üzere bu konuda gerekiyorsa ilçe bazlı güncel su yönetimi ve yağmur hasadı planları hazırlanmalıdır" dedi.

Akdeniz Üniversitesi rektör yardımcısı, ziraat fakültesi dekanı, yardımcıları ve bölüm başkanlarıyla bir araya geldiklerini anımsatan Başkan Çandır, “Amacımız üyelerimiz ve sektör paydaşları ile ziraat fakültesi öğretim üyelerini bir ara getirerek ihtiyaca yönelik çözümler bulunmasına katkı vermek ve bilginin ticarileşmesini sağlamaktır. Şubat ayı komite toplantılarında bu konuda sizlerin de fikirlerini alacak ve toplantı takvimlerini planlayacağız" diye konuştu.

Mecliste üyeler, sektörleriyle ilgili yaşanan gelişmeleri paylaştı, görüş ve önerilerini dile getirdi.

ANTALYA, (DHA) 

Etiketler:
 
Jandarma sokak hayvanlarını unutmadı
 
İbrahim Koç adaylığını açıkladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Jandarma sokak hayvanlarını unutmadı
KARLI ve soğuk hava nedeniyle yolda kalan vatandaşlara yardım eden jandarma ...
Kaya sansarının karda yiyecek aradığı anlar kamerada
ANTALYA'nın Korkuteli ilçesi Yukarı Karaman yaylasındaki bir evin bahçesinde ...
Apartman bahçesinde ceset bulundu
ANTALYA'da madde bağımlısı olduğu belirtilen Serkan Acar (38), bir binanın bahçesinde ölü bulundu.
 
Acılı kadın o anları ve sonrasında yaşadıklarını anlattı
ANTALYA'nın Gazipaşa ilçesinde doğum için eşini hastaneye götüren ambulansın ...
Yangın bölgesine karşılıksız eğitim desteği
MURATPAŞA Belediyesi Adalya Vakfı, Manavgat, Akseki, İbradı, Gündoğmuş ...
Antalya otobüsünde 'fırın' operasyonu
ADANA Merkez Otogarı'nda bir yolcu otobüsünde yapılan aramada, elektrikli ...
 
Mahmutlar'da denetim aralıksız sürüyor
ANTALYA'nın Alanya ilçesine bağlı Mahmutlar Mahallesi'nde jandarmanın ...
Kardan ilçeye gidemeyen vatandaşın ilacını jandarma ulaştırdı
ANTALYA'nın Kaş ilçesine 24 kilometre uzaklıktaki Hacıoğlan Mahallesi'nde ...
Gökçebel'de mahsur kalan 32 kişiye jandarma yardım etti
ANTALYA'nın Akseki ilçesi Gökçebel mevkiinde yoğun kar yağışı nedeniyle ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva