Hayatpark'ta anneler için çiçek tasarımı atölyesi
Hayatpark'ta anneler için çiçek tasarımı atölyesi
Ali Bahar: İstikrar iflasları engelledi
Ali Bahar: İstikrar iflasları engelledi
'Sera Okul'a renkli açılış
'Sera Okul'a renkli açılış
Başkan Kotan’dan güreşçilere moral ziyareti
Başkan Kotan’dan güreşçilere moral ziyareti
12 Ekim 2023 Perşembe - 13:36

ATSO Başkanı Bahar: Dijitalleşmenin 1 puan artışı 26 milyar dolar katkı sağlar

DİJİTAL Türk Lirası yasal düzenlemesinin 2024'ün 4'üncü çeyreğinde hayata geçirilmesinin hedeflendiğini kaydeden ATSO Başkanı Ali Bahar, “Parasal işlemler zaman ve mekân sınırı olmadan, internet aracılığıyla ve 7/24 kuralıyla dijital ortamda gerçekleştirilebilecek" dedi.

ATSO Başkanı Bahar: Dijitalleşmenin 1 puan artışı 26 milyar dolar katkı sağlar
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Anadolu'da üretime odaklanan KOBİ'lerin, Sanayi 4.0'a hazırlanabilmeleri amacıyla dijitalleşme süreçlerine katkıda bulunmak, sektörler bazında dijital dönüşümde yol haritası belirlemek ve dijitalleşme sürecine rehberlik etmek için düzenlenen 'Dijital Anadolu Projesi'nin konuğu ATSO Başkanı Ali Bahar oldu. ATSO Meclis Başkanı Ahmet Öztürk'ün de katıldığı toplantı, 'Antalya Ticaret ve Tarım Dijitalleşme Vizyonu Paneli' ile sürdü. Moderatörlüğünü TÜRKONFED Dijital Dönüşüm Komisyon Üyesi Başar Ceylan'ın yaptığı panele, konuşmacı olarak ATSO Başkanı Ali Bahar, Antalya Ticaret Borsası(ATB) Başkanı Ali Çandır ve Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Başkanı Akın Akıncı katıldı. Panelde, ATSO Başkanı Ali Bahar, konuşmasında işletmelerin dijitalleşmesi, hangi sektörler dijitalleşme de daha iyi, tarımda dijitalleşme, OVP'de dijital dönüşüm ve Dijital Türk Lirası'nın faydalarını anlattı.

ANTALYA'DA İŞLETMELERİN DİJİTALLEŞME DURUMU

ATSO Başkanı Ali Bahar, konuşmasına Antalya'da işletmelerin dijitalleşme durumları hakkında bilgi vererek başladı. Başkan Bahar, “Antalya'da ticarette dijitalleşme, son yıllarda önemli bir ivme kazanmıştır. Şehirdeki işletmeler, dijital teknolojileri kullanarak daha verimli ve rekabetçi hale gelebileceklerinin farkındalar. Bunun en güzel göstergesi; iller arası rekabetçilik endeksinde 2009, 2014 ve 2018 verilerinde İstanbul, Ankara, İzmir ve Kocaeli rekabet sıralamasında zirvede yer alırken, bu yıl yayınlanan raporda Antalya, Kocaeli'yi geçerek 4'üncü sıraya yükselmiştir" dedi.

'1 PUAN ARTIŞ 26 MİLYAR DOLAR KATKI SAĞLAR'

Konuşmasına dijitalleşme endeksinin önemine vurgu yapan Başkan Ali Bahar, “Antalya, internet, akıllı telefon, sosyal medya ve e- ticaret kullanıcı oranlarında Türkiye ortalamasının üstündedir. Şehrimizin teknoloji kullanımında ki bu oranlarda, genç ve eğitimli nüfusun önemli bir rol oynadığını belirtmeliyiz. Bu durum şehrin ekonomik gelişimi ve rekabet gücünün artmasına da, etkili olmaktadır. Dijitalleşme endeksi dediğimizde 6 temel göstergesinin olduğunu bunlarında, 'Çalışanların internete erişimi var mı, internet hızlı mı, bilişim uzmanı istihdam ediyor mu, bilişim eğitimleri düzenliyor mu, ERP yazılımı kullanıyor mu şeklinde sıralayabiliriz" dedi. “Türkiye'de her 3 KOBİ'den 1'i dijital göstergelerin hiçbirine sahip değil maalesef" diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Bahar, “Antalya'da da durum farklı değil. Bahsettiğim 6 gösterge puanlandığında, KOBİ ölçeğindeki firmaların dijitalleşme puanı 10 üzerinden ortalama 2.3, büyük ölçeklilerin ortalama 5.2'dir. Antalya'da KOBİ'lerde durum ortalamanın üzerinde, fakat çokta uzakta değil. Çok etkili bir hesaptan bahsetmek istiyorum. Firmaların hızlı internete erişmesi, verimlilikte yüzde 2,6'lık artışa sebep oluyor. Yine 'Dijital Türkiye 2030' raporunda açıklanan veriye göre tüm firmaların hızlı internete erişiminin getireceği ilave Gayri Safi Yurt İçi Hasıla artışı 4.2 milyar dolar. Dijitalleşme endeksinin 1 puan artmasının Türkiye'de Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'ya katkısı 26 milyar dolar" diye konuştu.

ANTALYA'DA HANGİ SEKTÖRLER DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE DAHA İYİ

Dijital dönüşüme daha yatkın olan sektörler olduğunu dile getiren ATSO Başkanı Ali Bahar, şöyle konuştu;

"Antalya, Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biridir. Şehirdeki turizm işletmeleri, dijital teknolojileri kullanarak müşterilerine daha iyi hizmet sunmaya ve rekabet gücünü artırmaya başlamıştır. Seyahat etme biçimleri ve turizm sektöründe gerçekleşen dijital trendlere bağlı olarak günümüz dünyası turistlerinin beklentileri de değişmektedir. Yani akıllı turistlerle karşı karşıyayız. Turizm müşterileri artık kendilerine özel oluşturulmuş deneyimler ve çözümler beklemektedir. Yaptıkları paylaşımlar ile hem kendi seyahatleri için başka gezginlerden ilham almayı hem de başkalarına ilham vermeyi istemektedir. Turizm dünyası, bu gelişmeler karşısında dijital dönüşüme yönelmiş, kişiselleştirilmiş deneyim, veri odaklı yaklaşım, çok kanallı müşteri deneyimi, gerçek zamanlı pazarlama, mobil entegrasyon, mesajlaşma platformları ve chatbotlar, yapay zeka, nesnelerin interneti ve sanal gerçeklik gibi araçları operasyonlarında kullanmaya ve iş sonuçlarına olumlu etkilerinden faydalanmaya başlamıştır."

DESTEKLENMESİ GEREKEN EN TEMEL SEKTÖR TARIM

Antalya'da tarımın stratejik sektör haline geldiğini, dünyada ve ülkemizde bir taraftan tarım alanları azalırken, diğer taraftan da beslenecek nüfusun artacağını dile getiren Başkan Ali Bahar, “Bu konu tarım sektörünü daha stratejik bir konuma getirmektedir. Yüzyılda tarımın en önemli girdisi artık sadece arazi değildir. Gelişmiş ülkelerin, topraksız alanda bitki için optimum yetişme standartları sağlayarak, klasik tarıma göre çok daha verimli sonuçlar aldığını görebiliyoruz. Dijitalleşme Türkiye'de özellikle tarım sektöründe katma değer ve verimlilik boyutlarında devrim yaratabilecek bir eğilim. Çok iyi örnekleri olsa da genel olarak tarım sektöründe faaliyet gösteren işletmeler ve bu işletmelerin sahipleri babadan ya da çevreden görme usullerle tarım faaliyetlerine devam ediyor. Tarım sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin üç temel yanlışı var. Hatalı sulama, hatalı gübreleme, hatalı ilaçlama. Bu üç temel sorunun tek çözümü dijitalleşme olmamakla birlikte üçü için de dijitalleşmenin önemli katkılar sağlayacağını biliyoruz" ifadelerini kullandı.

'GENÇ NÜFUS TARIM YAPMIYOR'

Türk çiftçisinin yaş ortalamasının 58 olduğuna dikkat çekerek tarımda dijitalleşmenin önemini arttırdığını belirten Bahar, “Türkiye'de yaş ortalaması 32. Gençler çiftçilik yapmıyor. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı yaklaşık 2.1 milyon çiftçi var. Aileleriyle birlikte yaklaşık 12-13 milyon kişi gelirini topraktan kazanıyor. Yüzde 30'u akıllı telefon kullanıyor. Sadece yüzde 40'i internet erişimine sahip. Ülkemizde bölünmüş parçalanmış araziler teknoloji ile daha verimli hale gelebilir. Gençler tarıma özendirilmeli. Yaşlı çiftçi resminin yerine aklımıza teknolojiden anlayan genç ve dinamik çiftçiler gelmeli" dedi.

OVP VE DİJİTAL TÜRK LİRASI

Orta Vadeli Program'da (OVP) dijital dönüşümün yer aldığını kaydeden Bahar, “Sanayide teknolojik dönüşümü hızlandırmak üzere yatırım teşvik sisteminde dijital dönüşümün odağa alınması gerekiyor. Mesleki eğitim programlarının dijital ve yeşil dönüşümün gereklerine cevap verecek şekilde güncellenmesi önemli" dedi. Dijital Lira Araştırma Geliştirme Projesinin birinci ve ikinci faz pilot bulguları doğrultusunda, ödemeler için Dijital Türk Lirasının kullanım testlerine başlandığını kaydeden Başkan Bahar, “Tüm bu başlıklar bizi heyecanlandırıyor. Dijital Lira, Merkez Bankası Dijital Para Birimi, TCMB tarafından üretilen bir dijital para birimidir. Bu para biriminin amacı, Türkiye'de yer alan kurum ve kuruluşlar arasında yapılan işlemleri kolaylaştırmak ve hızlandırmaktır. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan Orta Vadeli Program (2024-2026) raporunda Dijital Türk Lirası hakkında hedeflere yer verildi. Dijital Türk Lirası yasal düzenlemenin 2024'ün 4'üncü çeyreğinde hayata geçirilmesi hedefleniyor" dedi.

DIJITAL TURK LIRASI YASAL DUZENLEMESININ 2024'UN 4'UNCU CEYREGINDE HAYATA GECIRILMESININ HEDEFLENDIGINI KAYDEDEN ANTALYA TICARET VE SANAYI ODASI (ATSO) BASKANI ALI BAHAR, "PARASAL ISLEMLER ZAMAN VE MEKAN SINIRI OLMADAN, INTERNET ARACILIGIYLA VE 7/24 KURALIYLA DIJITAL ORTAMDA GERCEKLESTIRILEBILECEK" DEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

DIJITAL TURK LIRASI YASAL DUZENLEMESININ 2024'UN 4'UNCU CEYREGINDE HAYATA GECIRILMESININ HEDEFLENDIGINI KAYDEDEN ANTALYA TICARET VE SANAYI ODASI (ATSO) BASKANI ALI BAHAR, "PARASAL ISLEMLER ZAMAN VE MEKAN SINIRI OLMADAN, INTERNET ARACILIGIYLA VE 7/24 KURALIYLA DIJITAL ORTAMDA GERCEKLESTIRILEBILECEK" DEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA,(DHA)

 
Antalya'da Başkan Çetin'den Gazze ablukasına tepki
 
Unutulmaz Bir Gelin Olun En Göz Alıcı Tesettür Gelinlikler Burada
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da Başkan Çetin'den Gazze ablukasına tepki
AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin, İsrail'in, Gazze Şeridi'ne yönelik ...
Antalya Bilimfest dolu dolu etkinliklerle kapılarını açıyor
Kepez Belediyesi’nin 19-20-21-22 Ekim tarihlerinde Dokumapark’ta düzenleyeceği ...
Antalya Valisi Şahin, Kumluca'da incelemelerde bulundu
ANTALYA Valisi Hulusi Şahin, tarım ve turizmin önemli merkezlerinden Kumluca’yı ...
 
Antalya'da 'pastırma yazı' sıcakları
HAVA sıcaklığının ekim ayı ortalamasının üzerinde 31 derece ölçüldüğü ...
Kepez'de kentsel dönüşümün sokağı yenilendi
Kepez Belediyesi, Gülveren Kentsel Dönüşüm Proje alanı ile 1 milyon kitap ...
Antalya'da orman personeline uygulamalı eğitim
ANTALYA Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Kumluca ve Finike Orman İşletme ...
 
Antalya'da kan bağışçısına altın madalya
ANTALYA'nın Korkuteli ilçesinde Sanayi Sitesi esnaflarından Şaban Özkan'a, ...
Antalya'da denizde kadın cesedi bulundu
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde denizde bir kadının cansız bedeni bulundu.
Serik, Türkiye Kupası'ndan elendi
ZİRAAT Türkiye Kupası 2. Tur karşılaşmasında 3. Lig temsilcisi Malatya ...
 
Dursun Gündoğdu
Belediye işletmeleri siyasilerin avutulma yeri mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva