Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
Validen 'Herkes haddini bilecek' uyarısı
Validen 'Herkes haddini bilecek' uyarısı
DÖSİAD Akademi’de ilk ders
DÖSİAD Akademi’de ilk ders
4 Ekim 2021 Pazartesi - 16:01

ATSO Başkanı Çetin: Etkili para ve maliye politikası gerekli

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Eylül ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ATSO Başkanı Çetin: Etkili para ve maliye politikası gerekli
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranlarını değerlendiren ATSO Başkanı Çetin, "TÜFE artışında mobilya ve su gibi ürünleri kapsayan ev eşyası ve konut grupları fiyat artışları, Yİ-ÜFE artışında gıda, petrol, metal, elektrik, tekstil fiyatları etkili olmuştur. TÜFE endeksinde kapsanan 415 maddeden 318'inin ortalama fiyatı artmış, en yüksek artış yüzde 5,15 ile eğitim grubunda gerçekleşmiş, bunu yüzde 3,33 ile ev eşyası, yüzde 2,34 ile konut grupları izlemiş" dedi.

SEBZE VE MEYVE, ENFLASYONU AZALTICI ETKİ YAPTI

Açıklanan rakamlarda, Eylül ayında en yüksek artış gösteren ürünün yüzde 33,72 ile kömür olduğunu, bu ürünü yüzde 30,46 ile kıvırcık ve yüzde 29,52 ile ulaşım servis ücreti izlediğini söyleyen ATSO Başkanı Çetin, şunları söyledi:

"TÜİK'e göre mevsim geçişine rağmen sebze-meyve ve giyim fiyatları Eylül ayında gerilemiş ve enflasyonu azaltıcı etkide bulunmuştur. Sebze ve meyve fiyatlarının Eylül ayında yüzde 3, giyim fiyatlarının binde 2 oranında azaldığı görülmektedir. Yine TÜİK'e göre ekmek, bakliyat fiyatları artarken kuzu eti, zeytinyağı, süt ürünleri fiyatlarında Eylül ayında düşüş kaydedilmiştir."

ÇEKİRDEK ENFLASYON YÜKSELDİ

Son aylarda kamuoyunda çok tartışılan kira artışlarının henüz enflasyona yansımadığın belirten ATSO Başkanı Çetin, "TÜİK enflasyon sepetinde yıllık kira artışı yüzde 12'dir. Ayrıca, geçtiğimiz Temmuz ayından bu yana devam eden bazı sektörlerdeki indirimli KDV uygulamasının sona ermesi önümüzdeki süreçte yeni fiyat artışları yaşanmasına neden olabilir" yorumunu yaptı. Enflasyonun, Merkez Bankası ve uzmanların beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini, çekirdek enflasyonda düşüş beklentisinin ise olmadığını aksine yükseldiğini vurgulayan ATSO Başkanı Çetin, "Bu ortamda Merkez Bankası'nın faiz indiriminde aceleci davranması enflasyon beklentilerinin bozulması riskini beraberinde getirmiştir. Bu nedenle enflasyonun sonuçları ve nedenleri konusunda uzun zamandır söylediklerimizi maalesef tekrarlamak zorundayız. Enflasyon, kısa dönemde bazı sektörlerde canlanma yaratır görünse de enflasyonla büyüme kısa vadeli bir yanılgıdır. Enflasyon gelir dağılımını bozarak, ekonomide belirsizlik ve verimsizlik yaratarak orta vadede büyümeye de olumsuz etkide bulunur" dedi.

ENFLASYONUN NEDENİ ARZ- TALEP DENGESİZLİĞİ

"Enflasyonun nedeni Toptancı Haller, üreticiler veya tüccarlar değil, arz-talep dengesizliği, maliyet artışları ve beklenen enflasyonun artmasıdır" diyen ATSO Başkanı Çetin, serbest piyasa ekonomisinde hiç kimse yüzlerce üründe aynı anda fiyat artışını iradi olarak gerçekleştiremeyeceğini söyledi. ATSO Başkanı Çetin, değerlendirmelerine şöyle devam etti:

"Dünyada enerji maliyetleri, ülkemizde de enerji fiyatları artarken bu konularla zaman kaybetmemeli, güven tesisine önem vermeliyiz. Enflasyonda durum, daha etkili para ve maliye politikası önlemlerinin gerekli olduğunu göstermektedir. Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık bazda yüzde 1,25, dokuz aylık bazda yüzde 15,35 ve yıllık bazda yüzde 22,47 olarak gerçekleşmiştir.

Bölgemizde ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre sırasıyla en yüksek artış yüzde 2,83 ile 'ev eşyası', yüzde 2,32 ile 'konut' ve yüzde 2,08 ile 'ulaştırma' harcama gruplarında olmuştur. Dikkat çekici husus, giyim enflasyonunun Türkiye ortalamasından farklılaşmış olmasıdır. Bölgesel fiyat toplama farklılıklarından kaynaklanabilecek bu durumun önümüzdeki aylarda azalmasını bekliyoruz. Bölgemizde enflasyon aylık bazda Türkiye ortalaması ile aynı kalırken, dokuz aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu görülmüştür. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi, 26 bölge arasında aylık bazda 12'nci, dokuz aylık bazda ve yıllık bazda ise 2'nci sırada yer almıştır."

ANTALYA,(DHA)

 
Konyaaltı Belediyesi, minik hayvanseverleri ağırladı
 
Antalya'da Güzellik Yarışması'nda kraliçe belli oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konyaaltı Belediyesi, minik hayvanseverleri ağırladı
KONYAALTI Belediyesi Sokak Hayvanları Sağlık ve Rehabilitasyon Merkezi, ...
Serik'te kaza: 2 yaralı
ANTALYA'nın Serik ilçesinde 3 aracın karıştığı zincirleme kazada 2 kişi yaralandı.
Sokak hayvanlarına kulübe
ANTALYA'nın Aksu ilçesinde PAKODER ve KUHAYDER'in Hayvanları Koruma Günü ...
 
İklim değişiyor, hastalık ve zararlı sayısı artıyor
ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya Tarım Konseyi (ATAK) işbirliğinde ...
'Özür dilerim' dedi, bıçağı sapladı
ANTALYA'da boşanma aşamasındaki Aslı K.'yi (39) eterle bayıltmaya çalışıp ...
Engelli hakları eğitimi verildi
HASTA ve Engelliler ile Yakınları Hakları Derneği (HEYAD), Etkiniz AB ...
 
'Pandemic' balesi, Antalya'da gösterime hazır
EYLÜL ayında 28. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali'nde seyirciyle ...
Sanatçılardan anlamlı sergi
ANTALYALI bir grup ressam, Manavgat ilçesinde yaşanan orman yangını felaketine ...
Elmalı'da seraya uyuşturucu baskını
ANTALYA'nın Elmalı ilçesinde bir seraya baskın düzenleyen jandarma, 877 ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva