Ajet uçağına bomba ihbarı
Ajet uçağına bomba ihbarı
İliç'te 2 işçinin cansız bedenine ulaşıldı
İliç'te 2 işçinin cansız bedenine ulaşıldı
RTÜK'ten 'özel hayatın gizliliğini ihlal' cezası
RTÜK'ten 'özel hayatın gizliliğini ihlal' cezası
Kuş gripli ineklerin çiğ sütünü içen kediler öldü
Kuş gripli ineklerin çiğ sütünü içen kediler öldü
3 Ekim 2018 Çarşamba - 15:34

ATSO Başkanı Çetin'den enflasyon değerlendirmesi

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, alışık olmadıkların enflasyon rakamlarıyla karşı karşıya olduklarını belirterek, "Bütün toplum olarak radikal bir istikrar programı uygulanmasının kaçınılmaz olduğunu görmeli ve yapısal reformlara kendimizi hazırlamalıyız" dedi.

ATSO Başkanı Çetin den enflasyon değerlendirmesi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ATSO Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki makasın açılmaya devam ettiğini kaydeden Başkan Çetin, "Enflasyon rakamları, tüketici için zor, üretici için çok daha zor bir süreçte olduğumuzu gösteriyor. Maalesef alışık olmadığımız enflasyon rakamları ile karşı karşıyayız. Artık durumun ciddiyeti nedeniyle ekonomi yönetiminin piyasaya vereceği güven, atacağı adımlardaki doğru zamanlama, kararlılık ve kapsayıcılık artık çok daha önemli hale gelmiştir. Bütün toplum olarak radikal bir istikrar programı uygulanmasının kaçınılmaz olduğunu görmeli ve yapısal reformlara kendimizi hazırlamalıyız" dedi.

Başkan Çetin açıklamasında şunları kaydetti:

"2018 Eylül ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 6,30, yurtiçi ÜFE'de yüzde 10,88 artış göstermiştir. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 24,52, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 46,15 artış göstermiştir. TÜFE'de 6.30 enflasyonun 1.67'si akaryakıt ve ulaştırma fiyatlarından, 1.49'u gıda sektöründen, 0.91'i ev eşyası grubundan, 0.82'si elektrik ve doğal gaz zammı nedeniyle konut grubundan kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte mevsim geçişi ve girdi maliyetlerindeki artış sonucu artan gıda fiyatları enflasyonun tek nedeni değildir."

EN YÜKSEK ARTIŞ EV EŞYASI GRUBUNDA

Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artışın yüzde 11,41 ile ev eşyası, yüzde 9,15 ile ulaştırma ve yüzde 7,42 ile çeşitli mal ve hizmetler gruplarında gerçekleştiğini anlatan Başkan Çetin, yıllık bazda enflasyondaki en fazla artışın yüzde 37,28 ile ev eşyası, yüzde 36,61 ile ulaştırma ve yüzde 30,61 ile çeşitli mal ve hizmet gruplarında gerçekleştiğini ifade etti.

Başkan Çetin, üretici fiyatlarında artışın yüzde 46'ya yükselmesi ve TÜFE oranının çok üzerinde seyretmesinin reel sektör açısından oldukça sorunlu olduğunu söyledi. Üretici fiyatlarında aylık yüzde 10.88 artışın 2.74 puanı, yani yüzde 25'inin elektrik ve doğal gaz zamlarından kaynaklandığına değinen Davut Çetin, "Gıda, tekstil, metal gruplarının enflasyon katkıları da yüksektir. Yİ-ÜFE'de, sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 5,65, imalat sanayi sektöründe yüzde 9, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 40,21 ve su sektöründe yüzde 0,65 artış olarak gerçekleşmiştir" dedi.

Başkan Çetin, bir önceki aya göre en fazla artışın yüzde 40,21 ile elektrik ve gaz, yüzde 16,95 ile ham petrol ve doğal gaz, yüzde 13,74 ile kimyasallar ve kimyasal ürünlerde olduğunu söyledi.

EKONOMİ YÖNETİMİNİN TAVRI ARTIK ÇOK DAHA ÖNEMLİ

Mevcut rakamların üretici-tüketici enflasyonu makasının açılmaya devam ettiğini gösterdiğini vurgulayan Davut Çetin, "Diğer taraftan piyasadaki durgunluk ve daralma nedeniyle üreticilerimiz maliyetlerini fiyat etiketlerine yansıtamıyor. Türkiye ekonomisi yıllarca konuşulan düşük kur-yüksek faiz yapısından, şimdi yüksek enflasyon, yüksek kur, yüksek faiz durumuna geçmiştir. Enflasyon faizleri yukarı çekmekte, faizlerdeki yükselme ise üretimi frenlemektedir. Bu stagflasyon sarmalından orta ve uzun vadede kalıcı çıkışın yolu sürekli dile getirdiğimiz adalet sisteminden eğitim sistemine, vergi sisteminden yönetişime uzanan yapısal reformlardır. Bundan sonraki süreçte ekonomi yönetiminin piyasaya vereceği güven, atacağı adımlardaki doğru zamanlama, kararlılık ve her alanda kapsayıcılık artık çok daha önemli hale gelmiştir" diye konuştu.

BATI AKDENİZ'DE ENFLASYON TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE

Davut Çetin, Antalya, Isparta ve Burdur'u kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi'nde de enflasyonun oranının yüksek çıktığını söyledi. Batı Akdeniz'de TÜFE oranının, aylık yüzde 6,87, dokuz aylık dönemde yüzde 21,12 ve yıllık bazda yüzde 26,05 olarak gerçekleştiğini vurgulayan Başkan Çetin, "TR61 Bölgesi (Antalya-Isparta-Burdur), 26 bölge arasında aylık enflasyonda 10., dokuz aylık enflasyonda 8., yıllık enflasyonda ise 11., sırada yer almıştır. Bu oranlara göre Batı Akdeniz Bölgesi'nin, aylık, dokuz aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu görülmüştür" diye konuştu.

ANTALYA, (DHA) 

Etiketler:
 
Sağlıkta şiddete hayır
 
Antalyaspor'un güncellenen kombine bilet fiyatları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağlıkta şiddete hayır
İSTANBUL'da hastası tarafından silahlı saldırıya uğrayan ruh ve sinir ...
ATB Başkanı Çandır'ın enflasyon değerlendirmesi
BATI Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası ...
Elmalı'da Dünya Yürüyüş Günü etkinliği
ANTALYA'nın Elmalı ilçesinde Dünya Yürüyüş Günü dolayısıyla etkinlik yapıldı.
 
'Yanlış anlaşılmış'
ANTALYA'da sokakta kavga ettiği eşi A.D.'yi yumruklayıp boğazına bıçak ...
Tanıştıkları gün ve saatte evlendiler
MURATPAŞA Belediyesi nikah salonunda, 2 yıl önce arkadaşlarının nikah ...
İlçelerin çöpleri TIR'larla taşınıyor
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi filosuna dahil ettiği 30 adet TIR'la ilçelerden ...
 
Gündoğmuş'ta asfalt çalışması
BÜYÜKŞEHİR Belediyesi, Gündoğmuş ilçesi Karadere - Güneyyaka mahallelerini ...
Serik'te solucan gübresi uygulaması
ANTALYA'nın Serik ilçesinde bir serada İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü kontrolünde ...
Çocuk ressamlar sergi açtı
RESSAM Mukadder Öztürk'ün Otantik Resim Atölyesi'nde eğitim alan çocuklar, ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva