'Down Sendromlular Spor Oyunları' Antalya'da başlıyor
'Down Sendromlular Spor Oyunları' Antalya'da başlıyor
Çanakkale şehitleri Antalya’da törenlerle anıldı
Çanakkale şehitleri Antalya’da törenlerle anıldı
'İntihar etti' demişlerdi, gerçek sorguda ortaya çıktı
'İntihar etti' demişlerdi, gerçek sorguda ortaya çıktı
Oyuncu Wilma Elles Hindistan’a açılıyor
Oyuncu Wilma Elles Hindistan’a açılıyor
5 Ekim 2020 Pazartesi - 14:40

ATSO Başkanı Çetin'den enflasyon değerlendirmesi

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan Eylül ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ATSO Başkanı Çetin den enflasyon değerlendirmesi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Tüketici enflasyonunun beklentilerin altında kaldığını belirten Başkan Çetin, yüzde 2,56 olarak açıklanan Yİ-ÜFE'deki yükselişin ise üretici üzerindeki maliyet baskısındaki artışı gösterdiğini söyledi. Başkan Çetin, enflasyonla mücadelenin başarısı için toplumun TL'ye ve Merkez Bankası'na güveninin önemine vurgu yaptı.

ATSO Başkanı Çetin açıklamasında şunları kaydetti:

“TÜİK tarafından açıklanan 2020 Eylül ayı enflasyonu verilerine göre TÜFE'deki artış bir önceki aya göre yüzde 0,97, Yİ-ÜFE'de yüzde 2,65 olarak açıklanmıştır. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 11,75, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 14,33 olmuştur.

PANDEMİNİN ETKİLERİ DEVAM EDİYOR

Eylül ayında tüketici enflasyonu beklentilerin bir miktar altında kalırken, üretici enflasyonunun arttığı, bir başka deyişle talep baskısının azalmaya, maliyet baskısının artmaya başladığı görülmektedir. Kışlık giyim fiyatları artışının Eylül ayı endekse girmemiş olması nedeniyle giyim grubu enflasyona teknik olarak olumlu katkı sağlamıştır. Giyim fiyatları ve elektrik zammı etkisi Ekim ayı endeksinde görülecektir. Diğer taraftan ekonomide Temmuz-Ağustos canlılığı zayıflamakta, pandeminin ekonomik etkileri genel ve sektörel düzeyde devam etmektedir. Uzaktan eğitim ve evden çalışma, tüketici talebindeki kayma eğitim ve giyim gibi sektörlerde talebi daraltmaktadır.

ENFLASYONDA EN YÜKSEK ARTIŞ 'EV EŞYASI' GRUBUNDA

Aylık enflasyonda en yüksek artış yüzde 3,02 ile 'ev eşyası' grubunda gerçekleşmiştir. Bunu yüzde 1,84 ile 'ulaştırma', yüzde 0,88 ile 'eğlence ve kültür' grupları izlemiştir. 'Eğitim' grubunda yüzde 0,07, 'giyim ve ayakkabı' grubunda yüzde 0,03 oranında düşüş gözlenmiştir. Endekste kapsanan 418 maddeden, 62 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 314 maddenin ortalama fiyatında artış gerçekleşmiştir. Eylül ayında en yüksek artış gösteren ürün yüzde 18,65 ile patlıcan olurken bu ürünü yüzde 16,83 ile sivri biber ve yüzde 13,73 ile muz izlemiştir. En fazla düşüş ise yüzde 22,07 ile limon, yüzde 19,13 ile yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar ve yüzde 13,48ile elma olmuştur.

Aylık enflasyona en fazla katkıyı 0,29 puanla otomobil ve akaryakıt fiyat artışları nedeniyle ulaştırma grubu yapmıştır. İkinci sırada 0,23 puanla dayanıklı mallar veya beyaz eşya ve mobilya fiyat artışları nedeniyle ev eşyası grubu gelmektedir.

ANTALYA HALİ FİYATLARINDAKİ YILLIK ARTIŞ TÜRKİYE SEBZE-MEYVE ENFLASYONUNUN ALTINDA

Gıda grubu aylık enflasyonda 0,15 puan artış yaratmıştır. Gıda enflasyonunda yağ, bakliyat, yumurta gibi ürünlerdeki fiyat artışları da etkili olmuştur. Taze sebze ve meyve grubunda ortalama aylık fiyat artışı yüzde 1,98, yıllık artış yüzde 23 olmuştur. Antalya Toptancı Hal fiyatlarında ortalama yıllık artış yüzde 18 ile TUİK sebze-meyve enflasyonunun altındadır. Yıllık fiyat artışı domateste eksi yüzde 3.4, biber ve patlıcan gibi ürünlerde yüzde 12-14 civarındadır. Bu ürünlerde aylık fiyat artışının yıllık artışa eşit olduğuna dikkat edilmelidir.

Tarımsal girdi maliyetlerinde artış ve ihracat artışı fiyatlarda artışa yol açsa da ürüne göre önemli farklılıklar bulunmaktadır. Sebze ve meyvede mevsim geçişi nedeniyle bu dönemde aylık artışlar öne çıkacaktır.

ENFLASYONDA BAŞARI, TOPLUMUN TL'YE VE MERKEZ BANKASINA GÜVENİNE BAĞLI

Eylül ayında Yİ-ÜFE veya üretici fiyatlarında gıda grubu dışında tekstil, metal, otomotiv, kimyasal girdi, plastik, kağıt gibi temel girdilerde aylık fiyat artışları yüzde 3 ve yüzde 5 arasında gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz aylardaki döviz kuru artışları tüketici enflasyonuna henüz yansımasa da üretici fiyatlarına yansımıştır. Petrol fiyatlarının yatay seyri ve küresel enflasyonun düşük kalması ülkemizde de enflasyonu sınırlayıcı etki yapmaktadır. Merkez Bankası enflasyonda döviz kurunun rolünü dikkate alarak sıkılaştırma adımlarına başlamıştır, ancak enflasyon hedefinde başarı kurların seyrine ve toplumun Türk Lirasına ve Merkez Bankası enflasyon hedefine güvenine bağlı olacaktır.

BATI AKDENİZ'DE ENFLASYON

Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık bazda yüzde 0,82, dokuz aylık bazda yüzde 8,80 ve yıllık bazda yüzde 11,77 olarak gerçekleşmiştir. Bölgemizde ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre sırasıyla en yüksek artış yüzde 1,94 ile 'ev eşyası', yüzde 1,90 ile 'ulaştırma' ve yüzde 1,39 ile 'sağlık' harcama gruplarında olmuştur. Yıllık enflasyonda ise en yüksek artış yüzde 30,82 ile 'çeşitli mal ve hizmetler', yüzde 17,14 ile 'sağlık' ve yüzde 12,86 ile 'gıda ve alkolsüz içecekler' gruplarında gerçekleşmiştir. Bölgemiz enflasyonu gıdada Türkiye ortalamasının altında, sağlık, eğitim, çeşitli mal ve hizmetler gruplarında üzerindedir.

Bölgemizde enflasyon aylık bazda Türkiye ortalamasının altında, dokuz aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde kalmıştır. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi, 26 bölge arasında aylık bazda 19'uncu, dokuz aylık bazda sekizinci sırada, yıllık bazda ise 15'inci sırada yer almıştır."

ANTALYA, (DHA)

 
Tarihi handa satranç turnuvası
 
Arısan'ın katil zanlısı teslim oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bir tavukçu kurtarıldı diğeri iflas etti
Konkordato ilan eden Keskinoğlu’nun hisseleri kamu bankalarına geçti. ...
SunExpress, artık uçaklar için tasarım yapabilecek
SUNEXPRESS'in havacılık tasarım ve sertifikasyon alanlarındaki mühendislik ...
Bizi kıskanan Almanya'da enflasyon bakın ne oldu...
Almanya'da yıllık enflasyon, eylülde sıfırın altında kalarak yüzde eksi 0,2 oldu.
 
Altının düşüşü aşıya bağlı
Küresel piyasalar Kovid-19 pandemisinin etkisiyle 2020 ocak ayından itibaren ...
'Pandemi sürecini sorunsuz atlattık diyebiliriz'
ANTALYA Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, ...
Covid-19 gelişmeleriyle petrol fiyatları düştü
Covid-19 vakalarında artışla, başta havayolu taşımacılığı olmak üzere, ...
 
Antalya'da serada Tayland kabağı üretti
ANTALYA'nın Kaş ilçesinde seracılık yapan Engin Özdemir (37), deneme amacıyla ...
Milli Piyango 19 Eylül’de çekiliyor
Sisal Şans, yılların geleneği Milli Piyango çekilişini 19 Eylül Cumartesi ...
Geçtiğimiz ay 170 bin 408 konut satıldı
Ajans Press’in, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden elde ettiği ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim değil geçim
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
8 Mart Dünya Kadınlar Günü
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva