Ferman Akgül Kopenhag'a taşınıyor
Ferman Akgül Kopenhag'a taşınıyor
Tarık Mengüç'ten çarpıcı açıklama
Tarık Mengüç'ten çarpıcı açıklama
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
25 Kasım 2014 Salı - 15:02

ATSO başkanı budak: ekonomi gündeme gelsin artık

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Türkiye'de gerçek gündem olan ekonomiye dönülmesi gerektiği yönünde bir kez daha uyarıda bulundu, "Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok.

ATSO başkanı budak: ekonomi gündeme gelsin artık
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Ekonomi gündeme gelsin artık" dedi.
 
 ATSO'nun Kasım ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı İzzet Bayar, Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla yapıldı. Meclise seslenen Budak, Antalya'da imar alanlarının genişlemesi, tarım alanlarının parçalanması ve yetersizliği ve ekonominin gerçek gündem olarak ele alınması gerekliliği üzerine mesajlar verdi.
 
 ÇOK GARİP BİR ÇAĞDA YAYADIĞIMIZIN GÖSTERGESİ
 
 Dünyada kainatın oluşumunu daha iyi anlamak için kuyruklu yıldız üzerinde çalışmalar yürütülürken öbür tarafta Suriye, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa'daki görüntüleri ve Türkiye'den örnekler veren ATSO Başkanı Budak, "Öbür tarafta yüzlerce yıl geride bir başka dünya var. Türkiye'de bir sabah 5 çocuk hayatını kaybetmiş ve Suriyeli. Türkiye'nin her yerine dağılmış, ciddi bir sosyal yara. Öbür tarafta madencinin babası hepimizin yüreğini dağladı. Bir taraftan da 2023 hedefi 'Dünyanın en zengin 10 ülkesinden biri olacağız' diyoruz. Zeytin ağaçları kesiliyor, bakanımız da tepki gösteriyor. Böyle çelişkilerin olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Bu sıkıntıları günübirlik görüyor ve geçiyoruz" dedi.
 
 İMAJ UYARISI
 
 2014'ün ekonomik tahminlerinde son aylarda değişiklikler olduğundan bahseden Budak, Türkiye'nin yüzde 3'ün üzerinde büyüme oranıyla tamamlayacağı, 2015 yılı için de Dünya Bankası, IMF ve Avrupa Birliği'nin büyüme tahminlerinin yüzde 3'ün üzerinde olduğunu anlatarak, bunun herkesin ticaretine yansıyacağını açıkladı. Budak, tahminlerde iyileşme olduğunu, ancak Türkiye'nin imajının bozulmasının turizmden ticarete her alana yansıdığı ve Ocak ayından itibaren de bu yönde spekülasyonlar olabileceği uyarılarında bulundu.
 
 İMARA AÇILMASI GEREKEN ALAN İHTİYACI GÖZÜKMÜYOR
 
 Yıllardır kürsüden imar alanlarına ilişkin açıklamalarda bulunduklarını dile getiren Çetin Osman Budak, Antalya'da batı, kuzey, doğusu gibi birçok alanda yeni imar alanları açılmaya devam ettiğini söyledi. Antalya'da satılmaya hazır konut sayısı ve fiyatlarına ilişkin bilgiler veren Budak, "Gerçekten Antalya'da imara açılması gereken alan ihtiyacı çok fazla mıdır? Ama fiyatlara bakıldığında çok fazla öyle gözükmüyor" dedi. İkinci el satılık konutlar dışında stokta 70-80 bin satılık konut olduğunu dile getiren Budak, "Bu kadar stok varken yeni imar alanlarını açmaya ne kadar ihtiyaç var? Bu kentin hiçbir zaman için kent planı olmamış, imar planları olmuştur ve onlar da imar planı tadilatlarıyla bozulmuştur. Burada başka bir şey var, kent kültürü meselesi ve böyle değerlendirmek lazım" dedi.
 
 TARIM ARAZİLERİ PAHALI
 
 Avrupa'nın çeşitli ülkelerindeki tarım arazisi fiyatlarından örnekler veren ATSO Başkanı, Hollanda'da 50 bin Euro, Romanya'da 5 bin Euro, Fransa-Polonya'da 7 bin Euro, ABD'de 8 bin Euro gibi fiyatlara karşın Türkiye'de ortalama fiyatın yüksek olduğunu söyledi. Bunun nedenini ise büyük tarım alanları olmayışına bağlayan Budak, "Tarım toprağında kıt durumdayız. 2.5 milyon hektar arazisini kaybetmişiz. Antalya'da Serik tarafı ve sahilde, Korkuteli, Elmalı'daki fiyatlar belli. Serik iç tarafta Gebiz, Kocayatak'ta verimli tarım toprakları 25-30 bin liradan başlıyor. 100 dönüm tarla almak isteseniz, bu bölgede bulamazsınız, 50 dönüm çok zorlamanız lazım. 50 dönüme ne yatırım yapılır. Minimum sera alanı 30 bin m2 olmalı kendini kurtarması için. Antalya'nın ortalaması 2.5 dönüm. Türkiye'de bu koşullarda yatırım yapılacak alan olmadığına göre tarıma yatırım yapacak alanı nasıl bulacağız?" dedi.
 
 TURUNÇGİLLERİ MÜZEDE GÖREBİLECEĞİZ
 
 İmar alanlarının artırılmasını da eleştiren Budak, Antalya'nın sembolünün turunçgiller olduğunu, ama bugün mahalle aralarında bir tane portakal ağacı kalmadığı ve böyle giderse turunçgil ağaçlarının müzede görülebileceğini söyledi. Budak, "Çocuklarımıza 'Bu portakal, bu limon, bu mandalina ağacıdır' diyeceğiz galiba müzede" dedi.
 
 OSB'DE FABRİKALAR AĞAÇTAN GÖRÜLMEYECEK
 
 Organize Sanayi Bölgesi'nin en çevreci OSB olacağını ifade ettiklerini hatırlatan Budak, bu konuda iki ödül aldıklarını söyledi. OSB içinde 1000 metrekare sera kurulduğu ve çiçek ve ağaç üretilerek fabrikalara ücretsiz verildiğini kaydeden Budak, "Önümüzdeki 5-7 yıl içinde OSB'deki fabrikalar ağaçtan gözükmeyecek" dedi. OSB'de bir teknokent kurulma çalışmalarının yürütüldüğünü ve dünyanın en iyi beyinlerinden burada yararlanılmasının hedeflendiğini de belirten Budak, "Biz bunları hayal ediyoruz. Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Biz gündemimize dönelim. Zenginleşelim, toplumumuzu zenginleştirelim. Ekonomi gündeme gelsin artık, gerçek gündemle meşgul olalım istiyorum" dedi.
 
 HAVA KİRLİLİĞİ VE EXPO
 
 Havanın soğumasıyla birlikte Antalya'daki hava kirliliğinin arttığına da işaret eden Budak, "Akşam nefes alamadım. Gündüz olmuyor ama Antalya'nın ortalaması olarak kabul edilmemeli. Nefes alamadım gözlerim yaşardı. İnşallah biraz daha tedbir alınır. Kömür denetimleri artırılır ve hiç olmazsa enerji değeri yüksek kömür yakılır" dedi.
 
 2015'de G20 zirvesi, 2016'da Expo'nun düzenleneceğini de hatırlatan Budak, "Kuzey, batı, doğu çevre altyapı, üstyapı çalışmaları, kültür sanat merkezleri, havaalanından ulaşım. Kent estetiğiyle ilgili Expo'yu çok arzuladık ama gelinen noktada 'inşallah yetişir' diye temennisinde bulunalım. Hiç olmazsa makyajı kurtaralım" diye konuştu.

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - 

 
Antalya'nın biyolojik zenginliği tehdit altında
 
Antalya'da korkutan yangın
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'nın biyolojik zenginliği tehdit altında
ANTALYA'nın sahip olduğu biyolojik kaynakların izinsiz yurtdışına çıkartılması ...
Batı akdeniz 42 milyar kazandırdı, 5.8 milyar aldı
ANTALYA, Isparta ve Burdur'dan oluşan TR61 bölgesindeki Batı Akdeniz illeri, ...
Festivalde 'mozart akşamı'
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi'nce bu yıl 15'incisi düzenlenen Uluslararası ...
 
Antalya'da kar yüzünden yol kapandı
Antalya'yı Konya'ya bağlayan Akseki- Seydişehir yolu trafiğe kapandı. ...
Nar çalıştayından sonra zirve
ANTALYA'ya Nar Çalıştayı için gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ...
Akseki'de 30 cm kar var
ANTALYA'nın Akseki İlçesi'nde gece yarısı başlayan yağışla kar kalınlığı ...
 
Antalya'nın ilçeleri kar altında
Antalya'nın Akseki ve Korkuteli ilçelerinde kar yağışı başladı. Akseki ...
Güçlü ve dayanıklı
ANTALYALI manken Gülsün Tepe, EMY Organizasyon ile çalışmaya başladı.
Keçe sanatı müzeye girdi
ATATÜRK Devlet Hastanesi'nde anestezi uzmanı olarak çalışan Dr. Melek ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva