Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu
Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu
Orman yangınlarıyla mücadele işbaşı eğitimi
Orman yangınlarıyla mücadele işbaşı eğitimi
Galatasaray'dan Dries Mertens kararı
Galatasaray'dan Dries Mertens kararı
Başkan Kotan'ın ilk ziyareti Kaymakam Köse'ye
Başkan Kotan'ın ilk ziyareti Kaymakam Köse'ye
24 Ocak 2017 Salı - 13:47

ATSO'nun 'Kriz' anketinden ne çıktı

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, 1000 işyerinde yaptıkları ankette 'turizmden etkilenmiyorum' diyenlerin oranının yüzde 12, yüksek düzeyde etkilenme oranının yüzde 70, geçen yıl 'satışlarım azaldı' diyenlerin oranının ise yüzde 61 olduğu sonucunun ortaya çıktığını söyledi.

ATSO nun  Kriz  anketinden ne çıktı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ATSO Ocak ayı olağan Meclis Toplantısı'nda konuşan Davut Çetin, Antalya tanıtım projesine oda olarak 500 bin liralık bütçe ayırdıklarını söyledi. Terör ve darbe girişiminin Türkiye'nin dünya itibar ve marka değeri endekslerindeki yerini çok düşürdüğüne dikkati çeken Çetin, dünyaya kendilerini iyi anlatmak zorunda olduklarını söyledi.

İran'da ticari işbirliği görüşmeleri gerçekleştirdiklerini dile getiren Çetin, Tahran Ticaret ve Sanayi Odası'nda 300 civarında görüşme yaptıklarını söyledi. İran'da potansiyelin çok büyük olduğunu kaydeden Davut Çetin, “Ambargonun kalkması ve petrol fiyatında yükselme önemli bir hareket yaratmış durumda. Türkiye'nin İran'a ihracatı 5 milyar dolar civarında, yani en çok ihracat yaptığımız 7'nci ülke. Böyle giderse, Almanya, İngiltere, İtalya ve Irak'tan sonra 5'inci sıraya yükselecek. İran'da, birçok sanayi sektörü ve hizmet sektörü için fırsatlar bulunuyor. İnşaat, yapı malzemesi, mimarlık, restoran ve diğer hizmet sektörlerinde imkanlar var. İran aynı zamanda bizim önemli bir turizm pazarımız. Bu nedenle Tahran Odası ile hizmet sektöründe personel yetiştirmek üzere prensip kararına vardık" dedi.

TURİST SAYISI GÜNLÜK 2 BİNE DÜŞTÜ

Geçen yıl yaz aylarında teröre ve 15 Temmuz'a rağmen günde 30 binden fazla turistin Antalya'ya geldiğini belirten Çetin, şu anda turist sayısının günde 2 binlere düştüğünü aktardı. Çetin, “Turizmi çeşitlendirmek ve 12 aya yaymak hedefinden vazgeçemeyiz. Kültür ve sanata yatırım uzun vadelidir, ama Antalya için doğru yatırım olduğuna kuşku yoktur" diye konuştu. 

ANKET SONUÇLARI

ATSO ve AESOB üyesi 1000 işyerinde anket yaptıklarını anlatan Davut Çetin, 'turizmden etkilenmiyorum' diyenlerin oranının yüzde 12, yüksek düzeyde etkilenme oranının yüzde 70, geçen yıl 'satışlarım azaldı' diyenlerin oranının yüzde 61 olduğunu söyledi. Buna karşılık yüzde 39'unun ise satışını artırdığını belirten Çetin, “İşyerlerinin yarısı çalışan sayısını korumuş, ama yüzde 40'ı azaltmış. Esnafın en önemli talebi vergi indirimi yapılması, en büyük sorunu ise durgunluk ve işsizlik olarak görüyor. Maalesef bu yıl için beklentiler henüz iyi değil, olumlu beklentiye sahip olanların oranı sadece yüzde 25" diye 

'YILI KURTARMANIN DERDİNDEYİZ'

Davut Çetin, küçük esnafın bir kısmının turizm sektörü kadar küçüldüğünü, istihdam artıranların ve bu yıl artırma planlayanların oranının ise yüzde 3'te kaldığını söyledi. 2016 yılında Antalya'da vergi gelirinde yüzde 4 oranında düşüş gerçekleştiğini dile getiren Çetin, kurumlar vergisinin şimdiden yüzde 24 oranında düştüğünü vurguladı. Geçen yıl Antalya'nın kredi hacminin 53 milyar liradan 60 milyar liraya çıktığını hatırlatan Çetin, Türkiye'de kredi hacminin yerinde saydığını, Antalya'nın ise krediye yüklendiğini aktardı. Nefes kredisini en fazla kullanan ilin Antalya olduğunu belirten Çetin, şöyle devam etti:

“Antalya'nın talebi yüksek olunca 6 milyon lira ek kaynak sağlandı ve 36 milyon liralık kredi verildi. Artık hepimiz bu yılı kurtarmanın derdindeyiz. Turizmde Rusya pazarında oldukça iyi bir gelişme görüyoruz. Aralık ayı gösterge değil, fakat yine de Aralıkta Rusya ve İsrail pazarlarındaki yüksek artış oldukça sevindirici bir gelişme. Bu yıl Rusya pazarını geri kazanırsak toparlanmaya başlarız. Avrupa pazarında henüz olumlu bir sinyal göremiyoruz. Bununla birlikte, hükümetimizin uçak desteklerini erken açıklaması mutlaka fayda sağlayacaktır. Bazı tur operatörleri bu sayede Almanya'da seyahat acentelerine teşvik primi ödemeye başladı. Uçak desteği önemli bir fiyat avantajı yaratmıştır. Bunun yaza doğru fark yaratabileceğini ümit ediyorum. İhracat cephesinde son haftalarda biraz toparlanma görüyoruz. Geçen yıl Antalya ihracatını yüzde 2 kadar düşüşle kapattık. Aralık ayında hem toplam ihracatımızda hem de meyve ve sebze ihracatımızda yüzde 10 civarında artış oldu. Rusya'ya meyve ve sebze ihracatındaki sorunlar tam olarak aşılamadı, özellikle limon, greyfurt, ayrıca salatalık ihracatında sorun yaşandı."

MEYVE SEBZE İHRACATINDA ARTIŞ

ATSO Başkanı Çetin, Ocak ayında meyve-sebze ihracatında dolar bazında yüzde 40'lar düzeyinde bir artış olduğunu kaydeden Çetin, dövizdeki dalgalanmanın piyasada belirsizlik, tedirginlik artırdığını, ticaret ve tahsilatın yavaşladığını anlattı. Türk lirasının son 3 ayda en fazla değer kaybeden paralardan biri olduğunu vurgulayan Davut Çetin, “Bu kadar dalgalanmanın bir nedeni, Merkez Bankamızın faizi düşük tutmasıydı. Gelişen ülkelerin çoğunda merkez bankalarının faizleri enflasyonun üzerinde, yani reel faiz veriyorlar. Biz ise negatif faiz vermeye devam ettik" dedi.

SORUN YATIRIM KREDİSİNİN OLMAMASI

Yatırım yapılması için iç ve dış talebin artması gerektiğini vurgulayan Çetin, talep varsa, fiyat ve maliyet uygunsa, yatırımcının faize bakmadan yatırım yaptığını söyledi. Asıl sorunu faizin 1-2 puan yüksek olması değil, kredi alınamaması olarak gösteren Çetin, konut kredisi olduğunu, ancak yatırım kredisi olmadığını söyledi. Türkiye'de uzun vadeli yatırım kredisi olmadığını dile getiren Çetin, “Alabildiğimiz en fazla vade 48 ay. Türkiye'de reel sektör tüketici kredisi gibi kredi kullanıyor. Biz halen döviz-faiz tartışmasına takılıp kalmışız ve bu nedenle sürekli kur darbesi yemeye devam ediyoruz. Ayrıca son yıllarda yapılan yatırımlar sanayiden çok enerji ve hizmet sektöründe yoğunlaşmakta" diye konuştu.

PATLAMA ATSO'YA 1 MİLYON 100 BİN LİRAYA MAL OLDU

Meclis üyelerinden Adnan Kaya 25 Ekim 2016'da meydana gelen patlama binada oluşan hasar sonrası ne kadar harcama yapıldığını sordu. ATSO Başkanı Davut Çetin, şu ana kadar KDV hariç 1 milyon 100 bin liralık harcama yaptıklarını söyledi. Sigortanın 900 bin liralık maliyet çıkardığını dile getiren Çetin, camları daha dayanıklı hale getirdiklerini aktardı. Çetin, “Çalışmalar kısa sürede bitsin diye tek bir firmaya iş verildi. Patlamada 10 arkadaşımız cam parçaları nedeniyle yaralanmıştı. Taktığımız camlar artık böyle bir zarar vermeyecek" dedi.

Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA, (DHA) - 

 

Etiketler:
 
Merkez Bankası Faiz Artıracak mı?
 
Haber alınamayan kadın ölü bulundu
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
kosgeb nerede 25 Ocak 2017 Çarşamba 14:22

atso baskanı uyelere dırek fayda saglayamıyor en azından kosgeb ıle anlasma yapsında uyelerıne ozel faızsız kredı versın. bıttık tukendık esnaflar oalrak acık faızsız kredıye ıhtıyacımız var

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Merkez Bankası Faiz Artıracak mı?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yarın Ocak ayı PPK kararlarını açıklıyor.
Kemer'de esnafa kart
ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından üyelerine, ...
Seferoğlu 12'nci Cadde'de...
ANTALYA'da 1980 yılında Seyfettin Serttaş tarafından kurulan Seferoğlu ...
 
ATSO'dan sertifika
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, oda bünyesinde ...
Krize rağmen işyeri açtılar
ANTALYA'da 2016 yılında Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği'ne (AESOB) ...
Üretici don nöbetinde
ANTALYA'nın Serik İlçesi'nde hava sıcaklığının düşmesi nedeniyle sera ...
 
Domateste ihraç kaybı 74 milyon dolar
RUSYA'nın ihracat yasağı uygulamaya devam ettiği domateste 2016 yılında ...
Serik'te seralar uçtu
ANTALYA'nın Serik İlçesi'nde şiddetli yağış ve rüzgar nedeniyle seralarda maddi hasar oluştu.
Antalya'da pazarda yeni dönem
MURATPAŞA'da semt pazarlarında tek tip gıda etiketi dönemi cumartesi günü ...
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva