Farah Zeynep Abdullah, Kızıl Goncalar iddiasına cevap verdi
Farah Zeynep Abdullah, Kızıl Goncalar iddiasına cevap verdi
Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
29 Mayıs 2018 Salı - 15:03

ATSO'nun gündemi; Kirada dolar krizi

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) meclis üyeleri, dolar ve euro'daki ciddi artış nedeniyle birçok işyerinin kira bedelinin dövizle olmasından dolayı kiraların ödenemez hale geldiğini belirterek, üye işyerlerinden 'Meydana çıkalım, dolar yakalım' gibi eylem talepleri geldiğini kaydetti.

ATSO nun gündemi; Kirada dolar krizi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

 

Merkez Bankası'nı suçlayan ATSO Başkanı Davut Çetin ise kiraların sabitlenmesi için KHK çağrısında bulundu.

ATSO'nun mayıs ayı meclis toplantısının ana gündemini, döviz kurundaki artış oluşturdu. Döviz üzerinden kiralarını ödeyen işyeri sahiplerinin euro ve dolarda yaşanan artış nedeniyle çok ciddi zarar yaşadığı kaydedildi. ATSO meclis üyeleri, dolar ve euro'daki ciddi artış nedeniyle birçok işyeri sahibinin kira bedelini ödeyemez hale geldiğini belirtirken, bazı üyeler ise üye işyerlerinden 'Meydana çıkalım, dolar yakalım' gibi eylem talepleri aldığından bahsetti.

MERKEZ BANKASI SESSİZ KALDIĞI İÇİN

ATSO Başkanı Davut Çetin'in de ana gündem maddesini döviz kurları, dolar ve euro'nun çıkışı ve TL'nin serbest düşüşü oluşturdu. Liranın değer kaybının bir yılda yüzde 32'ye, bir ayda yüzde 16'ya, hatta bir günde yüzde 2-3'e kadar çıktığına işaret eden Davut Çetin, “Türk Lirası dünyanın en çok değer kaybeden paralarından birisi oldu. Bu noktada Merkez Bankası'nın düne kadar görevini layıkıyla yaptığını söylemek mümkün değil. Son 2-3 yıldan beri faiz politikasını netleştirmesi gerektiği sürekli dile getirilmiştir. Piyasa aylardan beri Merkez Bankası'nı test ediyor. Merkez Bankası sessiz kaldığı için döviz serbest tırmanışa geçti" dedi.

 

MB'NİN İNATLAŞMASI BÜYÜK BEDELE NEDEN OLDU

Merkez Bankası'nın geçen çarşamba faizi 3 puan artırdığını, fakat yüzde 8'lik politika faizini sabit bıraktığına değinen Çetin, “Nihayet dün sadeleşmeye gitti ve politika faizini de değiştirdi. Merkez Bankası'nın piyasayla inatlaşması çok büyük bedele neden oldu. Bu politika en başta uygulansaydı dolar 4 lira bile olmaz, faizler de bu kadar artmazdı. Gecikme sorunu büyüttü ve şimdi hem faiz hem dolar yüksek. Dövizdeki böyle artış birçok sektörü olumsuz etkiledi. Reel sektörün 220 milyar dolar net borcu var. Dolarda 10 kuruş artış, döviz borcu olan firmalara 11 milyar lira yük getirmektedir. Birçok büyük firma bu nedenle ödeme zorluğuna düşmektedir" dedi.

DOLAR ARTINCA HERŞEY ARTIYOR

Dolar artışının doğalgaz ve elektrik fiyatlarının artışına sebep olduğunu belirten Çetin, böylece bütün sanayinin üzerine yük bindiğini söyledi. Dolar artınca yedek parçanın, yemin, gübrenin fiyatının da arttığını kaydeden Çetin, “Belirsizlik yüzünden fiyat verilemiyor, ödemeler durmaya başlıyor. Tüketici güveni düşüyor ve ekonomi yavaşlıyor. Otomobil satışı nisan ayında düşüşe geçti, beyaz eşya geçen yıl teşvikle büyümüştü, şu anda yüzde 20 civarı düşüş var. Şimdi piyasa bir parça sakinleşti, fakat ekonomide güven kaybı ve panik ortaya çıkınca normal faiz artışı da yetmiyor. Artık yerli ve yabancı sermayeye güven vermek için ilave önlemler de alınmalıdır" diye konuştu.

'EKONOMİK KRİZ OLDUĞUNU SÖYLEYEMEYİZ'

ATSO üyelerine seslenen Davut Çetin, IMF başkanının bile Türkiye ekonomisinin temellerinin güçlü olduğunu söylediğini belirterek, “Ekonomide bir dolar krizi var, ama şu anda bir makro ekonomik kriz olduğunu söyleyemeyiz. Kriz sert üretim düşüşü anlamına gelmektedir, oysa Türkiye ekonomisinde mart sonuna kadar üretim artışı yüksektir. Bir başka kriz mali krizdir, o da bankaların batması veya borsanın çökmesiyle olur. Türkiye'de böyle bir durum yok. Ayrıca Türkiye'nin borcu diğer ülkelere göre çok yüksek değil" dedi.

HERKESE SORUMLULUK DÜŞÜYOR

Bu ortamda her kesime, bütün siyasi partilere sorumluluk düştüğünü aktaran Çetin, “Seçim programlarında emekliye ikramiye, memura zam, asgari ücret artışı gibi çok sayıda vaat yapılmaktadır. Mevduat faizi yüzde 15-16'ya kadar çıkmışken kamu bankaları konut kredisi faizini zarar pahasına düşürmüşlerdir. Oysa şunu bilmeliyiz, almadan vermek Allah'a mahsustur, devlet almadan veremez. Ekonomide mucize çözüm yoktur. Gerçek çözüm daha çok çalışmak, tasarruf etmek, eğitim sistemimizi değiştirmek, yenilik yapmak, teknolojiye dayalı yüksek katma değerli üretim yapmak, markalaşmaktır" diye konuştu.

İHTİYACI OLMAYAN DÖVİZ SATABİLİR

İşadamlarının dövizini bozdurması için çağrı yapamayacağını da dile getiren Davut Çetin, “İşadamının zaten 220 milyar dolar reel sektör borcu var. Elindeki dövizi sat diyemeyiz kimseye. Çünkü herkesin döviz borcu var. İhtiyacı olmayan varsa, yastık altında saklayan dövizlerini bozdurabilir. Kişisel mevduatta 80 milyar dolar civarında döviz var. İhtiyacı olmayanlar bence 10-15 milyar doları satılabilir" dedi.

KİRALAR DÖVİZLE OLMAMALI

Kira artışıyla ilgili 2016'da da çok ciddi serzeniş aldığını, kiraların kesinlikle dövizle olmaması gerektiğini belirten Çetin, “AVM'lerde de dövizle olmaması gerekiyor. 2016'da da her türlü çağrı yapıldı kiraların dövizle olmaması yönünde ama başarılamadı. Belki bu kanun hükmünde kararnameyle çıkarılabilir, kiralar sabitlenebilir veya döviz rakamı sabitlenebilir. Burada çok ciddi mağduriyet var ve en önemli mağduriyet de kiralarda" dedi.

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) -

Etiketler:
 
Akdeniz Üniversitesi'nde mezuniyet sevinci
 
Serik'te kaza: 1 yaralı
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hayri 30 Mayıs 2018 Çarşamba 15:16

Bu tip boş fikirler genelde son zamanlarda imam Hatip lilerden çıkıyor.

Yorumu oyla      3      3  
Erol 30 Mayıs 2018 Çarşamba 10:56

ATSO baskanı edebiyat fakültesini bitirmiş galiba.

Yorumu oyla      3      3  
ahmet 30 Mayıs 2018 Çarşamba 10:05

dövizle kiralanan AVM leri boşaltın tutmayın zorla mı tutuyorlar.

Yorumu oyla      3      3  
AVM Haksız Kazanç 30 Mayıs 2018 Çarşamba 09:59

AVM ler Dolar üzerinden Kira alıyor, İş yeri sahipleri bir bir kepenk indiriyor, Antalya'da Metro Alışveriş merkezi arkasına AGORA diye bir avm açıldı ve şuana kadar işyeri açıpta kira ödeyemediği için batan 7 kişi duydum. ATSO başkanı Davut bey EKonomi Anlamadığı 3 5 Meclis üyesi arkadaşının Dolar ile kira odedıgı ıcın BAskı Sonucu boyle bır acıklama yapmıs durumda bellı. Sayın Meclıs Uyelerı Sızler oncelıklı olarak yastık altındakı Paralarınızı bozdurun bır dekontları Davut beye verın Sonra davut beyde desın kı 111 meclıs uyesınden toplam 1 mılyon dolarlık dovız sattık ekonomıye destek olduk dıye acıklama yapsın :D :D:)

Yorumu oyla      3      3  
mustafa 30 Mayıs 2018 Çarşamba 08:21

bu adam atso bşk nı herharde bunda dolar çok belli yakacağına biraz koltuğundan kalkta esnafı gör millet bitik çözüm önerilerinide hükümete sun gelen gidene yağ çekeceğine

Yorumu oyla      3      3  
insa 29 Mayıs 2018 Salı 21:40

adama bak koskoca sirkete yapamazmis ama 3 kirus disinden tirnagindan artirip biriktiren destek berecekmis.

Yorumu oyla      3      3  
Selim 29 Mayıs 2018 Salı 19:23

Bu adam ATSO başkanı mı gercekten ? insan biraz finans-ekonomi bilir. Çok yazık. Iran doları sabitledi ne oldu bir resmi kur, birde karabarsa kuru var. Hangi kafa, hangi devirde yaşıyor. Adam KHK ile kur fiyatı beliryecek, öyle oluyor ise çıkar bir KHK kuru 1 TL sabitle ve ATSO da bu kurdan doviz satsın. Adam komedye mi nedir ? Matematik ile kavga edilmez.

Yorumu oyla      3      3  
Ahmet 29 Mayıs 2018 Salı 16:50

1) Talimat ile kur sabitleme, 2) Millete parasi ile ne yapacağini söyleme 3) Dolar yakma Tam bir cehalet ve ekonomi bilmeme.

Yorumu oyla      3      3  
29 Mayıs 2018 Salı 15:58

AVM lerin %80 hükümete yakın gruplara ait, TL geçerek örnek olmalarını önderiyorum

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ATSO’yu ziyaret etti
Dışişleri Bakanı ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Ticaret ...
Türk bankasının sahibi Rus şirket hisselerini Dubai'ye sattı
Denizbank 2012 yılında Rusya'nın Sberbank'ına satılmıştı. Denizbank'ın ...
Ali Eroğlu TÜRKONFED yönetiminde
ANTALYA'dan işadamı Ali Eroğlu, Türkiye'de SİAD'ların en üst kuruluşu ...
 
Gazipaşa'da turfanda kiraz hasadı sürüyor
ANTALYA'nın Gazipaşa ilçesinde turfanda kiraz hasadı sürüyor. Nisan ayının ...
En beğenilen şirketler ödülleri sahiplerini buldu
CAPİTAL Dergisi tarafından "Türkiye'nin En Beğenilen Özel Şirketi Araştırması"nın ...
Başkan Uysal'dan ATSO'ya ziyaret
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ...
 
TZOB Başkanı: Tarımın sorunlarını bir bakanlık çözemez
TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, "Tarımın ...
Başkan Çandır: Tek haneli enflasyon zorlaşıyor
ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı ...
Davut Çetin; 'Enflasyonda tek hane ümidi kayboluyor'
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, enflasyonda ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva