'Sera Okul'a renkli açılış
'Sera Okul'a renkli açılış
Başkan Kotan’dan güreşçilere moral ziyareti
Başkan Kotan’dan güreşçilere moral ziyareti
Antalyalı 130 köylünün kömür ocağı mücadelesi
Antalyalı 130 köylünün kömür ocağı mücadelesi
Dayakçı işadamına hapis talebi
Dayakçı işadamına hapis talebi
2 Mart 2011 Çarşamba - 12:44

Açık alanda 'sarhoşluk' cezası

Antalya’da açık alanda denize karşı bira içen 2 arkadaşa, kanlarında 0.50 promilden daha düşük miktarda alkol çıkmasına rağmen 75'er lira 'sarhoşluk' cezası kesildiği öne sürüldü.

Açık alanda  sarhoşluk  cezası
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Biralarından henüz iki yudum almışken alkolmetreyi üflemek zorunda kaldıklarını belirten Mahir Güven, "Yaşam alanlarının daraldığını hissediyorum" dedi.

Geçen Cumartesi akşamı iki eski arkadaş 32 yaşındaki Zafer Ülker ve 36 yaşındaki Mahir Güven, yıllar öncesinden bir geleneği devam ettirerek tarihi Kaleiçi semtindeki Yat Limanı'nda bulunan amfitiyatroda bira içmeye indi. Büfeden aldıkları birer biradan iki yudum alan gençlerin yanına gelen polis, kimliklerini aldı. O sırada tiyatroda bulunan yaklaşık 20 kişinin de kimlikleri toplandı. Muratpaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polis memurları daha sonra ekip otosunun yanına çağırdıkları kişilere alkolmetre üfletmeye başladı. Alkolmetreye üflemeyi reddedenler kan testi için hastaneye götürülürken, Güven'de 0.22 promil, arkadaşı Ülker'de ise 0.34 promil alkol çıktı. Polis, 5 bin 326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 'Şarhoşluk' başlıklı 35'inci maddesinden gençlere işlem yaptı, kişi başı 75 TL ceza kesti.

DİREKSİYONDA CEZASI YOK

Antalya'da iç mimar olarak görev yapan Zafer Ülker, ilgili maddenin sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişilere uygulandığını ve hatta bu maddede alkolün etkisi geçene kadar kişinin gözetim altında tutulması gerektiğini kaydetti. Zafer Ülker, "Böyle bir şeyle karşılaştığım için hâlâ şoktayım. Araç kullanırken denetime girseydim 0.50 promile kadar hakkım olacaktı" dedi. Kaleiçi'nde bira içmenin arkadaşlıkları için bir gelenek olduğunu belirten Ülker, şunları söyledi:

"Mahir bana geldi. Evde akşam yemeği yedik ve birer bira içtik. Ardından şarkılar dinledik, eskilerden ve yenilerden konuştuk. Daha sonra bizim arkadaş çevremizde adetten saydığımız, bizim için bir gelenek olan Yat Limanı'na inip, deniz kenarında birer bira daha içip keyif yapalım dedik. Bir geleneği devam ettirmek için evden çıktık. Kaleiçi'nin eski ve dar sokaklarını da turlayarak Yat Limanı'ndaki büfeye geldik ve bölgedeki açık tek büfeden birer bira alarak amfitiyatroya geçtik. Sonra da cezayı yedik."

"YAŞAM ALANLARI DARALTILIYOR"

Ziraat mühendisi olan Mahir Güven ise "Artık 2011'in Türkiyesi'nde rahat rahat sokaklarda kendinizi ifade edebilecek yaşam alanlarının daraltıldığını hissediyorum" dedi. Uygulamayı polisin yaptığı rutin bir kimlik kontrol olduğunu sandıklarını söyleyen Mahir Güven, "Tiyatrodaki herkesin kimliklerini toplayan polis, 15- 20 dakika geçmesine rağmen hiçbir işlem yapmadı. Biraz daha bekletildikten sonra polisler, ekip arabasının arkasından alkolmetreyi çıkartarak herkesi sıraya dizdi. Saat 21.00 sıralarında ise herkes alkolmetreyi üflemek zorunda bırakıldı. İtiraz edenler hastaneye götürüldü. Bu çağda böyle manzara olur mu?" diye konuştu. Gençler, polisin kestiği cezaya karşı dava açmaya hazırlanıyor.

Yürürlükte olan 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 35'inci Maddesi'nde, "Sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişiye, kolluk görevlileri tarafından 75 Lirası idari para cezası verilir. Kişi, ayrıca sarhoşluğun etkisi geçinceye kadar kontrol altında tutulur" deniliyor.


Kabahatler Kanunu'nun 'Sarhoşluk' Başlıklı 35'inci maddesi:

Sarhoşluk

MADDE 35.- (1) Sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişiye, kolluk görevlileri tarafından elli Türk Lirası idarî para cezası verilir. Kişi, ayrıca sarhoşluğun etkisi geçinceye kadar kontrol altında tutulur.

ANTALYA EMNİYETİ'NDEN AÇIKLAMA

İKİ AYDA 1236 KİŞİYE CEZA KESİLDİ

Antalya'da Kabahatler Kanunu'na dayanılarak bira içen Zafer Ülker ve Mahir Güven'e 'Sarhoşluk' cezası olarak 75'er lira kesilmesiyle ilgili İl Emniyet Müdürlüğü'nden yazılı açıklama yapıldı. Havaların ısınmasıyla birlikte halkın yoğun olarak bulunduğu park ve bahçeler gibi açık alanlarda vatandaşların daha huzurlu ve rahat vakit geçirmelerini sağlamak amacıyla Emniyet Müdürlüğü ekiplerince denetim ve kontrollerin arttırıldığı belirtilen açıklamada, kontroller sayesinde yılın ilk 2 ayında, aranan 28 kişinin yakalandığına ve adli makamlara teslim edildiğine dikkat çekildi.

İl merkezinde bu yılın ilk 2 aylık döneminde, Kabahatler Kanunu kapsamında 'Emre Aykırı Davranış', 'Dilencilik', 'Kumar', 'Sarhoşluk', 'Gürültü', 'Rahatsız Etme', 'Tütün Mamülleri Tüketimi', 'Kimliği Bildirmeme' ve 'Afiş Asma' konularından 1236 kişiye cezai işlem uygulandığına dikkat çekilen açıklamanın son bölümünde şöyle denildi:

"Park ve bahçelerde vakit geçiren vatandaşların polis birimlerine yapmış oldukları ihbarlar neticesinde; sarhoş olarak vatandaşın huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışta bulunan veya huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışta bulunarak gürültüye neden olan 88 şahsa Kabahatler Kanunu’nun 35. (Sarhoşluk) ve 36. Maddeleri (Gürültü) uyarınca İdari Yaptırım Kararı uygulanmıştır.

ÇAĞDAŞ HUKUKÇULAR DERNEĞİ'NDEN ELEŞTİRİ

Antalya'da denize karşı bira içen 2 arkadaşa Kabahatlar Kanunu'na göre kesilen 'sarhoşluk' cezasıyla ilgili Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkan Yardımcısı Avukat Münip Ermiş yazılı açıklama yaptı. Polisin bu yasanın ilgili maddesini uygulamasının yasanın verdiği yetki ve sorumluluğu kötüye kullanmak olduğunu belirten Ermiş, polislerin gerçeğe aykırı tutanak düzenleyerek resmi evrakta sahtecilik suçunu da işlediğini öne sürdü. Avukat Ermiş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Kabahatler Kanunu'nun 35 maddesi, eski Türk Ceza Kanunu'nun mütecaviz sarhoşluk maddesinin karşılığı olarak düzenlenmiştir. Yani kişiye bu maddeden idari ceza verebilmeniz için, kişinin sadece sarhoş olması yetmez; çevreye karşı da mütecaviz davranışlar sergilemesi ve bu surette rahatsız etmesi gerekir. Yani bu madde alkol nedeniyle kontrolünü kaybetmiş kişilere karşı uygulanabilecek idari ceza türüdür. Polis burada iki açıdan görevini kötüye kullanmıştır. Birincisi trafik kontrolü dışında kendisi alkol muayenesi yapamaz. Polis sokaktaki vatandaş hakkında alkollüdür tutanağı düzenleyemez. Bu doktorun işidir. İkincisi ise ortada kabahat teşkil edecek bir davranış olmadığı halde, kabahat varmış gibi işlem yapmak ve tutanak düzenlemek, sahte resmi evrak düzenleme suçunu oluşturur."

ANTALYA BAROSU:HEDEF TEK TİP YAŞAM TARZI

Antalya Barosu, polisin cumartesi gecesi tarihi Kaleiçi Yat Limanı'nda bira içtikleri için 2 arkadaşa Kabahatlar Kanunu'na göre kesilen 'Sarhoşluk' cezasının yasadışı olduğunu savundu. Antalya Barosu adına yapılan açıklada cezaya temel oluşturan Kabahatler Kanunu'nun 35'inci maddesinin rahatsız edici sarhoşluk halinde yani başka bir kişiye sataşma, onu ranatsız etme durumunda geçerli olduğna dikkat çekildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Yapılan uygulamada ise açık bir yerde içki içen kimseyi rahatsız etmeyen kişilere adeta içki ettikleri için verilen bir ceza vardır. Bu anlayışla sokakta sarhoş dolaşmak da yasak hale getirilmek istenmektidir. Bu temel insan haklarına aykırıdır. Farklı yaşam tarzlarını cezalandırmak ve tek tip bir yaşam tarzını meydana getirmek tehlikeli bir uygulamadır. Bu tür hukuk dışı uygulamalara son verilmelidir."

KAYSERİ VE KONYA'DA MAHKEME İTİRAZI REDDETMİŞ

Antalya'da polisin bira içtikleri için 2 arkadaşa Kabahatlar Kanunu'na göre kestiği 'sarhoşluk' cezasının, Kayseri'nin Kocasinan İlçesi'nde ve Konya il merkezinde de uygulandığı ortaya çıktı.

Kocasinan'da 4 Ağustos 2008 tarihinde caddede alkol alan iki arkadaştan Selami Işık'ın çevreyi rahatsız edecek şekilde bağırarak küfretmesi üzerine hastanede alkol kontrolü yaptırıldı ve 0.15 promil alkollü olduğu belirlenerek Kabahatlar Kanunu'na göre 62 lira ceza kesildi. Işık, cezaya 7 Ağustos'ta Kayseri Sulh Ceza Mahkemesi'nde itiraz etti. İtirazı görüşen mahkeme, 16 Eylül 2008'de reddetti.

Konya'da ise Önder Ceyhan, 20 Temmuz 2006'da Alaattin Tepesi'nde alkollü olarak oturduğu sırada polis tarafından hastaneye götürülerek alkol testi yaptırıldı. 1.9 promil alkollü olduğu belirlenen Ceyhan'a 65 lira idari para cezası uygulandı. Ceyhan'ın 13 Temmuz 2006'daki itirazını 6 Şubat 2007'de karara bağlayan Konya 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi, itirazın reddine karar verdi.

DHA-Antalya  

 
En şeker önerge
 
Memorial Andeva’ya resmen ortak
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Özgür Sarıkaya 3 Mart 2011 Perşembe 16:39

E tabii çok çalışmak lazım. Ne de olsa Antalya Emniyet Müdürü Ali Yılmaz da yılın emniyet müdürü adaylarından.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yılın en komik eylemi
Size anlatacağım komedi filmlerine konu olacak cinsten bir gerçek bir ...
Hurdacılar Sitesi'nde yangın
Antalya'da ikinci el otel malzemeleri satan ve Hurdacılar Sitesi olarak ...
Kasa çaldılar
Antalya'nın Alanya ilçesinde 18 işyeri ve evden, sigara, para ve gıda ...
 
4 cana 15 yıl istemi
Antalya'da 3 Haziran 2009 günü bir tekstil atelyesinde, gaz sıkışması ...
Marketçiyi gasp ettiler
Antalya'nın Alanya ilçesinde, market işleten bir kadını bıçakla tehdit ...
Başkan Üras'tan çağrı
Tekirova Belediye Başkanı ve GATAB Başkan Yusuf Üras, 26 Şubat 2011 tarihli ...
 
Uçak geri döndü
ONUR Air Havayolları'nın Antalya- İstanbul uçağı bu sabah 07.20'de havalandıktan ...
Çocuklarını da öldürecekmiş
Antalya'da boşanmak isteyen eşi Tuğba Dilek'i tabancayla başından vurup ...
İnatla ölmek istedi
Antalya'da 10 gün önce ilaç içerek intihara kalkışan 24 yaşındaki Yunus ...
 
Dursun Gündoğdu
Belediye işletmeleri siyasilerin avutulma yeri mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva