Banu Parlak gözaltına alındı
Banu Parlak gözaltına alındı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
19 Ağustos 2021 Perşembe - 10:49

Açıkgöz: İhracat sorununun şifresi biyolojik mücadele

Akdem Yönetim Kurulu Başkanı Münir Açıkgöz, sera çiftçilerinin üretim ve pazarlama alanlarında neredeyse her yıl yaşadıkları sorunlara bir an önce çözüm bulunması gerektiğini söylerken tüm çiftçilere, zirai bayilere ve ihracatçılara seslendi.

Açıkgöz: İhracat sorununun şifresi biyolojik mücadele
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

“Geçtiğimiz sezon pestisit kalıntısı sıkıntılarıyla bölge olarak çok uğraştık, yurt içinde satabileceğimiz hatta yurt dışına ihraç edebileceğimiz dahası emek verdiğimiz ürünlerimiz imha edildi. Bu milli bir servettir” diyerek tüm çiftçilere ve zirai bayilere seslenen Akdem Yönetim Kurulu Başkanı Münir Açıkgöz, ortak hareket etme çağrısı yaparak biyolojik mücadelenin şifrelerini açıkladı.

Açıkgöz, biyolojik mücadelenin şifrelerini çözmenin üretime ve ekonomiye nasıl yansıyacağını açıkladı.

“Geçtiğimiz sezon pestisit kalıntısı sıkıntılarıyla bölge olarak çok uğraştık, ürettiğimiz yurt içinde satabileceğimiz hatta yurt dışına ihraç edebileceğimiz dahası emek verdiğimiz ürünlerimiz imha edildi. Bu milli bir servettir. Bölge olarak yeni bir üretim sezonuna hazırlanıyoruz buradan tüm çiftçilerimize, tüm zirai bayilerimize, tüm ihracatçılarımıza sesleniyorum; Gelin bu işi hep beraber çözelim yeni sezonda biyolojik mücadeleye yönelelim ki pestisit kalıntısı ihracatımızda sorun olmaktan çıksın. Çiftçimizin bunu başarabilecek kararlılık ve bilgi birikimine sahip olduğunu düşünüyorum” diyen Açıkgöz sözlerine şu şekilde devam etti;

“Örtü altı sebze üretiminde bölge olarak özellikle geçtiğimiz üretim sezonunda sıkça yaşadığımız MRL değerlerini karşılayamama yani bitkilerde pestisit kalıntısı problemleri son birkaç yıl içerisinde ihracatta yaşanılan en büyük problemlerden biri haline geldi. Bu problemin eğer çiftçilerimiz tedbir almazsa önümüzdeki yıllarda giderek artacağını düşünüyoruz. Neden mi? Çünkü zararlıların özellikle biber üretiminde thrips ve beyaz sinek zararlısının pestisitlere direnci oldukça artmış durumda. Çok uzun zamandır yeni aktif maddeler geliştirilmiyor, aynı aktif maddeli ilaçlarla zirai mücadele faaliyetleri yürütülüyor. Özellikle son 5-6 yıldır pestisit sektörünün Ar-Ge devleri 0 gün hasat süreli dediğimiz kalıntı bırakmayan canlı mikroorganizmalar yoluyla zararlıları öldüren ve uğur böcekleri gibi yararlı canlıları etkilemeyen bitki koruma ürünleri geliştirmek için çalışıyor. Haliyle yeni kimyevi aktif maddeler artık geliştirilmiyor. Bu iyi bir şey.”

ZARARLILAR DİRENÇ KAZANDI

“Üretilen ürünlerde neden kalıntı çıkıyor?” diye soran Açıkgöz, “ Sürekli aynı aktif maddeli ilaçların kullanılmasından kaynaklı zararlılar direnç kazandı. Çiftçimiz ‘mecburen’ pestisitlerden etki ve çözüm alabilmek için doz aşımı yapmaya başladı, doz aşımı yapılan pestisit bitki bünyesinden ruhsatlandırmasındaki sürede maalesef atılamıyor. Bu yüzden de ürünlerde kalıntı problemleri yaşıyoruz” açıklamasını yaptı.

Biyolojik mücadelenin Demre Bölgesi’nde son 6-7 yıldır yaygınlaştığını ancak %100 oranında kullanılmayan bir mücadele yöntemi olarak kaldığına işaret eden Açıkgöz, “ Bu bizler ve çiftçilerimiz için çok büyük bir avantaj, üretimdeki insektisit ve akarisit kullanımını %100’lere varan oranda ortadan kaldırıyor. Hasat için pestisit günü beklemiyorsunuz. Dahası süreli bitki koruma ilaçlarının kullanımına bile gerek kalmıyor” dedi.

FARKLI AMA HARİKA BİR EKOSİSTEM

Biyolojik mücadelenin,  sera içerisine farklı bir ekosistem kurmak olduğunu ifade eden Münir Açıkgöz, “Harika bir şey” dediği sistemi şu şekilde açıkladı;

“Siz oradaki zararlı organizmalarla beslenen (çiçek thripsi, beyaz sinekler, yaprak bitleri vb.) doğada bulunan ve insan ve bitki sağlığına hiçbir tehdit oluşturmayan doğal düşmanları ortama belirli bir popülasyonda salıveriyorsunuz ve orada belli bir süre sonra bir ekosistem oluşuyor. Bir nevi zararlılarla mücadele edecek onları tek tek ayıklayacak gözle görülemeyen minik işçiler salıyorsunuz.”

DEĞİŞİME KARŞI DURAMAYIZ

Biyolojik yöntemin konvansiyonel yani klasik sistem pestisit kullanımına göre %60 oranında bir ekonomi sağladığının da altını çizen Açıkgöz, “Dünya’da biyolojik mücadele yöntemlerine doğru uzun zamandır bir eğilim var. Ülkemiz çiftçileri olarak bu eğilime ve değişime karşı duramayız, durmamalıyız” diyerek gelişimle gelen değişime dikkat çekti

ZORUNLULUK VE SOSYAL SORUMLULUK

Biyolojik mücadele seçeneğine tercihten çok bir zorunluluk hatta sosyal sorumluluk olarak yaklaşılması gerektiğine inanan Münir Açıkgöz, “ Kendi elimizle kendi ürettiğimizi böyle heba etmemeliyiz, ettirmemeliyiz. İşte tam bu yüzden tercihten çok bir sosyal sorumluluk olmalı” birlik çağrısını tekrarladı.

 
Hangi aşı daha etkili? Bakın cevap ne zaman belli olacak...
 
32 çalışanının sele kapılmasını önledi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konservatuvar öğrencisinden, pazar tezgahında keman resitali
İZMİR’de Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı öğrencisi ...
Türkiye'de bir ilk! 1000 kadın personel çalışıyor
MERSİN’deki Türkiye'nin ilk nükleer santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde ...
Püfür püfür sinema keyfi
MARDİN'in Midyat İlçesinde, çocuklar, akşamları aileleriyle birlikte 80’li ...
 
88,5 yıl hapisle aranan şüpheli tutuklandı
AYDIN’ın Kuşadası ilçesinde, dolandırıcılık suçundan toplam 88 yıl 6 ay ...
Afganistan'dan tahliye edilen 271 yolcu daha Türkiye'ye getirildi
AFGANİSTAN'ın başkenti Kabil'den Türk Hava Kuvvetleri'nin A400M tipi askeri ...
19 yaşındaki bisikletli kız hayatını kaybetti
SİLİVRİ D-100 Karayolu'nda bisikletiyle yolun karşısına geçmeye çalışan ...
 
'Halı silkeleme' kavgasında 6 kişi tutuklandı
MANİSA’nın Turgutlu ilçesinde iki komşu arasında ‘halı silkelenmesi’ nedeniyle ...
Asansör boşluğuna düşen işçi ağır yaralandı
BURSA'nın İnegöl İlçesi'nde, çalıştığı mobilya atölyesinde, asansör boşluğuna ...
Yunanistan, göçmenleri ölüme terk etti
BALIKESİR'in Güneş Adası açıklarında, Yunan Sahil Güvenliği ekiplerince, ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva