Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
23 Nisan 2011 Cumartesi - 09:06

Adıyaman turizm hamlesi başlattı

Adıyaman’da bir ‘Turizm Hamlesi’ne tanık olduk geçen hafta… İyi niyetli yöneticiler, profesyoneller bir araya gelip kafa yordular, “Adıyaman’a nasıl turist kazandırırız” diye…

Adıyaman turizm hamlesi başlattı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Yine her zaman olduğu gibi, bu çabaya, kent halkı duyarsız kaldı. Toplantı Adıyaman Üniversitesi’nde düzenlendiği halde ne öğretim üyesi vardı, ne de öğrenci… Turizm okulunun öğrencileri bile gelmemişlerdi.
Oysa, Adıyaman Valiliği ve belediyesi, hem kendi, hem üniversiteyi afiş ve bilboardlarla donatmış çağrı yapmışlardı herkese… Ama, Antalya’da, İstanbul’da, Ankara’da olan duyarsızlık orada da vardı.
O toplantılara gelmeyen Adıyamanlı, aynı saatlerde davullu zurnalı AKP milletvekili adaylarını karşılamak için havaalanını doldurmuştu. Binlerce Adıyamanlı havaalanında vekil adaylarına alkış tutuyordu. Ellerini sıkmak için kuyruğa girmişti.
Kısaca; Adıyaman’daki ‘Turizm Hamlesi’nin ‘halk’ ayağı eksik kalmıştı. Ama turizmde en önemli ayaklardan birinin halk desteği olduğunu unutmamak gerekiyor. Halkın sahiplenmediği bir yerde turizm olmaz. Turizm hizmet demektir. Anlayış, hoşgörü, sevgi, gülümseme gerektirir. Bunu da zorla halka dikte ettirmek olmaz. Halkı bu sektöre hazırlamadan, turizmin nimetlerini anlatmadan başarılı olunamaz ve hamle daha ilk adımda başarısız kalır.
DEVLET DESTEĞİ ŞART
Fakat, yine de yöneticilerin bu girişimi, istekleri yabana atılmamalı ve destek olunmalıdır. Gelelim, orada konuşulanlara…
Ben, geleceğe dönük pek umut alamadım. Özel sektör, nemalanmayacağı hiçbir işe girmez. Onun için geriye kalıyor sadece devlet… Devlet olanakları da bir yere kadar. Devlet ne yapıp edip Adıyaman’da bu sektörün önünü açmalı, teşviklerle özel sektöre yatırımı cazip hale getirmeli. Oteller için arsa tahsisi yapılmalı ve Hüseyin Baraner’in dediği gibi Anadolu turları düzenleyen acentelere mazot indirimi uygulamalı.
Gelelim o gün konuşulanlara…  
Antalya’ya gelen turistlerin Anadolu kentlerinin ağzını sulandırdığı kesin. Nemrut Dağı’ndaki tanrıların heykelleri ile dünyanın 8’nci harikası olarak bilinen Komagene uygarlığının merkezi Adıyaman, el birliği yaparak ‘Turizm Hamlesi’ni başlattı. Sadece Nemrut Dağı ile bitmiyor Adıyaman’ın tarihi ve kültürel zenginlikleri; Cendere Köprüsü, Perre Antik Kenti, Arsemia, Karakuş Tümülüsü ve Safvan Bin Muattal Türbesi en başta gelenleri olarak sıralanıyor. Hemen hatırlatalım; UNESCO, Nemrut dağını dünyadaki tehdit altında olan 100 kültür alanından biri olarak ilan etmişti.
Belediye Başkanı M. Necip Büyükaslan, turizmin önde gelen yöneticileri ile gazeteci ve yazarlarını konuk edip, turizmde gelişmek için nasıl bir yol izleyeceklerini öğrenmeye çalıştı. Başkan Büyükaslan, amaçlarını uzun uzun anlattı, anlatılanları da dinledi. Zorluklara ve eksikliklere karşın, Adıyaman’da ‘İnadına turizm’ yapacaklarını vurguladı. Başkan Büyükaslan, GAP Atatürk Barajı Gölü’nün oluşturduğu dantel gibi kıyılarını ‘Akdeniz sahillerine’ benzetti, “Antalya’da Marmaris’te ne yapılıyorsa burada da yapılabilir” dedi.
YENİ BÖLGESEL GÜÇ
Antalya ve İstanbul’dan turizmin duayenleri de vardı, Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği’nin (TUYED) üyeleri de. Adıyaman Üniversitesi’ndeki, TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu’nun yönettiği ‘Turizm Hamlesi Haftası Sempozyumu’nda uygarlıkların buluştuğu yer olan Adıyaman’ın GAP turizminde yeni bölgesel güç olduğuna değinildi.
Antalyalı turizmci Ahmet Barut’un Başkanlığını yaptığı Türkiye Otelciler Federasyonu’nun (TÜROFED) danışmanı Cüneyt Ertürk, turizm yatırımlarındaki devlet destekleri hakkında bilgi verdi. Turizm alanları dışında yapılan turistik yatırımlarda çalışanlar için sunulan destek yabana atılacak gibi olmadığını söyledi Ertürk. Ve “Bu bile yatırımcıya çok cazip gelmeli” diyerek otel yatırımı yapmak isteyenlerin dikkatini çekti.
Otelcilikte 45’nci yıllarını kutlayan 4 ayrı ülkede 19 tesisleri bulunan Dedeman Otelleri’nin İş Geliştirme Müdürü Oğuz Isıgöllü, 5 yıldızlı maliyetli oteller yerine 4 yıldızlı fakat yüksek hizmet standartları sunan otellerin bu bölge için daha cazip olacağını söyledi. Isıgöllü şöyle açıkladı bunu: “Ağırlıklı olarak kültür turu için buralar tercih ediliyor. Otelde kullanmayacakları hizmetlerin ücrete yansıtılması çok da olumlu değildir.”
YATIRIM İÇİN KRİTERLER
Biri Afyonkarahisar’da 15 oteli bulunan Anemon Otelleri’nin Bölge Direktörü Eşref Dinçer, “İhtiyacı olan Anadolu’nun her iline otel açmayı düşünüyoruz. Hedefimiz 50 otele ulaşmak” dedi. Anemon otellerinin bu hedefi, Adıyamanlı yöneticileri umutlandırdı ve erken sevince neden oldu. Dinçer, yatırım için gerekli gördükleri kriterleri de sıraladı. Önce turizm çeşidinde hangi kategoride olduğunun belirlenmesi gerekiyor. Altyapı, yurtiçi-yurtdışı ulaşım kolaylığı, üniversite, hastane gibi konaklama sektörüne katkı verebilecek aktörlerin durumu da otel yatırımcısına yol gösterebilecek.
Antalya’da yaşayan gazeteci-ressam ve yazar ağabeyimiz Fikret Otyam’ın resimlerini bağışlayarak kuyruklu piyano kazandırdığı Adıyaman Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi’nin genç yeteneklerinin, Adıyaman Üniversitesi yemekhanesindeki konseri muhteşemdi.
 Başkan M.Necip Büyükaslan Adıyaman’ın turizm geçmişini anlatmıştı. Sadece bu kent 1975 yıllarında 400 bin turist çekiyormuş. Büyük Anadolu Turları 7-8 gün sürermiş. Ve şimdi bu sayı 150-180 bine kadar düşmüş.
TURLARA İNDİRİMLİ MAZOT
Diana Travel Kültür Kurları Müdür Yardımcısı Süleyman Akçalı, kültür turlarına devlet desteğinin olması gerektiğine işaret etti. Sonra ekledi: “Antalya’dan günübirlik uçak olsa biz de müşterilerimizi seve seve buralara getiririz, misafirlerimizin bu kültür hazinelerini görmelerini sağlarız” dedi. TUİ Türkiye Danışmanı Hüseyin Baraner araya girdi, “Hiç değilse kültür turları yapan otobüslere düşük fiyatlı indirimli mazot verilmeli” uyarısında bulundu.
Süleyman Akçalı, uçak konusunda dertliydi: “Uçak olsa Antalya’ya getirdiğimiz misafirleri seve seve buralara da getiririz. Sabah 07.00’de Adıyaman’a Malatya’ya getirip, kahvaltı verelim ve o güzel tarihimizi dolaştıralım. Tarihi ve doğal güzellikleri gösterelim. Akşam da 22.00 gibi Antalya’ya döneriz. Biz Antalya’dan günübirlik Mısır’a, İsrail’e uçakla turlar düzenleyebiliyoruz ama kendi ülkemizin güzelliklerini sunacağımız turlar için uçak seferleri koyduramıyoruz.”
Jolly Tour’un Kültür Turları Müdürü Kerem Gökçe, mazot fiyatlarının yüksekliği yüzünden 8 günlük turları 5 güne indirdiklerini bazı kentleri de tur güzergahından çıkardıklarını anlattı. Karavan turizminin Antalya-Doğu Anadolu hattı için önemli bir güzergah olabileceğine de işaret etti. Gökçe, “Karavan turizmini canlandırabilmeliyiz. Bitmemeli, bu da ayrı bir turizm kültürü ve aktivitesi. O kadar ilgilisi var ki. Mutlaka desteklenip canlandırılmalı. 60’lı yıllarda Amerikalılar gelirdi karavanlarıyla Cudi dağında kamp kurarlardı” dedi.
Geçmişte Küba Lideri Fidel Kastro, Umman ve Fas Krallarına turizm danışmanlığı da yapan TUİ Türkiye Temsilcisi Hüseyin Baraner, sessizliğini bozdu; “Dünyanın 8’nci harikasının bulunduğu bir kente nasıl turist getiririz diye kafa patlatıyoruz. İnanamıyorum buna. Komik oluyoruz arkadaşlar” diye isyan etti. Baraner ekledi: “Doğa ile tarihi birleştirmek lazım. Işıklandırılsın gece de dolaşılsın. Nemrut’u aydınlatın gerekirse. GAP sadece suyun toplandığı yer değil ki medeniyetlerin doğduğu yer burası.”   (Dursun GÜNDOĞDU/GÜN HABER)

 
Alanya'da bar işletmecisi öldürüldü
 
23 Nisan kutlu olsun
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eski milletvekili öldürüldü
Bursa eski Milletvekili Mehmet Gedik, restoranda tartıştığı bir kişi tarafından ...
TOKİ'nin kampanyasına banka desteği
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından başlatılan ...
'Erkekle aldatılmak beni sevindirdi'
"Bir kadın tarafından aldatılmaktansa..."
 
Hız cezasını iptal ettirdi
Samsun’da, otomobil sürücüsü 41 yaşındaki M.K.’ya hız limitini aştığı ...
İş görüşmesi tüyoları
Hürriyet Gazetesi İnsan Kaynakları Genel Koordinatörü Sancak Basa, Anadolu ...
Tuzla'da patlama
Tuzla'da bir parkta meydana gelen patlamada biri kadın iki kişi yaralandı.
 
YGS'de savcı incelemesi
YGS ile ilgili olarak ortaya atılan şifreli kopya iddialarının ardından ...
Sıcaklıklar artacak
Hava sıcaklığı kuzey ve iç kesimlerde 2 ila 4 derece artacak. Diğer yerlerde ...
Survivor'da tehlikeli yakınlaşma
Survivor Ünlüler-Gönüllüler yarışmasında ünlüler takımında yarışan milli ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva