Erdoğan’ı dinlemeden müzakerelere kapıları kapatmam
Erdoğan’ı dinlemeden müzakerelere kapıları kapatmam
Antalya'da denizaltı heyecanı
Antalya'da denizaltı heyecanı
Antalya'nın çocuk valisi makamı devraldı
Antalya'nın çocuk valisi makamı devraldı
Eşini öldüren sanığa ağırlaştırılmış müebbet
Eşini öldüren sanığa ağırlaştırılmış müebbet
12 Ağustos 2020 Çarşamba - 17:00

Afyonkarahisar'da 3 bin 200 yıllık yazıt, gizemini koruyor

AFYONKARAHİSAR İhsaniye'ye bağlı Beyköy'de, 1878 yılında keşfedilen ve Luvi dilinde yazıların bulunduğu 3 bin 200 yıllık yazıtın, 2017'de ilk kez deşifre edildiği açıklandı.

Afyonkarahisar da 3 bin 200 yıllık yazıt, gizemini koruyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İhsaniye'ye bağlı Beyköy'de 1878 yılında keşfedilen ve Luvi dilinde yazıların bulunduğu 3 bin 200 yıllık yazıt, ilk kez deşifre edildiği 2017 yılında gündeme geldi. Bronz çağından kalan en eski yazıları içerdiği ve kireç taşına işlenen yazıtın bronz çağı krallığı Mira'nın Kralı Kupanta- Kurunta'nın emriyle M.Ö. 1190'da hazırlandığına inanılırken, 1878'de ortaya çıkarılan yazıtı dünyada antik Luvi dilini okuyabilen 20 kişiden 1'i olan Dr. Fred Woudhuizen çevirdi. Fransız arkeolog George Perrot tarafından kağıda kopyalanan, 35 santim yükseklik ve 10 metre uzunlukta olduğu belirtilen yazıtın, köydeki caminin temelinde inşaat malzemesi olarak kullanıldığı belirlendi.

Dünyada yalnızca birkaç kişinin okuyabildiği Luvi dilinde yazılmış bu metnin kopyasının İngiliz arkeolog James Mellaart'a ondan da 2012 yılında Hollandalı dil bilimci ve Luvi dili uzmanı Dr. Eberhard Zangger'e geçtiği tespit edildi. Kopyayı inceleyen Zangger, metnin Batı Anadolu'dan gelen Luvi halkının, Doğu Akdeniz'de tunç çağının sona ermesinde rol oynayan işgalci deniz kavimleriyle birlik olarak tunç çağının sonlanışına katkı sağladığı anlamını içerdiğini açıkladığı kaydedildi.

'KAZI YAPILMASIN' TAVSİYESİ

Yaklaşık 3 yıl önce yeniden gündeme gelen bu yazıtın bulunması için çalışma yapılması kararlaştırıldı. Dönemin yetkilileri bölgeye giderek inceleme yaptı. O dönem DHA'ya özel açıklamada bulunan ve bölgede daha önce kazı çalışmaları yapan Prof. Dr. Hatice Gonnet Bağana ise taşın bulunması için kazı yapılmaması tavsiyesinde bulunmuştu. Bağana, "1979- 1980 yıllarında Afyon Beyköy'de çalıştım. İki arkadaşımla birlikte çeşitli çalışmalar yaptık. Bulduklarımızı da bir bildiri olarak yayımladık. Bütün bu çalışmalarımın bilgi ve bildirilerini, yayınlarımı Koç Üniversitesi'ne verdim. Orada tüm araştırmacılara açık bir şekilde duruyor. Ben zamanında Beyköy ve çevresindeki birçok yeri taradım. Şimdi ne bulacaklar? Geçen yüzyılda 1878 tarihinde bir İngiliz bir taş buldu. Ben de o taşı aradım ancak bulamadım. Beyköy civarında Hitit unsuru olarak hiçbir şey yoktur. Beyköy ve çevresindeki bulgular Hitit çağı sonrası yani demir çağıdır" demişti. 

'HÖYÜKTE ARAYIN'

Söz konusu taşın, Beyköy Camii'nin temelinde kullanıldığı yönündeki haberlere inanmadığını vurgulayan Prof. Dr. Bağana, "Yeni bir arayış içine girilecekse girilsin ancak bulacaklarını sanmıyorum. Caminin temelinde o taşın bulunacağından emin değilim. Kimsenin çalışmasına engel olmak istemem ancak kazı yapılacaksa camiden ziyade Beyköy'de bulunan höyükte kazı yapılması gerekir. Bizim yaptığımız araştırmada biz de höyükte çanak çömlek bulduk ama taş bulamadık. Caminin altında ne arıyorsunuz? Şimdi bir kazı yapılacaksa bu höyükte kazı yapılmasını tavsiye ederim" demişti.

Bu dönemin ardından yazıta ilişkin inceleme çalışmalarının devam ettiği ve kazı çalışması yapılmasının beklendiği belirtildi.

Öte yandan yazıtın bulunduğu söylenen caminin dış duvarının yanında, üzerinde çeşitli sembollerin yer aldığı ve çeşme olduğu değerlendirilen kalıntılar ile caminin karşısında, üzerinde Farsça ya da Osmanlıca olduğu değerlendirilen yazılar bulunan köy çeşmesinin de yer aldığı görüldü.

AFYONKARAHISAR IHSANIYE'YE BAGLI BEYKOY'DE, 1878 YILINDA KESFEDILEN VE LUVI DILINDE YAZILARIN BULUNDUGU 3 BIN 200 YILLIK YAZITIN, 2017 YILINDA ILK KEZ DESIFRE EDILDIGI ACIKLANDI. UZERINDEKI YAZILARIN BIR KAGIDA KOPYALANDIGI, ARDINDAN BIR CAMININ TEMELINDE INSAAT MALZEMESI OLARAK KULLANILDIGI BELIRTILEN YAZITIN BOLGE TARIHINE ISIK TUTMASI BEKLENIYOR.(YAZITIN TEMELINDE KULLANILDIGI DUSUNULEN CAMI)
(FOTO:AFYONKARAHISAR-DHA)

AFYONKARAHISAR IHSANIYE'YE BAGLI BEYKOY'DE, 1878 YILINDA KESFEDILEN VE LUVI DILINDE YAZILARIN BULUNDUGU 3 BIN 200 YILLIK YAZITIN, 2017 YILINDA ILK KEZ DESIFRE EDILDIGI ACIKLANDI. UZERINDEKI YAZILARIN BIR KAGIDA KOPYALANDIGI, ARDINDAN BIR CAMININ TEMELINDE INSAAT MALZEMESI OLARAK KULLANILDIGI BELIRTILEN YAZITIN BOLGE TARIHINE ISIK TUTMASI BEKLENIYOR.(PROF. DR. HATICE GONNET BAGANA)(FOTO:AFYONKARAHISAR-DHA-ARSIV)

AFYONKARAHISAR IHSANIYE'YE BAGLI BEYKOY'DE, 1878 YILINDA KESFEDILEN VE LUVI DILINDE YAZILARIN BULUNDUGU 3 BIN 200 YILLIK YAZITIN, 2017 YILINDA ILK KEZ DESIFRE EDILDIGI ACIKLANDI. UZERINDEKI YAZILARIN BIR KAGIDA KOPYALANDIGI, ARDINDAN BIR CAMININ TEMELINDE INSAAT MALZEMESI OLARAK KULLANILDIGI BELIRTILEN YAZITIN BOLGE TARIHINE ISIK TUTMASI BEKLENIYOR.(PROF. DR. HATICE GONNET BAGANA)(FOTO:AFYONKARAHISAR-DHA-ARSIV)

Özgür ÖZTÜRK/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Etiketler:
 
Köye inen ayılar kamerada
 
Aamir Khan, Adana kebabı yedi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Otomobil duvara çarptı: 2 yaralı
AFYONKARAHİSAR'ın Emirdağ ilçesi Türkmen köyü yakınlarında bahçe duvarına ...
Kaymakam Durgut'tan ilk ziyaret başkana
ÇAY Kaymakamı Mehmet Durgut ilk iadeyi ziyaretini Belediye Başkanı Hüseyin Atlı'ya yaptı.
Şarampole yuvarlanan aracın sürücüsü öldü
AFYONKARAHİSAR'ın Emirdağ ilçesinde direksiyon hakimiyetini kaybettiği ...
 
Arı sokunca bayılan TIR şoförü kaza yaptı
AFYONKARAHİSAR'ın Bolvadin ilçesinde arı sokması sonucu direksiyon hakimiyetini ...
Tarlaya uçan TIR'ın sürücüsü yaralandı
AFYONKARAHİSAR'ın Sultandağı ilçesinde minibüse çarpmamak için manevra ...
Müştemilatta çıkan yangın söndürüldü
AFYONKARAHİSAR'ın Bolvadin ilçesinde bir evin müştemilatında çıkan yangın ...
 
Boşandığı eşiyle ilişki yaşadığı gerekçesiyle öldürdü
AFYONKARAHİSAR'ın Çay ilçesinde, TIR sürücüsü Ömer Bozbay (32), aracını ...
Güneş enerjisi sistemiyle ayda 14 bin TL tasarruf etti
AFYONKARAHİSAR'da çiftçilik yapan Ahmet Diker (40), üretimdeki maliyetleri ...
Kaymakam Durgut göreve başladı
AFYONKARAHİSAR'ın Çay ilçesine atanan Kaymakam Mehmet Durgut göreve başladı.
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva