GSF'den 'kadın' konulu sergi
GSF'den 'kadın' konulu sergi
Barış Arduç'un 'Gupse Özay' cevabına beğeni yağdı
Barış Arduç'un 'Gupse Özay' cevabına beğeni yağdı
Sümer Ezgü, Kumluca'da söyleşiye katıldı
Sümer Ezgü, Kumluca'da söyleşiye katıldı
3 gündür aranan genç derede ölü bulundu
3 gündür aranan genç derede ölü bulundu
8 Aralık 2021 Çarşamba - 11:38

Akdeniz'de 62 türün nesli tehlike altında

AKDENİZ'de yüzde 10'u endemik olan 17 bin denizel türden 62'sinin neslinin tehlike altında olduğu kaydedildi.

Akdeniz de 62 türün nesli tehlike altında
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya'da düzenlenen, COP 22 kapsamında ele alınan Akdeniz'deki kirlilik, biyoçeşitlilik kaybı, yabancı türlerin varlığı ve iklim değişikliğine ilişkin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca, su altı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan tarafından çekilen görüntü ve fotoğraflarla Akdeniz'de nesli tehlike altındaki türlere ait fotoğraf sergisi ve kamu spotu film hazırlandı.

17 BİN DENİZEL TÜRÜN 1700'Ü ENDEMİK

Akdeniz'de günümüze kadar tanımlanan denizel tür sayısının 17 bin olduğunu belirten Tahsin Ceylan, bu türlerin yüzde 10'unun endemik olduğunu söyledi. Akdeniz'deki denizel türlerden 1700 civarının endemik tür olduğunu açıklayan Ceylan, "Kıyılarımızdaki endemik deniz balıklarının sayısı ise sadece 70-80 civarında. Buradan denizel canlı kaynaklarını ne kadar özveriyle korumamız gerektiğini kolaylıkla anlamak mümkün" dedi.

62 TÜRÜN NESLİ TEHLİKEDE

Akdeniz'deki denizel türlerden 62'sinin neslinin yok olma tehlikesi altında olduğuna dikkat çeken Tahsin Ceylan, bu türlerden 22'sine ait su altı dalışlarda çektiği fotoğraflardan oluşan sergi hazırlandığını söyledi. Ceylan, nesli tehlike altındaki 62 tür arasında kum köpekbalığı, caretta caretta, lahoz, yeşil deniz kaplumbağası, tarak midyesi, triton, ahtapot, uçan kırlangıç, vatoz kazık kuyruk, domuz köpekbalığı, şişe burunlu yunus, ıstakoz, Akdeniz foku, mercan, kırmızı mercan, orfoz, pina, kemane balığı, mığrı ve denizatının yer aldığını açıkladı.

TEHLİKEDEKİ TÜRLER FİLMDE

9 Aralık Perşembe günü konferansa katılacak olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan tarafından açılışı yapılacak fotoğraf sergisindeki nesli tehlike altındaki türlere, Akdeniz'e kıyısı olan 21 ülkenin temsilcilerine de gönderilen kamu spotu niteliğindeki filmde de yer verildi. Akdeniz foku, orfoz, caretta caretta, denizatı, vatoz, deniz çayırları ve tritona dikkat çekilen filmde, köpekbalıklarının nesli tehlike altındaki türlerin başında geldiği vurgulandı.

AKDENİZ'DE EKOLOJİK KIRILMA

Kamu spotu filminde, doğal afetler, küresel ısınma, kontrolsüz insan faaliyetleri ve son olarak tüm dünyayı saran Covid 19 pandemisi nedeniyle baskılanan doğanın, insanlığa her zamankinden fazla ihtiyacı olduğu vurgulanıyor. Bunlardan birinin de Akdeniz olduğu belirtilerek, “Dünyadaki ekolojik kırılmanın en somut izlendiği yerlerden biridir Akdeniz. Yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan pek çok türe ev sahipliği yapmaktadır" denildi.

DENİZ ÇAYIRLARI AKDENİZ'İN AKCİĞERİ

Filmde özellikle deniz çayırlarının Akdeniz'in akciğerleri olduğuna vurgu yapılarak, şu bilgiler verildi:

“Soluduğumuz havanın içindeki oksijenin yüzde 70'ini denizlere borçluyuz. Her metrekaresi 15 litrenin üzerinde oksijen üreten bu su altı ormanları, karbonu emme, depolama konusundaki üstün kapasiteleri ile en az orman ekosistemi kadar değerlidir. Kıyı erozyonunun bariyeri olan bu çiçekli bitkiler, pek çok türün beslenme, barınma ve üreme alanı. Pinalar ise bir diğer Akdeniz endemiği. Deniz suyunu temizleyen bu türlere, 'denizlerin doğal filtresi' de diyebiliriz"

'SEYİRCİ KALMAYALIM' ÇAĞRISI

Mavi ve yeşilin iç içe geçtiği Akdeniz'in, küresel iklim değişikliği ve buna bağlı ekosistemdeki kırılmanın olumsuz etkileriyle karşı karşıya olduğuna da dikkat çekilen filmde, “Taraf ülkeler, tehdit altındaki bu özel coğrafyanın küresel hedeflerle iyileştirilmesi, havzanın ve üzerinde yaşayan canlıların en doğal haliyle korunması için çalışıyor. Bu sevimli dostlarımızın ve benzersiz Akdeniz ekosisteminin tahrip edilmesine seyirci kalmayalım. Denizel ve kıyısal ekosistemin korunması için birlikte mücadele edelim. Ekolojik sorunlarla baş etmek ancak bölgesel iş birlikleri ile mümkündür. Medeniyetlerin beşiği olan, tarih boyu kıyısında yer alan uygarlıkların gücüne güç katan Akdeniz'e olan minnettarlığımızı, onu koruyarak gösterelim" çağrısı yapıldı.

AKDENIZ'DE, YUZDE 10'U ENDEMIK OLAN 17 BIN DENIZEL TURDEN 62'SININ NESLININ TEHLIKE ALTINDA OLDUGU KAYDEDILDI. SUALTI GORUNTU YONETMENI TAHSIN CEYLAN TARAFINDAN GORUNTULENEN NESLI TEHLIKE ALTINDAKI TURLERDEN 22'SININ FOTOGRAFI, ANTALYA'DA DUZENLENEN AKDENIZ'IN KIRLENMEYE KARSI KORUNMASI SOZLESMESI'NIN 22'NCI TARAFLAR KONFERANSI'NDA (COP 22) SERGILENIYOR.( YESIL DENIZ KAPLUMBAGASI) (FOTO:TAHSIN CEYLAN)

AKDENIZ'DE, YUZDE 10'U ENDEMIK OLAN 17 BIN DENIZEL TURDEN 62'SININ NESLININ TEHLIKE ALTINDA OLDUGU KAYDEDILDI. SUALTI GORUNTU YONETMENI TAHSIN CEYLAN TARAFINDAN GORUNTULENEN NESLI TEHLIKE ALTINDAKI TURLERDEN 22'SININ FOTOGRAFI, ANTALYA'DA DUZENLENEN AKDENIZ'IN KIRLENMEYE KARSI KORUNMASI SOZLESMESI'NIN 22'NCI TARAFLAR KONFERANSI'NDA (COP 22) SERGILENIYOR.( VATOZ) (FOTO:TAHSIN CEYLAN)

AKDENIZ'DE, YUZDE 10'U ENDEMIK OLAN 17 BIN DENIZEL TURDEN 62'SININ NESLININ TEHLIKE ALTINDA OLDUGU KAYDEDILDI. SUALTI GORUNTU YONETMENI TAHSIN CEYLAN TARAFINDAN GORUNTULENEN NESLI TEHLIKE ALTINDAKI TURLERDEN 22'SININ FOTOGRAFI, ANTALYA'DA DUZENLENEN AKDENIZ'IN KIRLENMEYE KARSI KORUNMASI SOZLESMESI'NIN 22'NCI TARAFLAR KONFERANSI'NDA (COP 22) SERGILENIYOR.( KUM KOPEKBALIGI) (FOTO:TAHSIN CEYLAN)

AKDENIZ'DE, YUZDE 10'U ENDEMIK OLAN 17 BIN DENIZEL TURDEN 62'SININ NESLININ TEHLIKE ALTINDA OLDUGU KAYDEDILDI. SUALTI GORUNTU YONETMENI TAHSIN CEYLAN TARAFINDAN GORUNTULENEN NESLI TEHLIKE ALTINDAKI TURLERDEN 22'SININ FOTOGRAFI, ANTALYA'DA DUZENLENEN AKDENIZ'IN KIRLENMEYE KARSI KORUNMASI SOZLESMESI'NIN 22'NCI TARAFLAR KONFERANSI'NDA (COP 22) SERGILENIYOR.(CARETTA CARETTA) (FOTO:TAHSIN CEYLAN)

AKDENIZ'DE, YUZDE 10'U ENDEMIK OLAN 17 BIN DENIZEL TURDEN 62'SININ NESLININ TEHLIKE ALTINDA OLDUGU KAYDEDILDI. SUALTI GORUNTU YONETMENI TAHSIN CEYLAN TARAFINDAN GORUNTULENEN NESLI TEHLIKE ALTINDAKI TURLERDEN 22'SININ FOTOGRAFI, ANTALYA'DA DUZENLENEN AKDENIZ'IN KIRLENMEYE KARSI KORUNMASI SOZLESMESI'NIN 22'NCI TARAFLAR KONFERANSI'NDA (COP 22) SERGILENIYOR.(TARAK MIDYESI) (FOTO:TAHSIN CEYLAN)

AKDENIZ'DE, YUZDE 10'U ENDEMIK OLAN 17 BIN DENIZEL TURDEN 62'SININ NESLININ TEHLIKE ALTINDA OLDUGU KAYDEDILDI. SUALTI GORUNTU YONETMENI TAHSIN CEYLAN TARAFINDAN GORUNTULENEN NESLI TEHLIKE ALTINDAKI TURLERDEN 22'SININ FOTOGRAFI, ANTALYA'DA DUZENLENEN AKDENIZ'IN KIRLENMEYE KARSI KORUNMASI SOZLESMESI'NIN 22'NCI TARAFLAR KONFERANSI'NDA (COP 22) SERGILENIYOR.( TRITON) (FOTO:TAHSIN CEYLAN)

AKDENIZ'DE, YUZDE 10'U ENDEMIK OLAN 17 BIN DENIZEL TURDEN 62'SININ NESLININ TEHLIKE ALTINDA OLDUGU KAYDEDILDI. SUALTI GORUNTU YONETMENI TAHSIN CEYLAN TARAFINDAN GORUNTULENEN NESLI TEHLIKE ALTINDAKI TURLERDEN 22'SININ FOTOGRAFI, ANTALYA'DA DUZENLENEN AKDENIZ'IN KIRLENMEYE KARSI KORUNMASI SOZLESMESI'NIN 22'NCI TARAFLAR KONFERANSI'NDA (COP 22) SERGILENIYOR.( AHTAPOT) (FOTO:TAHSIN CEYLAN)

AKDENIZ'DE, YUZDE 10'U ENDEMIK OLAN 17 BIN DENIZEL TURDEN 62'SININ NESLININ TEHLIKE ALTINDA OLDUGU KAYDEDILDI. SUALTI GORUNTU YONETMENI TAHSIN CEYLAN TARAFINDAN GORUNTULENEN NESLI TEHLIKE ALTINDAKI TURLERDEN 22'SININ FOTOGRAFI, ANTALYA'DA DUZENLENEN AKDENIZ'IN KIRLENMEYE KARSI KORUNMASI SOZLESMESI'NIN 22'NCI TARAFLAR KONFERANSI'NDA (COP 22) SERGILENIYOR.( UCAN KIRLANGIC) (FOTO:TAHSIN CEYLAN)

AKDENIZ'DE, YUZDE 10'U ENDEMIK OLAN 17 BIN DENIZEL TURDEN 62'SININ NESLININ TEHLIKE ALTINDA OLDUGU KAYDEDILDI. SUALTI GORUNTU YONETMENI TAHSIN CEYLAN TARAFINDAN GORUNTULENEN NESLI TEHLIKE ALTINDAKI TURLERDEN 22'SININ FOTOGRAFI, ANTALYA'DA DUZENLENEN AKDENIZ'IN KIRLENMEYE KARSI KORUNMASI SOZLESMESI'NIN 22'NCI TARAFLAR KONFERANSI'NDA (COP 22) SERGILENIYOR.( VATOZ KAZIK KUYRUK) (FOTO:TAHSIN CEYLAN)

AKDENIZ'DE, YUZDE 10'U ENDEMIK OLAN 17 BIN DENIZEL TURDEN 62'SININ NESLININ TEHLIKE ALTINDA OLDUGU KAYDEDILDI. SUALTI GORUNTU YONETMENI TAHSIN CEYLAN TARAFINDAN GORUNTULENEN NESLI TEHLIKE ALTINDAKI TURLERDEN 22'SININ FOTOGRAFI, ANTALYA'DA DUZENLENEN AKDENIZ'IN KIRLENMEYE KARSI KORUNMASI SOZLESMESI'NIN 22'NCI TARAFLAR KONFERANSI'NDA (COP 22) SERGILENIYOR.( DOMUZ KOPEKBALIGI) (FOTO:TAHSIN CEYLAN)

AKDENIZ'DE, YUZDE 10'U ENDEMIK OLAN 17 BIN DENIZEL TURDEN 62'SININ NESLININ TEHLIKE ALTINDA OLDUGU KAYDEDILDI. SUALTI GORUNTU YONETMENI TAHSIN CEYLAN TARAFINDAN GORUNTULENEN NESLI TEHLIKE ALTINDAKI TURLERDEN 22'SININ FOTOGRAFI, ANTALYA'DA DUZENLENEN AKDENIZ'IN KIRLENMEYE KARSI KORUNMASI SOZLESMESI'NIN 22'NCI TARAFLAR KONFERANSI'NDA (COP 22) SERGILENIYOR.(SISE BURUNLU YUNUS) (FOTO:TAHSIN CEYLAN)

AKDENIZ'DE, YUZDE 10'U ENDEMIK OLAN 17 BIN DENIZEL TURDEN 62'SININ NESLININ TEHLIKE ALTINDA OLDUGU KAYDEDILDI. SUALTI GORUNTU YONETMENI TAHSIN CEYLAN TARAFINDAN GORUNTULENEN NESLI TEHLIKE ALTINDAKI TURLERDEN 22'SININ FOTOGRAFI, ANTALYA'DA DUZENLENEN AKDENIZ'IN KIRLENMEYE KARSI KORUNMASI SOZLESMESI'NIN 22'NCI TARAFLAR KONFERANSI'NDA (COP 22) SERGILENIYOR.( ISTAKOZ) (FOTO:TAHSIN CEYLAN)

AKDENIZ'DE, YUZDE 10'U ENDEMIK OLAN 17 BIN DENIZEL TURDEN 62'SININ NESLININ TEHLIKE ALTINDA OLDUGU KAYDEDILDI. SUALTI GORUNTU YONETMENI TAHSIN CEYLAN TARAFINDAN GORUNTULENEN NESLI TEHLIKE ALTINDAKI TURLERDEN 22'SININ FOTOGRAFI, ANTALYA'DA DUZENLENEN AKDENIZ'IN KIRLENMEYE KARSI KORUNMASI SOZLESMESI'NIN 22'NCI TARAFLAR KONFERANSI'NDA (COP 22) SERGILENIYOR.(AKDENIZ FOKU) (FOTO:TAHSIN CEYLAN)

AKDENIZ'DE, YUZDE 10'U ENDEMIK OLAN 17 BIN DENIZEL TURDEN 62'SININ NESLININ TEHLIKE ALTINDA OLDUGU KAYDEDILDI. SUALTI GORUNTU YONETMENI TAHSIN CEYLAN TARAFINDAN GORUNTULENEN NESLI TEHLIKE ALTINDAKI TURLERDEN 22'SININ FOTOGRAFI, ANTALYA'DA DUZENLENEN AKDENIZ'IN KIRLENMEYE KARSI KORUNMASI SOZLESMESI'NIN 22'NCI TARAFLAR KONFERANSI'NDA (COP 22) SERGILENIYOR.( MERCAN) (FOTO:TAHSIN CEYLAN)

AKDENIZ'DE, YUZDE 10'U ENDEMIK OLAN 17 BIN DENIZEL TURDEN 62'SININ NESLININ TEHLIKE ALTINDA OLDUGU KAYDEDILDI. SUALTI GORUNTU YONETMENI TAHSIN CEYLAN TARAFINDAN GORUNTULENEN NESLI TEHLIKE ALTINDAKI TURLERDEN 22'SININ FOTOGRAFI, ANTALYA'DA DUZENLENEN AKDENIZ'IN KIRLENMEYE KARSI KORUNMASI SOZLESMESI'NIN 22'NCI TARAFLAR KONFERANSI'NDA (COP 22) SERGILENIYOR.( KIRMIZI MERCAN) (FOTO:TAHSIN CEYLAN)

AKDENIZ'DE, YUZDE 10'U ENDEMIK OLAN 17 BIN DENIZEL TURDEN 62'SININ NESLININ TEHLIKE ALTINDA OLDUGU KAYDEDILDI. SUALTI GORUNTU YONETMENI TAHSIN CEYLAN TARAFINDAN GORUNTULENEN NESLI TEHLIKE ALTINDAKI TURLERDEN 22'SININ FOTOGRAFI, ANTALYA'DA DUZENLENEN AKDENIZ'IN KIRLENMEYE KARSI KORUNMASI SOZLESMESI'NIN 22'NCI TARAFLAR KONFERANSI'NDA (COP 22) SERGILENIYOR.(ORFOZ) (FOTO:TAHSIN CEYLAN)

AKDENIZ'DE, YUZDE 10'U ENDEMIK OLAN 17 BIN DENIZEL TURDEN 62'SININ NESLININ TEHLIKE ALTINDA OLDUGU KAYDEDILDI. SUALTI GORUNTU YONETMENI TAHSIN CEYLAN TARAFINDAN GORUNTULENEN NESLI TEHLIKE ALTINDAKI TURLERDEN 22'SININ FOTOGRAFI, ANTALYA'DA DUZENLENEN AKDENIZ'IN KIRLENMEYE KARSI KORUNMASI SOZLESMESI'NIN 22'NCI TARAFLAR KONFERANSI'NDA (COP 22) SERGILENIYOR.( PINA) (FOTO:TAHSIN CEYLAN)

AKDENIZ'DE, YUZDE 10'U ENDEMIK OLAN 17 BIN DENIZEL TURDEN 62'SININ NESLININ TEHLIKE ALTINDA OLDUGU KAYDEDILDI. SUALTI GORUNTU YONETMENI TAHSIN CEYLAN TARAFINDAN GORUNTULENEN NESLI TEHLIKE ALTINDAKI TURLERDEN 22'SININ FOTOGRAFI, ANTALYA'DA DUZENLENEN AKDENIZ'IN KIRLENMEYE KARSI KORUNMASI SOZLESMESI'NIN 22'NCI TARAFLAR KONFERANSI'NDA (COP 22) SERGILENIYOR.( KEMANE BALIGI) (FOTO:TAHSIN CEYLAN)

AKDENIZ'DE, YUZDE 10'U ENDEMIK OLAN 17 BIN DENIZEL TURDEN 62'SININ NESLININ TEHLIKE ALTINDA OLDUGU KAYDEDILDI. SUALTI GORUNTU YONETMENI TAHSIN CEYLAN TARAFINDAN GORUNTULENEN NESLI TEHLIKE ALTINDAKI TURLERDEN 22'SININ FOTOGRAFI, ANTALYA'DA DUZENLENEN AKDENIZ'IN KIRLENMEYE KARSI KORUNMASI SOZLESMESI'NIN 22'NCI TARAFLAR KONFERANSI'NDA (COP 22) SERGILENIYOR.( MIGRI) (FOTO:TAHSIN CEYLAN)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Otomobille taciz ve sürüklemeye 3 yıl hapis
 
Arkadaş katiline müebbet hapis
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Manavgat'ta uyuşturucu operasyonu
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde jandarmanın düzenlediği uyuşturucu operasyonunda ...
Sanatçıları buluşturan sergi
ANTALYA Güzel Sanatlar Derneği (GÜSAD) üyesi ressamlar, uzun bir aradan ...
Manavgat'ta jandarmadan öğrencilere trafik eğitimi
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde jandarma ekipleri ilkokul öğrencilerine trafik eğitimi verdi.
 
Cinayetten aranan Hicran Yıldız yakalandı
ANTALYA İl Jandarma Komutanlığı Jandarma Suç Araştırma Timi (JASAT) ekipleri ...
Gazipaşa'da bozuk ormanlık alan yangınında 1 ev küldü
ANTALYA'nın Gazipaşa ilçesinde henüz belirlenemeyen nedenle bozuk ormanlık ...
Bedensel engelli baba-oğul birlikte askerlik yemini etti
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde '3 Aralık Dünya Engelliler Günü' dolayısıyla ...
 
Konyaaltı Belediyesi'nden fırtına teyakkuzu
KONYAALTI Belediyesi, fırtınanın neden olduğu tahribatı ortadan kaldırmak ...
Gazipaşa'da kaza: 1 yaralı
ANTALYA'nın Gazipaşa ilçesinde yolcu minübüsüyle çarpışan elektrikli bisiklet ...
ANTGİAD, 2021'i büyümeyle geçirdi
ANTALYA Genç İş İnsanları Derneği (ANTGİAD), 2021 yılını pandemi etkisine ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva